Προς το περιεχόμενο

[Παρουσίαση] Sony Xperia Z Ultra


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η θεαματική επιστροφή της Sony τα τελευταία δύο χρόνια στα smartphones, έχει χαρακτηριστεί από μοντέλα όπως το Xperia Z1 που αναλαμβάνει να τεθεί αντιμέτωπο με τη πιο δημοφιλή κατηγορία smartphones στην οποία κυριαρχούν μοντέλα όπως το Galaxy S4 και το HTC One.

 

Επιπλέον, η παρουσία της Sony στην κατηγορία των μεσαίων και φθηνών τιμολογιακά κινητών τηλεφώνων είναι και πάλι έντονη με μοντέλα όπως το Xperia L και Xperia M τα οποία έχουν συναντήσει και σχετική επιτυχία.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαμε μια πρώτη επαφή με το Xperia Z Ultra, ένα νέο μοντέλο της Sony το οποίο αμέσως δημιουργεί αντιδράσεις εξαιτίας του πολύ μεγάλου μεγέθους του αλλά και την απόφαση της Sony να το χαρακτηρίσει smartphone. Προσβλέποντας ίσως σε μια αγορά η οποία έκανε το «μεγάλο» σε διαστάσεις Galaxy Note, ένα από τα κορυφαία smartphones της αγοράς, η Sony πιστεύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ακόμα μεγαλύτερες συσκευές.

 

 

Σχεδιασμός

 

Ένα από τα σημαντικά σημεία διαφοροποίησης των smartphone της Sony από το μεγαλύτερο κομμάτι του ανταγωνισμού, αυτό είναι ο σχεδιασμός και το Xperia Z Ultra δεν αποτελεί εξαίρεση αφού στηρίζεται στον Omnibalance σχεδιασμό που βλέπουμε και σε άλλα μοντέλα της σειράς Xperia Z.

 

Έχοντας σχεδόν όμοιο σχεδιασμό με το Xperia Z1, το Xperia Z Ultra χαρακτηρίζεται από το γυαλί το οποίο είναι το κυρίαρχο υλικό κατασκευής αφού δεν το βλέπουμε μόνο στη μπροστινή τεράστια επιφάνεια της οθόνης αλλά και στο πίσω μέρος. Το γυαλί που έχει χρησιμοποιήσει η Sony είναι το Gorilla Glass 3 το οποίο έχει αποδείξει ότι αντέχει στη σκληρή χρήση και είναι πολύ δύσκολο στο να χαραχτεί. Η παρουσία μεταλλικών μερών κάνει την εμφάνιση της και τώρα, με το χαρακτηριστικό πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής να ξεχωρίζει.

 

 

P1120071.jpg

 

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

 

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

Οι διαστάσεις του Xperia Z Ultra εντυπωσιάζουν (όχι απαραιτήτως θετικά) από την πρώτη στιγμή αφού παρόμοιες δεν έχουμε ξαναδεί σε smartphone αλλά ούτε και σε tablet. Αναφερόμαστε και στην κατηγορία των tablet γιατί με οθόνη 6.4 ιντσών, το συγκεκριμένο μοντέλο της Sony πιστεύουμε ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του όρου smartphone αλλά και του phablet και μπορεί να θεωρηθεί άνετα tablet όσο και αν η Ιαπωνική εταιρεία έχει αντίθετη άποψη. Με ύψος 180 χιλιοστά και πλάτος 92.2 χιλιοστά, σίγουρα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη συσκευή συσκευή η οποία είναι πιο μεγάλη ακόμα και από το Galaxy Mega της Samsung χωρίς να βολεύει στο κράτημα με το ένα χέρι άρα και στις τηλεφωνικές μας κλήσεις. Στο συγκεκριμένο τομέα, βοηθάει όσο μπορεί το εντυπωσιακό πάχος της συσκευής το οποίο είναι μόλις 6.5 χιλιοστά και με το βάρος να κυμαίνεται στα 210 γραμμάρια.

 

Όπως και όλα τα smartphones και tablets της σειράς Xperia Z, έτσι και το Ultra προστατεύεται από τη σκόνη ενώ είναι αδιάβροχο σε βάθος ενός μέτρου και μέχρι τριάντα λεπτά παραμονή μέσα σ’ αυτό, φτάνει να μην είναι θαλασσινό νερό αφού τότε το τέλος της συσκευής είναι προδιαγεγραμμένο. Η συγκεκριμένη δυνατότητα εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις των μοντέλων της Sony από τον ανταγωνισμό και για πολλούς που εργάζονται σε «δύσκολα» μέρη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αγοράς.

 

Τεχνικά

 

Η Sony εξοπλίζει το Xperia Z Ultra με την κορυφαία λέξη της τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας έτσι την άψογη απόδοση του σε όλα τα πιθανά σενάρια.

 

Ξεκινώντας πρώτα από την εντυπωσιακή οθόνη των 6.4’ ιντσών, αυτή στηρίζεται στην mobile έκδοση της Triluminos display η οποία προέρχεται από τις τηλεοράσεις της Sony, ειδικά όμως τροποποιημένη για τις φορητές συσκευές. Καθόλου εντύπωση δε μας προκαλεί και η Full HD ανάλυση της οθόνης που αντιστοιχεί σε 344ppi, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό ότι αν και βλέπουμε παράλληλα και την τεχνολογία X-Reality η οποία προσφέρει καλύτερη αντίθεση και φωτεινότητα, το τελικό αποτέλεσμα είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο που έχουμε δει σε συσκευή της Sony. Τα χρώματα είναι σίγουρα πιο ζωντανά σε σύγκριση με την οθόνη του Xperia Z1 με άψογες γωνίες θέασης, μία από τις καλύτερες οθόνες στην αγορά.

 

Συνεχίζοντας στο εσωτερικό, εκεί βλέπουμε την παρουσία του Snapdragon 800, του κορυφαίο chipset της Qualcomm το οποίο διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 2.2 GHz με 2 GB RAM, ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά δηλαδή με αυτά του Xperia Z1. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιδόσεις είναι σχεδόν ίδιες, με άψογη απόκριση και ταχύτητα φόρτωσης των εφαρμογών και των παιχνιδιών, κάτι που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του το Xperia Z1 άλλωστε. Η Adreno 330 GPU αναλαμβάνει το φορτίο των απαιτητικών παιχνιδιών που θα κατεβάσετε από το Play Store, με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς να συναντήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Με 16 GB αποθηκευτικό χώρο από τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 12GB, η Sony δίνει τη δυνατότητα να τα επεκτείνουμε μέσω microSD κάρτας που μπορεί να έχει χωρητικότητα έως και 64 GB.

 

Το Sony Xperia Z Ultra μπορεί να συνδεθεί χωρίς πρόβλημα με τα δίκτυα 4ης γενιάς ενώ στα παράλληλα ενσωματώνει NFC, δέκτη GPS και τον πάντα καλοδεχούμενο ραδιοφωνικό δέκτη.

 

Η κύρια κάμερα είναι στα 8mp και αμέσως καταλαβαίνεται ότι δεν είναι η ίδια με αυτή που διαθέτει το Xperia Z1 η οποία στα 20.7mp είναι μία από τις καλύτερες στην Android πλατφόρμα. Πάντως διαθέτει αισθητήρα Exmor RS τον οποίο συναντάμε στα περισσότερα κορυφαία smartphones της Sony ενώ στο μπροστινό μέρος υπάρχει η δεύτερη κάμερα των 2mp που αποτελεί μια άριστη επιλογή για πολύ καλές βιντεοκλήσεις αλλά και αυτοπορτραίτα. Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη οποιουδήποτε flash που κάνει αδύνατη τη χρήση της συσκευής για λήψη φωτογραφιών η βίντεο το βράδυ.

 

Κάμερα

 

Όπως αναφέραμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η κύρια κάμερα του Xperia Z Ultra διαθέτει ανάλυση 8mp και έρχεται με τον αισθητήρα Exmor RS ο οποίος μας έχει χαρίσει πολύ καλές φωτογραφίες κατά το παρελθόν.

 

Στο συγκεκριμένο smartphone έχουμε δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με διάφραγμα f/2.4 ενώ και το εστιακό μήκος κρίνεται ικανοποιητικό στα 28 χιλιοστά. Η εγγραφή βίντεο γίνεται στην Full HD ανάλυση στα 30fps και όχι στα 60fps που είχαμε δει στο Xperia Z1 ενώ μας άρεσε και η δυνατότητα να κάνουμε λήψη Full HD video με τη μπροστινή κάμερα.

 

 

 

DSC_0011.jpg

Κρίνοντας από τα δείγματα, τα χρώματα των φωτογραφιών είναι αρκετά όμορφα, με το φαινόμενο του θορύβου να είναι ορατό όμως στις περισσότερες περιπτώσεις. Η απουσία flash δε κάνει εύκολη τη δουλειά για τον αισθητήρα ο οποίος χωρίς έκπληξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κάτω από ηλιοφάνεια, οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές, κάτι που βοηθάει πάντα και το κορυφαίο λογισμικό χρήσης της κάμερας με το superior auto να αναλαμβάνει την αυτόματη ρύθμιση των λειτουργιών, αν και η φωτογραφία σε αυτή την περίπτωση γίνεται λήψη στα 7mp. Αν αγαπάτε τη φωτογραφία και θέλετε να ψαχτείτε περισσότερο με τις ρυθμίσεις, κανένα πρόβλημα αφού μπορείτε να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού, τη φωτεινότητα, το iso αλλά και το αν θα ενεργοποιήσετε τη δυνατότητες HDR.

 

 

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Sony Xperia Z Ultra - Camera

Προκειμένου να γλυτώσετε τις θολές και κουνημένες φωτογραφίες, η Sony ενσωματώνει ψηφιακό σταθεροποιητή που κάνει σίγουρα καλύτερη την κατάσταση όταν είστε εν κινήσει, όμως δε κάνει θαύματα. Όσον αφορά την εγγραφή βίντεο, τα χρώματα δεν είναι όσο ζωντανά θα θέλαμε ενώ παρατηρήσαμε και μικροπροβλήματα κατά την αυτόματη εστίαση η οποία δε γίνεται σε γρήγορο χρόνο.

 

Χρήση

 

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι μιας παρουσίασης είναι η εμπειρία χρήσης, κάτι που με το Xperia Z Ultra έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του ασυνήθιστου του σχήματος. Η Sony όπως είπαμε το χαρακτηρίζει smartphone αφού στη θεωρία μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά ως κινητό τηλέφωνο και να μιλάτε με τους συνομιλητές σας φέρνοντας το στο αυτί σας. Περιττό να πούμε βέβαια ότι κάτι τέτοιο αμέσως θα σας φέρει σε δύσκολη θέση ειδικά αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, εισπράττοντας τα δικαιολογημένα ειρωνικά για το περίεργο θέαμα.

 

Η χρήση Bluetooth ακουστικού κρίνεται πιο σωστή αφού αποφεύγετε τα βλέμματα και την ίδια ώρα χρησιμοποιείτε ανενόχλητοι τη συσκευή που με αυτή την οθόνη κάνει περιττή την ύπαρξη μικρού tablet στη τσάντα σας. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Xperia Z Ultra αφού με τις 6.4 ίντσες του και την Full HD ανάλυση, έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα smartphone για να δείτε τις ταινίες σας, να διαβάσετε τα email σας, να παίξετε τα παιχνίδια σας και φυσικά να πλοηγηθείτε στις ιστοσελίδες που θέλετε. Η χρήση του Z Ultra σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πραγματική απόλαυση, ειδικά στο browsing και την αναπαραγωγή ταινιών με τα πάντα να φαίνονται με πολύ όμορφα χρώματα και ειδικά στην περίπτωση του browsing να χρειάζεται σπάνια το zoom in.

 

 

Screenshot_2013-10-29-10-19-59.jpg

Όλα αυτά γίνονται πράξη με την πλατφόρμα του Android στην οποία στηρίζεται η συσκευή και συγκεκριμένα στην έκδοση 4.2.2 Jelly Bean σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον της Sony. Η πινελιά της Sony όπως ήδη γνωρίζουμε είναι να αντικαταστήσει συγκεκριμένες προκαθορισμένες εφαρμογές του Android με δικές της όπως αυτές της μουσικής και της γκαλερί οι οποίες είναι και πιο εντυπωσιακές. Μια ακόμη δυνατότητα του περιβάλλοντος της Sony είναι τα μικρά widgets τα οποία μπορούν να «τρέξουν» παράλληλα πάνω από μια ανοιχτή εφαρμογή και προσφέρουν χρήσιμες δυνατότητες όπως αριθμομηχανή, καιρός κ.α

 

Στη λίστα των διαθέσιμων εφαρμογών βλέπουμε τις υπηρεσίες PlayStation Mobile και το Video Unlimited τα οποία επιτρέπουν την αγορά παιχνιδιών του PlayStation, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, υπηρεσίες όμως που δεν υποστηρίζονται ακόμα στη χώρα μας.

 

Το Play Store βρίσκεται πάντα στη θέση του με τις χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια που διαθέτει, καλύπτοντας τις περισσότερες σας ανάγκες και επεκτείνοντας τις δυνατότητες της συσκευής.

 

Αν και με τεράστια οθόνη, η Sony δεν περιλαμβάνει μέσα στο πακέτο κάποιο stylus που θα έκανε πολύ πιο εύκολη τη δημιουργία σημειώσεων με το γραφικό χαρακτήρα του χρήστη, κάτι που μεταξύ άλλων είναι σε θέση να κάνει το Galaxy Note. Πάντως η Sony υποστηρίζει κανονικά τη χρήση stylus με το Xperia Z Ultra φτάνει αυτό να έχει αγώγιμη άκρη.

 

 

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

Sony Xperia Z Ultra - Android

 

Τέλος η αυτονομία της συσκευής κυμάνθηκε σε κανονικά επίπεδα χωρίς εκπλήξεις, δεδομένου ότι και η μπαταρία διαθέτει χωρητικότητα 3.050 mAh. Με τη φωτεινότητα της οθόνης ρυθμισμένη λίγο πάνω από το μισό, και με συντηρητική χρήση τηλεφωνημάτων, browsing μέσω 3G και λίγο GPS, μπορέσαμε να φτάσουμε τη μία μέρα αυτονομίας χωρίς πρόβλημα, θα θέλαμε όμως κάτι καλύτερο.

 

Συμπεράσματα

 

Ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο Xperia Z Ultra πριν πάρει το δρόμο επιστροφής για τα γραφεία της Sony Hellas η οποία και μας το παραχώρησε για τους σκοπούς της παρουσίασης, αναρωτιόμαστε το πόσο μεγάλο ρίσκο αποτελεί για την Ιαπωνική εταιρεία το συγκεκριμένο μοντέλο.

 

Το target group θα λέγαμε είναι είτε οι φανατικοί "γκατζετάκηδες" είτε επαγγελματίες που δε θέλουν να κουβαλάνε μαζί τους και smartphone και tablet, γιατί δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Z Ultra διαθέτει οθόνη μόλις 0.6 μικρότερη από αυτή του Nexus 7 tablet. Κάτι τέτοιο θα το έκανε πιο φανερό η παρουσία stylus στη συσκευασία κάτι που όμως δεν ισχύει αν και πάντα μπορείτε να αγοράσετε κάποιο εξωτερικό.

 

Φανταζόμαστε ότι η Sony επιθυμεί να εξερευνήσει την αγορά προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν ανάγκη για το συγκεκριμένο μέγεθος smartphone, ανοίγοντας μια νέα αγορά όπως ακριβώς έκανε η Samsung με τη υπερεπιτυχημένη σειρά Galaxy Note. Μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο το «πείραμα» της Sony θα βρει ανταπόκριση από το κοινό. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ του μεγέθους και ξεκινώντας να το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να δείτε αμέσως τα τεράστια πλεονεκτήματα μια τόσο μεγάλης οθόνης σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα κατασκευής που μας έχει συνηθίσει η Sony.

 

Η τιμή του έχει οριστεί στα €749 και κυκλοφορεί ήδη στα καταστήματα της χώρας μας.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επιτέλους μια σοβαρή παρουσίαση, που δεν κάνει πάνω κάτω το menu στο μισό βίντεο και δεν τρέχει με τι μια antutu και άλλα benchmark progz!

(που κατά κόρον κάνει παραδιπλανό "εξειδικευμένο" site).

 

Για το κινητό τι να πεις, πολύ όμορφο και πάνω από όλα σωστά σχεδιασμένες εφαρμογές από την sony με την υποστήριξη πολύ ποιοτικού και δυνατού hardware.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε αυτά τα μεγέθη, είναι χαζό να μην υπάρχει πενάκι. Και δεν ισχύει απαραίτητα το ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο κατηγορίες (smartphone και tablet) γιατί μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι πολύ μεγάλο για κινητό και πολύ μικρό για ταμπλέτα, άρα αποτυγχάνει και στα δυο. Το πενάκι θα του προσέδιδε το χαρακτήρα που του λείπει αλλά κυρίως, λόγο ύπαρξης, ενώ θα χτυπούσε στα ίσια τη σειρά Note. Τα ίδια ισχύουν για όλα τα phablets.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όμορφο ταμπλετόφωνο και ίσα με το μπόι μου όπως είπε ο πρώτος σχολιαστής,τελικά πρέπει να επανασχεδιάσουν τα μπουφάν παίδες...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς ν βαλεις πενάκι απλα δεν βγαινει με την συσκευή. Και όπως είπαμε, υπάρχουν πολλές κατηγορίες απο 4ιντσων έως αυτες τις ίντσες, δε μπορείς να κρίνεις κάθε εταιρεία τι βγάζει πως το βγαζει, εξάλλου για αυτο λέγεται ultra. Για χρηστές που δ θέλουν ούτε tablet ούτε smartphone θέλουν κάτι ενδιάμεσο, εξάλλου αυτο λέει και το βιντεο, απλα αν δεν έιναι στα μέτρα σου, δεν χρειαζετε να τ σχολιάσεις αρνητικα όπως κάνει ο κλασσικός ελληνας, πανε πάρε κάτι στα μέτρα σου.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντυπωσιακή συσκευή, όμορφος σχεδιασμός που επιδέχεται βελτιώσεις. Το περιθώρια ειδικά πάνω και κάτω είναι μεγάλα, με σημαντική μείωσή τους σε επόμενη γενιά και edge to edge οθόνη όπως στο LG G2 θα είναι ΠΟΛΥ πιο εντυπωσιακό. Lag-free εμπειρία χρήσης το άνδροιδ με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού+hardware. Το μέγεθος όντως ιδανικό για επαγγελματίες αφού καταργεί ή μειώνει πολύ την ανάγκη για δυο συσκευές, για γκατζετάκηδες και όχι μόνο. Όποιος δεν έχει βαρεθεί μέχρι τώρα ας προσέξει πολύ τα παρακάτω και ειδικά αυτοί που παραπονιούνται για τα μεγέθη όπως ο κολοκυθόσπορος. Οι σχέσεις των κατασκευαστών με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι επικερδής και για τα δυο μέρη και οι φορητές υπολογιστικές συσκευές προβάλλονται ως smart-phone γιατί το περιθώριο κέρδους είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερο από το λεγόμενο feature phone. Αυτό εξηγεί το λόγο που η Sony ονόμασε το Z Ultra smartphone και όχι LTE Tablet. Ξεμπερδευτείτε από την ονοματολογία και πιάστε την ουσία, εκτός από το ισχυρό hardware αυτές οι συσκευές θα τρέχουν σύντομα και πλήρη λειτουργικά, βλέπε Ubuntu, οπότε είναι άστοχο να τις αποκαλούμε τηλέφωνα. Υπό αυτή την οπτική, το να κρίνουμε τα μεγέθη δεν έχει νόημα, όπως βολεύεται ο καθένας, και "η γνώμη των άλλων" είναι δευτερεύουσας και κάτω σημασίας.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί η Sony να το ονομάζει smartphone αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μικρό tablet, εξ ου και η απουσία flash στην κάμερα. Υπέροχη συσκευή και ποιότητα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...