alex_000 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Μια ενσταση εδω γιατι διαφωνω με την προσεγγιση. Λες πως η ορθογραφια ειναι εναι ενα ποταπο skill που ξερει και το 90% που εχει τελειωσει το γυμνασιο. Οπως δλδ. ξερει οτι 5x8=40 ξερωγω. Οπως ειπες δεν ειναι καποιο ιδιαιτερο skill (και συμφωνω). Αρα δε θα επρεπε να χρησιμοποιειται σωστα by default? Αν οχι, γιατι, απο τη στιγμη που ειναι κατι τοσο βασικο? Αν ναι, τι ακριβως σε προβληματιζει με τους grammar nazis που θεωρουν το ιδιο? Αν τωρα το ολο θεμα γινεται για τον τροπο που αντιμετωπιζεται απο οσους διορθωνουν τα ορθογραφικα λαθη ενος ποστ, εχω να πω πως απο τη στιγμη που αναφερομαστε στους χρηστες ενος forum, θα δουμε διαφορα προφιλ χρηστων. Οπως θα απαντησει καποιος με αγενεια σε καποιον που δε θα ψαξει να δει αν υπαρχει αντιστοιχο θεμα ετσι θα απαντησει με αγενεια σε καποιον που εκανε ενα ορθογραφικο π.χ. Ειναι θεμα γενικης παιδειας που εχει να κανει με την αντιμετωπιση των συνομιλητων, δεν εχει να κανει ουτε με καποιο ψωνιο των grammar nazis ουτε με καποιο βαθυτερο νοημα, καποιοι ειναι αγενεις, καποιοι οχι. Σε προσωπικο επιπεδο τωρα, αν δω μια ανορθογραφη λεξη σε ενα ποστ θα την αγνοησω και θα συνεχισω το διαβασμα. Αν δω μια παραγραφο 50 λεξεων με μοναχα τις10 λεξεις σωστες, θα αγνοησω το ποστ, δε θα κατσω καν να ασχοληθω με το να προτεινω ορθρογραφο, δεν ενδιαφερομαι τοσο πολυ. Αλλα θα ηθελα να ρωτησω και κατι οσους λετε πως η ορθογραφια δεν παιζει τοσο ρολο κ.λ.π. Ειχα εναν γνωστο γραφιστα ο οποιος μεταξυ αλλων εφτιαχνε επαγγελματικες καρτες. Γαματος στη δουλεια του αλλα τελειως ανορθογραφος με καμια διαθεση να το διορθωσει. Σε καποια φαση βλεπω μια καρτα στην οποια εγραφε τη λεξη σπιτι ως σπιτΗ (φανταζομαι πως ειχε κι αλλα τετοια που δεν ειχα δει, γι'αυτο ετρωγε ακυρωσεις) . 1) Επρεπε να του το επισημανω ή οχι? Το εκανα και ψιλοστραβωσε. Αλλα το διορθωσε πριν την τελικη εκτυπωση. 2) Θα τον εμπιστευοσασταν να σας κανει τις καρτες ή ο,τι αλλο? 3) Πως πιστετευετε πως κατεληξε το γραφειο που ειχε ανοιξει? Εκλεισε για να μην κουραζω. Δεν διαφωνώ με κάτι από αυτά που λες εκτός των grammar nazis που δεν τους πάω καθόλου, αλλά για εκεί ότι είχα να πω το είπα. Οταν έλεγα ότι το να ξερεις ορθογραφία το 2013 δεν σημαίνει κάτι η "δεν παίζει ρόλο" εννοούσα όπως είπα στο συγκεκριμένο ποστ, ότι δεν γράφουμε σε χαρτί πλέον αλλά στο pc που διορθώνει λάθη αυτόματα. Όσον αφορά τα λάθη στην εργασία , οποιοδήποτε λάθος μπορεί να σου κοστίσει αν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την δουλειά σου. Το ότι έχουμε μπλέξει όμως τον εργασιακό χώρο με τα φορουμς το φασεμπουκ και τα μηνύματα στα κινητά είναι λάθος. Είναι σαν να μου λες ότι το πως ντύνεσαι επηρεάζει την ζωή σου , και δεν πρέπει να φοράς t shirt και βερμούδα όταν πας για καφέ, φέρνοντας σαν επιχείρημα ότι αν πας έτσι ντυμένος στην τράπεζα που δουλεύεις θα σε απολύσουν.
phanispal Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Φυσικά κι έχει αντίκτυπο το πώς είσαι ντυμένος όταν πας για καφέ. Ανάλογα πάντα με το από ποια οπτική γωνία το εξετάζεις. Πρόσεξε, δε λέω ότι συμφωνώ με αυτό, αλλά ότι δέχομαι πως είναι έτσι.
DIMITRISG Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 - Ο Μπαμπινιώτης κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου με τα greeklish : http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=17&apprec=31 - «Όποιος πολεμά για τη γλώσσα του πολεμά για τη χώρα του» (δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει) και, - όταν διαβάζεις αυτό: Η Νέα Ελληνική που χρησιμοποιείται σήμερα, αποτελείται από συνένωση στοιχείων της δημοτικής και της καθαρεύουσας και βρίσκεται κοντά στην Ελληνιστική Κοινή των χρόνων του Χριστού. http://el.wikipedia.org/wiki/Γλωσσικό_ζήτημα δεν εκστασιάζεσαι (σε γενικό πρόσωπο) όταν γράφεις ελληνικά; έχουμε τέτοιο δώρο και φτύνουμε πάνω του; ... σίγουρα θα γίνεται από άγνοια.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 - Ο Μπαμπινιώτης κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου με τα greeklish : http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=17&apprec=31 τότε να τα βγάλουμε από τους δρόμους πρώτα...
Alchemist` Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Εγω παντως το τελευταιο διαστημα (1-2 χρονια ή και παραπανω) βλεπω πως τα greeklish τεινουν να εξαφανιστουν. Παιχνιδια κλπ δεν παιζω. Εκει ισως να υπαρχουν ακομα... Σε forum παντως, σε facebook, ακομα και σε σχολια σε διαφορα site ή στο youtube πολυ σπανια βλεπεις greeklish πλεον... Η τακτικη που ακολουθησαν τα πιο πολλα site (οπως και το insomia) για απαγορευση των greeklish εχει αποδωσει καρπους... Δεν ειναι πλεον προβλημα τα greeklish θεωρω... Εμένα πάντως με απασχολεί πολύ περισσότερο το περιεχόμενο των σχόλιων σε youtube/facebook/whatever παρά το αν γράφονται με greeklish ή όχι... 5-6 θέματα να διαβάσεις, στο μπλα-μπλα καλή ώρα, και θα βγάλεις καρκίνο... Και φυσικά μην διανοηθείς να πεις την σκέψη σου πουθένα, ειδικά αν αυτή θίγει το εγώ του πανμέγιστου έλληνα... θα σε σταυρώσουνε... Υ.Γ. ήδη έχω αρχίσει να το μετανιώνω που γράφω και εδώ... 3
REDODIN7 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Εμένα πάντως με απασχολεί πολύ περισσότερο το περιεχόμενο των σχόλιων σε youtube/facebook/whatever παρά το αν γράφονται με greeklish ή όχι... 5-6 θέματα να διαβάσεις, στο μπλα-μπλα καλή ώρα, και θα βγάλεις καρκίνο... Και φυσικά μην διανοηθείς να πεις την σκέψη σου πουθένα, ειδικά αν αυτή θίγει το εγώ του πανμέγιστου έλληνα... θα σε σταυρώσουνε... Υ.Γ. ήδη έχω αρχίσει να το μετανιώνω που γράφω και εδώ... Αυτο λεω και εγω φιλε μου απλα μερικοι γουσταρουν το τυπικο και χανουν την ουσια, πχ ο αλλος ειναι ανορθογραφος και ξερει ελαχιστα Η/Υ τι θα τον κανουμε θα τον αποκλεισουμε , δεν θα τον αφησουμε να πει την γωμη του αν ναι ε τοτε μιλαμε για ενα ειδος φασισμου.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 δεν είναι ότι δεν θα τον αφήσουμε, αλλά προσωπικά δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με την απορία/πρόβλημά του αν δεν διαβάζεται εύκολα το post είτε λόγω wall of text, είτε λόγω συντακτικού/ορθογραφίας... 2
REDODIN7 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 δεν είναι ότι δεν θα τον αφήσουμε, αλλά προσωπικά δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με την απορία/πρόβλημά του αν δεν διαβάζεται εύκολα το post είτε λόγω wall of text, είτε λόγω συντακτικού/ορθογραφίας... Καλά δικαίωμα σου αλλά πχ άμα έχει ανάγκη πραγματική δεν νομίζω να μην τον βοηθήσεις .
Super Moderators Thresh Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2013 1st world problems <> πραγματική ανάγκη...
LongTom Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Κάποτε,επί εποχών αθώων και ηρωικών,όλοι τα χρησιμοποιούσαν για κάποιους λόγους που είχαν να κάμουν με το software. Τότε έλεγες εντάξει δεν υπάρχει λύση,πρέπει να επικοινωνούμε έτσι. Τώρα πια είναι τελείως γελοίο να υπάρχουν/γράφονται και μάλιστα να δικαιολογούμε/απαιτούμε την χρήση των greeklish. Δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό,πέραν της αμάθειας και της τεμπελιάς. Προσωπικά πάντα μου έβγαιναν τα μάτια σε τέτοια ποστ και από ένα σημείο και μετά απλά τα προσπερνούσα. Σιγά σιγά,με την βοήθεια των browser πρέπει να μάθουμε και να γράφουμε δίχως ορθογραφικά(καλά σχεδόν). 3
Timonkaipumpa Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δύο είναι τα σκέλη. Το πώς επηρεάζει η ορθογραφία την γραπτή επικοινωνία και πώς γίνεται η επισήμανση και η παρέμβαση από τους "αντίθετους". Για το πρώτο... Κάθε τι έχει και ένα context μέσα στο οποίο υπάρχει. Έτσι, εάν κάποιος δεν χρησιμοποιεί σωστή σύνταξη και δεν έχει ορθογραφία αλλά γράφει για το πως θα διορθωθεί ένα blue screen τότε, και κατά την δική μου λογική, είναι όλα ΟΚ. Όπου ΟΚ = συνεπή. Εάν όμως έχει όλα τα παραπάνω αλλά γράφει σε μία φιλοσοφική συζήτηση τότε δεν είναι όλα ΟΚ. Όπου ΟΚ = (πάλι) συνεπή. Στο μεν πρώτο ασχολείται με κάτι που η ορθή αποτύπωση των σκέψεων δεν έχει καμία ανάμειξη πέρα από την σύντομη μετάδοσή τους ενώ στο δε δεύτερο έχει μεγάλη σημασία. Για αυτή τη διαφοροποίηση υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Να την έχει αντιληφθεί ο "συγγραφέας" και να μην την έχει αντιληφθεί. Στο παράδειγμα με το blue screen, κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν έχει κάποια σημασία. Στο άλλο παράδειγμα όμως, εάν δεν την έχει αντιληφθεί τότε τα λεγόμενά του είναι αμφιβόλου σημασίας/βαρύτητας μιας και δεν έχει αντιληφθεί βασικά θέματα. Εάν όμως την έχει αντιληφθεί και δεν κάνει κάτι, τότε πώς στην ευχή μπορεί και συνεχίζει να γράφει έχοντας αυτά τα "προτερήματα"; Για το δεύτερο θέμα... Σε ένα forum νομίζω ότι συμμετέχει κανείς για να ανταλλάξει απόψεις με όσους ενδιαφέρεται. Εάν κάποιος "τον χαλάει", δεν του αρέσει αυτά που λέει, δεν μπορεί να συνεννοηθεί κ.α. τότε δεν υπάρχει και λόγος να ανταλλάσσει μηνύματα. Υπάρχει το ignore. Άρα, σε μία συζήτηση μπορεί κανείς να μην ασχοληθεί με κείμενα που του διαταράσσουν την όποια ηρεμία του. Νομίζω είναι το φυσιολογικό. Όμως, εάν κάτι τέτοιο προκύψει σε μία συζήτηση όπου ένα τέτοιο κείμενο πραγματεύεται την αντίθετη άποψη (και είναι στην κατηγορία με θέματα που μετράει το συντακτικό και η ορθογραφία) τότε θεωρώ πως είναι λογικό να παρέμβει (για την ορθογραφία και το συντακτικό) μιας και δέχεται ένα αντίθετο επιχείρημα το οποίο όμως δεν έχει καμία βάση (βάσει των παραπάνω). Άρα, κατά την δική μου άποψη, δεν είναι θέματα "πλευρών". Η μία ή η άλλη. Φυσικά και είναι ένα εργαλείο η γλώσσα αλλά, και σαν εργαλείο, έχει την δική της χρήση και χρηστικότητα. Σαν υστερόγραφο... Λόγω συνήθειας θεωρώ πιο εύκολη την ανάγνωση κειμένων με ελληνικούς χαρακτήρες και έκτασης πάνω από 2 σειρές.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Κάποτε,επί εποχών αθώων και ηρωικών,όλοι τα χρησιμοποιούσαν για κάποιους λόγους που είχαν να κάμουν με το software. Τότε έλεγες εντάξει δεν υπάρχει λύση,πρέπει να επικοινωνούμε έτσι. Τώρα πια είναι τελείως γελοίο να υπάρχουν/γράφονται και μάλιστα να δικαιολογούμε/απαιτούμε την χρήση των greeklish. Δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό,πέραν της αμάθειας και της τεμπελιάς. ακόμα την βλέπουμε αυτή την δικαιολογία...
gdriver Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Μια ενσταση εδω γιατι διαφωνω με την προσεγγιση. Λες πως η ορθογραφια ειναι εναι ενα ποταπο skill που ξερει και το 90% που εχει τελειωσει το γυμνασιο. Οπως δλδ. ξερει οτι 5x8=40 ξερωγω. Οπως ειπες δεν ειναι καποιο ιδιαιτερο skill (και συμφωνω). Αρα δε θα επρεπε να χρησιμοποιειται σωστα by default? Αν οχι, γιατι, απο τη στιγμη που ειναι κατι τοσο βασικο? Αν ναι, τι ακριβως σε προβληματιζει με τους grammar nazis που θεωρουν το ιδιο? Αν τωρα το ολο θεμα γινεται για τον τροπο που αντιμετωπιζεται απο οσους διορθωνουν τα ορθογραφικα λαθη ενος ποστ, εχω να πω πως απο τη στιγμη που αναφερομαστε στους χρηστες ενος forum, θα δουμε διαφορα προφιλ χρηστων. Οπως θα απαντησει καποιος με αγενεια σε καποιον που δε θα ψαξει να δει αν υπαρχει αντιστοιχο θεμα ετσι θα απαντησει με αγενεια σε καποιον που εκανε ενα ορθογραφικο π.χ. Ειναι θεμα γενικης παιδειας που εχει να κανει με την αντιμετωπιση των συνομιλητων, δεν εχει να κανει ουτε με καποιο ψωνιο των grammar nazis ουτε με καποιο βαθυτερο νοημα, καποιοι ειναι αγενεις, καποιοι οχι. Σε προσωπικο επιπεδο τωρα, αν δω μια ανορθογραφη λεξη σε ενα ποστ θα την αγνοησω και θα συνεχισω το διαβασμα. Αν δω μια παραγραφο 50 λεξεων με μοναχα τις10 λεξεις σωστες, θα αγνοησω το ποστ, δε θα κατσω καν να ασχοληθω με το να προτεινω ορθρογραφο, δεν ενδιαφερομαι τοσο πολυ. Αλλα θα ηθελα να ρωτησω και κατι οσους λετε πως η ορθογραφια δεν παιζει τοσο ρολο κ.λ.π. Ειχα εναν γνωστο γραφιστα ο οποιος μεταξυ αλλων εφτιαχνε επαγγελματικες καρτες. Γαματος στη δουλεια του αλλα τελειως ανορθογραφος με καμια διαθεση να το διορθωσει. Σε καποια φαση βλεπω μια καρτα στην οποια εγραφε τη λεξη σπιτι ως σπιτΗ (φανταζομαι πως ειχε κι αλλα τετοια που δεν ειχα δει, γι'αυτο ετρωγε ακυρωσεις) . 1) Επρεπε να του το επισημανω ή οχι? Το εκανα και ψιλοστραβωσε. Αλλα το διορθωσε πριν την τελικη εκτυπωση. 2) Θα τον εμπιστευοσασταν να σας κανει τις καρτες ή ο,τι αλλο? 3) Πως πιστετευετε πως κατεληξε το γραφειο που ειχε ανοιξει? Εκλεισε για να μην κουραζω. φίλε και από προσωπική εμπειρία, έχεις απόλυτο δίκιο. κάποια στιγμή όταν κληρονόμησα το ρολόϊ του παππού μου σκέφτηκα να το κάνω ολική αναπαλαίωση. δεν ήταν κάποιο ακριβό ρολόϊ αλλά ακριβό στο συναίσθημα. έψαχνα κάποιον τέλος πάντων αξιόπιστο και βρήκα έναν ο οποίος φυσικά, υποσχόταν τα μάλα. μπήκα στην ιστοσελίδα του ,ώστε να δω περιγραφές αλλά και διάφορα εγχειρήματα που έχει αναλάβει και όλα καλά. μέχρι που διάβασα τις περιγραφές του για την τεχνολογία και την περιγραφή της δουλειάς του. υποτίθεται από το 1953 έκανε τη δουλειά αλλά παρ'όλα αυτά δεν ήξερε πως γράφετε η λέξη ρολόϊ. μέχρι και με (ει) το είδα.γενικώς τα κείμενα ήταν πολύ κακογραμμένα με καραμπινάτα ορθογραφικά. δε σου κρύβω πως με αποθάρρυνε από το να ασχοληθώ μαζί του και μου έδωσε την εντύπωση του πρόχειρου αλλά και ακόμα πιο ακραία, απάτη. το ξέρω πως είναι τραβηγμένο και κατανοώ πως το πρόβλημα είναι δικό μου , αλλά απλώς επισημαίνω πως ακόμα και σε ρολόγια ,εμένα η ορθογραφία έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο.πόσο μάλλον και σε αυτόν που περιγράφεις εσύ. Προσωπικά πάντα μου έβγαιναν τα μάτια σε τέτοια ποστ και από ένα σημείο και μετά απλά τα προσπερνούσα. +1 τεράστιο δίκιο 1
Prof_Chaos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2013 μην ξεχνάμε και τους υποστηρικτές του ινσομνια όσον αφορά τα greeklish (2003-2004)... Αν είχες αντίθετη άποψη έπεφταν και σε έτρωγαν και τσίμπαγες και ενα ban δώρο..Ηθελα να ήξερα σε τι chat room του mIRC κρύβονται αυτοί τώρα..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα