Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/8/2018 στις 3:41 ΜΜ, liakos18 είπε

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω όσους έχουν κάποια εμπειρία από εξ' αποστάσεως μεταπτυχιακό σε σουηδικό πανεπιστήμιο τι απαιτήσεις χρόνου υπάρχουν. Όταν λέει Full-Time είναι όντως full-time; Πόσο εφικτό είναι να το κάνει κάποιος ενώ εργάζεται; 

Καλησπέρα, Έχω κάνει 2 και στο 3ο μου λείπει η διπλωματική.

Εξαρτάται από το πρόγραμμα.

Το 1ο που έκανα ήταν πανευκολο (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα), ήταν εντελώς "asynchronous" , δηλαδή δεν είχε πάντα παραδωτέες εργασίες σε αυστηρές ημνίες (σε κάποια μαθήματα σου δίναν όλες τις εργασίες τη 1η μέρα και μπορούσες θεωρητικά να τις κάνεις όλες την επόμενη). Ήταν πολύ εφικτό να το κάνεις όσο εργάζεσαι (εξαρτάται βέβαια και τη δουλειά, άλλο να είσαι ΔΥ και άλλο οικοδόμος ξερωγω). Κάποια στιγμή μετονομαστηκε και νομίζω τώρα έχει καταρηγθεί. Αν υπήρχε τώρα δε θα το πορότεινα παρά αν κάποιος θέλει να ομορφύνει το CV του (αν και γι αυτό υπάρχουν πολύ πιο αποδοτικοί τρόποι).

Το 2ο ήταν, πιο εδιαφέρον, πιο δύσκολο (ίσως γιατί ήταν πολύ πιο τεχνικό/εφαρμοσμένο) και απαιτούσε χρόνο και κόπο, με τακτικές εργασίες, συχνά όχι ιδιαίτερα ευκολες, μάθαινες συγκεκριμένες τενχολογές, software κλπ. Θα ήταν αρκετά δυσκολο να το κάνεις όσο εργάζεσαι, αν και σχεδόν όλοι οι "συμφοιτητές"  μου το κάνανε ενω δουλευανε (άρα είναι εφικτό). Απαιτούσε και 2 επισκέψεις (2 φορές στα 2 χρόνια, για 1 εβδομάδα κάθε φορά) στη Σουηδία για "εργαστήρια" κλπ. Ήμασταν σχετικά τυχεροί στη χρονιά μου γιατί έπεσε μέσα στο κορονοιό, η 2η φορά αναπροσαρμόστηκε σε "virtual" εργαστήριο με "digital twin" του εργστηρίου ενώ καθώς είχαμε και πολύ τηλεργασία τότε, υπήρξε και περισσότερος χρόνος. Αν και είχε και αυτό τις ασθένειές του, θα το σύστηνα 100%, ιδαίτερα αν κάποιος εργαζεται σε σχετικό χώρο.

ΥΓ

Δεν έχει πάντα σημασία το ανα είναι δύσκολο ή ευκολο πόσο "γνωστό"  είναι το ίδρυμα. Το 1ο ήταν σε αρκετά "κεντρικό"  UNI ενώ το 2ο σε πο΄λυ περιφερειακό που δε το είχα ακούσει ποτέ ξανά. Προσωπικά ευχαριστήθηκα το 2ο περισσότερο ενώ στις περιπτώσεις που ξε΄ρω φάνηκε και χρήσιμο.

Υπάρχει πολύ "σαβούρα" στα προγράμματα αυτά οπότε θέλει πορσοχή. Είχα ξεκινήσει το Information Systems στο Linnaeus ακρετά χρόνια πριν και το παράτησα πολύ γρήγορα γιατί δεν αξιζε τον κόπο. Άσε που οι περισσότεροι εκεί μέσα ήταν ιρανές που απλά γράφτηκαν για να πάρουν VISA στη σουηδία για 2 χρόνια.

Για τι ακριβώς ενδιαφέρεσαι;

10 ώρες πριν, mountains1 είπε

Γνωριζει κανεις, αν, εκτος απο μεταπτυχιακο στην Σουηδια, δωρεαν, ως ευρωπαιοι πολιτες,

μπορει καποιος εξισου, δωρεαν, και διχως αλλο προσθετο περιορισμο, να κανει και προπτυχιακες σπουδες/bachelor;

Δεν θυμαμαι καλα, και ευκολα στο https://www.universityadmissions.se/intl/start 

δεν μπορω να εντοπισω αυτη την πληροφορια.

ΑΛΛΑ, θυμαμαι, ισως εσφαλμενα ομως (εκανα master εξ'αποστασεως, Σουηδια, χωρις προβλημα), οτι το ειχα ψαξει πριν πολλα χρονια, γιατι το ειχα προτεινει σε φιλο μου, που δεν ηταν πτυχιουχος αλλα μονο με απολυτηριο λυκειου, και καποιο προβλημα νομιζω υπηρχε, και δεν μπορουσε να γραφτει στην πλατφορμα και να αιτηθει για σπουδες για bachelor.

Μηπως καποιος το θυμαται ή γνωριζει, τι ακριβως ισχυει για τα προπτυχιακες σπουδες/bachelor;

Όλη η εκπαίδευση είναι δωρεάν (για την ακρίβεια δικαιούσε και κάποιο επίδομα αν σπουδάζεις)

Τα περισσότερα προπτυχιακά όμως είναι στα Σουηδικά και η διαδικασία επιλογής είναι πιο πολύ προσαρμοσμένη στα μαθήματα λυκείου της Σουηδίας. Δεν είναι τόσο "international" όσο τα MSc.

"Σουηδικά"  προγραμματα΄θα τα βρεις στη "σουηδική"  έκδοση του universityadmissions.se 

πχ τα online BSc χωρίς απαιτήσεις φυσικής παρουσίας δες τα στο

https://www.antagning.se/se/search?period=24&type=programs&graduateLevel=true&distance=true&distanceWithoutMeetings=true&sortBy=nameAsc

θα δεις ότι σχεδόν όλα (αν όχι όλα) είναι στα Σουηδικά και ως απαιτήσεις έχουν σουδικά μαθηματα λυκείου.

O "περιορισμός"  δηλαδή είναι πρακτικός, πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις το απαιτούμενο επίπεδο σουηδικών (πχ TISUS ή SVA3 νομίζω).

Λάβε επίσης υπόχη σου ότι οι σουηδοί είναι λίγο κολλημένοι. Δύσκολα θα εξιγήσεις πχ σε κάποιον ότι ένα προτυχιακό μαθημα μαθηματικών που στα σουηδικά λέγεται ξέρω γω "Advanced Mathematics" στην στο ΕΜΠ μπορεί να λέγετε "Mathematics IV". Μη περιμένεις να κάτσει να διαβάσει οδηγούς σπουδών κλπ ή ότι το τάδε μάθημα Λυκείου της σουηδίας είναι αντίστοιχο του τάδε της Ελλάδας (και κάποιες φορές ίσως να μην υπάρχει αντίστοιχο)

Το μόνο BSc εξ'αποστάσεως που είχα δει (ως international)  ήταν ένα στη Γεωλογία στο Stockholm University.

Υπήρχε επίσης παλιά η δυαντότητα σε κάποαι ιδρυματα να πάρεις έναν "κύκλο σπουδών"  και να συμπληρωσεις διδακτικές μονάδες από διαφορά άλλα ιδύματα (υπήρχαν περιορισμοί στο περιεχόμενο κλπ) και να "συμπληρώσεις"  πτυχίο. πχ μπορείς να δεις αυτό:

https://lnu.se/en/education/our-courses/build-your-own-degree/

Αυτό γενικά το "σύστημα" υπάρχει παντού, όχι μόνο στο LNU

πχ

https://www.uu.se/en/students/degrees/levels-and-degrees

Ήξερα ένα παιδί που έκανε παλιά ένα κύκλο μαθηματων στο UU (Campus Gotland) το οποίο κάπως θα το συμπληρωσες και το έκανε πτυχίο , και μετά έκανε και το αντίστοιχο Master (εκεί, όχι on-line).

ΥΓ1.

Εβαλα να μου δείξει BSc στα αγγλικά στο universityadmissions και βγάζει αρκετά (αλλά όχι εξ αποστάσεως)

Τα προαπαιτούμενα για κάθε προγραμμα θα τα δεις επεισκεπτομενος τη σελίδα του κάθε προγραμματος

θα δεις πχ ένα πρόγραμμα αρχιτεκτονικής στο Umeå έχει τις εξείς απαιήσεις (άντε βρες τώρα τι θα πρέπει να δέιξεις για "ισοδυναμία"  για το "Physics 1b1+1b2"

Eligibility

General entry requirements and Mathematics 3b or 3c or Mathematics C, Science Studies 2, Civics 1b or 1a1+1a2. Science Studies can be replaced by Chemistry 1 and Physics 1a or 1b1+1b2. Entry requirements 

Selection 

Alternative selection: GPA, the Swedish National University Aptitude test (Högskoleprovet) and the Arkitektprovet (Architecture test) in the ratio 34/33/33 percent. Admission to a maximum of one third of the study places is made after a special test that is open to those who apply for the Architecture programme via www.antagning.se or Antagningsservice, R 312, 106 53 Stockholm. The test begins with a home assignment that should be submitted no later than the last day for registration. The test can be downloaded at www.arkitektprovet.se. More information about the test can be found at www.arkitektprovet.se or www.umu.se/arkitekthogskolan/. Please note that it is necessary to make an application at www.antagning.se or have it arrive to Antagningsservice, R 312, 106 53 no later than the application deadline. This is mandatory even for those who submit the home assignments.

ΥΓ2.

Μόλις συνειδητοποίησα ότι το 1ο μνμ στο οποίο απάντησα είναι από το 2018 😀😀 😀😀

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 2
  • Haha 1
  • Απαντ. 1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

DrLo ευχαριστω για μια ακομη φορα για τις τοσο χρησιμες πληροφοριες. Με εχεις βοηθησει με τις εξειδικευμενες πληροφοριες σου ξανα στο παρελθον και δεν το ξεχνω!

Αρα, καλα θυμομουν, οτι ενω master ειναι στα αγγλικα και πολλες επιλογες σε distant learning, οτι για πτυχιο δεν ηταν το ιδιο ευκολα. Φυσικα, το 'δωρεαν' ειναι ενα ακομη απιστετο πλεονεκτημα!

Αρα, παρεμενουμε οτι γενικως αξιζει, προκρινεται, για μεταπτυχιακα, εξ'αποστασεως και στα αγγλικα, με τη Σουηδια.

Ολα καλα.

Δημοσ.
13 hours ago, DrLo said:

ΥΓ2.

Μόλις συνειδητοποίησα ότι το 1ο μνμ στο οποίο απάντησα είναι από το 2018 😀😀 😀😀

Είδα με μια έκπληξη την ειδοποίηση είναι η αλήθεια αλλά όπως και να έχει σε ευχαριστώ :D. Προσωπικά, δεν έκανα κάποιο μεταπτυχιακό τελικά καθώς ξεκίνησα δουλειά και δε το κυνήγησα πολύ αλλά καλό είναι να υπάρχουν οι πληροφορίες στο φόρουμ.

Υ.Γ Πέρα από την απάντησή σου, και η υπογραφή σου με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο - τι μηνυματάρα ήταν αυτή! :D :D:D 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...