hewey Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Προτείνω κι εγώ να κλείσει το thread γιατί κάποιοι εδώ έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Είναι εντελώς άσχετα και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα ο σεβασμός προς τους νεκρούς, η αναγνώριση ή μη ενός καλλιτέχνη και η εμπορευματοποίηση της ζωής ή του θανάτου μιας διασημότητας. Πρόκειται για ένα σχετικά γνωστό ηθοποιό, ή έστω προβεβλημένο με το όνομα Χ. Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι, άρα έχει κοινό, μικρό ή μεγάλο. Αυτομάτως λοιπόν ο,τιδήποτε μέτριας ή μεγάλης σημασίας συμβαίνει στη ζωή του θεωρείται είδος προς πώληση, κυρίως για τη μεσημεριανή ζώνη της τηλεόρασης. Έτσι ξέφυγε από τα όρια της απλής ειδησεογραφική κάλυψης του ατυχήματος (όπως έπρεπε να είχε γίνει σύντομα, απλά και χωρίς περικοκλάδες Παράδειγμα: "Ο τάδε έπαθε αυτό την τάδε ημερομηνία". Τέλος.). Η περίπτωση του συγκεκριμένου ηθοποιού είχε ιδιαίτερη "εμπορική αξία" για ορισμένα έντυπα και κανάλια διότι είχε διάρκεια και συνεπώς παρέμενε επίκαιρη για κάθε συντάκτη ή διευθυντή ύλης (των αντίστοιχων Μέσων πάντα) που πρέπει να φτιάξει το πλάνο των θεμάτων του. Εκμεταλλεύθηκαν λοιπόν την περίοδο της προσπάθειας του ανθρώπου να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του και έκαναν εκπομπές, αφιερώματα, συνεντεύξεις, βίντεο κλπ. δηλαδή τροφή για το κοινό του. - Είπαμε, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Αυτή είναι λοιπόν η απάντηση στο γιατί τόση προβολή. Τώρα, η συζήτηση για το αν τα media μπορούν να σεβαστούν τη μνήμη των θανόντων και το πένθος των συγγενών του, εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση για την κίτρινη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία. Μην ξεχνάτε το ρητό: "Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, ο θάνατος χιλιάδων είναι μια στατιστική". Δυστυχώς. Ξέχωρο thread λοιπόν αυτό. Επίσης, το αν ένας ηθοποιός είναι καλός ή όχι, ταλαντούχος ή μη κλπ., είναι κι αυτό μια άλλη συζήτηση που δεν έχει σχέση με τη ζωή και το θάνατο. Το ταλέντο δεν καθορίζει την απώλεια και όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, ανεξαρτήτως αν έχουν πάρει Όσκαρ ή όχι. Τώρα αν θέσουμε κριτήριο για την απώλεια σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή με βάση τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει να κάνουμε μια άλλη κουβέντα για την αναγνώριση και την υστεροφημία. Από τον ανώνυμο σκουπιδιάρη, που κάθε μέρα ξεβρωμίζει το δρόμο μας προστατεύοντας την υγεία μας και ομορφαίνοντας της γειτονιά μας, μέχρι τον επιστήμονα που συμβάλει στην εφεύρεση ενός νέου φαρμάκου, όλοι έχουν αξία και κοινωνική συνεισφορά. Μπορείς να αγνοήσεις, αλλά όχι να απαξιώσεις το θάνατο πχ. ενός βρέφους επειδή δεν πρόλαβε να προσφέρει στην κοινωνία. Ξέχωρο thread και αυτό. 4
phanispal Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 ποτε μου δεν καταλαβα, αυτο με τον αυτοματο σεβασμο στον νεκρο Εγώ εν τω μεταξύ σιχαίνομαι αυτό που επικρατεί στα νήματα όταν πεθαίνει κάποιος μεγάλος μουσικός της Rock π.χ.. Αυτή η προβλεψιμότητα των posts που ακολουθούν του αρχικού καταντά αστεία. "R.I.P.", "ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει", "θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας", είναι τα κλασικά post hits σε τέτοιες περιπτώσεις, παρόλο που ο εκάστοτε μουσικός μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής του να είχε πιει ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε σε οποιαδήποτε μορφή, κι ας ήταν 70 ετών όταν απεβίωσε. Δηλαδή τι περίμεναν, να σκοτώσει το Highlander; Κι εμένα ας πούμε, δε μου πέρασε στο ντούκου όταν πέθανε ο Dio π.χ. που έχω δακρύσει με τη φωνή του, αλλά δεν άρχισα τα κλασικά εικονογραφημένα. Και γενικά θεωρώ υποκριτικό από κάποιους να σέβονται κάποιον που έτυχε μιας ισχνής δημοσιότητας, και για τους υπόλοιπους που χάνονται άδικα κάθε λεπτό, πέρα βρέχει, απλά επειδή δεν το γνωρίζουν. Α, και το post του Adon1s, τεράστια αλήθεια. Δεν παίζει να υπάρχει καν σύγκριση μεταξύ του πόνου που ασθάνεται ο γονιός που θάβει το παιδί του με εκείνον του φίλου, γνωστού, τηλεθεατή. 2
deesnider Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 ...κι ας ήταν 70 ετών όταν απεβίωσε. Φαντάσου τι έχει να γραφτεί για το Jagger και το Richards... ...μετά από καμιά πενηνταριά χρόνια, γιατί πριν από τα 130 δεν τους κόβω να χαιρετάνε! 2
deesnider Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Και τον Ozzy και τον Lemmy... Αυτούς για πιο νωρίς τους κόβω, να σου πω την αλήθεια!
Xorxhs! Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Μαΐου 2013 Προτείνω κι εγώ να κλείσει το thread γιατί κάποιοι εδώ έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Είναι εντελώς άσχετα και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα ο σεβασμός προς τους νεκρούς, η αναγνώριση ή μη ενός καλλιτέχνη και η εμπορευματοποίηση της ζωής ή του θανάτου μιας διασημότητας. Πρόκειται για ένα σχετικά γνωστό ηθοποιό, ή έστω προβεβλημένο με το όνομα Χ. Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι, άρα έχει κοινό, μικρό ή μεγάλο. Αυτομάτως λοιπόν ο,τιδήποτε μέτριας ή μεγάλης σημασίας συμβαίνει στη ζωή του θεωρείται είδος προς πώληση, κυρίως για τη μεσημεριανή ζώνη της τηλεόρασης. Έτσι ξέφυγε από τα όρια της απλής ειδησεογραφική κάλυψης του ατυχήματος (όπως έπρεπε να είχε γίνει σύντομα, απλά και χωρίς περικοκλάδες Παράδειγμα: "Ο τάδε έπαθε αυτό την τάδε ημερομηνία". Τέλος.). Η περίπτωση του συγκεκριμένου ηθοποιού είχε ιδιαίτερη "εμπορική αξία" για ορισμένα έντυπα και κανάλια διότι είχε διάρκεια και συνεπώς παρέμενε επίκαιρη για κάθε συντάκτη ή διευθυντή ύλης (των αντίστοιχων Μέσων πάντα) που πρέπει να φτιάξει το πλάνο των θεμάτων του. Εκμεταλλεύθηκαν λοιπόν την περίοδο της προσπάθειας του ανθρώπου να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του και έκαναν εκπομπές, αφιερώματα, συνεντεύξεις, βίντεο κλπ. δηλαδή τροφή για το κοινό του. - Είπαμε, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Αυτή είναι λοιπόν η απάντηση στο γιατί τόση προβολή. Τώρα, η συζήτηση για το αν τα media μπορούν να σεβαστούν τη μνήμη των θανόντων και το πένθος των συγγενών του, εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση για την κίτρινη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία. Μην ξεχνάτε το ρητό: "Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, ο θάνατος χιλιάδων είναι μια στατιστική". Δυστυχώς. Ξέχωρο thread λοιπόν αυτό. Επίσης, το αν ένας ηθοποιός είναι καλός ή όχι, ταλαντούχος ή μη κλπ., είναι κι αυτό μια άλλη συζήτηση που δεν έχει σχέση με τη ζωή και το θάνατο. Το ταλέντο δεν καθορίζει την απώλεια και όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, ανεξαρτήτως αν έχουν πάρει Όσκαρ ή όχι. Τώρα αν θέσουμε κριτήριο για την απώλεια σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή με βάση τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει να κάνουμε μια άλλη κουβέντα για την αναγνώριση και την υστεροφημία. Από τον ανώνυμο σκουπιδιάρη, που κάθε μέρα ξεβρωμίζει το δρόμο μας προστατεύοντας την υγεία μας και ομορφαίνοντας της γειτονιά μας, μέχρι τον επιστήμονα που συμβάλει στην εφεύρεση ενός νέου φαρμάκου, όλοι έχουν αξία και κοινωνική συνεισφορά. Μπορείς να αγνοήσεις, αλλά όχι να απαξιώσεις το θάνατο πχ. ενός βρέφους επειδή δεν πρόλαβε να προσφέρει στην κοινωνία. Ξέχωρο thread και αυτό. Για τεχνικούς λόγους (αλλά και ουσίας), έχεις καταλάβει οτι για να εκφέρεις την άποψη και τα επιχειρήματα σου, προυποθέτει το thread να είναι ανοικτό? 5
Lucifer Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Και πως τείνετε να υπερεκτιμάτε το κύρος της γνώμης σας περί του πότε είναι δόκιμο να κλειδωθεί κάτι και πότε όχι. 3
phanispal Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Αυτούς για πιο νωρίς τους κόβω, να σου πω την αλήθεια! Μπα, κι αυτοί πρέπει να έχουν αλλάξει πάνω από δυο φορές συκώτια. λεφτά να 'χουν ν' αλλάζουν.
Ntinaras Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Εγώ εν τω μεταξύ σιχαίνομαι αυτό που επικρατεί στα νήματα όταν πεθαίνει κάποιος μεγάλος μουσικός της Rock π.χ.. Αυτή η προβλεψιμότητα των posts που ακολουθούν του αρχικού καταντά αστεία. "R.I.P.", "ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει", "θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας", είναι τα κλασικά post hits σε τέτοιες περιπτώσεις, παρόλο που ο εκάστοτε μουσικός μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής του να είχε πιει ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε σε οποιαδήποτε μορφή, κι ας ήταν 70 ετών όταν απεβίωσε. Δηλαδή τι περίμεναν, να σκοτώσει το Highlander; Κι εμένα ας πούμε, δε μου πέρασε στο ντούκου όταν πέθανε ο Dio π.χ. που έχω δακρύσει με τη φωνή του, αλλά δεν άρχισα τα κλασικά εικονογραφημένα. Και γενικά θεωρώ υποκριτικό από κάποιους να σέβονται κάποιον που έτυχε μιας ισχνής δημοσιότητας, και για τους υπόλοιπους που χάνονται άδικα κάθε λεπτό, πέρα βρέχει, απλά επειδή δεν το γνωρίζουν. Α, και το post του Adon1s, τεράστια αλήθεια. Δεν παίζει να υπάρχει καν σύγκριση μεταξύ του πόνου που ασθάνεται ο γονιός που θάβει το παιδί του με εκείνον του φίλου, γνωστού, τηλεθεατή. ο καθενας στεναχωριεται στο βαθμο που θα του λειψει ο πεθαμενος. ο μπαμπης ο σουγιας δε θα μου λειψει γιατι δεν τον ηξερα καθολου ο dio Θα μου λειψει περισσοτερο γιατι τον ηξερα ως τραγουδιστη σκυλος μου ο αραπης ο ταμ ταμ ταμ θα μου λειψει ακομα περισσοτερο γιατι μπορει να τον ειχα 12 χρονια. δε μπορεις να υποχρεωνεις κανεναν να στεναχωριεται με το ζορι. 1
hewey Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Για τεχνικούς λόγους (αλλά και ουσίας), έχεις καταλάβει οτι για να εκφέρεις την άποψη και τα επιχειρήματα σου, προυποθέτει το thread να είναι ανοικτό? Τι θέλεις αν πεις; Ότι προτείνω να "φιμωθούν" όσοι θέλουν να πουν την άποψή τους; Έγραψα ένα κατεβατό εξηγώντας ακριβώς για ποιούς λόγους (ουσίας κυρίως και λιγότερο τεχνικούς) - αν το πρόσεξες - προτείνω να ανοίξουν δύο νέα threads που θα φιλοξενήσουν τις απόψεις μας για τα θέματα που εκθέτω ότι είναι διαφορετικά μεταξύ τους, άρα δεν τίθεται θέμα περιορισμού της έκφρασης. Η συζήτηση για αυτά ξεπερνάει τα όρια του τίτλου που έχει αυτό το θρεντ, γι' αυτό προτείνω να κλείσει και να ανοίξουν νέα. Και πως τείνετε να υπερεκτιμάτε το κύρος της γνώμης σας περί του πότε είναι δόκιμο να κλειδωθεί κάτι και πότε όχι. Έχω μείνει άφωνος. "Κολλήσατε" δηλαδή στο ότι προτείνω να κλείσει το θρεντ χωρίς να ασχολείστε με τα υπόλοιπα που έγραψα. Υπενθυμίζω ότι είναι μια πρόταση και δεν τίθεται θέμα "υπερεκτίμησης κύρους γνώμης" (στην τελική αν έχω αυτή τη γνώμη δεν έχω δικαίωμα να την εκφράσω; )... Αιτιολογώ πλήρως την άποψή μου και προτείνω σε όσους νιώθουν ότι απειλείται η ελευθερία λόγου τους από αυτήν να διαβάσουν όλο το post που έγραψα και κυρίως το υπογραμμισμένο σημείο όπου προτείνω να συνεχιστεί η κουβέντα σε δύο νέα thread. Σκεφτείτε το, Lucifer και Xorxhs, ένα δευτερόλεπτο πριν βάλετε σε black list κάποιον χωρίς λόγο λες και πρότεινε να επαναφερθεί η λογοκρισία. Relax. 1
Lucifer Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Υπενθυμίζω ότι είναι μια πρόταση και δεν τίθεται θέμα "υπερεκτίμησης κύρους γνώμης" (στην τελική αν έχω αυτή τη γνώμη δεν έχω δικαίωμα να την εκφράσω; ) [...] προτείνω να συνεχιστεί η κουβέντα σε δύο νέα thread. Έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις τη γνώμη σου, όπως έχεις και το δικαίωμα να ανοίξεις όποιο νέο θρεντ θεωρείς δόκιμο. Διατηρώ κι εγώ το δικό μου να υπενθυμίζω πως αν θα κλειδωθεί ή όχι το θρεντ, είναι ανεξάρτητο από την άποψη του όποιου χρήστη, ακόμα και αν δικαιούται να την έχει. 1
ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Προτείνω κι εγώ να κλείσει το thread γιατί κάποιοι εδώ έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Είναι εντελώς άσχετα και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα ο σεβασμός προς τους νεκρούς, η αναγνώριση ή μη ενός καλλιτέχνη και η εμπορευματοποίηση της ζωής ή του θανάτου μιας διασημότητας. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη αν εκφράζοντας τη γνώμη μας, ό,τι ο καθένας μας σκέφτηκε πάνω στις τοποθετήσεις των άλλων forumers, θίξαμε ή κουράσαμε. Πόσο πιο προσβλητικά να μπει κανείς σε μια παρέα που συζητά λέγοντας στους προηγούμενους πως αυτό που μέχρι τώρα έκαναν δεν ήταν συζήτηση αλλά μπέρδεμα των μηρών τους. Δλδ όταν λέμε οι καλοί τρόποι. Και φυσικά, άμεση απαίτηση να κλειδωθεί το θέμα με τα μπλεγμένα μπούτια, μετά την μία κρυστάλλινη άποψη. Η συζήτηση όπως την εννοεί ο νεοέλληνας.
pournaras Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Δημοσ. 28 Μαΐου 2013 Χμμμ, βλεπω πτωση της συγκινησης, 2 μερες στην 5η σελιδα...
hewey Δημοσ. 29 Μαΐου 2013 Δημοσ. 29 Μαΐου 2013 Έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις τη γνώμη σου, όπως έχεις και το δικαίωμα να ανοίξεις όποιο νέο θρεντ θεωρείς δόκιμο. Διατηρώ κι εγώ το δικό μου να υπενθυμίζω πως αν θα κλειδωθεί ή όχι το θρεντ, είναι ανεξάρτητο από την άποψη του όποιου χρήστη, ακόμα και αν δικαιούται να την έχει. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Αυτό που βρήκα υπερβολή ήταν το σχόλιό σου περί "υπερεκτίμησης του κύρους" της γνώμης μου. Άλλωστε δεν υποστήριξα πουθενά ότι εξαρτάται από τη γνώμη μου το αν θα κλειδωθεί το θρεντ, απλώς την εξέφρασα - και σύμφωνα με τα λεγόμενά σου καλά έκανα. Από κει και πέρα δεν έχω κάποια διάθεση να "τις μετρήσουμε" τις γνώμες για να δούμε ποιος έχει την καλύτερη. Αν μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία δεν θα κάναμε κουβέντα, αλλά κοκκορομαχία. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη αν εκφράζοντας τη γνώμη μας, ό,τι ο καθένας μας σκέφτηκε πάνω στις τοποθετήσεις των άλλων forumers, θίξαμε ή κουράσαμε. Πόσο πιο προσβλητικά να μπει κανείς σε μια παρέα που συζητά λέγοντας στους προηγούμενους πως αυτό που μέχρι τώρα έκαναν δεν ήταν συζήτηση αλλά μπέρδεμα των μηρών τους. Δλδ όταν λέμε οι καλοί τρόποι. Και φυσικά, άμεση απαίτηση να κλειδωθεί το θέμα με τα μπλεγμένα μπούτια, μετά την μία κρυστάλλινη άποψη. Η συζήτηση όπως την εννοεί ο νεοέλληνας. Χωρίς να έχω καμία διάθεση απολογητική, θα σου πω ότι δεν ειρωνεύτηκα κανέναν και δεν υποστήριξα οτι θίχτηκα ή κουράστηκα. Επίσης δεν προσέβαλα ονομαστικά κανένα. Δεν διάβασες προσεκτικά το ποστ μου γιατί αν το διάβαζες θα έβλεπες ότι αναφέρομαι σε "κάποιους" και όχι γενικά σε όλους ή "στους προηγούμενους". Και ξανά- αν διάβαζες προσεκτικά το ποστ θα έβλεπες ότι δεν είχα καμία "άμεση απαίτηση" να κλειδωθεί το θέμα αλλά μια απλή πρόταση, όχι περισσότερο επιτακτική από ό,τι οποιαδήποτε άλλη. Αν θεωρείς προσβλητικό το "μπλέξιμο των μπουτιών" δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αντικαταστήσω με άλλη έκφραση, όπως πχ. τη "σύγχυση ξεχωριστών ζητημάτων", που ίσως το βρεις πιο ευγενικό. Και όσο εσύ με χαρακτηρίζεις "νεοέλληνα" (λες και όλοι οι νεοέλληνες κάνουν συζήτηση με τον ίδιο τρόπο), έχεις βάλει στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα και με ειρωνεύεσαι. Ως νεοελληνίδα κάνεις δηλαδή καλύτερη συζήτηση, όταν βλέπεις δόλο εκεί που δεν υπάρχει; Και για να πάμε στο διά ταύτα, αν δεν κάνω λάθος εσύ αναφέρθηκες πολύ εύστοχα σε πρωτύτερο ποστ στην Αντιγόνη και στο θέμα του σεβασμού προς τους νεκρούς. Διαφωνείς λοιπόν με το ότι είναι αρκετά σημαντικό για να εξαντλείται σ' ένα θρεντ που μιλά - μεταξύ άλλων - για την πώληση ειδήσεων; Δεν αξίζει αφιερωμένη συζήτηση από μόνο του; 1
deesnider Δημοσ. 29 Μαΐου 2013 Δημοσ. 29 Μαΐου 2013 Χμμμ, βλεπω πτωση της συγκινησης, 2 μερες στην 5η σελιδα... 'Ντάξει τώρα; Το σώσαμε κάπως; 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα