Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για μενα σημασια εχει το τι λες και τι γραφεις και οχι το πως το λες και πως το γραφεις.

Δεν είναι έτσι στο συγκεκριμένο θέμα.

Αν ήταν έτσι, ας συντάσσαμε τα βιογραφικά μας όπως να 'ναι, αφού σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

Για τον ίδιο λόγο που συντάσσουμε βιογραφικά όσο πιο σωστά γίνεται, για τον ίδιο λόγο γράφεις όσο πιο σωστά γίνεται και στα fora, στα sms και όπου αλλού.

Ή να αγόραζες βιβλίο και η γραφή να 'ταν χωρίς τόνους, σημεία στίξης, με άκυρη σύνταξη, ανορθόγραφη κ.λπ.. Ε όχι. Δε γίνεται.

• Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ο πουλινός είναι super moderator.

Λογικά θα ήταν.

Ο παρσιφαλ έγινε μετά από όσο θυμάμαι.

Κάπου στο '08 ή '09.

Ναι sorry, τώρα και οι δυο ειναι smods.

Δημοσ.

Για μενα σημασια εχει το τι λες και τι γραφεις και οχι το πως το λες και πως το γραφεις.

Στον προφορικό λόγο, αν λες κάτι, α λα «παράγοντας εδεσσαϊκού», δεν έχει σημασία το «πώς», αλλά το τι ...θέλεις να πεις; Ό,τι και να θέλεις να πεις, είναι δυνατόν να σε καταλάβει ο άλλος, χωρίς να εκραγεί το κεφάλι του;

Αντίστοιχα στο γραπτό λόγο, αν το κείμενό σου πάσχει από - στοιχειώδες, αν μη τι άλλο... -  συντακτικό και ορθογραφία, πόσες πιθανότητες φαντάζεσαι ότι υπάρχουν, να γίνει αντιληπτό απ' τον αναγνώστη, πριν αγανακτήσει και τα παρατήσει;

Κάτι σχετικό ισχύει και για τα greeklish: Δεν είναι γραφή, είναι απλώς βόλεμα ορισμένων. Αν δεν τους ενδιαφέρει η αναγνωσιμότητα αυτού που γράφουν, είναι δικό τους θέμα. Έχουν άραγε σκεφθεί ποτέ όμως, το απλούστατο: «Γιατί γράφουν, από τη στιγμή που δεν τους ενδιαφέρει το αν μπορεί να διαβαστεί αυτό που γράφουν;». Διότι, δεν τους ενδιαφέρει, τελεία! Αν τους ενδιέφερε, θα προσπαθούσαν να γράψουν σωστά, και όχι πεισματικά λάθος.

Δημοσ.

Δεν είναι έτσι στο συγκεκριμένο θέμα.

Αν ήταν έτσι, ας συντάσσαμε τα βιογραφικά μας όπως να 'ναι, αφού σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

Για τον ίδιο λόγο που συντάσσουμε βιογραφικά όσο πιο σωστά γίνεται, για τον ίδιο λόγο γράφεις όσο πιο σωστά γίνεται και στα fora, στα sms και όπου αλλού.

Ή να αγόραζες βιβλίο και η γραφή να 'ταν χωρίς τόνους, σημεία στίξης, με άκυρη σύνταξη, ανορθόγραφη κ.λπ.. Ε όχι. Δε γίνεται.

Μιλας για εργασια και εχεις ενα δικιο αλλα δεν βρισκουν ολοι δουλεια με cv, αλλα οταν μιλαω με εναν φιλο και δεν θελω να του κανω μια πρωτη καλη εντυπωση γιατι ξερει ποιος ειμαι τοτε γιατι να προσεχω την ορθογραφια ?

Στον προφορικό λόγο, αν λες κάτι, α λα «παράγοντας εδεσσαϊκού», δεν έχει σημασία το «πώς», αλλά το τι ...θέλεις να πεις; Ό,τι και να θέλεις να πεις, είναι δυνατόν να σε καταλάβει ο άλλος, χωρίς να εκραγεί το κεφάλι του;

Αντίστοιχα στο γραπτό λόγο, αν το κείμενό σου πάσχει από - στοιχειώδες, αν μη τι άλλο... -  συντακτικό και ορθογραφία, πόσες πιθανότητες φαντάζεσαι ότι υπάρχουν, να γίνει αντιληπτό απ' τον αναγνώστη, πριν αγανακτήσει και τα παρατήσει;

Κάτι σχετικό ισχύει και για τα greeklish: Δεν είναι γραφή, είναι απλώς βόλεμα ορισμένων. Αν δεν τους ενδιαφέρει η αναγνωσιμότητα αυτού που γράφουν, είναι δικό τους θέμα. Έχουν άραγε σκεφθεί ποτέ όμως, το απλούστατο: «Γιατί γράφουν, από τη στιγμή που δεν τους ενδιαφέρει το αν μπορεί να διαβαστεί αυτό που γράφουν;». Διότι, δεν τους ενδιαφέρει, τελεία! Αν τους ενδιέφερε, θα προσπαθούσαν να γράψουν σωστά, και όχι πεισματικά λάθος.

Οκ θα πω οτι εχεις δικιο σε αυτη την περιπτωση, αν ομως ενα ατομο ειναι κεκες ή τραλιζει τι θα κανεις θα τον απαξιωσεις ?

Το οτι καποιος γραφει σε ενα φορουμ μπορει να το κανει για πολλους λογους το πιο απλο γιατι θελει να μιλησει με κοσμο, αν εσυ του την πεις τοτε τον κανεις να νιωθει πολυ αβολα.

Δημοσ.

αν ομως ενα ατομο ειναι κεκες ή τραλιζει τι θα κανεις θα τον απαξιωσεις ?

Το οτι καποιος γραφει σε ενα φορουμ μπορει να το κανει για πολλους λογους το πιο απλο γιατι θελει να μιλησει με κοσμο, αν εσυ του την πεις τοτε τον κανεις να νιωθει πολυ αβολα.

Φυσικά και όχι! Όπως δε θα απαξιώσω και κάποιον που αλληθωρίζει. Το τραύλισμα, όπως και η δυσλεξία, είναι διαταραχές. Το να γράφεις με greeklish, είναι απλώς πείσμα και αδιαφορία για το αν κατανοεί το γραπτό σου, αυτός στον οποίο απευθύνεσαι. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Αν όντως κάποιος γράφει σε forum, διότι θέλει να μιλήσει με κόσμο, οφείλει να γράφει με τρόπο που δεν ταλαιπωρεί τους υποψήφιους συνομιλητές του. Η χρήση greeklish κουράζει τον αναγνώστη και τον υποχρεώνει να αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο, μέχρι να κατανοήσει τι τού λες. Από τη στιγμή δε που η χρήση greeklish είναι πλέον επιλογή και όχι ανάγκη, προσωπικά αδιαφορώ για το αν θα νιώσει άβολα όποιος με υποβάλλει σ' αυτό το μαρτύριο.

• Moderators
Δημοσ.

Προσωπικα βαριεμαι αφανταστα να διαβασω μεγαλο κειμενο σε greeklish. Αν ειναι μια προταση μονο ισως του δωσω ευκαιρια, αλλα για παραπανω δεν παιζει, Και μιλαω παντα για τα κλασικα greeklish και οχι για τα ακομα χειροτερα neo-greeklish (το διαβασατε πρωτα εδω) που ειναι σε στυλ cala8osferici κ.λ.π. αυτα τρωνε ακυρο και μια λεξη να ειναι.

Σε εποχες mirc βεβαια εγραφα κι εγω, αλλα ειχα φτασει σε σημειο παρολο που δεν ειχα θεμα με την ορθογραφια να μην μπορω να δακτυλογραφησω ουτε μια προταση στα ελληνικα πραγμα που με δυσκολευε αρκετα.

Δημοσ.

Φυσικά και όχι! Όπως δε θα απαξιώσω και κάποιον που αλληθωρίζει. Το τραύλισμα, όπως και η δυσλεξία, είναι διαταραχές. Το να γράφεις με greeklish, είναι απλώς πείσμα και αδιαφορία για το αν κατανοεί το γραπτό σου, αυτός στον οποίο απευθύνεσαι. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Αν όντως κάποιος γράφει σε forum, διότι θέλει να μιλήσει με κόσμο, οφείλει να γράφει με τρόπο που δεν ταλαιπωρεί τους υποψήφιους συνομιλητές του. Η χρήση greeklish κουράζει τον αναγνώστη και τον υποχρεώνει να αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο, μέχρι να κατανοήσει τι τού λες. Από τη στιγμή δε που η χρήση greeklish είναι πλέον επιλογή και όχι ανάγκη, προσωπικά αδιαφορώ για το αν θα νιώσει άβολα όποιος με υποβάλλει σ' αυτό το μαρτύριο.

Ενταξει δεν ειναι ετσι ο αλλος μπορει να ειναι αναρθογραφος ή ατομο μεγαλης ηλικιας πχ 40-50 που ειχε τελιωσει μονο το δημοτικο τι θα τον κανεις θα τον προσβαλεις ? 

Τωρα για τα greeklish ειναι πιο ευκολα και πιο γρηγορα οκ σε ενα φορουμ δεν θα γραψεις αλλωστε δεν το επιτρεπουν και οι κανονισμοι αλλα τωρα στο Fb ή στο G+ οταν κανεις χαλαρη κουβεντα ε δεν ειναι τραγικο.

BTW εχω ξαδερφο πολυ μορφομενο λεκτορα σε πανεπιστημιο της Αγγλιας και οταν μιλαμε γραφει greeklish και του απανταω σε greeklish οποτε να ενα παραδειγμα οτι αυτος που γραφει greeklish δεν ειναι χαζος ή αμορφωτος κτλ.

Δημοσ.

Δεν υπάρχει καμια προσβολη. Ο ανορθογραφος ειναι ανορθογραφος και πρεπει να διορθωθεί. Θα συμφωνησω οτι υπάρχουν και πιο πλάγιες μεθοδοι για να τον κανεις να καταλαβει αμα εχεις σκοπο. Αλλο αμα ο αλλος προσβάλλεται και ειναι περηφανος σαν χαρακτηρας αλλα πραγματικη προσβολη δεν υπάρχει οταν οντως προκειται για πραγματικο γεγονος και οχι για αξιολογική κριση.  

Δημοσ.

Μου αρέσουν πολύ τα greeklish - περισσότερο από τα pure greek- για σύντομα μηνύματα η συνομιλίες αλλά skype.  Σίγουρα δεν κάνουν για άρθρα η σοβαρά κείμενα.

To να θεωρείται η έλλειψη ορθογραφίας πρόβλημα το 2013 με αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο κτλ... που είναι το πρόβλημα δηλαδή? Έχω να γράψω σε χαρτί μια δεκαετία.  Έξω δουλεύουμε και κάνουμε θαύματα με ομάδες πολυεθνής και συνεννοούμαστε με τα σπαστά τραγικά αγγλικά χωρίς ίχνος ορθογραφίας, στην Ελλάδα όμως διαφθείρονται οι νέοι γιατί δεν γράφουν τέλεια μηνύματα στα κινητά?

Δημοσ.

Τα ελληνικα ειναι η μητρικη γλώσσα την οποια πρέπει να ξέρεις να μιλάς και να την γράφεις σωστά. Δεν έχει να κάνει με δουλειες αυτο ουτε με τα επαγγελματικά ειναι καθήκον ολων οσων έχουν τελειωσει ιδιαιτερα πανεπιστημιακη σχολή ή αλλη τριτοβαθμιας εκπαιδευσης να ξέρουν να γράφουν σωστά χωρις λάθη ή εστω να ειναι δεκτικοι σε διορθώσεις.

Δημοσ.

Το τι πρέπει να ξέρω δεν δέχομαι να μου το επιβάλει κανείς , ότι γουστάρω θα ξέρω :)

το να διορθώνεις την ορθογραφία του άλλου είναι τραγικό, εγώ θεωρώ καθήκον μου να αρχίσω το βρισίδι σε κάποιον που πετάγεται χωρίς να τον έχει ρωτήσει κανείς για να "διορθώσει" ένα κόμμα μια λέξη η δεν ξέρω γω τι άλλο. 

anyway εκτός θέματος αυτά. 

Δημοσ.

Το τι πρέπει να ξέρω δεν δέχομαι να μου το επιβάλει κανείς , ότι γουστάρω θα ξέρω :)

το να διορθώνεις την ορθογραφία του άλλου είναι τραγικό, εγώ θεωρώ καθήκον μου να αρχίσω το βρισίδι σε κάποιον που πετάγεται χωρίς να τον έχει ρωτήσει κανείς για να "διορθώσει" ένα κόμμα μια λέξη η δεν ξέρω γω τι άλλο. 

anyway εκτός θέματος αυτά. 

Τραγικο ειναι να μην ξέρεις να γράφεις ελληνικά. Και ο αλλος μπορει να θεωρησει καθηκον του να σε πλακώσει στις σφαλιάρες αμα τον βρισεις χωρις λογο. Αμα θες παιζουμε και έτσι. 

Και ασε τον τσαμπουκά οταν έχεις αδικο. Ειναι καθηκον οταν υπάρχουν και αλλοι μπροστα αυτος που κανει λάθος να διορθώνεται για να μην παιρνει στο λαιμο του και άλλους.

Δημοσ.

Ενταξει δεν ειναι ετσι ο αλλος μπορει να ειναι αναρθογραφος ή ατομο μεγαλης ηλικιας πχ 40-50 που ειχε τελιωσει μονο το δημοτικο τι θα τον κανεις θα τον προσβαλεις ? 

Η ορθογραφία μαθαίνεται, αρκεί να θέλεις και η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο. Η γιαγιά μου π.χ., δεν έχει τελειώσει καν το δημοτικό (τέσσερις τάξεις έβγαλε όλες κι όλες), αλλά ήθελε να μάθει τόσο να διαβάζει, όσο και να γράφει σωστά. Μόνη της προσπάθησε, όπου δυσκολευόταν ζητούσε βοήθεια από κάποιον και έφτασε να γράφει με άριστη ορθογραφία.

Για ποια 40 και 50 μού μιλάς; Η γυναίκα αυτή, σήμερα είναι ...90 ετών! Μπορείς λοιπόν να κατανοήσεις το σε ποια εποχή σταμάτησε το σχολείο και υπό τι συνθήκες βρήκε τρόπο και χρόνο να μάθει και ορθογραφία. Όποιος δε την ακούει να μιλάει, ή διαβάζει κάτι που έχει γράψει, ακόμα και σήμερα, θαυμάζει τόσο τη δομή τού λόγου της, όσο και τη σωστή χρήση τής γλώσσας και δεν πιστεύει ότι δεν έχει βγάλει δημοτικό.

Για να τελειώνει δε κάποια στιγμή, αυτή η ανεξήγητη απόπειρα να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, να πούμε κι αυτό:

Είσαι ανορθόγραφος και δε θέλεις - ή, έστω, δε μπορείς - να μάθεις ορθογραφία; Χρησιμοποίησε την αυτόματη διόρθωση στο browser, ώστε να περιορίσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ορθογραφικά λάθη στο κείμενό σου.

Γουστάρεις να γράφεις με greeklish, διότι έτσι σε βολεύει, διότι βαριέσαι να γράψεις στα ελληνικά, διότι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο; Καν' το! Απλώς, πριν δημοσιεύσεις το ρημάδι το post, πέρνα το από ένα εργαλείο όπως αυτό και δημοσίευσε το αποτέλεσμα που θα σού δώσει, αντί για το πρωτότυπο ...αριστούργημα. Ένα copy-paste απαιτείται όλο κι όλο.

Αν αρνείσαι να κάνεις ακόμα κι αυτές τις απλές κινήσεις, αποδεικνύεις ότι έχεις γραμμένο τον αποδέκτη τού μηνύματός σου εκεί που δεν πιάνει μελάνι, διότι ουσιαστικά τού λες: «Στα τέτοια μου αν εσένα σού βγαίνουν τα μάτια και σε πιάνει πονοκέφαλος μέχρι να καταλάβεις τι γράφω».

Εφόσον λοιπόν αρνείσαι κι εφόσον ο αποδέκτης είμαι μεταξύ άλλων κι εγώ, θα αγνοήσω τα γραφόμενά σου και θα είμαστε πάτσι. Μόνο μη μού ζητήσεις το λόγο, όταν διαπιστώσεις ότι σε αγνοώ, διότι τότε θα σε προσβάλλω και θα σού αξίζει στο 100%.

Τωρα για τα greeklish ειναι πιο ευκολα και πιο γρηγορα οκ σε ενα φορουμ δεν θα γραψεις αλλωστε δεν το επιτρεπουν και οι κανονισμοι αλλα τωρα στο Fb ή στο G+ οταν κανεις χαλαρη κουβεντα ε δεν ειναι τραγικο.

Προσωπικά, όπως είπα και νωρίτερα, το θεωρώ άκρως ενοχλητικό και κουραστικό, γι' αυτόν που διαβάζει. Από 'κει και πέρα, περί ευκολίας και απαγορεύσεων: Δε θα έγραφα με greeklish, ακόμα κι αν επιτρεπόταν. Όπου ήταν δε επιβεβλημένα - π.χ. mirc - απλώς ...δεν έγραφα. Έχω γλώσσα, γνωρίζω γραφή και δε δέχομαι να μού επιβάλλει κανείς τη χρήση ενός εκτρώματος, το οποίο ούτε γλώσσα είναι, ούτε γραφή. Παρεμπιπτόντως δε, ακόμα κι αν δε γράφω με τυφλό σύστημα, γράφω πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο άνετα, όταν γράφω στα ελληνικά.

BTW εχω ξαδερφο πολυ μορφομενο λεκτορα σε πανεπιστημιο της Αγγλιας και οταν μιλαμε γραφει greeklish και του απανταω σε greeklish οποτε να ενα παραδειγμα οτι αυτος που γραφει greeklish δεν ειναι χαζος ή αμορφωτος κτλ.

Δεν είπα ότι όποιος χρησιμοποιεί greeklish, είναι απαραιτήτως χαζός, ή αμόρφωτος. Αυτό που είπα, είναι ότι, όταν απευθύνεσαι σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων σού είναι άγνωστοι - άρα δε γνωρίζεις το αν δυσκολεύονται να διαβάσουν αυτά που γράφεις, με τον τρόπο που τα γράφεις - οι οποίοι μιλούν μια συγκεκριμένη γλώσσα, η οποία τυχαίνει να είναι και η δική σου και επιμένεις να γράφεις αλαμπουρνέζικα, είσαι τουλάχιστον αγενής.

Το πως μιλώ εγώ ως μεμονωμένο άτομο με κάποιο άλλο μεμονωμένο άτομο, είναι άλλο θέμα. Αμφότεροι γνωρίζουμε το τι ενοχλεί και τι όχι την άλλη πλευρά, οπότε κάνουμε τις επιλογές μας. Στο forum όμως, δε συζητώ με τον κολλητό μου. Συζητώ με κάποιες εκατοντάδες ακόμα και φρονώ ότι οφείλω να τούς σέβομαι, ακριβώς όπως απαιτώ να με σέβονται κι εκείνοι.

• Like 2
Δημοσ.

Ναι μονο τα ελληνικα μας πειραξαν το οτι ο αλλος ανοιγει το παραθυρο και πεταει τις βρωμιες του στο δρομο ή παρκαρει οπως του έρθει στο σουπερ μαρκετ και πιανει 2 θεσεις ή οδηγει χωρις να βγαζει φλάς και αλλα πολλα που τα βλεπεις καθε μερα και σε νευριαζουν λες και ο κοκ ειναι για να έχουμε να λέμε ή και αυτοι που εφτιαξαν κατω τις γραμμες στα παρκιν τις εκαναν επειδη δεν ειχαν τι αλλο να κάνουν. Αλλα ενταξει αρκετοι ειναι αντιδραστικοι και σου λενε θα κανω οτι γουσταρω δεν σεβονται ουτε νομους ουτε την δημοσια δεοντολογια και αμα τους διορθωσεις ή τους πεις κατι μπορει και να σε βρισουν οπως ειπε ο φιλος μας πιο πάνω. Ηθελα να ηξερα αυτα στο εξωτερικο γινονται? Σε σοβαρες χωρες νομιζω σε μαντρωνουν αμεσα αμα δεν σεβεσαι τους κανονισμους για αυτο και ειναι σοβαρά κράτη.

Δημοσ.

Για να τελειώνει δε κάποια στιγμή, αυτή η ανεξήγητη απόπειρα να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, να πούμε κι αυτό:

Είσαι ανορθόγραφος και δε θέλεις - ή, έστω, δε μπορείς - να μάθεις ορθογραφία; Χρησιμοποίησε την αυτόματη διόρθωση στο browser, ώστε να περιορίσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ορθογραφικά λάθη στο κείμενό σου.

Γουστάρεις να γράφεις με greeklish, διότι έτσι σε βολεύει, διότι βαριέσαι να γράψεις στα ελληνικά, διότι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο; Καν' το! Απλώς, πριν δημοσιεύσεις το ρημάδι το post, πέρνα το από ένα εργαλείο όπως αυτό και δημοσίευσε το αποτέλεσμα που θα σού δώσει, αντί για το πρωτότυπο ...αριστούργημα. Ένα copy-paste απαιτείται όλο κι όλο.

Υπάρχουν άτομα που βρίσκουν την προσθήκη ορθογράφου βουνό και πάλι ο ορθογράφος δεν έχει συντακτικό αλλά ούτε και σημασιολογικό έλεγχο πχ ίσως και ίσος τι να σου κάνει εδώ ο ορθογράφος.

Τώρα για το άλλο ok κάλο εργαλείο πολλές φορές μεταφράζει μισές λέξεις οπότε πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει καμια προσβολη. Ο ανορθογραφος ειναι ανορθογραφος και πρεπει να διορθωθεί. Θα συμφωνησω οτι υπάρχουν και πιο πλάγιες μεθοδοι για να τον κανεις να καταλαβει αμα εχεις σκοπο. Αλλο αμα ο αλλος προσβάλλεται και ειναι περηφανος σαν χαρακτηρας αλλα πραγματικη προσβολη δεν υπάρχει οταν οντως προκειται για πραγματικο γεγονος και οχι για αξιολογική κριση.  

Και ένας ανάπηρος έχει αναπηρία αλλά άμα του το πεις τον προσβάλλεις το ίδιο κατά κάποιο τρόπο είναι αυτό, μπορεί να σου φαίνεται ακραίο αλλά είναι ένα είδος Cyber-bullying.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...