Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Περα απο τα αγγλικα που εχουν εδραιωθει σαν διεθνης γλωσσα, υπαρχει κινητρο στο να γνωριζει καποιος περαιτερω ξενες γλωσσες?

Ενας προχειρος λογος ειναι καποια παραπανω μορια που δικαιουσαι σε διαγωνισμους του δημοσιου για καταληψεις θεσεων.

Σε κανει ομως πιο ανταγωνιστικο στον τομεα της εργασιας? Ρεαλιστικα μιλωντας.

Εστω οτι μεταναστευεις σε μια νεα χωρα. Θα σου αρκει να συνεννοησαι στα Αγγλικα σαν γλωσσα μεσαζωντα, ή θα πρεπει να μαθεις και την εκαστοτε γλωσσα που χρησιμοποιει η Χωρα? Ρωταω τοσο σε πολιτισμικο οσο και σε εργασιακο επιπεδο.

Για παραδειγμα ενας φιλος μου μαθαινει ρωσικα. Δεν γνωριζω αν ειναι χρησιμη γλωσσα και πρακτικη, αν και πολλα λεγονται για ρωσους και επιχειρηματικες ευκαριες αυτες τις μερες, αλλα ο ιδιος μου δικαιολογει, οτι Σαν ρωσος θα μπει πιο ανταγωνιστικα σε ναυτιλιακες εταιριες και σε διπλωματικες σχεσεις πολιτικου περιεχομενου. Ρεαλιστικα ομως παλι δεν πειθομαι.

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ απο την εμπειρία μου με συναναστροφές με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έχω να πω τα εξής

1) Όποιος ξέρει μέτρια αγγλικά να μην ασχοληθεί με άλλή γλώσσα πριν τελειοποιήσει τα αγγλικά του , εκτός αν σκοπεύει να μεταναστεύσει σε χώρες που δεν πολυμιλούν αγγλικά

2) Οποιος έχει αποφασίσει να μάθει ξένη γλώσσα να μην κάνει το λάθος που κάναν οι περισσότεροι της γενιάς μου, που βαρούσανε ότι γλώσσα του έρθει και πηγαίναν και μάθαιναν Γερμανικά , Ιταλικά , Γαλικά και άλλα πανάχρηστα. 

Η επιλογή της ξένης γλώσσας, (αν εξαιρέσουμε κάποιον που θα μάθει μια συγκεκριμένη γλώσσα γιατί το έχει ανάγκη η δουλειά που θέλει να κάνει και η γλώσσα θα είναι συγκεκριμένη) πρέπει να είναι με την εξής πολύ απλή λογική.

Η γλώσσα που αξίζει να μάθει κανείς είναι γλώσσα που χρησιμοποιείται από δυνατές εμπορικά χώρες , που οι κάτοικοί τους ξέρουν σκατά , τραγικά αγγλικά του ελέους. Τα καλύτερα παραδείγματα που μπορώ να σκεφτώ είναι : Ρωσικά, Κινέζικα, Γιαπωνέζικα. 

Έχω μιλήσει με άτομα upper management με 10 πτυχία και από τις τρεις χώρες που δεν ξέραν καν τι σημαίνει "hello"

Το να πάει να μάθει κάποιος γερμανικά ενώ δεν υπάρχει γερμανός με μόρφωση πάνω απο γυμνάσιο που να μην μιλάει αγγλικά είναι άκυρο. 

• Like 6
Δημοσ.

Tα Ρωσσικα στη δεδομένη φάση ειναι η γλωσσα του Τουρισμού. Μακράν οι καλύτεροι μας πελάτες.

Κατα τα άλλα τα Γερμανικά ειναι must.

Απο κει και πέρα, αν το σκεφτείς πληθυσμιακά, τα Ισπανικά είναι ενα κινητρο για να μιλάς με ολη τη Λατινικη Αμερικη και τις μεσογειακές χώρες.

Θα εκανα αναφορά στα Κινέζικα αλλά η δυσκολία για να φθάσει κανεις σε επιπεδο, όχι να συνεννοείται αλλά απλά να πει 5-10 βασικά πράγματα, σε 10 διαφορετικές διαλέκτους, ειναι τεράστια.

Προσθέτω εδω οτι τα Γερμανικά ειναι must για κάποιον που θελει να πάει να εργαστει στη Γερμανία ή σε Γερμανικη εταιρία. Οι Γερμανοι γενικα θεωρουνε δεδομένη τη γνωση Αγγλικων και θεωρουν προσόν τη γνωση της μητρικης τους γλωσσας απο τον ξένο υπάλληλο.

Και επειδη η Γερμανία ειναι μια μεγάλη αγορά, τα θεωρω must...Ασε που αν ξέρεις Γερμανικα ειναι μετά ευκολο να μάθεις Ολλανδικά, Σουηδικά...

Δημοσ.

Πουλάει ακόμα ο σανός των φροντιστηρίων για ρώσικα και κινέζικα που θα αγοράσουν όλη τη χώρα και πρέπει να τα μάθουμε οπωσδήποτε;

• Like 4
Δημοσ.

Σε ποιες μεσογειακές χώρες μιλάν ισπανικά εκτός της Ισπανίας;

οχι σε πολλες. Στο Μαροκο ισως λιγο, στην Πορτογαλια, και στην Αιγυπτο, κυριως σε πολεις γυρω απο το Νειλο, και εκει μονο λογω του τουρισμου. Καταλανικα (π ειναι σχεδον ιδια με τα ισπανικα) μιλωνται εκτος απο την Καταλονια, στην βορειοανατολικη Σαρδηνία. Αυτά. :-)

Δημοσ.

Η χρησιμοτητα μιας γλωσσας εξαρταται απο αυτο που θελεις ή σκεφτεσαι να κανεις.

Αν θες να μεταναστευσεις στη Γερμανια τα γερμανικα ειναι προσον.

Αν θες π.χ. να δουλεψεις σε ξενοδοχιακη επιχειρηση γλωσσες σαν τα ρωσικα ή κινεζικα ειναι προσον.

Κλπ, κλπ

Αν θες να πας στη Γερμανια και μαθαινεις Ιταλικα π.χ. ε σου ειναι μαλλον αχρηστα...

Ολα εξαρτωνται απο αυτο που σκεφτεσαι να κανεις. Αν μαθαινεις μια γλωσσα, απλα ετσι για να υπαρχει, χωρις καποιο σχεδιο, υπαρχουν μεγαλες πιθανοτητες να σου ειναι αχρηστη...

Η γλώσσα που αξίζει να μάθει κανείς είναι γλώσσα που χρησιμοποιείται από δυνατές εμπορικά χώρες , που οι κάτοικοί τους ξέρουν σκατά , τραγικά αγγλικά του ελέους. Τα καλύτερα παραδείγματα που μπορώ να σκεφτώ είναι : Ρωσικά, Κινέζικα, Γιαπωνέζικα.

Επειδη η περιοχη μου ειναι τουριστικη το ξερω απο 1ο χερι.

Πολυ δυσκολα να βρεις Ρωσο, Κινεζο, Γιαπωνεζο να ξερει καλα αγγλικα. Οι πιο πολλοι δεν ξερουν και καθολου...

Επισης αγγλικα δεν ξερουν και οι Ισπανοι και ακολουθουν και οι Ιταλοι...

• Like 2
Δημοσ.

οχι σε πολλες. Στο Μαροκο ισως λιγο, στην Πορτογαλια, και στην Αιγυπτο, κυριως σε πολεις γυρω απο το Νειλο, και εκει μονο λογω του τουρισμου. Καταλανικα (π ειναι σχεδον ιδια με τα ισπανικα) μιλωνται εκτος απο την Καταλονια, στην βορειοανατολικη Σαρδηνία. Αυτά. :-)

Ε, όχι, Μαρόκο δεν τα μιλάνε εκτός ίσως από ανθρώπους που λόγω δουλειάς έχουν δοσοληψίες με Ισπανούς,

Σαρδηνία τα καταλανικά είναι επίσημη γλώσσα μόνο σε μια πόλη 44,000 κατοίκων,

Τα καταλανικά επίσης έχουν περισσότερες διαφορές σε γραμματική, σύνταξη και λεξιλόγιο με τα ισπανικά και τα πορτογαλλικά από ότι έχουν με άλλες λατινογενείς γλώσσες όπως τα γαλλικά, καταλανικά και ισπανικά είναι δύο ξεχωριστές γλώσσες, είναι σαν να μου λες ότι τα ισπανικά με τα γαλλικά είναι σχεδόν τα ίδια,

Και Αίγυπτο που πήγα με την γκόμενα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στα ισπανικά με κανέναν, απορώ που τους βρήκες τους Αιγύπτιους να μιλάν τα ισπανικά.

Με λίγα λόγια τα ισπανικά είναι μια από τις πιο χρήσιμες γλώσσες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, άχρηστα τελείως στην Ευρώπη. Κάπως όπως είναι τα γερμανικά εδώ, χρήσιμα στην ήπειρό μας, άχρηστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Δημοσ.

Ε, όχι, Μαρόκο δεν τα μιλάνε εκτός ίσως από ανθρώπους που λόγω δουλειάς έχουν δοσοληψίες με Ισπανούς,

Σαρδηνία τα καταλανικά είναι επίσημη γλώσσα μόνο σε μια πόλη 44,000 κατοίκων,

Τα καταλανικά επίσης έχουν περισσότερες διαφορές σε γραμματική, σύνταξη και λεξιλόγιο με τα ισπανικά και τα πορτογαλλικά από ότι έχουν με άλλες λατινογενείς γλώσσες όπως τα γαλλικά, καταλανικά και ισπανικά είναι δύο ξεχωριστές γλώσσες, είναι σαν να μου λες ότι τα ισπανικά με τα γαλλικά είναι σχεδόν τα ίδια,

Και Αίγυπτο που πήγα με την γκόμενα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στα ισπανικά με κανέναν, απορώ που τους βρήκες τους Αιγύπτιους να μιλάν τα ισπανικά.

Με λίγα λόγια τα ισπανικά είναι μια από τις πιο χρήσιμες γλώσσες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, άχρηστα τελείως στην Ευρώπη. Κάπως όπως είναι τα γερμανικά εδώ, χρήσιμα στην ήπειρό μας, άχρηστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Εγω εκανα λαθος, δεν εννουσα Μαροκο, αλλα τις ισπανικες πολεις Μελιγια και Θεουτα που βρισονται βορεια του Μαροκου... (δν εννουσα ολη τη χωρα :fear: ). Για τα καταλανικά, δν ξερω ισπανικά για να καταλάβω ότι είναι διαφορετική γλώσσα, από κάποιες φορές που έχω δει -προτάσεις μόνο- ισπανικών και καταλανικών δίπλα-δίπλα δεν πρόσεξα κάποια μεγάλη διαφορά (μήπως γι'αυτό και οι Καταλανοί θέλουν ανεξαρτητοποίηση επειδή είναι διαφορετικες γλώσσες; ). Όσονα αφορά την Αίγυπτο που μιλούν ισπανικά, αυτά σε λίγες πόλεις από λίγους ανθρώπους είτε επειδή έχουν ξενοδοχείο-κατάστημα κοντά σε τουριστικές περιοχές, αυτό όντως ισχύει δν το βγάζω απ'το μυαλό μου. Απ'τα 80 εκ. Αιγύπτιους αυτοί π ξέρουν ισπανικά φυσικά είναι απειροελάχιστοι, δν εννοώ ότι ολοι οι Αιγ. γνωρίζουν τη γλώσσα.

Like πάντως σ'αυτό π είπες πως στην Ευρώπη τα ισπανικά δν είναι τόσο χρήσιμα ενώ στην Αμερική (Λατινική,Κεντρική και ΗΠΑ) είναι χρησιμότατα. :-D

Δημοσ.

Απλά, σε ότι αφορα την Αφρική, μιλάνε Ισπανικά επίσημα, σε μια περιοχή νότια του Μαρόκου (Δυτική Σαχάρα) και σε μια ακόμα χώρα, την Ισημερινή Γουινέα.

Μπορεί να τα μιλάνε επιπλέον και σε καποιες άλλες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλα επίσημα σε Ισπανία, στις 2 περιοχές που ανέφερα παραπάνω και στις περισσότερες χώρες της Αμερικής. Είναι γενικά επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες και δεύτερη γλώσσα στον κόσμο μετα τα Κινέζικα σε αριθμό ομιλητών σαν μητρική γλώσσα. Και όπως έχει αναφερθεί παραπάνω δεν είναι και τόσο χρήσιμα στην Ευρώπη σε σχέση με άλλες γλώσσες. Αυτά για το θέμα των Ισπανικών...

Για το θέμα της χρησιμότητας, κι εγώ θα σκεφτόμουν να μάθω κάποια γλώσσα με κριτήριο τι θα ήθελα να κάνω, αν θα μου χρησίμευε σε κάτι, για να υπάρχει το κίνητρο και να βάλω τα δυνατά μου να την μάθω, γιατί κάθε γλώσσα θέλει μια προσπάθεια, τον χρόνο της και διάβασμα και όλες οι γλώσσες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα έχουν από ένα καλό λόγο η κάθε μία για να τις μάθεις. Οπότε κρίνεις με δικά σου κριτήρια.

Δημοσ.

Έτσι πως πάμε, πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θέλουν να είναι στο επόμενο "κύμα" διαθεσιμότητας, θα πρέπει να μάθουν γερμανικά.! Ριχάινε, μπίτε! :-D  :-D

Δημοσ.

Απο την δικη μου εμπειρια σε καποια ξενοδοχεια ηταν οτι οι Γαλλοι απαξιουσαν να σου μιλησουν Αγγλικα και ας ηξεραν....αν ηξερες Γαλλικα τους κερδιζες αμεσως....!

Δεν μιλανε καθολου καλα Αγγλικα οι Ρωσσοι...Ιταλοι και Ισπανοι και μερικοι Κινεζοι(αλλα επεσα σε Κινεζους που ηξεραν ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ... :-D  ).

Δημοσ.

Ενταξει εννοειται πως μαθαινεις καποια γλωσσα οταν σου χρειαστει. Αλλα σε περιπτωση που θες να εισαι προετοιμασμενος και να μην αρχισεις τελευταια στιγμη, οι επιλογες που παιζουν ειναι Ρωσικα, Ιαπωνικα, Κινεζικα. Και εγω αυτο ακουω σε συνομιλιες μου με παρεες. Δηλαδη Γερμανικα, Ιταλικα, Γαλλικα, Ισπανικα, πεθανανε, και ας ειναι απολιτιστοι? Οι Γερμανοι ενταξει οχι, οι υπολοιπο ομως και ειδικα οι Ιταλοι ειναι.

Ολλανδια, Σκωτια, Σκανδιναβια, σε περιπτωση που θελει να φυγει καποιος για καρριερα, τι παιζουν εκει? Για Αφρικη, Αραβια, Ασια δεν το βλεπω ισως ποτε, αλλα αν για το οποιονδηποτε λογο σκεφτομουν να εφετγα καπου, οι επιλογες θα ηταν Αμερικη, Αγγλια, και αλλα ανεπτυγμενα κρατης Ευρωπης. Επισης Βελγιο, Ελβετια, εχουν επιπεδο και εκει ειναι γαλλοφωνα. Σιγουρα εκει δεν χρειαζεται η Γαλλικη?

Δημοσ.

Βέλγιο και Ελβετία δεν είναι γαλλόφωνα, οι χώρες αυτές είναι τρίγλωσσες, ανάλογα την περιοχή που κατοικείς.

Και κανείς δεν είπε πως τα γαλλικά δεν είναι χρήσιμα στο Βέλγιο και στην Ελβετία.

Και τι εννοείς με τους Ιταλούς; Ότι είναι απολίτιστοι; Τι να κάνουμε, δεν μοιάσαν φαίνεται στην Ελλάδα και στο μεγαλείο του πολιτισμού της.........

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...