FilipposMD Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Mήπως τότε να είχαμε την αντίστοιχη ευαισθησία για αυτούς τους ανθρώπους, με την ευαισθησία που έχουμε για τους υπαλλήλους που τρώνε τα ντουμάνια μας? Ή να είμαστε ευαίσθητοι επιλεκτικά? Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς. Προσωπικά είμαι υπέρ της τήρησης του νόμου για τα db όσο και για το κάπνισμα και δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί να πουν "άσε τα μαγαζιά να παρανομούν για την ηχορρύπανση, ρίξε πρόστιμα μόνο για το κάπνισμα". Κι αν το λένε, το θεωρώ λάθος. Αν εννοείς ότι γίνεται περισσότερος ντόρος για το κάπνισμα, το βρίσκω λογικό, με την έννοια ότι οι επιπτώσεις του είναι πολύ πιο σοβαρές από την ηχορρύπανση σε επίπεδο πληθυσμού.
adi32 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Ειναι πολυ απλο γιατι επιτρεπεται η πωληση τσιγαρων σκοτωνει αργα και λεγεται κονομα
Toufas Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 νά'λεγες τα τηγανητά να πω ναι, οκ....αλλά τα ψητά στα κάρβουνα;;;; Γιατί ρε συ; offtopic αλλα, το λαθος τηγανισμα ειναι το προβλημα, οχι το σωστο. http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_frying 2
Timour21 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς. Προσωπικά είμαι υπέρ της τήρησης του νόμου για τα db όσο και για το κάπνισμα και δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί να πουν "άσε τα μαγαζιά να παρανομούν για την ηχορρύπανση, ρίξε πρόστιμα μόνο για το κάπνισμα". Κι αν το λένε, το θεωρώ λάθος. Αν εννοείς ότι γίνεται περισσότερος ντόρος για το κάπνισμα, το βρίσκω λογικό, με την έννοια ότι οι επιπτώσεις του είναι πολύ πιο σοβαρές από την ηχορρύπανση σε επίπεδο πληθυσμού. Εννοώ οτι όλη μας η ευαισθησία εξαντλείται για τον υπάλληλο του μπαρ που καπνίζει χωρίς να το θέλει (αλλά τι να κάνεις μιας που και αυτός πρέπει κάπου να βρει δουλειά - και άρα κάνει υποχωρήσεις) , "γατζωμένοι" πάνω σε έναν νόμο που δεν έχει ούτε 5 χρόνια που βγήκε (όχι οτι έχει σημασία ο χρόνος και η παλαιότητα του νόμου - ο νόμος είναι νόμος), και για έναν άλλο νόμο που υπάρχει κοντά 30 χρόνια, να σφυρίζουμε αδιάφορα, είτε γιατί δεν εφαρμόζεται, ή γιατί όποτε εφαρμόζεται (τουτέστιν σκάνε μπάτσόνια στα club με ντεσιμπελόμετρα) , εφαρμόζεται για να "στάζει" το "λάδι" απο τον μαγαζάτορα στο "όργανο". Αυτή η επιλεκτική "ευαισθησία" εμένα μου φαίνεται κάπως, αυτό λέω. 1
pournaras Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Εννοώ οτι όλη μας η ευαισθησία εξαντλείται για τον υπάλληλο του μπαρ που καπνίζει χωρίς να το θέλει (αλλά τι να κάνεις μιας που και αυτός πρέπει κάπου να βρει δουλειά - και άρα κάνει υποχωρήσεις) , "γατζωμένοι" πάνω σε έναν νόμο που δεν έχει ούτε 5 χρόνια που βγήκε (όχι οτι έχει σημασία ο χρόνος και η παλαιότητα του νόμου - ο νόμος είναι νόμος), και για έναν άλλο νόμο που υπάρχει κοντά 30 χρόνια, να σφυρίζουμε αδιάφορα, είτε γιατί δεν εφαρμόζεται, ή γιατί όποτε εφαρμόζεται (τουτέστιν σκάνε μπάτσόνια στα club με ντεσιμπελόμετρα) , εφαρμόζεται για να "στάζει" το "λάδι" απο τον μαγαζάτορα στο "όργανο". Αυτή η επιλεκτική "ευαισθησία" εμένα μου φαίνεται κάπως, αυτό λέω. Σε ενα μαγαζι που παιζει στα εδω και 30 χρονια στα 150db, οσο εισαι νεος γουσταρεις κι αντεχεις. Οσο περναν τα χρονια και θελεις πιο "χαλαροτητα", απλα μειωνεις τις επισκεψεις σου εκει, μεχρι που παυεις να πηγαινεις. Σε ολο αυτο το χρονικο διαστημα ο νομος ισχυει, ο υπαλληλος αναγκαστικα τρωει τα 150 db στα αυτια, αλλα εσενα στα @@ σου, απλα οταν εσυ δεν αντεχεις πλεον την ενταση, δεν ξαναπας. Σε καμμια περιπτωση δεν προκειται να κανεις καταγγελια "προφυλασσοντας" τον καημενο υπαλληλο. Στην αλλη περιπτωση τωρα, οταν ο καπνος σε ενοχλει, δεν παυεις να πηγαινεις, συνεχιζεις, απαιτεις την τηρηση του νομου και τασσεσαι ενεργα υπερ του καημενου υπαλληλου. Δυο μετρα και δυο σταθμα, οπως παντα σε ολα σε αυτη τη χωρα. 1
Ntinaras Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Μάλλον κάτι δεν κατάλαβες, καλά, ξαναδιάβασε αυτά που έγραψα. Δεν περιέχουν ειρωνεία, παρά απλούς προβληματισμούς. Απο την στιγμή που ώς ενήλικος δεν χρειάζεσαι καμία απαγόρευση, γιατί η μαριχουάνα είναι παράνομη, γνωρίζεις? δε ξερω για τη μαριχουανα προσωπικα δε θα με ενοχλουσε η χρηση της απο αλλους.
Timour21 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Ειναι πολυ απλο γιατι επιτρεπεται η πωληση τσιγαρων σκοτωνει αργα και λεγεται κονομα To ίδιο θα μπορούσες να πεις και για την ηρωίνη όμως. Τρελή κονόμα (που όμως δεν καταλήγει ένα μέρος της στο κράτος) και αργός θάνατος για τον χρήστη της. Θεωρητικά αν η ηρωίνη ήταν διαθέσιμη στα περίπτερα, και το κράτος θα έπερνε τους φόρους του, και το προιόν δεν θα ήταν "σπασμένο" με ποντικοφάρμακα μέσα, και οι χρήστες του θα πέθαιναν στα βαριά γεράματα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως λέει και ο pournaras πιο πάνω.
FilipposMD Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Εντάξει, δε διαφωνώ ότι κατά περιπτώσεις υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία. Δε ζούμε σε καμιά ουτοπία. Σε γενικές γραμμές, ο καθένας ενδιαφέρεται βασικά για αυτά που -νομίζει έστω ότι- τον αφορούν. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως, εγώ βλέπω επιλεκτική αναισθησία για το κάπνισμα, όχι ευαισθησία. Η σύγκριση με τους άλλους παράγοντες κινδύνου για εργαζομένους είναι σαν να λέμε ότι έχεις ένα σπίτι με μια καμμένη λάμπα, με τη βρύση του μπάνιου να στάζει, με την πόρτα της κρεβατοκάμαρας να τρίζει, την τοστιέρα να μη δουλεύει και τον ένα τοίχο να είναι γκρεμισμένος εντελώς (όπου κάπνισμα=γκρεμισμένος τοίχος). Όλα πρέπει να τα φτιάξεις κάποια στιγμή, αλλά είναι ανοησία αν δεν ξεκινήσεις από τον γκρεμισμένο τοίχο και αν δεν επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου σε αυτό.
Timour21 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 δε ξερω για τη μαριχουανα προσωπικα δε θα με ενοχλουσε η χρηση της απο αλλους. Δεν είναι οξύμωρο λοιπόν, να απαγορέυεις την μαριχουάνα, και να επιτρέπεις τον καπνό να πωλείται κανονικά (έστω και μόνο σε ενηλίκους - που δεν ισχύει, αλλά λέμε τώρα)?
Ntinaras Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Εννοώ οτι όλη μας η ευαισθησία εξαντλείται για τον υπάλληλο του μπαρ που καπνίζει χωρίς να το θέλει (αλλά τι να κάνεις μιας που και αυτός πρέπει κάπου να βρει δουλειά - και άρα κάνει υποχωρήσεις) , "γατζωμένοι" πάνω σε έναν νόμο που δεν έχει ούτε 5 χρόνια που βγήκε (όχι οτι έχει σημασία ο χρόνος και η παλαιότητα του νόμου - ο νόμος είναι νόμος), και για έναν άλλο νόμο που υπάρχει κοντά 30 χρόνια, να σφυρίζουμε αδιάφορα, είτε γιατί δεν εφαρμόζεται, ή γιατί όποτε εφαρμόζεται (τουτέστιν σκάνε μπάτσόνια στα club με ντεσιμπελόμετρα) , εφαρμόζεται για να "στάζει" το "λάδι" απο τον μαγαζάτορα στο "όργανο". Αυτή η επιλεκτική "ευαισθησία" εμένα μου φαίνεται κάπως, αυτό λέω. παντα υπηρχαν ατομα που ενοχλουνταν απο τον καπνο,απλα δεν ειχαν "δικαιωμα" να παραπονεθουν γιατι δεν ηταν παρανομο το καπνισμα. τωρα που εγινε παρανομο, οι καπνιστες κραζουν γιατι δεν ενοχλουνταν τοσα χρονια. τι λογικη ειναι αυτη? Δεν είναι οξύμωρο λοιπόν, να απαγορέυεις την μαριχουάνα, και να επιτρέπεις τον καπνό να πωλείται κανονικά (έστω και μόνο σε ενηλίκους - που δεν ισχύει, αλλά λέμε τώρα)? ναι. και επειδη απαγορευεται η μαριχουανα να επιτρεψουμε το καπνισμα σε κλειστους χωρους?
Timour21 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Εντάξει, δε διαφωνώ ότι κατά περιπτώσεις υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία. Δε ζούμε σε καμιά ουτοπία. Σε γενικές γραμμές, ο καθένας ενδιαφέρεται βασικά για αυτά που -νομίζει έστω ότι- τον αφορούν. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως, εγώ βλέπω επιλεκτική αναισθησία για το κάπνισμα, όχι ευαισθησία. Η σύγκριση με τους άλλους παράγοντες κινδύνου για εργαζομένους είναι σαν να λέμε ότι έχεις ένα σπίτι με μια καμμένη λάμπα, με τη βρύση του μπάνιου να στάζει, με την πόρτα της κρεβατοκάμαρας να τρίζει, την τοστιέρα να μη δουλεύει και τον ένα τοίχο να είναι γκρεμισμένος εντελώς (όπου κάπνισμα=γκρεμισμένος τοίχος). Όλα πρέπει να τα φτιάξεις κάποια στιγμή, αλλά είναι ανοησία αν δεν ξεκινήσεις από τον γκρεμισμένο τοίχο και αν δεν επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου σε αυτό. Η δική μου (ταπεινή) άποψη, είναι οτι σε ένα κράτος δικαίου, εφαρμόζεται ΚΑΘΕ νόμος του κράτους, ισόνομα και όχι επιλεκτικά. Γιάυτό εξάλλου νομοθετείς, δεν λες, ας εφαρμόσουμε πρώτα τον ένα νόμο, και όταν αυτός τελικά αρχίζει και τηρείται, αρχίζεις να εφαρμόζεις και τον άλλο, σωστά? 1
N3k21 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 στα club οχι μονο υπαρχει απαγορευση για καπνισμα,αλλα υπαρχει και οριο στα db spl. Νομιζω ειναι 150. 150 dB SPL αποκλείεται να είναι. Συνήθως στα 130 ορίζεται το λεγόμενο "κατώφλι του πόνου", δηλαδή στο σημείο αυτό η ακουστική πίεση είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί πόνο και πιθανόν μόνιμη ζημιά στο τύμπανο και τα τριχίδια του αυτιού. Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε μια rock συναυλία ως σημείο αναφοράς (110 dB ακουστικής πίεσης), οπότε υποθέτω πως σ' ένα κλουμπ, παίζει πάνω κάτω παρόμοια φάση. Το σκεπτικό του Timour21 είναι απολύτως ορθό. Έχει παρατηρηθεί πως η συχνή και παρατεταμένη παραμονή σε περιβάλλον με ήχους > 85 dB SPL, συμβάλουν στην απώλεια ακοής, ενώ συστήνεται η χρήση ωτοασπίδων από τους εκεί εργαζομένους. Hint: Η κλίμακα των dB είναι λογαριθμική. Από τα 85 dB ακουστικής πίεσης στα 110 η διαφορά είναι τεράστια, αντίστοιχα "λογαριθμική" είναι λοιπόν και η καταπόνηση του συστήματος ακοής. Οπότε αν πραγματικά κόπτεστε για την υγεία των εργαζομένων, πάμε όλοι μαζί να μποϋκοτάρουμε ΚΑΙ τα "ντάπα ντούπα". 3
Backpacker Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 To ίδιο θα μπορούσες να πεις και για την ηρωίνη όμως. Τρελή κονόμα (που όμως δεν καταλήγει ένα μέρος της στο κράτος) και αργός θάνατος για τον χρήστη της. Θεωρητικά αν η ηρωίνη ήταν διαθέσιμη στα περίπτερα, και το κράτος θα έπερνε τους φόρους του, και το προιόν δεν θα ήταν "σπασμένο" με ποντικοφάρμακα μέσα, και οι χρήστες του θα πέθαιναν στα βαριά γεράματα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως λέει και ο pournaras πιο πάνω. Μάλλον δεν έχεις ιδέα τι είναι η ηρωίνη...
tzelen Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Όπως λένε κάποιοι, δεν έχουμε έλλειμα νόμων, ψάχνουμε να βρούμε τον νόμο που θα εφαρμόσει όλους τους άλλους. Ο Έλληνας γουστάρει την αντίδραση (δυστυχώς όχι για σημαντικά πράγματα, αλλά σε βλακείες τύπου "απαγόρευση του καπνίσματος"). Οι συστηματικοί/μανιώδεις καπνιστές πώς πανε σινεμά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορέσουν να καπνίσουν για τουλάχιστον 2 ώρες; Πώς θα πάνε επίσκεψη σε νοσοκομείο, γιατί πχ γέννησε η γυναίκα του κολλητού; Δυστυχώς 20 χρόνια καπνιστής είμαι και τις 1ες ημέρες που εφάρμοσαν τον αντικαπνιστικό νόμο, όπου μου έλεγαν (συνήθως παντού), δεν μπορείτε να καπνίσετε, απλά δεν κάπνιζα. Ούτε γκρίνιες, ούτε φασαρίες, τίποτα. Βγήκα έξω 2-3 φορές, κάπνισα και ξαναμπήκα μέσα. Η μοναδική μου, ίσως, ένσταση έγκειται στο ότι εξαίρεσαν τα καζίνο. Σου λέει ο καζινάρχης, έχω το θύμα στο τραπέζι και μου τα ακουμπάει και θα τον αφήσω να σηκωθεί για να πάει να καπνίσει; Ζαμέ. Ποτέ. Νέβερ. Είτε το απαγορεύεις γενικευμένα, είτε όχι. Και ξαναλέω, παρότι μανιώδης καπνιστής, γενικευμένη απαγόρευση. Καλό θα μας κάνει και στις τσέπες μας και στην υγεία μας.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Super Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Οπότε αν πραγματικά κόπτεστε για την υγεία των εργαζομένων, πάμε όλοι μαζί να μποϋκοτάρουμε ΚΑΙ τα "ντάπα ντούπα". κι αν σου πουμε όλοι εδώ να πάμε θα είσαι ok ή απλά ελπίζεις ότι κάποιοι δεν θα θέλουν, άρα μια χαρά δικαιολογία για να μην εφαρμόζουμε και το νόμο για το κάπνισμα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα