Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παρέλαβα στην θέση του αδερφού μου που είναι εκτός Αθήνας(με υπεύθυνη δήλωση) μια επιταγή από δημόσιο ίδρυμα αλλά ξέχασα να ρωτήσω μέχρι πότε γίνεται να την εξαργυρώσει. Υπάρχει κάποια ημερομηνία λήξης?

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μπορεί και να λήγουν. Είναι στην ευ καίρια αυτού που τις εκδίδει.

Στην δουλειά μου δηλαδή, έχουν πάντα 6μηνη διάρκεια ισχύος.

Δημοσ.

Μπορεί και να λήγουν. Είναι στην ευ καίρια αυτού που τις εκδίδει.

Στην δουλειά μου δηλαδή, έχουν πάντα 6μηνη διάρκεια ισχύος.

Και πως ακριβώς "λήγουν" ? γράφουν κατα προτίμηση πριν ΧΧ/ΧΧ/ΧΧΧΧ ?

Όταν λέμε στην αργό "6μηνης διάρκειας" σημαίνει ότι η ημερομηνία πληρωμής τους που γράφεται πάνω είναι μετά από 6 μήνες ... τονίζω το θεωρητικά γιατί αν πάει στην τράπεζα ακόμα και πιο πριν πληρώνεται κανονικά (αν υπάρχονυ λεφτά εννοείται).

Δε ξέρω μόνο αν σφραγίζεται πριν την ημνια αυτή (δε θυμάμαι).

Οι επιταγές είναι πληρωτέες επί τη εμφανίσει, δεν λήγουν.

99,99% αυτό

Δημοσ.

Φυσικά και λήγουν, συνήθως εντός 1 χρόνου, 6 ή 3 μηνών. Η επιταγή έχει πάνω ημερομηνία κάλυψης που σημαίνει την όσο το δυνατών πιο άμεση εξαργύρωση της επιταγής από τη στιγμή της κάλυψης.

Δημοσ.

Φυσικά και λήγουν, συνήθως εντός 1 χρόνου, 6 ή 3 μηνών. Η επιταγή έχει πάνω ημερομηνία κάλυψης που σημαίνει την όσο το δυνατών πιο άμεση εξαργύρωση της επιταγής από τη στιγμή της κάλυψης.

Τι είναι το "όσο το δυνατών πιο άμεση εξαργύρωση" ?

edit:

http://www.michanikos.gr/topic/20335-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%9A%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82/

Αυτό με το 8μερο ισχύει πράγματι ? Π΄ρωτη φορά το ακούω

edit2:

Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει το default όριο των 8 ημερών 

http://www.taxlaw.gr/el/practice-areas/commercial-law/122-securities-exchange-cheques

από όσο καταλαβαίνω μετά τις 8 ημέρες από την ημερομηνία που αναγράφεται στην επιταγή στην ουσία "ακυρώνεται" η επιταγή αλλά όχι και η οφειλή ... 

είναι έτσι ή "παραγράφεται" και η οφειλή ?

Επίσης αν πας μετά από 8 ημέρες στην τράπεζα αυτή θα αρνηθεί αυτόματα να στην πληρώσει ή θα ειδοποιείται ο εκδότης ?

Δημοσ.

Και πως ακριβώς "λήγουν" ? γράφουν κατα προτίμηση πριν ΧΧ/ΧΧ/ΧΧΧΧ ?

Κοίτα, αν δεν είναι καλά πληροφορημένος, τουλάχιστον μην προσπαθείς να κάνεις χιούμορ καθώς είναι αποτυχημένο....

Είσαι τυχερός που δεν έχω μια τέτοια επιταγή αυτή τη στιγμή ώστε να την σκανάρω και να στην δείξω.

Η επιταγή αναφέρει πως είναι έγκυρη για 6 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσή της.

Δημοσ.

Ρε παιδιά προφανές είναι ότι λήγουν για λόγους λογιστικούς. Δεν γίνεται να πας 1.5 χρόνο μετά να τραβήξεις λεφτά από το βιβλιάριο του άλλου, μπορεί αυτός να έχει ξεχάσει την συναλλαγή κιόλας.

Δημοσ.

Ρε παιδιά προφανές είναι ότι λήγουν για λόγους λογιστικούς. Δεν γίνεται να πας 1.5 χρόνο μετά να τραβήξεις λεφτά από το βιβλιάριο του άλλου, μπορεί αυτός να έχει ξεχάσει την συναλλαγή κιόλας.

Προφανές δεν είναι καθόλου.

Το τι και πως θυμάται κάποιος δε σε ενδιαφέρει εσένα που έχεις την επιταγή, πρόβλημα του άλλου, ας πληρώνει μετρητά αν θέλει να μη "θυμάται" ... θα μπορούσες να παει κάποιος με την επιταγή, να μην έχει λεφτά ο λογαριασμός, να επικοινωνήσει μαζί του "φίλε βάλε λεφτά γιατί την σφραγίζω" και τελείωνε εκεί το θέμα.

Πάντως ομολογώ ότι το 8 ήμερο δε το ήξερα και μου φαίνεται μικρό διάστημα

Σε κάθε περίπτωση δεν "λήγουν" με "ημνια λήξης" όπως είπαν οι παραπάνω insomniacs

Κοίτα, αν δεν είναι καλά πληροφορημένος, τουλάχιστον μην προσπαθείς να κάνεις χιούμορ καθώς είναι αποτυχημένο....

Είσαι τυχερός που δεν έχω μια τέτοια επιταγή αυτή τη στιγμή ώστε να την σκανάρω και να στην δείξω.

Η επιταγή αναφέρει πως είναι έγκυρη για 6 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσή της.

Αν και δεν έχουν περάσει άπειρες επιταγες από τα χέρια μου δε μου έχει τύχει ποτέ επιταγή με ημνια λήξης.

ίσως είναι κάτι ποιο ειδικό

Αν βρεις σκάναρέ μια και ανέβασε (καλυπτοντας τα απαραίτητα)

BTW:

Σε κείμενα που διαβάζω στον νετ προσπαθόντας να καταλάβω αυτό που περιγράφεις καταλαβαίνω ότι πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο "ημνια λήξης" σαν την ημνια της επιταγής , όχι κάποια άλλη.

Εσύ λές ότι έχεις επιταγή που λέει πχ πληρωμή 11/9/2013 και 2η ημνία 6 μήνες μετά ? (ή σημείωση , λήη μετά από πάροδο 6 μηνών) ?

Δημοσ.

Η ημερομηνία που αναγράφει πάνω μια επιταγή δεν είναι ημερομηνία λήξης, είναι ημερομηνία έκδοσης. Κανονικά όποιος εκδίδει σήμερα μια επιταγή, πρέπει να βάζει σημερινή ημερομηνία. Στην Ελλάδα όμως, παράτυπα, έχει επικρατήσει να μπαίνει ημερομηνία έκδοσης αργότερα από την πραγματική σαν μέσο πίστωσης.

Παρόλα αυτά οι επιταγές είναι "πληρωτέες επί τη εμφανίσει", το γράφουν και πάνω. Συνεπώς όποιος έχει μια επιταγή στα χέρια του μπορεί να την εισπράξει όποτε και να πάει, ακόμα και αν έχει μεταγενέστερη ημερομηνία έκδοσης.

Τώρα αν ο λογαριασμός όψεως που είναι συνδεδεμένος με την αντίστοιχη επιταγή δεν έχει το απαιτούμενο υπόλοιπο μπορείς να σφραγίσεις την επιταγή, ακόμα και αν έχει μεταγενέστερη ημερομηνία έκδοσης. Φτάνει μόνο να μην έχουν περάσει 8 ημέρες από την έκδοση της.

Παραθέτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο:

Ο χρόνος είσπραξης μιας επιταγής μπορεί να έχει κρίσιμη σημασία για τα συμφέροντά σας. Αν κάποιος έχει εκδώσει και παραδώσει στο όνομά σας μια επιταγή, μπορείτε να πάτε όποτε θέλετε να εισπράξετε τα χρήματά σας. Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη ότι σε περίπτωση που υπάρχει ενδεχόμενο να μην έχει τα αναγκαία χρήματα ο λογαριασμός, είναι σκόπιμο να πάτε το συντομότερο δυνατόν στην τράπεζα και πάντως σε διάστημα μικρότερο των οκτώ ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία που γράφει επάνω η επιταγή, ώστε αν δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο να σφραγιστεί η επιταγή, κάτι που κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο είσπραξης.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=104041

Δημοσ.

Το όριο των 8 ημερών είναι μάλλον για τις μεταχρονολογημένες και ακάλυπτες επιταγές. Αν δεν μπει μέσα σε 8 μέρες το ποσό, σφραγίζεται η επιταγή και μπαίνει στον Τηρεσία αυτός που την έχει δώσει.

Ο τραπεζικές επιταγές δεν λήγουν. 

Δημοσ.

Αν δεν μπει μέσα σε 8 μέρες το ποσό, σφραγίζεται η επιταγή και μπαίνει στον Τηρεσία αυτός που την έχει δώσει.

Λάθος

Το όριο των 8 ημερών αφορά και μόνο τη δυνατότητα της τράπεζας να σφραγίσει την επιταγή στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος για να την εισπράξει.

Αν δεν εμφανιστεί στην τράπεζα η επιταγή προς είσπραξη, η τράπεζα δεν μπορεί να ξέρει καν αν έχει "κοπεί" η επιταγή.

Η εγγραφή στον Τειρεσία γίνεται μετά από 30 ημέρες ΜΟΝΟ εφόσον σφραγιστεί, και ΜΟΝΟ εφόσον ο εκδότης δεν έχει τακτοποιήσει μέχρι τότε την εκκρεμότητα.

Δημοσ.

Το όριο των 8 ημερών είναι μάλλον για τις μεταχρονολογημένες και ακάλυπτες επιταγές. Αν δεν μπει μέσα σε 8 μέρες το ποσό, σφραγίζεται η επιταγή και μπαίνει στον Τηρεσία αυτός που την έχει δώσει.

Ο τραπεζικές επιταγές δεν λήγουν. 

Πιθανόν

και εγώ ήξερα ότι οι επιταγές δεν λήγουν

αλλά αν διαβάζω καλά εδώ

http://www.taxlaw.gr/el/practice-areas/commercial-law/122-securities-exchange-cheques

το όριο των 8 ημερών , έτσι όπως τα λέει με μπερδεύει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...