Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κριτική σκέψη και ορθολογισμός ποτέ δεν κυριάρχησαν στην ελληνική εκπαίδευση. Ποτέ δεν μεταδόθηκε στους μαθητές και ποτέ δεν επιβραβεύτηκε αρκετά.

Όσοι μπόρεσαν και πήραν τη μόρφωση που έπρεπε, είναι είτε απο τη βοήθεια του περιβάλλοντός τους είτε απο την ίδια τους τη νοημοσύνη.

Κατα τα άλλα, συμφωνώ με τον Φίλιππο (δε θυμάμαι ποτέ να έχω διαφωνήσει μαζί του) και με τον viper.

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Όταν ήμουν φοιτητής κι οι καθηγητές μας αποκαλούσαν μελλοντικούς επιστήμονες (όταν θα παίρναμε το χαρτί), μου φαινόταν από αστείο ως γελοίο. Ίσως κι επειδή απ τα παιδικά χρόνια είχα ταυτίσει τον όρο «επιστήμονας» μ έναν τύπο με λευκή ρόμπα και δοκιμαστικούς σωλήνες.

Όπως και να χει, μου φαίνεται κάπως αδόκιμος όρος. Με την ίδια λογική, επιστήμονας μπορεί να ονομαστεί οποιοσδήποτε κατέχει πολύ καλά ένα αντικείμενο, ο φαναρτζής, ο υδραυλικός, ο έμπορος.

Και σίγουρα δε φταίει μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά και οι εκπαιδευόμενοι.

• Like 1
Δημοσ.
Εκεί που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά,οι καφετζούδες κάνουν πάρτυ...

Έχουν αναφερθεί πάρα πολλές περιπτώσεις "εκ-του-μη-όντως" που άνθρωποι ξεγραμμένοι πήραν μπρος.

Με απλά Ελληνικά πρέπει να αφήνουμε μία μικρή τρυπούλα για τα περίεργα,αν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εστιάσει κάποιος τη προσοχή του (πίστη κλπ δοξασίες).

καλύτερα τώρα;

Ο ορθολογιστής το εκφράζει αυτό που λες ως εξής: υπάρχουν πράγματα που δεν κατανοούμε ακόμα για ποιο λόγο συμβαίνουν, οπότε πρέπει να μελετήσουμε το φαινόμενο και όταν προκύψουν σχετικές ενδείξεις, να διαμορφώσουμε μια θεωρία.

Ο μη ορθολογιστής το εκφράζει ως εξής: υπάρχουν πράγματα που δεν κατανοούμε γιατί συμβαίνουν, άρα οφείλονται στα ζώδια ή τον θεό ή τα μάγια ή το μάτιασμα, στα οποία πιστεύουμε χωρίς να αναζητούμε αποδείξεις.

Για μένα υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στις δύο θεωρήσεις. Περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης θα έλεγα...

Μίλησα απαξιωτικά για τις καφετζούδες,απ' την αρχή της εισήγησής μου.Πού να το δεις....

Εφέστησα τη προσοχή σε δύο ιδιότητες της ανθρώπινης δοιάνοιας,τη συγκέντρωση και τη πίστη.

...και τάβαλες στο καλαθάκι με τα απόβλητα...γιατί δεν μπορείς να το μετρήσεις ή γιατί δεν έχεις κάποιο σύγγραμμα γι αυτό να μελετήσεις.

Δημοσ.

Δε διαβάσατε προσεχτικά το αρχικό ποστ μου (και γιατί άλλωστε; :P) οπότε να επαναλάβω ότι δε με ενοχλούν οι πεποιθήσεις. Δεν το βρίσκω κακό να πιστεύεις στα ζώδια ή στα βιομαγνητικά βραχιόλια ή στο Θεό ή ότι το ξύλο κάνει τα παιδιά γερά. Οι πεποιθήσεις καλύπτουν ψυχολογικές ανάγκες, δεν με αφορά (στην παρούσα συζήτηση εννοώ, το ψάχνω ενδελεχώς ως ψυχολόγος)

Αυτό που με τρέλλανε είναι ότι έντυσε μια πεποίθηση -ότι τα πράγματα θα πάνε καλά αν σκέφτεσαι ότι θα πάνε καλά- με ψευδοεπιστήμη και όρους -άκου εκεί κβαντική ακτινοβολία- που δεν καταλαβαίνει καν. Η ειρωνεία είναι ότι συμφωνώ στην ουσία της σκέψης του (ότι δηλαδή η θετική σκέψη σε βοηθά να πετυχαίνεις στη ζωή σου, έχω γράψει και διάλεξη γι αυτό το θέμα)

Και γενικότερα, η σκέψη τους χαρακτηρίζεται από τέτοια λογικά σφάλματα που με κάνουν να πιστεύω ότι δεν έχουν ιδέα από επιστημονική μεθοδολογία -κι ας έχουν κάνει 1-2 τέτοια μαθήματα στη σχολή, κι ότι απλά ήταν καλοί-ες στην αποστήθιση κι αυτό αρκούσε για να πάρεις πτυχίο. Κάπου διάβασα άλλωστε ότι η πλειοψηφία των πτυχιούχων είναι χαμηλής/μέσης νοημοσύνης. Με βάση τους πτυχιούχους που γνωρίζω εγώ, η έρευνα είναι 100% ακριβής.

@benign: Έχει πολύ ζέστα φέτος ρε φίλε. Να δεις που μερικοί θ΄αρχίσουν πάλι να μιλάνε για το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης... :)

Δημοσ.

Δυστυχώς ο ορθολογισμός δεν θεωρείται αναγκαίο κομμάτι της εκπαίδευσης...

Φαντάζεσαι βραχυκύκλωμα του εκπαιδευτικού συστήματος όταν θα έφταναν στο κεφάλαιο "Δεν υπάρχει Θεός" ;

:-D

Δημοσ.

Ο ορθολογιστής δεν είναι ανάγκη να είναι επιστήμονας, με την κλασική έννοια του όρου (ήτοι, Μαθηματικός, Φυσικός, Χημικός, και από την δεκαετία του 60, ή 70, και Πληροφορικάριος).

Επίσης, ορθολογιστής δεν είναι όποιος είναι δογματικός αλλά από την αντίθετη μεριά. Π.χ., εάν κανείς δεν φέρει αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν μπλε μονόκεροι που φοράνε ροζ πουά μποξεράκια και τραγουδούν το "Strangers in the night", δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν δεν υπάρχουν ή εάν υπάρχουν.

Δημοσ.

Τι σκατά επιστήμονες έχουμε;

Ουστ, 666, ουστ, ψινάκη και ρουβά χαλάσατε τους νέους !!!

Σε λίγο θα μας πεις ότι ο φίλος μου (και αγνοούμενος εδώ και πολύ insomniac), επιστήμονας-χημικός μου λέει ψέματα ότι το νερό με το λάδι αναμιγνύονται όταν είσαι ματιασμένος ....

ουστ, 666, ποπ γκου χομ.

Δημοσ.

Αυτό που με τρέλλανε είναι ότι έντυσε μια πεποίθηση -ότι τα πράγματα θα πάνε καλά αν σκέφτεσαι ότι θα πάνε καλά- με ψευδοεπιστήμη και όρους -άκου εκεί κβαντική ακτινοβολία- που δεν καταλαβαίνει καν. Η ειρωνεία είναι ότι συμφωνώ στην ουσία της σκέψης του (ότι δηλαδή η θετική σκέψη σε βοηθά να πετυχαίνεις στη ζωή σου, έχω γράψει και διάλεξη γι αυτό το θέμα)

Βρε μηπως σε πειραζε ? :devil: .Μηπως διαβαζει insomnia και εχει σκασει στα γελια ? :D

Ελα πολυ αυστηρος εισαι.Αυτα λεγονται και για εφε/χαβαλε

Δημοσ.

@benign: Έχει πολύ ζέστα φέτος ρε φίλε. Να δεις που μερικοί θ΄αρχίσουν πάλι να μιλάνε για το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης... :)

Τωρα που το ανεφερες αυτο ,εβλεπα πριν λιγο τις πανεμορφες υπαρξεις στο ανσαμπλ στους Ολυμπιακους και με επιασαν ακομη περισσοτερο οι ζεστες.Το καλυτερο θεαμα μεχρι τωρα. :devil:

Δημοσ.

Για εμενα προσωπικά επιστήμες είναι μονο η φυσική τα μαθηματικά η χημεία άντε και η ιατρική όλα τα αλλα είναι ναχαμε να λέγαμε δεν κανεις τίποτα άλλο από το να μαθαίνεις μια συγκεκριμένη ασχολία η οποια έχει νόημα μονο στην κοινωνία μας..

πχ οικονομολόγος... προγραμματιστής.... αρχιτέκτονας... πλήθος γνώσεων γύρο από συγκεριμένα πεζά ανούσια πράματα... που απλά τα προϊόντα τους αποτελούν κίνητρα για την οικονομία της συγκεκριμένης κοινωνίας που έχουμε.

ουσιαστικά αυτά για εμενα είναι επαγγελματικές εξειδικεύσεις και όχι επιστήμες...

Αλλα επειδή αυτά απλά είναι η γνώμη μου πιστεύω πάραυτα ότι μπορεί πάλι να μπει διαχωριστική γραμμή να θεωρείται επιστήμονας αυτός που πρέπει να δημοσιεύσει μια ερευνα (πτυχιακή/διπλωματική) προκειμενου να πάρει πτυχίο. (άρα πάλι πολλές ειδικότητες ΑΕΙ αποκλείονται )

Δημοσ.

Αυτό είναι ύπουλο, έχει φυσικά σκοπιμότητα, και είναι όντως όπως λες πάρα πολύ εκνευριστικό.

Εδώ Λίτσα Πατέρα ακούς και μιλάει με όρους αστρονομίας.

Δημοσ.

Αλλα επειδή αυτά απλά είναι η γνώμη μου πιστεύω πάραυτα ότι μπορεί πάλι να μπει διαχωριστική γραμμή να θεωρείται επιστήμονας αυτός που πρέπει να δημοσιεύσει μια ερευνα (πτυχιακή/διπλωματική) προκειμενου να πάρει πτυχίο. (άρα πάλι πολλές ειδικότητες ΑΕΙ αποκλείονται )

Άρα ο μαρκετίστας που δημοσιεύει μια πτυχιακή για τις επιδράσεις των social media, είναι περισσότερο επιστήμονας από έναν απόφοιτο οικονομικής επιστήμης?

Για μένα την καλύτερη απάντηση so far την έδωσε ο sphinx, κριτική σκέψη = αντίληψη κι ευφυία, σε combo μόνο. Ούτε οι σπουδές, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να σου δώσουν έξτρα.

Πχ δεν χρειάζεται γνώσεις αστρονομίας και νανομηχανικής για να καταλάβεις ότι κάτι ΔΕΝ πάει καλά με τα νανοβιονικά γιλέκα και τα ζώδια, το πολύ να σου εξηγήσουν ΓΙΑΤΙ δεν πάει καλά. Αντιθέτως τι να σου κάνουν 10 master στην φυσική και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά αν ξεκινάς με το σκεπτικό ότι η παναγιά ενίοτε κλαίει?

• Like 1
Δημοσ.

[/size][/size]

Μίλησα απαξιωτικά για τις καφετζούδες,απ' την αρχή της εισήγησής μου.Πού να το δεις....

Εφέστησα τη προσοχή σε δύο ιδιότητες της ανθρώπινης δοιάνοιας,τη συγκέντρωση και τη πίστη.

...και τάβαλες στο καλαθάκι με τα απόβλητα...γιατί δεν μπορείς να το μετρήσεις ή γιατί δεν έχεις κάποιο σύγγραμμα γι αυτό να μελετήσεις.

Δεν σε έβαλα (ή αυτά που έγραψες) σε κάποια κατηγορία στο ποστ μου πάντως. Η διαπίστωσή μου ήταν γενικότερης φύσεως με αφορμή αυτό που είπες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...