nicoc89 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Εγω δεν μιλησα για κανενα εδω γιατι δεν γνωριζω την καθε περιπτωση. Αν θές πες μου για σενα να σου πω αν είσαι χαραμοφαης η οχι και ποιος είσαι εσύ να κρίνεις αν είναι χαραμοφάης κάποιος? αναρωτιέμαι δηλαδή , δεν σου κάνω πέσιμο. πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο αν δουλεύεις μέσα στην κοτσιλιά και την προβατίνα κάποια στιγμή θα σου έρθει η όρεξη για κτηνοβασίες. Αποκτάς μια οικειότητα. Ισως πολλοί απο εμάς αποφεύγουμε τις δουλειές του χωριού για να μην τον φερμάρουμε σε καμια κότα. 1
crupo Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Ας πουμε κάποιος είναι π.χ. 2 χρόνια άνεργος και δεν υπαρχει καμία άμεση προοπτική για να βρει την δουλεια που θελει. Έχει τη δυνατοτητα ας πουμε να κάνει μεροκάματα σε χωράφια η και άλλου, ας μην το περιορίσουμε. Και επιλεγει να μην πάει. Είναι η δικιά μου κρίση που τον λέω χαραμοφαη η κοινή λογική;
Joshua21 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Ανάγκη για τους ίδιους, το πορτοφόλι τους, τα καθημερινά έξοδα, τις οικογένειές τους. Όχι 15χρονα, 25 και βάλε. Η ερώτησή μου ήταν πόσο πολύ ανάγκη έχουν τα χρήματα, όχι γιατί τα έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να φτάσεις σε σημείο να σκυλοπεινάσεις για να εργαστείς. Σαφώς και όχι. Και οι δικοι μου γονεις όλα μου τα παρείχαν, αλλά σε μήνες καλοκαιρινους εργαζόμουν σκληρα για τα δικα μου χρήματα, για τους μήνες των σπουδών που ακολουθούσαν αλλά και να βοηθήσω οικονομικά στο σπίτι μου. Δεν μας λες όμως ούτε τι δουλειά έκανες, ούτε για πόσες ώρες, ούτε για πόσα χρήματα. Είμαι σχεδόν σίγουρος όμως πως δεν δούλευες σε χωράφια 10+ ώρες την ημέρα, πως δεν είχες ένοπλους επιστάτες πάνω από το κεφάλι σου λες και είχες τιμωρηθεί σε καταναγκαστικά έργα, πως δεν χρειαζόταν να κοιμάσαι σε χαλάσματα μαζί με εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες, και το κυριότερο πως δεν τα έκανες όλα αυτά κερδίζοντας τα μισά από όσα παίρνει ένας σερβιτόρος... Τα ζόρικα επαγγέλματα όμως δεν τα πλησιάζουν εύκολα ακόμα και τώρα, που υπάρχει δυστυχως μεγάλη ανεργία, γι'αυτο και πάντοτε απασχολούσαν ξένους. Κατά τα άλλα οι αλλοδαποι μας παίρνουν τις δουλειες. Δεν είναι όμως όλες ευχάριστες ούτε καλοπληρωμένες. Τα "ζόρικα" επαγγέλματα σίγουρα είναι τα τελευταία στην προτίμηση όλων, αλλά εφόσον πληρώνουν καλά όλο και κάποιος θα βρεθεί να τα κάνει. Και αυτό ισχύει σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πες μου κάτι όμως, πως γίνεται τα "ζόρικα" επαγγέλματα στην Ελλάδα να απασχολούσαν πάντα ξένους? Ειδικά πριν το 1990 που δεν υπήρχαν ξένοι εδώ? Και όχι, δεν μας παίρνουν τις δουλειές οι αλλοδαποί, εγώ θα το έλεγα αλλιώς. Θα έλεγα πως οι λαθρομετανάστες ξεφτιλίζουν τα μεροκάματα μας. 1
deesnider Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Ας πουμε κάποιος είναι π.χ. 2 χρόνια άνεργος και δεν υπαρχει καμία άμεση προοπτική για να βρει την δουλεια που θελει. Έχει τη δυνατοτητα ας πουμε να κάνει μεροκάματα σε χωράφια η και άλλου, ας μην το περιορίσουμε. Και επιλεγει να μην πάει. Είναι η δικιά μου κρίση που τον λέω χαραμοφαη η κοινή λογική; Εφόσον αυτός που έχει τα χωράφια, δίνει το νόμιμο μεροκάματο, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και δεν υποχρεώνει τους εργάτες σε απλήρωτες - ή έστω, «ψαλιδισμένες» από πλευράς αμοιβής - υπερωρίες, τότε έχεις ένα δίκιο να ξεφωνίζεις αυτόν που έχει να δουλέψει 2 χρόνια και δεν πάει. Όχι απόλυτο, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Όταν δεν ισχύει έστω κι ένα από τα παραπάνω - πόσο μάλλον, όταν κατά κανόνα δεν ισχύει κανένα και μάλιστα με την ...αιτιολόγηση: «Έτσι είναι αυτές οι δουλειές...» - ό,τι κι αν είναι αυτός που δεν πάει να δουλέψει, ο ιδιοκτήτης τού χωραφιού είναι εκατό φορές τομάρι και τού αξίζει κρέμασμα απ' τη γλώσσα. Αυτά τα ολίγα... 3
ikaruga24 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Ας πουμε κάποιος είναι π.χ. 2 χρόνια άνεργος και δεν υπαρχει καμία άμεση προοπτική για να βρει την δουλεια που θελει. Έχει τη δυνατοτητα ας πουμε να κάνει μεροκάματα σε χωράφια η και άλλου, ας μην το περιορίσουμε. Και επιλεγει να μην πάει. Είναι η δικιά μου κρίση που τον λέω χαραμοφαη η κοινή λογική; Και αυτη η δουλεια που λες να παει θα ειναι απολυτα νομιμα ολα ή θα του πεις "εγω τοσα σε δινω και αμα γουσταρεις αλλιως θα παρω τον Αλβανο απο την πλατεια να 'ουμ" φαση?
Alchemist` Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει. Το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων είναι πτυχιούχοι που είναι λογικό μετά την επένδυση χρόνου και κόπου που έχουν κάνει να επιδιώκουν να βρουν μια λύση στο επαγγελματικό τους πρόβλημα με κάτι που να δικαιώνει την επένδυση που έκαναν. Εγώ για παράδειγμα σπούδασα μηχανικός και δεν είναι τεμπελιά να μην θέλω να πάω στα χωράφια. Σιγά να μην πάω και στα καράβια. Θα προσπαθήσω να βρω κάτι με το οποίο να νιώθω πως δεν αδικούμαι αλλιώς θα στραφώ στο εξωτερικό. Στα χωράφια ή στα καράβια ή στα κάτεργα θα πήγαινα σε περίπτωση που δεν είχα να φάω. Προς το παρόν γιατί να κάνω μια τέτοια επιλογή καταστρέφοντας κάθε επαγγελματική προοπτική που μπορεί να έχω? Με όλο τον σεβασμό και την καλή διάθεση αλλα εσύ ρε φίλε μου στην ουσία δεν είσαι άνεργος... άεργος είσαι... Και φυσικά το που, πως και σε ποιές σπουδές αποφάσισες να επενδύσεις τον χρόνο και τον κόπο σου, είναι δική σου λάθος επιλογή και δικό σου πρόβλημα... Δικαιοσύνη στην ζωή δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να την βρείς...
~mxls~ Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δεν μας λες όμως ούτε τι δουλειά έκανες, ούτε για πόσες ώρες, ούτε για πόσα χρήματα. Είμαι σχεδόν σίγουρος όμως πως δεν δούλευες σε χωράφια 10+ ώρες την ημέρα, πως δεν είχες ένοπλους επιστάτες πάνω από το κεφάλι σου λες και είχες τιμωρηθεί σε καταναγκαστικά έργα, πως δεν χρειαζόταν να κοιμάσαι σε χαλάσματα μαζί με εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες, και το κυριότερο πως δεν τα έκανες όλα αυτά κερδίζοντας τα μισά από όσα παίρνει ένας σερβιτόρος... Ήταν διαφορετικά χρόνια όμως εκείνα, δεν το αναφέρω σαν δικαιολογία. Αλλά πίστεψέ με αν εργαστείς σε καλουπώματα, δόμηση πέτρινων τοίχων ή πλακοστρώσεις μια μπάλα τριφύλλι σου μοιάζει μπαλάκι τένις. Εκτός της φαγούρας και του ήλιου δεν είναι κάτι φοβερό τα χωράφια (όχι δεν έχω πάει ποτέ σε άλλου, δεν μπορω να συγκρίνω). Για τις τακτικές μερικών γαιοκτημόνων-νταβατζήδων όπως αναφέρεις, φυσικά και είμαι αντίθετος, τέτοια καθίκια δυστυχώς υπάρχουν, φυλακή τους πρέπει αλλά.... Γενικά όμως τα λεφτά είναι ψίχουλα γιατί ψίχουλα είναι τα κερδη ούτως ή άλλως από γεωργία. Για τις πολλές ώρες που λες, και ως σερβιτόρος πιτσιρίκι έχει τύχει να χτυπάω 12ωρα (δεν λέω ότι είναι ευχάριστο, ξεθεώνεσαι, αλλά όταν βγάζεις καλα τιπς, έστω και μαύρα, λες πάει στο διάολο). Για επαρχία μιλάμε άλλωστε, δεν έχεις και χιλιάδες επιλογές. Φυσικά έχοντας εδώ και χρόνια τελειώσει τις σπουδές μου ψάχνω πάντα δουλεια πάνω στο αντικείμενό μου, όπως ο καθένας μας. Αλλά αν δεν βρίσκεις τη θέση που ψάχνεις, ας εργαστείς σε κάτι διαφορετικό ρε αδερφέ (και ας μην σ'αρέσει καθόλου) μέχρι να βρεις κάτι της αρεσκείας σου. Είναι πολύ ασχημο και στην ψυχολογία για κάποιον να μένει χρόνια άπραγος. Ξαναλέω το τόπικ είναι false, σε τέτοιες δουλειες θα πάνε μόνο κάτοικοι της περιοχής, δεν συμφέρει αν είσαι απ'αλλου. Μου θυμίζεις έναν εργοδότη μου. Είχε βάλει μια φορά κάτω και γαμούσε κάτι σουβλάκια. Και δάγκωνε το σουβλάκι..και μου 'λεγε μπουκωμένος.."ξερεις τι δουλεια εχω ρίξει εγώ στη ζωή μου;" Έξυνε τ' αρχίδια μου μια ζωή. χαχαχαχαχαχαχα
funbreaker Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Με όλο τον σεβασμό και την καλή διάθεση αλλα εσύ ρε φίλε μου στην ουσία δεν είσαι άνεργος... άεργος είσαι... Και φυσικά το που, πως και σε ποιές σπουδές αποφάσισες να επενδύσεις τον χρόνο και τον κόπο σου, είναι δική σου λάθος επιλογή και δικό σου πρόβλημα... Δικαιοσύνη στην ζωή δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να την βρείς... Δεν είμαι άεργος, είναι αυτονόητο πως δουλεύω σε ευκαιριακές δουλειές για τα πρόσκαιρα έξοδα αλλά δεν θα έκανα οποιαδήποτε ευκαιριακή δουλειά και προτεραιότητά μου είναι η αποκατάστασή μου σε κάτι σχετικό με αυτό που σπούδασα. Φυσικά και θα απεφευγα να κάνω καριέρα σε κάτι που θεωρώ υποδεέστετο και που θα εξάλειφε κάθε μου ελπίδα και προοπτική να κάνω αυτό που σπούδασα. Με λίγα λόγια επαγγελματίας χαμάλης προς το παρόν δεν διατίθεμαι να γίνω ούτε να δουλέψω ευκαιριακά σε κάτι τέτοιο για ευτελή ποσά. Όπως είπα, αν πεινάσω μόνο. Οπότε δεν είμαι άεργος γιατί με την λογική σου και που δεν στήνω κώλο αφου δεν βρίσκω δουλειά στο επάγγελμά μου είναι αεργία. 1
Joshua21 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Ήταν διαφορετικά χρόνια όμως εκείνα, δεν το αναφέρω σαν δικαιολογία. Αλλά πίστεψέ με αν εργαστείς σε καλουπώματα, δόμηση πέτρινων τοίχων ή πλακοστρώσεις μια μπάλα τριφύλλι σου μοιάζει μπαλάκι τένις. Εκτός της φαγούρας και του ήλιου δεν είναι κάτι φοβερό τα χωράφια (όχι δεν έχω πάει ποτέ σε άλλου, δεν μπορω να συγκρίνω). Για τις τακτικές μερικών γαιοκτημόνων-νταβατζήδων όπως αναφέρεις, φυσικά και είμαι αντίθετος, τέτοια καθίκια δυστυχώς υπάρχουν, φυλακή τους πρέπει αλλά.... Πίστεψέ με, αν εργαστείς σαν βοηθός χτίστη, όλα αυτά που ανέφερες θα σου φανούν χαλάρωση. Και πάει λέγοντας, σίγουρα υπάρχουν και πιο δύσκολες δουλειές. Όσο για τη φαγούρα και τον ήλιο, λίγο είναι? Όσο για τις "τακτικές μερικών" που γράφεις, δεν είναι μερικών. Είναι σχεδόν όλων των εργοδοτών. Γενικά όμως τα λεφτά είναι ψίχουλα γιατί ψίχουλα είναι τα κερδη ούτως ή άλλως από γεωργία. Για τις πολλές ώρες που λες, και ως σερβιτόρος πιτσιρίκι έχει τύχει να χτυπάω 12ωρα (δεν λέω ότι είναι ευχάριστο, ξεθεώνεσαι, αλλά όταν βγάζεις καλα τιπς, έστω και μαύρα, λες πάει στο διάολο). Για επαρχία μιλάμε άλλωστε, δεν έχεις και χιλιάδες επιλογές. Δεν θα έλεγα ότι είναι ψίχουλα τα κέρδη από γεωργία. Παλιότερα δηλαδή πως έβγαιναν και πλήρωναν 50 και 70 ευρώ για μεροκάματο 7 ωρών? Τέλος πάντων, είναι άλλη συζήτηση αυτό, αν δεν βγαίνουν να πληρώσουν μεροκάματα δικό τους πρόβλημα. Ας αλλάξουν επάγγελμα. Δεν είναι λύση να πηδάνε τους εργαζόμενους για να τους μένει κέρδος. Όσο για τα 12ωρα που χτυπούσες, δεν μας είπες μαζί με τα tips πόσες φορές περισσότερα έβγαζες από αυτά που βγάζουν οι λαθρομετανάστες στα χωράφια σήμερα.
crupo Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Εφόσον αυτός που έχει τα χωράφια, δίνει το νόμιμο μεροκάματο, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και δεν υποχρεώνει τους εργάτες σε απλήρωτες - ή έστω, «ψαλιδισμένες» από πλευράς αμοιβής - υπερωρίες, τότε έχεις ένα δίκιο να ξεφωνίζεις αυτόν που έχει να δουλέψει 2 χρόνια και δεν πάει. Όχι απόλυτο, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Όταν δεν ισχύει έστω κι ένα από τα παραπάνω - πόσο μάλλον, όταν κατά κανόνα δεν ισχύει κανένα και μάλιστα με την ...αιτιολόγηση: «Έτσι είναι αυτές οι δουλειές...» - ό,τι κι αν είναι αυτός που δεν πάει να δουλέψει, ο ιδιοκτήτης τού χωραφιού είναι εκατό φορές τομάρι και τού αξίζει κρέμασμα απ' τη γλώσσα. Αυτά τα ολίγα... Και αυτη η δουλεια που λες να παει θα ειναι απολυτα νομιμα ολα ή θα του πεις "εγω τοσα σε δινω και αμα γουσταρεις αλλιως θα παρω τον Αλβανο απο την πλατεια να 'ουμ" φαση? Ρε παιδια αυτα τα ειπαμε και πριν. Αν το θελει ο εργατης ολα μπορουν να γινουν ανετα πληρως νομιμα. Σε αγροτικες δουλειες δεν πληρωνεις ασφαλεια και ενσημα στυλ ΙΚΑ κλπ. Πληρωνεις εργοσημο. Δηλαδη κανονιζεις με τον εργατη τι αμοιβη θα παρει. Πας κοβεις το εργοσημο απο ελτα το δινεις στον εργατη και πληρωνεται απο ελτα. Ειναι απλα τα πραγματα. Δεν φτανει που δεν ξερετε τι γινεται δεν το ψαχνετε και λιγο και πετατε αρλουμπες συνεχως. Ολα ειναι απολυτως νομιμα ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ. Τονιζω το αν το θελει ο εργατης γιατι αν εξαιρεσεις αλλοδαπους που τα χρειαζονται ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ελληνες θελουν να κοψουν εργοσημο. Αν ειναι π.χ. καποιος ανεργος γραμμενος στον ΟΑΕΔ και παει και κανει μεροκαματα αγροτικα δεν υπαρχει περιπτωση να θελησει να κοψει την ανεργια για το τιποτα... Ας τελειωσει επιτελους αυτο το παραμυθι και αυτες οι δικαιολογιες.. Να σας φερω και ενα παραδειγμα γιατι εχω κουραστει να το εξηγω. Ειμαι εγω αγροτης. Θελω ενα εργατη. Κανονιζουμε αμοιβη. Π.χ. 30 ευρω για αυτη τη δουλεια. Παω ελτα σταζω 30 ευρω και παιρνω το εργοσημο. Δινω το ενα αποκομμα απο τα δυο στον εργατη και με αυτο ο εργατης παει και πληρωνεται απο το ελτα κατι λιγοτερο απο 30 ευρω π.χ. 28 ευρω γιατι εχει καποιες κρατησεις. Ολα νομιμα ωραια και απλα. Το προβλημα οπως εχω ξαναπει δεν ειναι η νομιμοτητα. Ειναι η νοοτροπια της σημερινης καλομαθημενης νεολαιας που εχει μαθει να τα βρισκει ολα ετοιμα απο τον καψερο τον πατερα... Ειμαστε γενια τεμπεληδων... 1
michalisv Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2013 Δηλαδή αν σε πόλη της Περιφέρειας υπάρχουν δύο δουλειές.Ή πρώτη είναι να μαζεύεις ντομάτες πχ σε ένα θερμοκήπιο ή σε χωράφι και αμείβεται 27€ + εργοσημο σύνολο 30€ κανονικό οχτάωρο και η δεύτερη δουλειά σε καφετέρια πχ 25 ευρώ ανασφάλιστα όμως οχτάωρο το οποίο δεν είναι και τόσο σταθερό.Πιστεύετε ότι ο Έλληνας άνεργος θα πηγαινε στην πρώτη;
giorgarello Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Ό,τι και απ' τα δυο να διαλέξεις, το ενδεχόμενο να θες κάτι καλύτερο να κάνεις στη γαμημένη ζωή σου δεν παίζει; Πρέπει ντε και καλά να είσαι τεμπέλης; Εγώ προσωπικά θα διάλεγα το δεύτερο και παράλληλα θα έψαχνα για κάτι καλύτερο. Το πρώτο θα το διάλεγα αν είχα μεγάλη ανάγκη και δεν πήγαινα να δουλέψω μόνο για 5 μέρες το χρόνο. Για πες μας κι εσύ.
crupo Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Βρε ας διαλεξει οτι θελει ο καθενας. Ας παει σε οτι δουλεια θελει. Δεν λεμε ντε και καλα να παει στα χωραφια. Αν μπορει να βρει αλλου ας παει. Αυτο που κατακρινουμε ειναι να καθεται να παιρνει χαρτζηλικι απο τον πατερα του και να περιμενει καρτερικα την δουλεια των ονειρων του, και να κλαιγεται ταυτοχρονα συνεχως για την ανεργια που υπαρχει. Α και μιας και ειπες για καφετερια ρωτησα προσφατα γκομενα σερβιτορα ποσα παιρνει. 15 ευρω πρωινη βαρδια και 20 ευρω βραδυνη. Οχταωρα (ισως και παραπανω το βραδυ) χωρις ασφαλιση...
michalisv Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Για πιο λόγο το να βάζεις πχ ντομάτες σε ένα τελάρο θεωρείται πιο δύσκολο απτό να τρέχεις πάνω κάτω με ένα δίσκο στο χέρι; 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις