Προς το περιεχόμενο

Πως θα εγκαταστήσω linux σε υπολογιστή με Vista, από το μηδέν;


xpapias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά χαρά. Είμαι εντελώς αρχάριος στους υπολογιστές. Ενδεικτικά, χρησιμοποιώ από το 2007 έναν HP 6710b με Vista. Η χρήση που κάνω είναι internet, office και καμια ταινία.

 

Αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με linux αλλά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω!

 

Ο υπολογιστής έχει ένα δίσκο χωρισμένο εξαρχής σε 3 partitions : Local Disc (C:) 140 GB σύνολο, OS_TOOLS (E:), HP_RECOVERY (F:). 

 

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

 

1. Partition πως κάνω, χωρίς να χάσω δεδομένα μου; Με ποιο πρόγραμμα και πόσα Gb να αφιερώσω;

 

2. Διανομή (αγγλική ή ελληνική) ποιά μου προτείνετε; Θα έχω προβλήματα συμβατότητας;

 

3. Εγκατάσταση από που κάνω; Καιω iso και ανάβω τον υπολογιστή;

 

4. Boot menu πως δημιουργώ; Πως θα βάλω default τα windows;

 

Ευχαριστώ για την υπομονή!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκεψου την εναλλακτικη να δοκιμασεις το λινουξ σε virtualbox ή vmware.

 

Αν δηλωνεις οτι δεν γνωριζεις απο Η/Υ ή/και λινουξ , τοτε η ολη προετοιμασια για να κοψεις ενα partition και να βαλεις εκει το λινουξ ισως σου φανει βουνο.

 

Απο κει και περα και με την προυποθεση οτι στο φορητο σου εχεις βαλει παραπανω απο 1γιγα ραμ που απο οτι βλεπω ειναι η εργοστασιακη στο φορητο σου... θα σου απαντησω στα ερωτηματα αν και προτεινω να κανεις αυτο που εγραψα στην 1η γραμμη .

 

1.Με καποιο προγραμμα που διαχειριζεται/επεξεργαζεται partitions .Yπαρχουν απειρα τετοια προγραμματα για windows...

Κοβεις ενα κομματι απο το C περιπου 40-50γιγα..και δημιουργεις ενα νεο partition (δεν το φορμαρεις , αυτο γινεται κατα την διαδικασια εγκαταστασης του λινουξ).Τα προγραμματα αυτα που κοβουν/ραβουν partitions δεν πειραζουν τα δεδομενα.

 

2.Αμα ξερεις αγγλικα , πας σε αγγλικη .Αν δεν προλαβες οταν ησουν μικρος να μαθεις..βαλε ελληνικη.Διανομες υπαρχουν παμπολλες..πρεπει να δοκιμασεις μερικες να δεις ποια σε βολευει..κυριως οπτικα...Μερικες ευκολες ειναι ubuntu (και παραγωγα αυτης) , linux mint , fedora , suse ....και η λιστα συνεχιζεται.

 

3.Ειτε καις το iso σε σιντι ειτε σε usb , και μπουταρεις με αυτο...και ξεκιναει το πανηγυρι...Σε σιντι προτεινω , γιατι σε usb μπορει να υπαρξουν παρατραγουδα ενιοτε.

 

4.Αν η διανομη εινια καπατσα..θα ανιχνευσει οτι υπαρχουν τα Vista και θα φτιαξει τα καταλληλα μενου για να επιλεγεις οταν ξεκινας τον υπολογιστη.

 

 

Ξανατονιζω , επειδη θες το λινουξ απλα για να παιξεις με την νεα μοδα..ακολουθα την συμβουλη μου στην 1η γραμμη...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με τον υπολογιστή και όχι πάντα επιφανειακά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

 

Μνήμη έχω 3gb. Με virtualbox δε θα σέρνεται ο υπολογιστής;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To virtualbox καθως και παρομοια προγραμματα , "τραβανε" πορους (cpu , ram , ενσωματωμενες συσκευες συστηματος) απο το συστημα σου.

 

Αρα οσο πιο τουμπανο πισι εχεις τοσο το καλυτερο ( τουμπανο = πολλη ραμ , πολλους πυρηνες στον επεξεργαστη κατα κυριο λογο).

 

Απο κει και περα με εναν διπυρηνο επεξεργαστη και 3 γιγα που εχεις ...θα μπορεις να στησεις οσα λειτουργικα θες στο virtualbox ΑΛΛΑ θα τρεχεις ΕΝΑ καθε φορα..οχι παραπανω απο ΕΝΑ ταυτοχρονα.

 

Ακομα και ετσι , ακομα και πιο τουμπανο πισι να ειχες , σαφως η εμπειρια του λειτουργικου θα ειναι κατιτις πιο "αργη" απο οτι αν ηταν εγκατεστημενο σε φυσικο δισκο. (καλα αμα ειχες τουμπαναρα μηχανημα..μπορει και να πλησιαζε στην πραγματικη εμπειρια...).

Και αυτο γιατι το virtualbox προσωμειωνει το φυσικο μηχανημα..και ο νομος του συμπαντος λεει οτι η προσωμειωση ειναι παντα πιο αργη απο το φυσικο προιον :) (καλα οχι παντα..αλλα τεσπα)

 

 

Αλλα θα μπορεις να δεις τι ειναι αυτο το λινουξ..πως συμπεριφερεται κλπ...σε ικανοποιητικο βαθμο...

 

Τωρα βεβαια εχεις και vista , το πιο fail λειτουργικο του γαλαξια....εγω στην θεση σου θα εβαζα 7αρια...και μετα οτιδηποτε αλλο :)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για μένα κάνε δοκιμές διάφορες γνωστές εύκολες διανομές σε virtual box να τις δεις και αν κάποια σου αρέσει ξεκίνα με εγκατάσταση. Το να εγκαταστήσεις μια διανομή linux είναι εύκολη υπόθεση . Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το iso να το κάψεις σε ένα cd με κάποιο πρόγραμμα μέσα από τα windows και μετά να εκκινήσεις τον υπολογιστή με αυτό το cd και τα υπόλοιπα θα σε καθοδηγήσει ο wizard εγκατάστασης. 

Υπάρχουν διάφορα video για να δεις όλα τα βήματα εγκατάστασης ενός λειτουργικού linux.

Οι διανομές που θα δοκιμάσεις είναι 

 

Ubuntu

Kubuntu

Mint

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις όσο μπορείς περισσότερα από εδώ https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82 Θα δεις ότι θα σου λύσουν πολλές απορίες που έχεις τώρα ή θα σου δημιουργηθούν στην πορεία.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

<p>Εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις όσο μπορείς περισσότερα από εδώ <a href="https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82">https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82</a> Θα δεις ότι θα σου λύσουν πολλές απορίες που έχεις τώρα ή θα σου δημιουργηθούν στην πορεία.</p>

 

Πολυ χρησιμο! Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις διάθεση και έχεις οποιοδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση μπορείς να μας τα αναφέρεις εδώ

http://www.insomnia.gr/topic/470836-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D-linux-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως,αν είναι τώρα να ξεκινήσεις κάνε αυτό που είπαν τα παιδιά. Δοκιμές διάφορων εφαμοργών σε Virtualbox. Έχει βέβαια πάντα κατά νου ότι θα είναι πιο αργό από ένα κανονικό install του στον δίσκο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Επειδή χρόνος μεσα στην εβδομάδα δεν υπάρχει, θα δοκιμάσω μεσα στο Σαββατοκύριακο, και επανέρχομαι!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το linux mint οταν το εγκαθιστεις (ή εγκαθιστας anyway) εχει επιλογη που λεει να το βαλεις παραλληλα με τα windows. οποτε μετα βγαζει ενα slider κ ρωταει πως θες να κοψεις το δισκο σου,αριστερα ειναι το partition που θα χουν τα Svista και δεξια των μιντ.αν ποτε προσπαθησεις ν βαλεις mint... θα δεις ποια οθονη εννοω :ρ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και στο ubuntu kubuntu έτσι είναι. Απλά μετακινείς την μπάρα για να δώσεις όσο χώρο θέλεις και κάνει την εγκατάσταση και δεν χρειάζετε να μπλέκεις με partioning.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην ξεχνάτε να κάνετε backup στο εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα ή στα δεδομένα σας πριν δοκιμάσετε παράλληλη εγκατάσταση άλλου λειτουργικού και αλλαγή μεγέθους partition.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...