DrLo Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 οταν σου λεει ενα Π.Χ (δηλαδη μιλαει για παραδειγμα) εστω οτι ειναι 3ης η ωρα το βραδυ και κανεις δεν χρησιμοποιει το δικτυο. αυτα τα εχεις σαν δεδομενα. πρεπει να γραψει και το εστω μπροστα για να καταλαβεις οτι μιλαει θεωριτικα και περνει σαν παραδειγμα οτι εκεινη τη στιγμη δεν ειναι κανεις στο δικτυο.. Αυτό λέω νέε μου και εγώ. Έστω ότι συντρέχουν όλα αυτά που αναφέρει ο φίλος παραπάνω: - είναι 3 το βράδυ - έχει unlimited - κανείς δεν κατεβάζει τίποτα εκείνη τη στιγμή οκ όλα αυτά, αν συνδεθείς το harm - no claim ... οπότε εκ του αποτελέσματος εκείνη τη στιγμή δε προκαλέις τίποτα σε κάνενα και έστω ότι είσαι και ηθικός ... πως το ξέρεις ΕΣΥ ότι όλα αυτά ισχύουν εκείνη τη στιγμή ? Απλά το υποθέτεις και προχωράς. Αν πυροβολήσω στη μέση μιας ερήμου 3 το βράδυ με κλειστά τα μάτια στα κουτουρού είναι 99,999% πιθανό να μη τρέχει και τίποτα, κανείς δε θα πάθει ζημιά και εγώ θα κάνω αυτό που ήθελα. Και άδεια που λέει ο λόγος να μην έχω δεν θα έχω κάνει κάτι ανήθικο, δεν είναι ανήθικο από μόνο του να πυροβολάς. Είναι ηθικό να πυροβολάς στα κουτουρού ? Πως και πότε μπρορείς να ξέρεις ότι δε προκαλείς ζημιά και δε θα φας κανα βενδουϊνο τουαρέγκ περαστικό ??
pournaras Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Εάν μία εταιρεία δεν δίνει routers με κλείδωμα by default, τότε είναι θέμα της εταιρείας και ομολογώ πως δεν ήξερα ότι υπάρχει εταιρεία που δίνει ξεκλείδωτα "routers". Οι περισσότερες το κάνουν όμως. Τα τελευταια 2-34 χρονια αρχισαν οι εταιριες να εχουν by default κλειδωμενο το ασυρματο, διοτι αρχισαν να δινουν σχεδον σε ολες τις συνδεσεις ασυρματα ρουτερ. Παλιοτερα κανενα απολυτως ασυρματο ρουτερ δεν ηταν κλειδωμενο. Η κατάχρηση είναι κάτι tricky. Π.χ., 3ς η ώρα το βράδυ και κανείς δεν χρησιμοποιεί το ανοιχτό δίκτυο. Είναι κατάχρηση ή όχι να έχεις unlimited speed στο μTorrer; Που το ξερεις οτι κανεις δεν το χρησιμοποιει; Μπορει απλα να διαβαζει σελιδες, κι εσυ να τον μπλοκαρεις, μπορει να βαλεις εσυ να κατεβει κατι με φουλ ταχυτητα, και ο αλλος να γυρισει τοτε απο τη νυχτερινη εξοδο, και να θελει να βαλει κι εκεινος κατι να κατεβει... Ή, 3ς η ώρα το βράδυ πάλι και είστε δύο στο δίκτυο και οι 2 κατεβάζετε. Unlimited speed ή όχι; Εάν ο άλλος κατεβάζει κάτι που δεν το βιάζετε και εσύ κάτι που το βιάζεσαι; Και πώς μπορεί κανείς να κρίνει τι βιάζετε κάποιος και τι όχι; Ποιος εισαι εσυ που βιαζεσαι; Αυτος που μπαινει στο δικτυο του αλλου; Κι εχεις και την απαιτηση να "βιαζεσαι"; Για αυτό, άπαξ και είναι ανοιχτό το δίκτυο, ο καθένας ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Εάν αυτός που το έχει ανοιχτό αποφασίσει ότι δεν θέλει άλλο, ας το κλείσει. Απλά πράματα. Σωστο κατα μια αποψη, και μιας και υπαρχει και το ειδικο θεμα "Σπαζοντας κλειδωμενα ασυρματα δυκτια" στο αναλογο section, καλο θα ηταν να γινει κι ενα θεμα "πως να σνιφαρεις κωδικους και κινησεις απο αυτους που μπαινουν στο δικτυο σου, κι αν ειναι εφικτο, και πως να αρχισεις να τους σβηνεις και αρχεια". Να αρχισει και η αλλη πλευρα να διδασκεται, και να δεις τι γελιο εχει να πεσει.
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 εστω οτι ισχυουν ολα αυτα. εισαι ηθικος ή οχι.? δεν μας νοιζει το πως ξερουμε οτι δεν ειναι κανεις στο δικτυο. ασε που αν θελω να μαθω αν ειναι κανεις στο δικτυο μπαινω στη σελιδα του ρουτερ και το βλεπω..
pournaras Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 εστω οτι ισχυουν ολα αυτα. εισαι ηθικος ή οχι.? δεν μας νοιζει το πως ξερουμε οτι δεν ειναι κανεις στο δικτυο. ασε που αν θελω να μαθω αν ειναι κανεις στο δικτυο μπαινω στη σελιδα του ρουτερ και το βλεπω.. Το οτι καποιος εχει ελευθερο το ασυρματο δε σημαινει οτι εχει και ελευθερο το ρουτερ του. Μπορει να εχει βαλει δικο του κωδικο οποτε δεν μπαινεις. Παρολα αυτα, οχι ηθικος δεν εισαι, απλα εισαι λιγοτερο ενοχλητικος, ηθικος θα ησουν αν μιλουσες με τον ιδιοκτητη, και ολα αυτα τα εκανες εν γνωσιν του. Οτιδηποτε κανεις χωρις την εγκριση του ιδιοκτητη δε συναδει με την ηθικη. Η ηθικη δεν ανεβοκατεβαινει αναλογα με το ποσο χρειαζεται η οχι το bandwidth του ο ιδιοκτητης.
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 ωραια δηλαδη ο ιδιοκτητης ξερει να βαζει κωδικο στο ρουτερ αλλα δεν ξερει να βαζει κωδικο στο ασυρματο? ή τι κινδυνους εχει το να εχει ανοικτο το ασυρματο. δηλαδη αν εστω οτι εγω εχω το ασυρματο ανοιχτο και ερχεται και μπαινει καποις απο το δικτυο μου και κανεις διαφορες λαμογιες και την πληρωνω εγω ποιος φταιει εγω ή αυτος. εννοειται εγω που το αφησα ελευθερο. αν δεν ηξερα επρεπε να ρωτησω και να μαθω.
pournaras Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 ωραια δηλαδη ο ιδιοκτητης ξερει να βαζει κωδικο στο ρουτερ αλλα δεν ξερει να βαζει κωδικο στο ασυρματο? ή τι κινδυνους εχει το να εχει ανοικτο το ασυρματο. δηλαδη αν εστω οτι εγω εχω το ασυρματο ανοιχτο και ερχεται και μπαινει καποις απο το δικτυο μου και κανεις διαφορες λαμογιες και την πληρωνω εγω ποιος φταιει εγω ή αυτος. εννοειται εγω που το αφησα ελευθερο. αν δεν ηξερα επρεπε να ρωτησω και να μαθω. Παραδειγμα εφερα, μπορει ο ιδιος ο τεχνικος να εβαλε μεν κωδικο, αλλα να ξεχασε να κλειδωσει το ασυρματο, σηκωθηκε κι εφυγε και τελος. Ο ιδιοκτητης ουτε που ξερει ουτε καταλαβαινει τι του γινεται. Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Το ποσες και ποιες πορτες εχει ανοικτες η κλειστες στο δικο του μηχανημα ειναι δικος του λογαριασμος και οχι δικος μας αν θελουμε να λεγομαστε ηθικοι. Αν οχι, αλλαζει η κουβεντα. αν δεν ηξερα επρεπε να ρωτησω και να μαθω. Αν δεν ξερεις κατι πως ξερεις να ρωτησεις για αυτο το κατι; Αν δεν ξερω τι ειναι το ασυρματο δικτυο, αν δεν ξερω οτι υπαρχει ασυρματο δικτυο, πως ξερω να ρωτησω για το πως λειτουργει και για το αν ειναι κλειδωμενο;
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 αν δεν ηξερες το ασυρματο δικτυο (που στο λενε ετσι και αλλιως) οταν θα βλεπες την κεραια στο ρουτερ θα λεγες αυτο τι κανει εδω? για να μαθω. επισης διαβαζεις τις οδηγιες και μαθαινες. αν δεν τις διαβασει παλι φταιει αυτος γιατι δεν τις διαβασε. Ο τεχνικος δεν γινετε να βαλει κωδικο και να μην το κλειδωσει γιατι για να βαλεις κωδικο πρεπει να αλλαξεις πρωτα την ασφαλεια και μετα να βαλεις το κωδικο που θες. Δεν νομιζω οτι θα αλλαξει κατι οσες ωρες και να συζηταμε. Για μενα αν και ξαναλεω οτι ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ιντερνετ απο ΑΛΛΟΝ και ΠΟΤΕ δεν το εκανα ειναι ηθικο να το χρησιμοποιεις αν ειναι ελευθερο το δικτυο. αν δεν ειναι και το σπασεις τοτε ειναι αλλο θεμα. τελος θα ηθελα απλα να μου απαντησεις σε κατι που εγραψα εχτες και δεν πηρα καμια απαντηση η ερωτηση ειναι η εξης εστω οτι εχω ενα προγραμμα στο κινητο μου το οποιο οταν εχω ενεργοποιημενο το ασυρματο συνδεετε μονο του σε οποιο διαθεσιμο δικτυο βρει.φταιω εγω που θα μπει στου γειτονα? μην μου πεις οτι φταιω εγω γιατι εχω ανοιχτο το ασυρματο. γιατι με την ιδια λογικη φταιει αυτος που το εχει ξεκλειδωτο. Και ΟΧΙ η ηθική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υποκειμενική. Μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που χωράει πολύ συζήτηση αν κάτι είναι η ηθικό ή όχι αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα μπορεί να θεωρηθεί ηθική μια πράξη αν αυτός που την κάνει την θεωρεί (πιθανότατα γιατί έστι τον συμφέρει) ηθική. Ο Χίτλερ ας πούμε (οκ το ξέρω υπερβάλλω μάλλον αλλά θέλλω να κάνω ξεκάθαρο το point μου) θεωρούσε ηθικότατο να καίει Εβραίους σε φούρνους. Αυτό τι πάει να πει ? Ότι δε μπορεί να κριθεί η πράξη του ως ανήθικη. Θυμάμαι (ελπίζω) χοντρά, χοντρά τα κριτήρια που μας είχαν πει στο αντίστοιχο μάθημα για το πότε μια πράξη μπορεί να θεωρηθεί ήθική ... 1. Αν είναι κατα γενική ομολογία μια πράξη απόδεκτη 2. Αν κάνεις δεν ζημειώνεται από αυτό 3. Αν η μεγάλη πλειοψηφία και περισσότερο αυτός που ενδέχεται να ζημειωθεί από την πράξη δε θα έκανε το αντίστοιχο στην ανάλογη περίπτωση. νομίζω ότι κανένα από αυτά τα κριτήρια δεν καλύπτονται 1. Αν λάβεις σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα εμάς που μιλάμε εδώ μέσα θα δεις ότι δεν είναι μια πράξη αποδεκτή 2. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πως μπορεί ο κάτοχος να ζημειωθεί (δεν σημαίνει ότι ζημειώνεται κατ' ανάγκη όταν μπαίνεις στο AP αλλά εν δυνα΄μει μπορεί να του προκαλέσεις ζημιά , πχ χαμηλότερες ταχύτητες σε αυτόν, χάσιμο χρόνου ή χρήματος) 3. Δε έχεις από πριν καμία απόδειξη ότι ο καθένας που έχει ανοικτό το AP θα "έκλεβε" κι αυτός internet αν του δινότναν η ευκαιρία Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και απλά βρίσκουμε λόγους να δικαιωλογήσουμε στη συνείδησή μας την πράξη μας, τις πράξει φίλων και γνωστών ή το δικαίωμα μας στην πράξη αυτη (και εγώ μαζί). τωρα ειδα το edit που εκανες και απανταω. κρινουμε οτι η πραξη ειναι ανηθικη με τα δικα μας πισττευω. μια οποιαδιποτε γυναικα γουσταρει το σεξ καθε μερα με αλλον. ειναι ανηθικη? για αυτην και για μενα οχι. για την γιαγια ομως που το μυαλο της ειναι 50 χρονια πισω ειναι. Οταν κρινεις καποιον με βασει τα δικα σου πιστευω γινεσε ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ. γιατι δηλαδη να κρινεις εσυ εμενα αν ειμαι ανηθικος απλα επειδη εχουμε διαφορετικα πιστευω και ιδεες? αν εγω λεω οτι εσυ εισαι απατεωνας και μ****ς απλα επειδη εχουμε διαφορετικα πιστευω δεν νομιζω να σε πειραζει και ας μην ισχυουν. Για μενα εισαι. απλα σε κρινω με τα δικα μου πιστευω τα οποια ειναι διαφορετικα απο τα δικα σου. αρα δεν μπορεις να πεις οτι σε βριζω ή σε συκοφαντω. 1 ) αν δω το δειγμα εδω μεσα ειμαστε μισοι μισοι 2 ) πως ξερω οτι αυτος τα λεφτα που εχει βγαλει δεν τα εχει βγαλει εις βαρος μου? πως ξερω οτι δεν μου εκανε εμμεση ζημια για να μπορει αυτος να χαιρεται το ιντερνετ? 3 ) δεν εχω καμια αποδειξη οτι δεν το κανει ομως
DrLo Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 εστω οτι ισχυουν ολα αυτα. εισαι ηθικος ή οχι.? δεν μας νοιζει το πως ξερουμε οτι δεν ειναι κανεις στο δικτυο. Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει. Εκεί είναι η διαφορά. Όταν κάνεις μην εξασφαλίζοντας ότι δεν προκαλείς ζημιά στον άλλο είναι σαν να αποδέχεσαι το ενδεχόμενο να του προκαλέσεις και απλά να αδιαφορείς. ασε που αν θελω να μαθω αν ειναι κανεις στο δικτυο μπαινω στη σελιδα του ρουτερ και το βλεπω.. 1. Είναι άλλο να είναι ξεκλείδωτο το δίκτυο και άλλο το router.
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 οταν περνεις ενα τυχαιο θεωρτικο συμβαν δεν σε νοιαζει το πως εχει γινει αυτο απλα θεωρεις οτι ισχυει. και στο συγκερκιμενο μιλουσαμε θεωριτικα. ναι το ξερω οτι ειναι διαφορετικο αλλα αν δεν ξερει να κλειδωνει το δικτυο σιγα μην ξερει για το ρουτερ. και πολλα ρουτερ εχουν default κωδικους και μερικες φορες καθολου.
..MementoMori.. Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 οταν περνεις ενα τυχαιο θεωρτικο συμβαν δεν σε νοιαζει το πως εχει γινει αυτο απλα θεωρεις οτι ισχυει. και στο συγκερκιμενο μιλουσαμε θεωριτικα. ναι το ξερω οτι ειναι διαφορετικο αλλα αν δεν ξερει να κλειδωνει το δικτυο σιγα μην ξερει για το ρουτερ. και πολλα ρουτερ εχουν default κωδικους και μερικες φορες καθολου. Υπαρχουν χιλιοιδυο λογοι που μπορει να εχει καποιος ξεκλειδωτο το ασυρματο. Η ηθικη του ζητηματος εγκειται στο εξης. Αν εισαι διατεθιμενος να εκμεταλλευτεις την αγνοια του αλλου να προστατευσει το δικτυο του, προς οφελος σου, εισαι ανηθικος. Δηλαδη δεν μπορω να καταλαβω πως θα ησουν ηθικος σε αυτην την περιπτωση. Και απο την στιγμη που ποτε δεν μπορεις να ξερεις αν αυτος που εχει ξεκλειδωτο το δικτυο, το εχει κανει επιτηδες (εκτος και αν το εχει ονομασει "Παρε Κοσμε" πχ) υπαρχει σοβαρη περιπτωση να τον εκμεταλευεσαι εν αγνοια του. Οκ στην αναγκη αμα τσεκαρεις τα e-mail σου για κατι επειγον, κανεις δεν θα σε πει ανηθικο και γαιδουρι. Ο αλλος ομως ηθελε να δικαιολογησει στον εαυτο του το ανεξελεγκο κατεβασμα. Ε οχι, αυτο ειναι και ανηθικο και αλλες ομορφες λεξουλες που δεν μπορω να πω εδω μεσα.
DrLo Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 κρινουμε οτι η πραξη ειναι ανηθικη με τα δικα μας πισττευω. Σου ξαναλέω ότι έχεις μπερδέψει τις έννοιες του ηθικού με το απεδεκτό από σένα. Και σου ξαναβάζω το ερώτημα. Οι πράξεις του χίτλερ ήταν ηθικές ή όχι ? Γιατί δεν τον κρίνεις με τα δικά του πιστεύω αλλά με τα δικά σου? Γιατί τον κάθε πολιτικό τον κρίνεις με τα δικά σου πιστεύω περι ηθικής και όχι με τα δικά του, του Αλ Καπόνε ή όχι κάποιου άλλου μια οποιαδιποτε γυναικα γουσταρει το σεξ καθε μερα με αλλον. ειναι ανηθικη? Όχι κατ' ανάγκην. Εξαρτάται το πλαίσιο που ηθικής που θέτουμε. Αν είναι ανύπαντρη και ξεχάσουμε πχ το θρησκευτικό παράγοντα όχι δεν είναι ανήθικη. Αν είναι παντρεμένη και δεν έχει συμφωνήσει με τον άντρα της να το κάνει με όποιον θέλει ναι είναι ανήθικη γιατί έχει αποδεχτεί τους όρους μιας "σύμβασης" (=γάμος, συμφωνίας με τον άντρα της) που δεν τους τηρεί. για αυτην και για μενα οχι. για την γιαγια ομως που το μυαλο της ειναι 50 χρονια πισω ειναι. Οταν κρινεις καποιον με βασει τα δικα σου πιστευω γινεσε ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ. Σου εξήγησα παραπάνω ότι τα πλαίσια της "ηθικής" δε τα "θέτει η γιαγιά" αλλά τα θέτει αυτή , ο πιθανός άντρας της, και όποιος πηδιέται μαζί της. Αν όλοι είναι μια ωραία ατμόσφαιρα δε νομίζω ότι κάνουν κάτι ανήθικο. Αυτό που "σε συμφέρει" να ξενχνάς είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση "ο κέρατάς" είναι ο router-ούχος την ρητή άδεια του οποίου δεν έχεις "να πηδάς" το ρούτερ του. Απλά το υποθέτεις ότι "λογικά" για να μην έχει βάλει password θέλει/επιτρέπει να μοιράζει με την ίδια λογική μου κάποιος που δεν έχει βάλει ζωνη ανγότητας στη γυναίκα του είναι ΟΚ να του την πηδάνε. Και σου ξαναλέω ότι απλά μπορεί να είναι χαζός και να μη ξέρει τι είναι password. Αντίστοιχα έχει μεγάλη διαφορά από ηθικής άποψης μια παρέα ενήλικων να παρτουζιάζεται ελέυθερα και άλλο ο ένας να εκμεταλλευεται τη βλακεία του άλλου. γιατι δηλαδη να κρινεις εσυ εμενα αν ειμαι ανηθικος απλα επειδη εχουμε διαφορετικα πιστευω και ιδεες? Σου εξήγησα νομίζω απλά να ξαναπώ ότι δεν είναι και προς θάνατο. Και εγώ το κάνω γνωρίζοντας την "ανηθικότητα" της πράξης μου απλά δε το θεωρώ και κανα θανάσιμο αμάρτημα. αν εγω λεω οτι εσυ εισαι απατεωνας και μ****ς απλα επειδη εχουμε διαφορετικα πιστευω δεν νομιζω να σε πειραζει και ας μην ισχυουν. Για μενα εισαι. απλα σε κρινω με τα δικα μου πιστευω τα οποια ειναι διαφορετικα απο τα δικα σου. αρα δεν μπορεις να πεις οτι σε βριζω ή σε συκοφαντω. Νομίζω ότι σου εξήγησα και κάνουμε κύκλους. Το να με θεωρείς καραγκιόζη και μαλάκα είναι δικαίωμά σου και δεν είναι ανήθικο. Να πας και να πεις σε κάποιον άλλο "ξέρεις, πιστέυω ότι ο Γιώργος είναι μαλάκας" και αυτό ΕΓΩ δε το θεωρώ ανήθικο (αν και σύμφωνα με τα κριτήρια που είπα παραπάνω θα μπορούσε να κριθεί ως τέτοιο) ... εφόσον 1. Πραγματικά το πιστεύεις (υπό την έννοια ότι το ψέμα είναι μια ανήθικη πράξη από μόνη της) 2. Έχεις λόγους να το πιστεύεις (αλλιώς πέφτουμε στη συκοφαντία. 2. Δε το κάνεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις κάτι εσύ (πχ να συκοφαντήσεις κάποιον για να του φας τη δουλειά ή τη γκόμενα). Καταλαβαίνεις πχ ότι αν εγώ πάω στο αφεντικό σου και πω ξέρεις ο Sect~ είναι απατεώναρας πρώτος χωρίς να σε ξέρω απλά και μόνο πχ θα οφελειθώ χωρίς να με ενδιαφέρει αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να σε βλάψει στη καριέρα σου ... ναι τότε αυτό είναι ανήθικο. Σύμφωνα με τη λογική σου βέβαια, από τη στιγμή που μπορώ να το κάνω, και πιθανόν να είσαι και απατεωνάρας απότε μπορεί να μη λέω και ξέματα όλα καλα. 1 ) αν δω το δειγμα εδω μεσα ειμαστε μισοι μισοι 2 ) πως ξερω οτι αυτος τα λεφτα που εχει βγαλει δεν τα εχει βγαλει εις βαρος μου? πως ξερω οτι δεν μου εκανε εμμεση ζημια για να μπορει αυτος να χαιρεται το ιντερνετ? 3 ) δεν εχω καμια αποδειξη οτι δεν το κανει ομως Πραγματικά δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Πως ξέρω ότι δεν είσαι ο τρελός-δολοφόνος-με-το-πριόνι ?? Άρα αφού μπορεί και να είσαι και δε μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι σε βάζω φυλακή ? Πως ξέρω ότι ο απέναντι δεν είναι τοκογλύφος/εκβιαστής/μαυραγορίτης ? Άρα τα λεφτά του μπορεί να είναι και στη πραγμτικότητα δικά μου "κλεμμένα" λεφτά ? ... Πάλι σεντόνι έγραψα !!!
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 πας σε μια καφετερια που εχει ιντερεντ για τους πελατες. σου λεει τον κωδικο και συ κατεβαζεις ταινιες και τραβας ολη την ταχυτητα. συμφωνα με τα οσα λετε επειδη εχω την αδεια του ιδιοκτητη να το χρησιμοποιεισω δεν ειναι ανηθικο σωστα? γιατι τωρα που απλα εχω την αδεια του ιδιοκτητη και τραβαω ολη την ταχυτητα χωρις να αφηνω τους αλλους πελατες να μπουν στο ιντερνετ δεν ειναι ανηθικο και πριν ηταν απλα και μονο η χρηση? κ ενα τελευταιο παραδειγμα. ολοι παρκαρουν οπου να ναι. πανω σε πεζοδρομια,διαβασεις,ραμπες αναπηρων κτλ. αρα οπως το βλεπω ειναι κοινα αποδεκτο και συνεπως ηθικο. αφου το αποδεχεται το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου και αλλο τοσοι το κανουν. αρα μπορω να το κανω και εγω και θα ειμαι και ηθικα καλυμενος. απο καπου χανει ομως αυτο δεν νομιζεις? (δεν παρκαραρω σε πεζοδρομια,διαβασεις κτλ κ προτιμω να παρκαρω πιο μακρυα απο το να παρκαρω εκει ειδικα σε ραμπες αναπηρων το λεω για να μην πει κανεις τιποτα ) επειδη πεφτουμε σε μια λουπα και δεν θα καταληξει καπου για να το τελειωσουμε(οχι τιποτα θα λεμε τα ιδια και τα ιδια) για μενα δεν ειναι ανηθικο απο τη στιγμη που ειναι ελευθερο το δικτυο. αν δεν θελει καποιος να μοιραζεται τη συνδεση του να την κλειδωσει. αν δεν ξερει πως ειναι δικο του θεμα να μαθει. ΥΓ: δεν εχω κατι μαζι σου ουτε με κανεναν προφανως ε? Για να μην γινει καμια παρεξηγηση
..MementoMori.. Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Για την καφετερια απαντας μονος μου. Εχεις την αδεια του ιδιοκτητη. Στην αλλη περιπτωση δεν την εχεις. Για το παρκαρισμα εισαι λαθος. Για καθε εναν κοπανο που παρκαρει σε ραμπα για αναπηρους, υπαρχουν αλλοι 50 ξερωγω που δεν το κανουν. Υπηρχε (υπαρχει?) και ολοκληρο κινημα με τα αυτοκολητα με τον γαιδαρο, που τα κολουσαν σε αμαξια που εμποδιζαν την κυκλοφορια πεζων και ατομων με ειδικες αναγκες. Απ'οτι καταλαβαινεις δεν ειναι κοινως αποδεκτο το να παρκαρεις οπου θες. Μην κοιτας που δεν κατεβαζουμε το παρμπριζ σε οποιον παρκαρει ετσι. Αυτο ειναι αλλο θεμα.
taazz Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 πας σε μια καφετερια που εχει ιντερεντ για τους πελατες. σου λεει τον κωδικο και συ κατεβαζεις ταινιες και τραβας ολη την ταχυτητα. συμφωνα με τα οσα λετε επειδη εχω την αδεια του ιδιοκτητη να το χρησιμοποιεισω δεν ειναι ανηθικο σωστα? γιατι τωρα που απλα εχω την αδεια του ιδιοκτητη και τραβαω ολη την ταχυτητα χωρις να αφηνω τους αλλους πελατες να μπουν στο ιντερνετ δεν ειναι ανηθικο και πριν ηταν απλα και μονο η χρηση? Από την στιγμή που σου έδωσε την άδεια να κατεβάζεις ταινίες και να καταωαλώνεις όλο το bandwidth είναι ανήθικος και αυτός και εσύ, γιατί το να κατεβάζεις ταινίες είναι ανήθικο από μόνο του δεν χρειάζεται βοήθεια από κανένα άλλο. Το ότι δεν επιτρέπεις σε άλλους να χρησιμοποιήσουν την γραμμή είναι απόφαση του ιδιοκτήτη και είναι άδικο αλλά όχι ανήθικο, αν τώρα το κάνεις χωρίς την έγγρυση του ιδιοκτήτη είσαι κάφρος ανήθικος όμως όχι. κ ενα τελευταιο παραδειγμα. ολοι παρκαρουν οπου να ναι. πανω σε πεζοδρομια,διαβασεις,ραμπες αναπηρων κτλ. αρα οπως το βλεπω ειναι κοινα αποδεκτο και συνεπως ηθικο. αφου το αποδεχεται το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου και αλλο τοσοι το κανουν. αρα μπορω να το κανω και εγω και θα ειμαι και ηθικα καλυμενος. απο καπου χανει ομως αυτο δεν νομιζεις? (δεν παρκαραρω σε πεζοδρομια,διαβασεις κτλ κ προτιμω να παρκαρω πιο μακρυα απο το να παρκαρω εκει ειδικα σε ραμπες αναπηρων το λεω για να μην πει κανεις τιποτα ) Όλα αυτά είναι δημόσια αγαθά υπάρχουν για να χρησιμοποιούντε από όλους υπάρχουν κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς για όποιον δεν τους τηρεί δεν υπάρχει θέμα ανηθικότητας, αντικοινωνικότητας ναι, οχαδερφισμού ναι αλλά όχι ηθικής. η καταπάτηση πρωσοπικών ελευθεριών είναι ανήθικο η εκμετάλευση αδυνάτων είναι ανήθικο, η καταπάτηση κανόνων δεν είναι θέμα ηθικής.
DrLo Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 Δημοσ. 30 Μαΐου 2012 1. Υποσχομαι στον εαυτό μου ότι αυτό θα είναι το τελευταίο Post σε αυτό το νήμα. 2. Δεν χριεάζεται κανείς να πείσει κανένα πας σε μια καφετερια που εχει ιντερεντ για τους πελατες. σου λεει τον κωδικο και συ κατεβαζεις ταινιες και τραβας ολη την ταχυτητα. συμφωνα με τα οσα λετε επειδη εχω την αδεια του ιδιοκτητη να το χρησιμοποιεισω δεν ειναι ανηθικο σωστα? Σωστά γιατι τωρα που απλα εχω την αδεια του ιδιοκτητη και τραβαω ολη την ταχυτητα χωρις να αφηνω τους αλλους πελατες να μπουν στο ιντερνετ δεν ειναι ανηθικο και πριν ηταν απλα και μονο η χρηση? Δε καταλαβαίνω. Το λες και μόνο σου ότι έχεις την άδεια του χιδιοκτήτη να χρησιμιμοποιήσεις το router. Ο γείτονας δε σου έχει δώσει καμία άδεια. Αν ο ιδιοκτήτης όταν σου δώσει τον κωδικό σου πει "ξέρεις μη το σκίσεις στα torrent, δε θέλω να αναγκαστώ να βάζω περιορισμούς και να γίνομαι κακός" τότε είναι ανήθικο να "παραβεις" τη συμφωνία σας άλλιώς του λες "sorry φίλε, μη το παίρνεις στραβά, πληρώνω τον καφέ μου και θέλω στη τιμή του να είναι και completely free torrent-ο-κατέβασμα και πάω στον δίπλα". κ ενα τελευταιο παραδειγμα. ολοι παρκαρουν οπου να ναι. πανω σε πεζοδρομια,διαβασεις,ραμπες αναπηρων κτλ. αρα οπως το βλεπω ειναι κοινα αποδεκτο και συνεπως ηθικο. αφου το αποδεχεται το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου και αλλο τοσοι το κανουν. αρα μπορω να το κανω και εγω και θα ειμαι και ηθικα καλυμενος. απο καπου χανει ομως αυτο δεν νομιζεις? Όχι δε χάνει γιατί δεν έχεις καταλάβει τη διαφορά του τι αναγνωρίζεται ως ηθικό και τι κάνει ο κόσμος. πχ σου ξαναλέω και εγώ κατεβάζω από ανοικτό AP αν χρειαστεί αλλά το κάνω εν γνώση μου ότι είναι ανήθικο. Αν με ρωτήσεις "είναι ηθικό να κατεβάζω" θα σου πω "Όχι" όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι που παρκαρουν πχ σε θέσεις αναπήρων θα σου πουν "το ξέρω ότι είναι ανήθικο αλλά το κάνω". Απλά θα είναι ο +1 "ανήθικος" Πρόσεχε μιλάμε για ηθικό-ανήθικο όχι για νόμιμο-παράνομο. πχ 1002 δρόμους απαγορεύεται η σταθμευση αλλά όλοι παρκάρουν χωρίς να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι ανήθικο αν και τυπικά είναι παράνομοι. Τότε αν παρκα΄ρεις εκεί δε θα είσαι ανήθικος. Παρόλα αυτά πολλοί παρκάρουν σε θέσεις που το ξέρουν ότι βλάπτουν κάποιον, ότι είναι ανήθικο. Αυτό κάνει τη διαφορά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα