Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

τελικά δεν ξέρει κάποιος να μου απαντήσει ? ..

Δεν εισαι υποχρεωμενος να κανεις φορολογικη δηλωση.

• Απαντ. 83
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν εισαι υποχρεωμενος να κανεις φορολογικη δηλωση.

σ'ευχαριστώ για την απάντηση , νασε καλά ^_^

δεν θα κάνω φορολογική δήλωση αλλα έχω μια απορία , σε περίπτωση που έκανα θα πλήρωνα κάτι ? γιατι κάτι πηρε το αφτί μου, νομίζω πως όσοι είναι στην θέση μου και κάνουν την πάτησαν αλλα δεν άκουσα περισσότερα γιατί έπρεπε να φύγω.

Δημοσ.

σ'ευχαριστώ για την απάντηση , νασε καλά ^_^

δεν θα κάνω φορολογική δήλωση αλλα έχω μια απορία , σε περίπτωση που έκανα θα πλήρωνα κάτι ? γιατι κάτι πηρε το αφτί μου, νομίζω πως όσοι είναι στην θέση μου και κάνουν την πάτησαν αλλα δεν άκουσα περισσότερα γιατί έπρεπε να φύγω.

Γιατί δεν ρωτάς την εφορία την ίδια; Δεν είναι να παίζουμε με δημόσια χρέη, ό,τι και να κάνεις κάποτε θα σε βρουν και τότε θα έχει και μπόλικους τόκους. Δεν θέλω να υποτιμήσω τον συμφορουμίτη, αλλά σου λέω δική μου εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια δεν κάνω φορολογική δήλωση ως κάτοικος εξωτερικού, και πέρσυ προσωπικά πήγα και ρώτησα την εφορία. Φέτος μέχρι Γενάρη που είχαν πει κάτι στις ειδήσεις, φοβήθηκε η μάνα μου και ρώτησε την λογίστρια, η οποία της είπε ότι έπρεπε να κάνω φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια και με λίγα λόγια ήθελε, φιλική τιμή 60 ευρώ να πληρωθεί αυτή, και μου έβγαζε ένα πρόστιμο πάνω από 600 ευρώ να πληρώσω στην εφορία. Όταν με πήρε τηλέφωνο η μάνα μου και μου τα είπε, έξαλλη εγώ (γιατί είχα πάει προσωπικά στην εφορία και είχα ρωτήσει πέρσυ) παίρνω τηλέφωνο τη λογίστρια, και μετά και τον παλιό μου το λογιστή και μου λένε τα ίδια. Την άλλη μέρα μίλησα στο τηλέφωνο με την ίδια την εφορία, η οποία με διαβεβαίωσε ότι κάτοικος εξωτερικού με αμάξι 1400 κυβικά και 55 τετραγωνικά σπίτι στην επαρχία ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση. Και ακόμα μού είπαν αν ο λογιστής επιμένει, να του πω να τους πάρει τηλέφωνο ή να περάσει από εκεί για να του μάθουν πώς να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Και τώρα που τα γράφω, σαν να πρέπει να ξαναπάρω τηλέφωνο να ρωτήσω μήπως έχει αλλάξει κάτι για φέτος...

Παρεπιπτόντως, στην ερώτησή σου αν έκανες δήλωση αν θα πλήρωνες κάτι. Δεν ξέρω να σου απαντήσω, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν έκανες δήλωση και πλήρωνες, μην νομίζεις ότι επιλέγοντας να μην κάνεις δήλωση ότι θα την γλιτώσεις. Όταν κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνεις δήλωση, ή αν πχ χρειαστείς κάποια φορολογική ενημερότητα, τότε θα σε βρουν και θα τα πληρώσεις και θα πληρώσεις και πρόστιμο που καθυστέρησες χώρια τους τόκους.

Δημοσ.

εφόσον έχω μηδενικό εισόδημα και δεν έχω στο όνομα μου κινητή ή ακίνητη περιουσία τι ακριβώς θα μου φορολογήσουν ? ακόμα και αν μου βάλουν τεκμήριο διαβίωσης , είμαι άνεργος και φαίνομαι στα χαρτιά πως με συντηρούν οι γονείς μου.

αν ζητήσουν να πληρώσω πάντως θα πάρουν τα 3 μου

δεν έχω να πληρώσω αλλα και δεν μπορούν να κατασχέσουν κατι που δεν έχω. Θα ρωτήσω και στην εφορία απλά είπα να πάρω μια γνώμη πρώτα γιατι έχω τρεχάματα με διακοπή αναβολής κλπ και ισως δεν παω αυριο στην εφορία. (στο τηλέφωνο δεν απαντούν).

Δημοσ.

εφόσον έχω μηδενικό εισόδημα και δεν έχω στο όνομα μου κινητή ή ακίνητη περιουσία τι ακριβώς θα μου φορολογήσουν ? ακόμα και αν μου βάλουν τεκμήριο διαβίωσης , είμαι άνεργος και φαίνομαι στα χαρτιά πως με συντηρούν οι γονείς μου.

αν ζητήσουν να πληρώσω πάντως θα πάρουν τα 3 μου

δεν έχω να πληρώσω αλλα και δεν μπορούν να κατασχέσουν κατι που δεν έχω. Θα ρωτήσω και στην εφορία απλά είπα να πάρω μια γνώμη πρώτα γιατι έχω τρεχάματα με διακοπή αναβολής κλπ και ισως δεν παω αυριο στην εφορία. (στο τηλέφωνο δεν απαντούν).

Δεν ξέρω από φορολογικά, ιδίως τώρα που έχουν αλλάξει τα πράγματα. Παλιά δεν χρειαζόταν να κάνεις, το ξέρω, τώρα τι τρέχει δεν γνωρίζω. Το θέμα είναι μήπως έχουν πει ότι πρέπει να κάνεις δήλωση (χωρίς να σου έρθει να πληρώσεις τίποτα) αλλά επειδή εσύ δεν θα κάνεις, όταν θα χρειαστεί να κάνεις τότε να σου βάλουν πρόστιμο. Δεν ξεφεύγεις από αυτούς. Και όσον αφορά την πληρωμή, γνώμη μου πάντα δημόσια χρέη να μην τα αφήνεις (εκτός αν είσαι Βοσκόπουλος). Δεν υπάρχει περίπτωση να τα γλιτώσεις. Πχ, βγαίνεις αργότερα ταμείο ανεργίας, δεν θα στο δώσουν γιατί χρωστάς στην εφορία (έχει τύχει σε συγγενή μου). Χρειάζεσαι φορολογική ενημερότητα κάποια στιγμή για κάτι, είτε για αγορά είτε για να ξεκινήσεις κάποια δουλειά, θα σε αναγκάσουν να τα πληρώσεις τότε με προστίματα και φόρους. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα και για σύνταξη, αν έχεις χρωστούμενα στην εφορία αν στην δίνουν ή σου κρατούν ποσοστό. Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται μακρινά, αλλά όταν θα έρθουν στο κεφάλι σου θα το βαράς στον τοίχο.

Δημοσ.

Δεν ξέρω από φορολογικά, ιδίως τώρα που έχουν αλλάξει τα πράγματα. Παλιά δεν χρειαζόταν να κάνεις, το ξέρω, τώρα τι τρέχει δεν γνωρίζω. Το θέμα είναι μήπως έχουν πει ότι πρέπει να κάνεις δήλωση (χωρίς να σου έρθει να πληρώσεις τίποτα) αλλά επειδή εσύ δεν θα κάνεις, όταν θα χρειαστεί να κάνεις τότε να σου βάλουν πρόστιμο. Δεν ξεφεύγεις από αυτούς. Και όσον αφορά την πληρωμή, γνώμη μου πάντα δημόσια χρέη να μην τα αφήνεις (εκτός αν είσαι Βοσκόπουλος). Δεν υπάρχει περίπτωση να τα γλιτώσεις. Πχ, βγαίνεις αργότερα ταμείο ανεργίας, δεν θα στο δώσουν γιατί χρωστάς στην εφορία (έχει τύχει σε συγγενή μου). Χρειάζεσαι φορολογική ενημερότητα κάποια στιγμή για κάτι, είτε για αγορά είτε για να ξεκινήσεις κάποια δουλειά, θα σε αναγκάσουν να τα πληρώσεις τότε με προστίματα και φόρους. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα και για σύνταξη, αν έχεις χρωστούμενα στην εφορία αν στην δίνουν ή σου κρατούν ποσοστό. Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται μακρινά, αλλά όταν θα έρθουν στο κεφάλι σου θα το βαράς στον τοίχο.

μα απο τι προκύπτει οτι χρωστάω αφου δεν εχω εργαστεί και δεν διαθέτω περιουσία? τι ακριβώς θα μου ζητήσουν ? αυτό προσπαθώ να καταλάβω , βάση λογικής και μονο. Φυσικά και θα πληρώσω τους φόρους μου όμως οταν δεν εχω κάτι να μου φορολογήσουν τι πληρώνω? τον αερα που αναπνέω?

Δημοσ.

μα απο τι προκύπτει οτι χρωστάω αφου δεν εχω εργαστεί και δεν διαθέτω περιουσία? τι ακριβώς θα μου ζητήσουν ? αυτό προσπαθώ να καταλάβω , βάση λογικής και μονο. Φυσικά και θα πληρώσω τους φόρους μου όμως οταν δεν εχω κάτι να μου φορολογήσουν τι πληρώνω? τον αερα που αναπνέω?

Ο αέρας που αναπνέουμε από φέτος είναι τεκμήριο αξίας ~3k €. Νομίζω εξαιρούνται κάποιες ομάδες ατόμων.

Τίποτα δεν είναι απίθανο πια.

Δημοσ.

Παιδιά, το πρόβλημα (και η λύση) δεν είναι ούτε οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ούτε οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων. Οι πλούσιοι (που τα δηλώνουν) μια χαρά φόρους πληρώνουν. Από ένα ύψος και μετά, τα μισά λεφτά που βγάζουν τα δίνουν στην εφορία.

Το θέμα ήταν, είναι και θα είναι το μαύρο χρήμα. Όσο και να αυξήσεις τους συντελεστές, όσο κι αν μειώσεις τις φοροαπαλλαγές, αν τα εισοδήματα ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού δεν δηλώνονται καν, λύση δεν πρόκειται να βρεθεί.

Ενδεικτικά, το μέσο εισόδημα που δήλωσαν πέρσι κάποια επαγγέλματα:

Ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής: 5.519 ευρώ

Ιδιοκτήτες μπαρ και κέντρων διασκέδασης: 6.528 ευρώ

Υδραυλικοί 10.474 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με επισκευές συσκευών οικιακής χρήσης: 10.997 ευρώ

Ιδιοκτήτες εστιατορίων: 11.004 ευρώ

Αν όλοι αυτοί δεν πληρώνουν φόρους, ποιός θα τους πληρώσει; Εμείς τα κορόιδα που τα δηλώνουμε.

Οπότε, την επόμενη φορά που δε θα μας κόψουν απόδειξη όλοι αυτοί, ας σκεφτούμε ποιος φταίει που τσεκουρώνει εμάς η εφορία.

Εχμ... δεν έβαλες στην λίστα τους δικούς σου τους ιατρούς :P

Γενικά το μεγάλο πρόβλημα είναι στην παροχή υπηρεσιών και σε καφε-μπαρ κλπ.

Πάσχει σε αυτόν τον τομέα και η ελληνική νοοτροπία. Πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες ζητάνε να μην κοπεί απόδειξη.

λένε πως θα πληρώσουν όλοι , ακόμα και οι άστεγοι.

εγω που είμαι άνεργος χωρίς εισόδημα και χωρίς κινητή και ακίνητη περιουσία στο όνομα μου και φαίνομαι πως με συντηρεί η οικογένεια μου θα πληρώσω? μπερδεύτηκα λίγο..

Καλά αυτό που λες δεν ισχύει.

Νομίζω ότι η φορολογική δήλωση είναι υποχρεωτική για όσους έχουν εισόδημα από 5000 και πάνω. Ειδικά εσύ που δεν έχεις καμία περιουσία δεν πρόκειται να φορολογηθείς.

Δημοσ.

Πρώτα απ'όλα δεν γνωρίζω τι ισχύει. Γι'αυτό που είμαι όμως σίγουρη, είναι ότι αν πρέπει να κάνεις μηδενική δήλωση, αν δηλαδή είναι υποχρεωτικό παρόλο που δεν έχεις εισοδήματα και δεν κάνεις, όταν με το καλό θα έρθει η ώρα να κάνεις, ή να τους χρειαστείς για κάποια δουλειά/χαρτί, τότε θα σου βάλουν πρόστιμο επειδή έπρεπε να κάνεις αλλά εσύ δεν έκανες. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν γνωρίζω, μέχρι πέρσυ δεν ήσουν υποχρεωμένος να κάνεις δήλωση, το τι ισχύει φέτος θα σε γελάσω.

Δημοσ.

Θα είχε κανένας αντίρρηση να πληρώνει τους φόρους του αν αυτοί ήταν ανταποδοτικοί, επέστρεφαν δηλαδή με την μορφή παροχών σε μας και τους συμπολίτες μας; Δεν νομίζω......αλλά όταν ακούς για 800+ μύρια $ σε λογαριασμό ενός μόνο πολιτικού (και έχουν περάσει 1000άδες την τελευταία 40ετία) ε αισθάνεσαι το λιγότερο μαλάκας.

Δημοσ.

Εχμ... δεν έβαλες στην λίστα τους δικούς σου τους ιατρούς :P

Γενικά το μεγάλο πρόβλημα είναι στην παροχή υπηρεσιών και σε καφε-μπαρ κλπ.

Πάσχει σε αυτόν τον τομέα και η ελληνική νοοτροπία. Πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες ζητάνε να μην κοπεί απόδειξη.

Τους γιατρούς δεν τους έβαλα, γιατί έχουν μέσο δηλωθέν εισόδημα 54.081 ευρώ. Δε λέω, πολλοί φοροδιαφεύγουν και κάποιοι παίρνουν πολύ μαύρο χρήμα, αλλά τουλάχιστον δηλώνουν 4,5 χιλιάρικα τον μήνα κατά μέσο όρο. Δεν είναι και λίγα. Οι περιπτώσεις που ανέφερα είναι οι πιο προκλητικές!

Δημοσ.

Τους γιατρούς δεν τους έβαλα, γιατί έχουν μέσο δηλωθέν εισόδημα 54.081 ευρώ. Δε λέω, πολλοί φοροδιαφεύγουν και κάποιοι παίρνουν πολύ μαύρο χρήμα, αλλά τουλάχιστον δηλώνουν 4,5 χιλιάρικα τον μήνα κατά μέσο όρο. Δεν είναι και λίγα. Οι περιπτώσεις που ανέφερα είναι οι πιο προκλητικές!

Απόλυτο δίκιο, απλώς μην ξεχνάμε και ότι μεγάλο ποσοστό της φοροδιαφυγής τόσα χρόνια γινόταν με τους εφοριακούς να κάνουν πλάτες ε. Συμφωνώ ως προς την συλλογική συνείδηση, αλλά είναι και το σύστημα φτιαγμένο έτσι ώστε να προκαλεί την φοροδιαφυγή για να τσεπώνουν τα καλόπαιδα.

Δημοσ.

Παιδάκια, οι γιατροί εμφανίζουν τα μισά περίπου.

Οι δικηγόροι περίπου το 1/3 στην καλύτερη.

Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία σε τακτικό δείγμα περίπου 40 επαγγελματιών των παραπάνω κατηγοριών στη Θεσσαλονίκη.

Οι αποδείξεις των δικηγόρων όπως είδατε στη φετινή δήλωση πήραν πούλο από την έκπτωση φόρου και μείναν μόνο αυτές των ιατρών (10% έκπτωση, τρίχες)

Αυτό σημαίνει:

α) Οι δικηγόροι δεν φοροδιαφεύγουν, οπότε ο πολίτης δε χρειάζεται κίνητρο για να ζητάει τις αποδείξεις τους.

β) Οι δικηγόροι είναι λίγο πολύ το σύστημα. (βουλευτές, πολιτικοί κτλ.)

διαλέξτε.

Δημοσ.

1) κάνε δήλωση και γράψε μηδενικα εισοδηματα και κανενα κινητο/ακινητο περιουσιακο στοιχειο.μηδενικο θα σου βγει το εκκαθαριστικο

2) τεκμηριο εχεις 3000 οποτε δεν φορολογείσαι

3) είσαι ανεργος = γραμμενος στο ταμειο ανεργίας ? πηρες πέρσυ καποιο επιδομα ανεργιας ? ή το έγραψες λόγω του οτι δεν εργαζεσαι ? (εαν ειναι το τελευταιο δεν υπαρχει καποιο θεμα)

την δήλωση θα την κάνεις προκειμένου να μπορείς να ζητάς φορολογική ενημερώτητα.

Παιδιά, το πρόβλημα (και η λύση) δεν είναι ούτε οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ούτε οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων. Οι πλούσιοι (που τα δηλώνουν) μια χαρά φόρους πληρώνουν. Από ένα ύψος και μετά, τα μισά λεφτά που βγάζουν τα δίνουν στην εφορία.

Οπότε, την επόμενη φορά που δε θα μας κόψουν απόδειξη όλοι αυτοί, ας σκεφτούμε ποιος φταίει που τσεκουρώνει εμάς η εφορία.

διόρθωση....τα μισά λεφτά απο αυτά που δηλώνουν οι πλουσιοι τα δινουν στην εφορια (και ειναι το 45% που πληρώνουν,όχι τα μισά αλλά πληρώνουν κάτι λιγότερο από τα μισά)

Δημοσ.

διόρθωση....τα μισά λεφτά απο αυτά που δηλώνουν οι πλουσιοι τα δινουν στην εφορια (και ειναι το 45% που πληρώνουν,όχι τα μισά αλλά πληρώνουν κάτι λιγότερο από τα μισά)

Έγραψα "οι πλούσιοι (που τα δηλώνουν)". Νομίζω είναι σαφές. Επίσης, 45% είναι ο συντελεστής. Αν προσθέσεις την έκτακτη εισφορά που είναι 3% για τα υψηλά εισοδήματα, πας στο 48%. Ναι, όντως, είναι λιγότερα από τα μισά, άξιζε η διόρθωση...

Σημειωτέον, τα τελευταία χρόνια και με τις έκτακτες φορολογίες επί της ιδιοκτησίας και την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, υπάρχουν άνθρωποι που πλήρωσαν πολύ πάνω από το 50% του εισοδήματός τους στην εφορία. Προφανώς μιλάμε για αυτούς που τα δηλώνουν, όπως έγραψα αναλυτικά και προηγουμένως. Γι' αυτό και τόνισα ότι το πρόβλημα είναι τα αδήλωτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...