xpapias Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Τελευταίο 8 μηνο, λόγω δουλειάς αναγκάζομαι να βουρτσίζω τα δόντια μου 2 φορές την ημέρα. Μια το πρωί στις 8 και μια στις 22.30 - 23.00 λίγο αφού φάω. Από 2.5 - 3 λεπτά κάθε φορά. Επίσης, χρησιμοποιώ και ένα στοματικό διάλυμα που θεωρητικά (...) υπόσχεται ότι προστατεύει τα δόντια για 12 ώρες. Ενδιάμεσα φυσικά έχω δύο κανονικά γεύματα, ενώ πίνω 2-3 καφέδες την ημέρα. Παρατήρησα όμως ότι τα δόντια μου αρχίζουν να κιτρινίζουν. Είτε λόγω καφέ είτε επειδή παλιότερα τα φρόντιζα καλύτερα (3 φορές την ημέρα / πιο σύντομο βούρτσισμα όμως). Πιστεύετε ότι 2 φορές την ημέρα βούρτσισμα και μάλιστα με τέτοια απόσταση μεταξύ τους, αρκούν; Το στοματικό διάλυμα δεν γράφει κάτι για ξεπλυμα με νερό. Πρέπει να το κάνω; Επειδή έχει αρχίσει να με προβληματίζει το κιτρίνισμα των δοντιών, πόσο πάει περίπου μια λεύκανση. Το αποτέλεσμα κρατάει; Επίσης στο super-market βρήκα μια pearl-drops whitening κατά των λεκέδων του καφέ. Εχει δοκιμάσει κανείς προιοντα της εταιρείας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Fan Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Τα περισσότερα άτομα που ξέρω 2 φορές την ημέρα βουρτσίζουν τα δόντια τους
xpapias Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Ξέρεις ποιο είναι το θέμα. Μέχρι τώρα τα βούρτσιζα 3x την ημέρα αλλά πιο χαλαρά και δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα (32 χρονών - 1 σφράγισμα και μια γενικότερη ευαισθησία / ελαφρά ουλορραγία). Καθαρισμό κάνω 1 φορά το 4μηνο - 6μηνο. Το θέμα είναι ότι τελευταία τα βλέπω να κιτρινίζουν και φοβάμαι ότι θα αρχίσουν να χαλούν!
Superuser Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Με δύο φορές την μέρα,τρία λεπτά μίνιμουμ το κάθε βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα και κάθε τέσσερις μήνες οδοντίατρο για καθαρισμό και ανησυχείς; Ποιος είπε ότι τα υγιεί δόντια είναι λευκά; Δώσε περισσότερο σημασία στα ούλα και όχι στο χρώμα Άλλο κίτρινα και άλλο χρωματικοί λεκέδες.. Ο οδοντίατρος σου θα σου πει τι είναι 1
vk13 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Κάθε 4μηνο κάνεις καθαρισμό και τα βλέπεις κίτρινα; Επισκέψου οδοντίατρο και αν σε παίρνει σκέψου για καμιά λεύκανση, αν είναι φυσικά αισθητικό το πρόβλημα. Έχουν πέσει οι τιμές κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια... Εγώ είχα κάνει πριν 3 χρόνια λεύκανση και καθαρισμό και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, άστραφτε το δόντι. Έκτοτε μόνο καθαρισμό κάνω 1 φορά το χρόνο και βούρτσισμα φυσικά καθημερινό και γενικά το χαμόγελο μου κρατιέται καλά. Αλλά όπως είπε το παιδί από πάνω στα ούλα κυρίως πρέπει να δίνουμε σημασία και όχι τόσο στο αισθητικό κομμάτι των δοντιών.
actorius Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Οδοντίατρος εμένα μου έχει πει οτι κατά τη διάρκεια της μέρας δεν έχει σημασία πόσες φορές θα τα βουρτσίσουμε. Όσες θες βασικά για να νιώθεις ευχάριστα πχ μετά απο φαγητό ή καφέ. Το σημαντικό βούρτσισμα όμως είπε που δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ είναι πριν απο το βραδυνό ύπνο, γιατί εκεί γίνεται η ζημιά που μένει το στόμα κλειστό για 5-6-7 ώρες κ με υπολείμματα απο το βραδυνό φαγητό.
filipN Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 - Το να πηγαίνεις στον οδοντίατρο κάθε 4-6 μήνες είναι σοφό. Πας για πρόληψη. - Το να καθαρίζει πέτρα κάθε 4-6 μήνες, αν γίνεται, είναι περίεργο. Ή εσύ δεν τα καθαρίζεις με το σωστό τρόπο, ή αυτός κάτι δεν κάνει καλά… Οπότε ζητάς και την 2η γνώμη (οδοντιάτρου). - Αν φας σοκολάτα ή παστούλα με καφεδάκι ή τσαγάκι, τίποτα δεν σε εμποδίζει να ξεπλύνεις μετά δυό-τρείς φορές το στόμα με σκέτο νερό, κάτι λίγο θα βοηθήσει και αυτό... - Τίποτα δεν σε εμποδίζει να έχεις μαζί σου οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια, ώστε να κάνεις έναν πρόχειρο καθαρισμό, αν παρέμειναν υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια. - Όταν χρησιμοποιείς τροφές ή ροφήματα και «τσαγάκια» με ισχυρές χρωστικές κάτι θα αφήσουν πίσω τους… - Ρωτάς τον οδοντίατρο για καλύτερη οδοντόκρεμα ή στοματόπλυμα που δίνει έμφαση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η λεύκανση, είναι κάτι που μπορεί να σου προτείνει αυτός και όχι εμείς. 1
Arcanaloth Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Το να είναι λίγο κίτρινα τα δόντια δεν σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα ή ότι σάπισαν. Αυτά τα κατάλευκα χαμόγελα των ηθοποιών που βλέπουμε στις ταινίες μόνο με (συχνή) λεύκανση στον οδοντίατρο επιτυγχάνονται. Έναν καφέ να πίνεις την μέρα, για να μην πω αν καπνίζεις κιόλας, τα δόντια θα πάψουν να είναι κατάλευκα. Απ' ό,τι φαίνεται προσέχεις αρκετά τα δόντια σου, βούρτσισμα 2 φορές την μέρα, στοματικό διάλυμα και επίσκεψη κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο είναι μια χαρά. Το κιτρίνισμα μην σ' απασχολεί και τόσο, αν πια σε ενοχλεί τόσο πολύ αισθητικά, η μόνη λύση είναι λεύκανση στον οδοντίατρο (που όμως δεν θα κρατήσει πολύ, μετά από ελάχιστους μήνες θα πρέπει να ξαναπάς). Κάτι οδοντόκρεμες λευκαντικές ή ταινίες κτλ. δεν κάνουν τίποτα. Ξαναλέω πάντως ότι ένα μικρό κιτρίνισμα λόγω των χρωστικών ουσιών που μπαίνουν στο στόμα μας λόγω τροφών/ποτών είναι φυσιολογικό και αυτό θα στο πουν όλοι οι οδοντίατροι.
PCharon Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Όπως λέει κι ο συμφορουμίτης, οι χρωστικές των τροφών είναι που ευθύνονται για το κιτρίνισμα κι όχι μόνο κιτρίνισμα, αλλά και πιο σκούρο ακόμα χρωματισμό σε κάποια «στενά». Επίσης είναι απολύτως φυσιολογικό το ότι τα δόντια κάποιου δεν είναι σα το χιόνι, ο καθένας έχει λίγο διαφορετική απόχρωση, μερικοί κλίνουν περισσότερο προς το υποκίτρινο, μερικοί έχουν σχεδόν λευκό. Το βούρτσισμα δεν αλλάζει το χρώμα. Επίσης προσωπικά δε πιστεύω πως οι λευκαντικές οδοντόκρεμες κάνουν και πολλά πράγματα. Αν είναι αναγκαίο, λεύκανση. νομίζω πως το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, κρατάει κανά χρόνο νομίζω, αλλά καλύτερα ρώτα το συγκεκριμένο γιατρό που πας γιατί ίσως είναι και θεμα υλικών που βάζει ο καθενας, δε ξέρω. Αν είναι αναγκαίο νομίζω υπάρχουν και οι «προσόψεις» που φτιάχνουν τη βιτρίνα αν αυτό σε ενδιαφέρει και κρατάνε περισσότερο. Ακόμα, το να τα βουρτσίζεις μανιωδώς ολημερίς, δεν έχει κανένα καλό αποτέλεσμα, ίσα που τραυματίζεις και τα ούλα έτσι κι αυτό είναι χειρότερο. Ακόμα πρόσφατα σε κανά δυο διαφορετικά άρθα έχω διαβάσει κάτι που μου φαίνεται πολύ αληθές, πως αν τρως κάτι πχ με πολύ ζάχαρη και τρέχεις μετά στο μπάνιο να βουρτσίσεις τα δόντια σου για να τα γλυτώσεις, όχι μόνο δε καταφέρνεις κάτι αλλά η οδοντόβουρτσα τα κάνει χειρότερα λόγω του ότι ασκεί μηχανικά πίεση και πλησιάζει περισσότερο τα οξέα στο σμάλτο των δοντιών κάνοντας χειρότερη καταστροφή. Στο ίδιο ή σε άλλο άρθρο έγραφε πως πιστεύεται πια σε αντίθεση με παλιά πως το να τρέχεις να βουρτσίσεις τα δόντια σου αμέσως μετά το «επιβλαβές» γεύμα δεν είναι καλή ιδέα και πρέπει να περάσει καμιά ώρα για τον ίδιο λόγο. Αντίθετα, πρότεινε ξεπλύματα με νερό και πως οι οδοντικές τσίχλες είναι πιο αποτελεσματικές τα πρώτα λεπτά στην αντιμετώπιση των οξέων από μια οδοντόβουρτσα. Προσωπικά εκείνο που έχω να πω είναι πως αν θες να γλυτώσεις τη τερηδόνα, τότε πολύ απλά απέφυγε οτιδήποτε «παραείναι» ζαχαρωμένο, διότι τα οξέα δημιουργούνται άμεσα τη στιγμή που είναι στο στόμα σου και κάνουν τηυ ζημιά εκείνη τη στιγμή κι όχι αργότερα (μάλιστα μετά από 15 λεπτά η έντονη δράση των οξέων σταματάει λόγω του σάλιου). Αυτά που γράφω τα έχω διαβάσει αλλού παλιότερα, αλλά αν προσέξετε και τί ακριβώς νιώθετε όσοι έχετε κάποιο μισοχαλασμένο θα δείτε πως έτσι όντως συμβαίνει και αν πάτε να τα πλύνετε αμέσως δε σταματάει ο πόνος. Εξάλλου η ζάχαρη είναι 100% άχρηστη και βλαπτική για την υγεία, έχεις διπλό κέρδος με το να την αποφεύγεις... Προσωπικά τα πλένω 1-2 φορές την ημέρα κι αποφεύγω τα κουλά γλυκίσματα. Υ.Γ. Μου κάνει κι εμένα εντύπωση που κάνεις καθαρισμό για πέτρα κάθε 6μηνο ενώ λες τα βουρτσίζεις τόσο συχνά. Εγώ πήγα οδοντίατρο πριν 2 εβδομάδες (κατά σύμπτωση) και είχα να πατήσω 5-6 χρόνια, δεν πλένω τα δόντια μου όλη μέρα (μερικές φορές κοιμάμαι και το ξεχνάω κιόλας) και πάλι δεν υπήρχε τίποτα φοβερό να καθαρίσει (και 1 σφράγισμα το έκανε με το ζόρι επειδή επέμενα εγώ προληπτικά λολ).
xpapias Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Σχετικά με την πλάκα - ο οδοντίατρος λέει ότι δημιουργείται επειδή δε χρησιμοποιώ νήμα. Παρέλειψα επίσης να αναφέρω ότι τρώω αρκετά γλυκά (πχ 1 σοκολάτα οπωσδήποτε μέσα στη μέρα) και ενδεχομένως πίνω 1 με 1 1/2 ποτήρι αναψυκτικό. Φροντίζω πάντα μετα από το γεύμα να ξεπλένω το στόμα. Απλά το βούρτσισμα το μεσημέρι, μου είναι αδύνατο.
caution Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2013 Με το νήμα μπορεί να έχεις καλύτερα δόντια αλλά μειώνεται η θέλησή σου για ζωή. Fact. Δύο φορές την μέρα βούρτσισμα με ηλεκτρική και μία φορά το εξάμηνο επίσκεψη σε sexy οδοντίατρο. That's it.
_hopelesscase_ Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Επαναφέρω το θρεντ για να ρωτήσω... Πήγα οδοντίατρο για απλό καθαρισμό πριν λίγες μέρες (πάω κάθε 6 μήνες) και από τότε, όποτε πίνω ζεστά με πονάνε κάποια δόντια από τη μέσα μεριά. Υπόψιν ότι δεν έχω καθόλου τερηδόνα. Δεν μου έχει ξανασυμβεί. Φταίει ο καθαρισμός; Μα πώς;
michael92 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 1-2 φορές την ημέρα είναι υπέρ αρκετές, παραπάνω κάνεις κακό στο σμάλτο. Δοκίμασε στοματικό διάλυμα από φαρμακείο, αυτά που έχουν στα super market είναι μπαρούφες. Το λέω από προσωπική πείρα, παρότι κοστίζει διπλάσια λεφτά αυτό που παίρνω κάνει θαύματα και δεν αφήνει αηδιαστική γεύση.
Prof_Chaos Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 μη τρώς γλυκά κατα τη διάρκεια της μέρας.. 2 φορές ειναι καλά .. μπορείς να έχεις οδοντικό νήμα ή ενα μπουκαλάκι στοματικό διάλυμα κατα τη διάρκεια της μέρας .. απο το φαρμακείο είχα πάρει ένα που δεν άντεχες να το εχεις στο στόμα σου πάνω απο 10 δεύτερα.. σε έκαιγε.. !
fylatos Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Πάρ'τον και ρώτα τον! Πλάκα κάνω. Προσωρινή ευαισθησία είναι από τον καθαρισμό. Θα φύγει μετά από λίγες μέρες. Το νήμα είναι απαραίτητο σε αντίθεση με το στοματικό διάλυμα που δεν το χρειάζεσαι εκτός αν έχεις πρόβλημα περιοδοντίτιδας (και πάλι δεν θα χρειαζόσουν αυτό που μάλλον χρησιμοποιείς τώρα). Με το βούρτσισμα επιδιώκεις εκτός από το να καθαρίσεις τα δόντια από εναποθέσεις πλάκας (μικρόβια) να επαναφέρεις και το ph του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό: ότι αν τρως πολλά συχνά γεύματα με υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (ψωμί, κάποια φρούτα, όλα τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη, όλοι οι χυμοί, γάλα) τότε ρίχνεις το ph στο στόμα σε όξινα επίπεδα και δημιουργούνται τερηδονικές αλλοιώσεις. Για να το αποφύγεις αυτό έχεις δύο λύσεις α. μείωση μεσογευμάτων β. μείωση σακχάρων γ. βούρτσισμα μετά τα γεύματα (όχι μετά από όξινες τροφές γιατί θα δημιουργήσεις αποτριβές δ. ξέπλυμα με νερό Το κιτρίνισμα συνήθως σε νέα άτομα οφείλετε ή σε λεπτή αδαμαντίνη (φυσικά κίτρινο χρώμα από μικρή ηλικία) ή σε χρωστικές τροφών που χρωματίζουν την πλάκα και τα μικρό κενά της αδαμαντίνης. Με μια στίλβωση συνήθως οι χρωστικές απομακρύνονται. Το φυσικά κίτρινο χρώμα ή οι βαριές εναποθέσεις χρωστικής ή ένα απονευρωμένο δόντι (ενδοδοντικά θεραπευμένο) που έχει μαυρίσει πρέπει να λευκανθεί με χημικά μέσα για να αποδοθεί ανοιχτό χρώμα. Συνεπώς, βούρτσισμα οπωσδήποτε πριν το βράδυ, βούρτσισμα όσο πιο συχνά μπορείς, μείωση των τροφών με σάκχαρα, μείωση των μεσογευμάτων ή βούρτσισμα μετά από αυτά. Νήμα: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, πιο απαραίτητο από την βούρτσα, και ειδικό εργαλείο για την γλώσσα. Αν μάθεις να το κάνεις παίρνει 3-4 λεπτά. Στον οδοντίατρο ετήσιο έλεγχο για απομάκρυνση τρυγίας (καθαρισμό), που αν κάνεις τα παραπάνω σωστά (και νήμα) θα είναι ολιγόλεπτος και στίλβωση αν υπάρχουν χρωστικές. Στίλβωση με πάστα και χειρολαβή ή με σοδοβολή. Αυτά μη τρώς γλυκά κατα τη διάρκεια της μέρας.. 2 φορές ειναι καλά .. μπορείς να έχεις οδοντικό νήμα ή ενα μπουκαλάκι στοματικό διάλυμα κατα τη διάρκεια της μέρας .. απο το φαρμακείο είχα πάρει ένα που δεν άντεχες να το εχεις στο στόμα σου πάνω απο 10 δεύτερα.. σε έκαιγε.. ! Στο πρώτο συμφωνώ. Στο διάλυμα διαφωνώ κάθετα. Ειδικά αυτό του φαρμακείο (πιθανώς χλωρεξιδίνης) δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς γιατί διαταράσσεις την φυσική μικροχλωρίδα του στόματος και μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Τώρα τα τύπου λιστεριν έχουν μέσα ερεθιστικά φυτικά έλαια που αποδεδειγμένα προκαλούν βλάβες στον βλεννογόνο του στόματος. Άρα βούρτσισμα, ψύκτρα/πλαστικό εργαλείο γλώσσας, νήμα και είσαι jet. Δμτα χλωρεξιδίνης συνήθως χορηγούνται στους περιοδοντικούς ασθενείς για την καταπολέμηση του υψηλού μικροβιακού φορτίου στο στόμα. 1-2 φορές την ημέρα είναι υπέρ αρκετές, παραπάνω κάνεις κακό στο σμάλτο. Δοκίμασε στοματικό διάλυμα από φαρμακείο, αυτά που έχουν στα super market είναι μπαρούφες. Το λέω από προσωπική πείρα, παρότι κοστίζει διπλάσια λεφτά αυτό που παίρνω κάνει θαύματα και δεν αφήνει αηδιαστική γεύση. Για το δμα δες από πάνω, το σμάλτο ή αδαμαντίνη δεν φθείρεται τόσο εύκολα. Αν βουρτσίζει με μαλακή οδοντόβουρτσα (μαλακή μόνο οι άλλες είναι για τη σκουριά στις βίδες) και καλή κρέμα τότε δεν θα προκαλέσει φθορά. Αν έχει λάθος τεχνική ίσως προκαλέσει ουλίτιδα στον εαυτό του μεμονωμένη και μικρές υφιζήσεις. Αλλά αυτό αν και πάλι αν βουρτσίζει δίκην αλυσοπρίονου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα