Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εννοώ ότι κάποιες φορές, αντί να παραγγείλεις 2 σουβλάκια των 4€, μπορείς να φτιάξεις 2 τοστ με επώνυμο τυρί και πάριζα και κόστος ~60 λεπτά έκαστο.

 

Δεν είπα να φάω τις φακές με ψωμί του τοστ.

Δημοσ.

Μόλις χθες το ΔΝΤ ζητούσε αύξηση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα...

Βασικα εχουν βαλει στο στοχο το νομο περι ομαδικων απολυσεων, ο οποιος με 30% ανεργια... δεν το λες πετυχημενο.

  • Like 1
Δημοσ.

Για ψήσιμο ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο απ' όσα έχω δοκιμάσει, καθώς μου αρέσει να να γίνεται τραγανό.

 

Του Καραμολέγκου που αναφέρθηκε πριν, ούτε τραγανό γίνεται, συν ότι γλυκίζει.

Δημοσ.

Ναι, μια που το απλό ψωμί δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο γεύμα, μόνο το ψωμί του τοστ μπορεί.

Αλλά μάλλον εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε περισσότερα από τους Ευρωπαίους και πάλι, όπως φαίνεται. Γι'αυτό αυτοί μπορούν ανετότατα να ζήσουν χωρίς συσκευασμένο ψωμί, ενώ για εμάς είναι είδος πρώτης ανάγκης. Απλά είναι βόρειοι και κρυόκωλοι και μέσα στην άγνοια, εξάλλου τον πολιτισμό από εμάς τον πήραν, τι ξέρουν αυτοι....

 

Btw οι γαμάτοι, κατα τ'άλλα, Ευρωπαίοι δέν νομίζω να κάθονται να ζυμώνουν το ψωμί τους.Παρεμπιπτόντως μιας και αναφέρθηκε ώς DIY,έχεις ιδέα τι κόστος έχει 1kg σπιτικό ψωμί (υλικά/ενέργεια);Αν σου έλεγα οτι είναι στην καλύτερη 1:1 (αν όχι πιο ακριβό) με του φούρνου τι θα απαντούσες;

Κόψτε και το τυρί...

Δημοσ.

Λογικό μου φαίνεται εμένα πάντως, απ' τη στιγμή που ο φούρνος λογικά αγοράζει χονδρική και σε κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τα υλικά.

  • Like 1
Δημοσ.

Εννοώ ότι κάποιες φορές, αντί να παραγγείλεις 2 σουβλάκια των 4€, μπορείς να φτιάξεις 2 τοστ με επώνυμο τυρί και πάριζα και κόστος ~60 λεπτά έκαστο.

 

Δεν είπα να φάω τις φακές με ψωμί του τοστ.

Εσύ μπορεί να εννοείς, εγώ θα επαναλάβω όμως, το τοστ με τυρί και παρίζα δεν μπορείς να το φτιάξεις με απλό ψωμί;

Μια χαρά εκατοντάδες τοστ έχω φάει στην αδερφή μου, που παίρνει το ψωμάκι του φούρνου και το μαχαιράκι και κόβει δύο φέτες και φτιάχνει το τοστ.

 

Btw οι γαμάτοι, κατα τ'άλλα, Ευρωπαίοι δέν νομίζω να κάθονται να ζυμώνουν το ψωμί τους.Παρεμπιπτόντως μιας και αναφέρθηκε ώς DIY,έχεις ιδέα τι κόστος έχει 1kg σπιτικό ψωμί (υλικά/ενέργεια);Αν σου έλεγα οτι είναι στην καλύτερη 1:1 (αν όχι πιο ακριβό) με του φούρνου τι θα απαντούσες;

Κόψτε και το τυρί...

Ενώ οι μη γαμάτοι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κάθονται να ζυμώνουν, γι'αυτό δεν υπάρχει ούτε ένας φούρνος στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία να σου πω ότι φούρνο είχε συγγενής μου. Μέχρι αρχές δεκαετίας '90, φορτηγό ερχόταν κάθε βδομάδα και γέμιζε ολόκληρη αποθήκη με αλεύρι. Στις 11 το βράδυ, 3 άτομα ξεκινούσαν δουλειά και ζύμωναν και έψηναν όλο το βράδυ για την επόμενη μέρα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Την θέση της αποθήκης την έχει πάρει τεράστιο ψυγείο, και τη θέση των σακιών με τα αλεύρια την έχουν πάρει κατεψυγμένα ζυμωμένα ψωμιά, κρουασάν, τυρόπιτες, κουλούρια κτλ που έρχεται το φορτηγό με το ψυγείο και τα πουλάει. Και αντί στις 11 3 άτομα, τώρα έχει αλλάξει και πάει ένα άτομο στις 4 το πρωί και ξεκινά το ψήσιμο.

 

Το σπιτικό ψωμί είναι πιο ακριβό γιατί τα υλικά που βάζεις στο σπιτικό δεν θα βάζει ο φούρνος πια.

  • Like 1
Δημοσ.

Ναι, μια που το απλό ψωμί δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο γεύμα, μόνο το ψωμί του τοστ μπορεί.

Αλλά μάλλον εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε περισσότερα από τους Ευρωπαίους και πάλι, όπως φαίνεται. Γι'αυτό αυτοί μπορούν ανετότατα να ζήσουν χωρίς συσκευασμένο ψωμί, ενώ για εμάς είναι είδος πρώτης ανάγκης. Απλά είναι βόρειοι και κρυόκωλοι και μέσα στην άγνοια, εξάλλου τον πολιτισμό από εμάς τον πήραν, τι ξέρουν αυτοι....

 

Σωστά.

Και μην ξεχνάς τα ειρωνικά σχόλια ότι  αυτοί (εγώ) αγοράζουν τα φρούτα και λαχανικά ανα μονάδα (1-2 λεμόνια, 2-3 μήλα, τομάτες) και όχι με το κιλό. 

Έχω γίνει δέκτης τέτοιων σχολίων όταν γυρνάω στο πατρικό μου Ελλάδα, και ακόμα να κατανοήσω την λογική του "κιλού", ενώ θέλω μόνο 3 τομάτες και δύο λεμόνια. Και ψωμί αντίστοιχα κόψημο και κατάψηξη, ζέσταμα σε τοστιέρα ή μικροκυμάτων ανάλογα. 

 

Σε μία χώρα που δεν υπάρχει χρήμα, ο κόσμος κόβει τις πολυτέλειες. Ξέρω από πολλούς φίλους στην Ελλάδα, που ενώ και οι 2 δουλεύουν (με καλούς μισθούς για Ελλάδα πλέον), κόβουν έξοδα, που μέχρι και ψωμί ζυμώνουν στο σπίτι πλέον. 

  • Like 2
Δημοσ.

Με την ευκαιρία να σου πω ότι φούρνο είχε συγγενής μου. Μέχρι αρχές δεκαετίας '90, φορτηγό ερχόταν κάθε βδομάδα και γέμιζε ολόκληρη αποθήκη με αλεύρι. Στις 11 το βράδυ, 3 άτομα ξεκινούσαν δουλειά και ζύμωναν και έψηναν όλο το βράδυ για την επόμενη μέρα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Την θέση της αποθήκης την έχει πάρει τεράστιο ψυγείο, και τη θέση των σακιών με τα αλεύρια την έχουν πάρει κατεψυγμένα ζυμωμένα ψωμιά, κρουασάν, τυρόπιτες, κουλούρια κτλ που έρχεται το φορτηγό με το ψυγείο και τα πουλάει. Και αντί στις 11 3 άτομα, τώρα έχει αλλάξει και πάει ένα άτομο στις 4 το πρωί και ξεκινά το ψήσιμο.

 

Το σπιτικό ψωμί είναι πιο ακριβό γιατί τα υλικά που βάζεις στο σπιτικό δεν θα βάζει ο φούρνος πια.

 

 

Αν και ποσώς με ενδιαφέρει τι παίζει στον συγκεκριμένο φούρνο, το γεγονός οτι ο συγγενής σου έριξε όλο το βάρος σε κατεψυγμένη ζύμη είναι απλά γιατί του βγαίνει πιο φτηνά/έχει μεγαλύτερο κέρδος και όχι κάτι πιο ιδιαίτερο, πχ να έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές προτιμήσεις (ο λαός γουστάρει συντηρητικά).Αν δέν βγαίνει και αναγκάζεται να προσφέρει ψωμί "κονσέρβα" αντί για φρέσκο,μπορεί απλά να το κλείσει.

 

Δηλαδή τι το εκλεπτυσμένο βάζουν στο σπιτικό ψωμί,που πλέον ο φούρνος δέν δύναται;Μαγιά,αλεύρι,νερό,ζάχαρη και αλάτι;Με αυτά τα υλικά δέν φτιάχνουν ψωμί και στους φούρνους;

Δημοσ.

Αν και ποσώς με ενδιαφέρει τι παίζει στον συγκεκριμένο φούρνο, το γεγονός οτι ο συγγενής σου έριξε όλο το βάρος σε κατεψυγμένη ζύμη είναι απλά γιατί του βγαίνει πιο φτηνά/έχει μεγαλύτερο κέρδος και όχι κάτι πιο ιδιαίτερο, πχ να έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές προτιμήσεις (ο λαός γουστάρει συντηρητικά).Αν δέν βγαίνει και αναγκάζεται να προσφέρει ψωμί "κονσέρβα" αντί για φρέσκο,μπορεί απλά να το κλείσει.

 

Δηλαδή τι το εκλεπτυσμένο βάζουν στο σπιτικό ψωμί,που πλέον ο φούρνος δέν δύναται;Μαγιά,αλεύρι,νερό,ζάχαρη και αλάτι;Με αυτά τα υλικά δέν φτιάχνουν ψωμί και στους φούρνους;

 

Σε κανά χωριό μπορεί να βρεις φούρνο να ζυμώνει.

Σε πόλη, αποκλείεται να βρεις φούρναρη να κάθεται να ζυμώνει με τις ώρες. Στο υπογράφω.

Δεν είναι τόσο το κέρδος, όσο ο κόπος και ο χρόνος. Εκεί που γαμιόταν κάθε βράδυ, τώρα απλά ξυπνάει 3 ώρες νωρίτερα και πάει στη δουλειά και μόνος κιόλας. 

 

Αν δεν πιστεύεις, από περιέργεια αν σου τύχει δες τι ώρα θα πάει ο φούρναρης να ξεκινήσει το ψήσιμο για την αυριανή μέρα. Όλοι με κατεψυγμένα πια δουλεύουν.

  • Moderators
Δημοσ.

 

Πρώτης ανάγκης είναι αυτά που ΔΕΝ θα κόψεις αν έχεις μόνο 200 ευρώ να περάσεις τον μήνα.

Πχ λάδι, μακαρόνια, αλεύρι. Ακόμα και το ψωμί θα κόψεις το αγορασμένο και θα αρχίσεις το ζύμωμα μόνος σου αν μπορείς να το κάνεις.

 

Τότε, όχι, ούτε αυτά είναι είδη πρώτης ανάγκης.

 

Γιατί αν έχεις μόνο 100 ευρώ να περάσεις το μήνα, θα μαζέψεις ελιές μόνος σου για να τις πας σε ελαιοτριβείο να φτιάξεις λάδι και θα βρεις τι συνταγή της γιαγιάς σου να φτιάξεις χυλοπίτες και θα μαζέψεις σιτάρι να φτιάξεις αλεύρι στον DIY μύλο σου.

 

Σίγουρα. Έτσι θα κάνουν και οι βορειοευρωπαίοι λογικά. :P

 

Σε κανά χωριό μπορεί να βρεις φούρνο να ζυμώνει.

Σε πόλη, αποκλείεται να βρεις φούρναρη να κάθεται να ζυμώνει με τις ώρες. Στο υπογράφω.

 

lol ρε.

 

Εγώ πάντως φούρνο έχω (στην Αθήνα, όχι σε χωριό) και πηγαίνουμε 3 άτομα στις 2 τη νύχτα για δουλειά. Με μηδέν κατάψυξη, με κανονικά ζυμώματα και με handmade προζύμια.

 

Καλό θα ήταν να μη βάζεις την υπογραφή σου σε θέματα στα οποία έχεις άγνοια. :)

  • Like 5
Δημοσ.

Σε κανά χωριό μπορεί να βρεις φούρνο να ζυμώνει.

Σε πόλη, αποκλείεται να βρεις φούρναρη να κάθεται να ζυμώνει με τις ώρες. Στο υπογράφω.

Δεν είναι τόσο το κέρδος, όσο ο κόπος και ο χρόνος. Εκεί που γαμιόταν κάθε βράδυ, τώρα απλά ξυπνάει 3 ώρες νωρίτερα και πάει στη δουλειά και μόνος κιόλας. 

 

Αν δεν πιστεύεις, από περιέργεια αν σου τύχει δες τι ώρα θα πάει ο φούρναρης να ξεκινήσει το ψήσιμο για την αυριανή μέρα. Όλοι με κατεψυγμένα πια δουλεύουν.

 

Την υπογραφή σου και κάτι άλλο...

Εχω δύο φούρνους στα 50μέτρα απο το πατρικό και οι δύο με πάνω απο 30 έτη λειτουργίας και οι δύο με παρασκευαστήρια.

Ο ένας απο τους δύο "κάτι" άλλαξε πρίν μερικά χρόνια,πλέον τον βλέπεις πιο ξεκούραστο και ο φούρνος του έγινε πιο κυριλέ (βρήκε εσωτερικό χώρο απο "κάπου" για να τον μεγαλώσει).Ο δεύτερος ιδιοκτήτης είναι ακόμα μέσα στην πάχνη.

 

Δέν νομίζω να έχει νόημα οποιαδήποτε συνέχεια.Οτι νά 'ναι διαβάζω...

  • Like 3
Δημοσ.

Την υπογραφή σου και κάτι άλλο...

Εχω δύο φούρνους στα 50μέτρα απο το πατρικό και οι δύο με πάνω απο 30 έτη λειτουργίας και οι δύο με παρασκευαστήρια.

Ο ένας απο τους δύο "κάτι" άλλαξε πρίν μερικά χρόνια,πλέον τον βλέπεις πιο ξεκούραστο και ο φούρνος του έγινε πιο κυριλέ (βρήκε εσωτερικό χώρο απο "κάπου" για να τον μεγαλώσει).Ο δεύτερος ιδιοκτήτης είναι ακόμα μέσα στην πάχνη.

 

Δέν νομίζω να έχει νόημα οποιαδήποτε συνέχεια.Οτι νά 'ναι διαβάζω...

Σοβαρά; Βλέπεις να έρχεται φορτηγό μια φορα την εβδομάδα και να ξεφορτώνει τόνους και δεκάδες σακιά αλεύρι;

Ό,τι πεις....όπως τα λες είναι...

Δημοσ.

Υπάρχει κάποιο πλαφόν στα δρομολόγια;

Δηλαδή το φορτηγό δέν θα μπορούσε να έρχεται και κάθε μέρα; :rolleyes:

  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Υπάρχει κάποιο πλαφόν στα δρομολόγια;

Δηλαδή το φορτηγό δέν θα μπορούσε να έρχεται και κάθε μέρα; :rolleyes:

 

 

Συνήθως μια φορά τη βδομάδα ή δύο φορές την εβδομάδα γίνεται ανεφοδιασμός πρώτων υλών στους φούρνους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό αυτό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...