Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Άλλα ενώ στο κλαμπ η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από 100+ τσιγάρα, είναι πράγματι αποπνικτική - άσε το ότι σ' ένα τέτοιο χώρο αναπόφευκτα επηρεάζονται περισσότεροι μη καπνίζοντες, σπάνια θα πετύχεις σ' ένα μικρό μπαρ περισσότερα από 5-10 άτομα σε ώρα αιχμής. Ένα τέτοιο μαγαζάκι λοιπόν με καλό εξαερισμό, γιατί να μας ενοχλεί; 

Εξ αρχής είπα ότι εμένα το βασικό μου πρόβλημα είναι η προστασία των εργαζομένων, που δεν επηρεάζεται από το αν ο χώρος είναι μικρός ή μεγάλος.

Αν εννοείς ότι στον μικρό χώρο δεν είναι επικίνδυνα τα επίπεδα καπνού, δεν ισχύει. Πρόσφατα είδα μετρήσεις σε σπίτια, με έναν καπνιστή να καπνίζει μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο ή κάτω από απορροφητήρα και τα επίπεδα καπνού ανέβαιναν πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα αποδεκτά. Ο άριστος εξαερισμός μπορεί να μετατρέψει την τραγική κατάσταση σε κακή, αλλά τίποτα παραπάνω.

Δημοσ.

Σε όλα τα αεροδρόμια της προκοπής υπάρχουν καπνιστήρια και πάει και ντουμανιάζει ο κόσμος. Εγώ δεν κάπνισα ποτέ, μισώ το τσιγάρο και την μη τήρηση των νόμων αλλά δεν βλέπω το πρόβλημα στο να υπάρχουν καπνιστήρια με μπαρ η απλά μπαρ που επιτρέπεται το κάπνισμα, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προυποθέσεις που αναφέρθηκαν ήδη για να μην γίνουν όλα τα μπαρ καπνιστήρια. 

Η πρόταση έχει πολλές δυσκολίες και δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη αλλά φιλοσοφική κουβέντα γίνεται ρε παίχτες, μιλάμε ως συνήθως για ιδανικούς κόσμους. 

Οι εργαζόμενοι έχουν δυνατότητα επιλογής δεν πάνε πουθενά με πιστόλι στο κεφάλι. that said δουλεύοντας σε ένα τέτοιο μέρος μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά πολύ οπότε το θέμα είναι πολύ λεπτό και χρειάζονται προστασία. 

5000mask.jpg

• Like 1
Δημοσ.

Εξ αρχής είπα ότι εμένα το βασικό μου πρόβλημα είναι η προστασία των εργαζομένων, που δεν επηρεάζεται από το αν ο χώρος είναι μικρός ή μεγάλος.

Δέχτηκα αρχικά το επιχείρημα υπέρ της καθολικής απαγόρευσης ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Ωστόσο εφόσον το ίδιο επίπεδο προστασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω χωρικής αναπροσαρμογής των εν λόγω καταστημάτων (aka ξεχωριστά καπνιστήρια) ή, με τον τρόπο που προτείνει π.χ. ο deesnider, γιατί να απορρίψουμε απόλυτα ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 

Αρκετά μπαρ για παράδειγμα λειτουργούν σήμερα με μόλις ένα, το πολύ δύο άτομα. Για τέτοια μαγαζιά μιλάμε. 

Τους υπόλοιπους προβληματισμούς σου περί γραφειοκρατίας τους συμμερίζομαι, ωστόσο τα όσα πρότεινε επίσης ο deesnider νωρίτερα, είναι εξίσου λογικά. Δεν χρειάζεται π.χ. επιπλέον ελεγκτικό προσωπικό, όσοι είναι αρμόδιοι για οποιοδήποτε άλλο υγειονομικό έλεγχο, μπορούν να ελέγχουν και για τις περί καπνίσματος παραβάσεις.

Αν εννοείς ότι στον μικρό χώρο δεν είναι επικίνδυνα τα επίπεδα καπνού, δεν ισχύει. Πρόσφατα είδα μετρήσεις σε σπίτια, με έναν καπνιστή να καπνίζει μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο ή κάτω από απορροφητήρα και τα επίπεδα καπνού ανέβαιναν πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα αποδεκτά. Ο άριστος εξαερισμός μπορεί να μετατρέψει την τραγική κατάσταση σε κακή, αλλά τίποτα παραπάνω.

Εννοώ και αυτό που κατάλαβες, στο οποίο δέχομαι την επιστημονική σου άποψη ως έχει. Καμία αντίρρηση λοιπόν εδώ.

Όμως εννοώ και κάτι άλλο: σ' ένα μικρό συνοικιακό μπαρ ας πούμε, είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να εκτίθενται στον καπνό άνθρωποι παρά τη θέλησή τους. Έχω στο μυαλό μου το κλασσικό ροκόμπαρο/μεταλλόμπαρο. Όχι μόνο ένας τέτοιος χώρος είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό πελατών, αλλά συνήθως είναι και λιγότερο δημοφιλής τόπος διασκέδασης σε σχέση με κάποιο πολυσύχναστο π.χ. κλαμπ. 

Δημοσ.

Σε όλα τα αεροδρόμια της προκοπής υπάρχουν καπνιστήρια και πάει και ντουμανιάζει ο κόσμος. Εγώ δεν κάπνισα ποτέ, μισώ το τσιγάρο και την μη τήρηση των νόμων αλλά δεν βλέπω το πρόβλημα στο να υπάρχουν καπνιστήρια με μπαρ η απλά μπαρ που επιτρέπεται το κάπνισμα, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προυποθέσεις που αναφέρθηκαν ήδη για να μην γίνουν όλα τα μπαρ καπνιστήρια. 

Ποια είναι τα όλα τα αεροδρόμια της προκοπής;

Εκτός αν θεωρείς ότι η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, Τσεχία, σκανδιναβικές χώρες, κτλ έχουν αεροδρόμια της κακιάς ώρας. Μόνο στην Ελβετία έχω δει καπνιστήριο, που ήταν στην κυριολεξία θάλαμος αερίων και δεν άντεχες πάνω από πεντάλεπτο εκεί μέσα.

• Like 1
Δημοσ.

Στην Ελβετία έχει πάντως καταπληκτικά. Καναπεδάκι, τραπεζάκι, πρίζα. Ζυρίχη λέμε.

Ναι αλλά από εξαερισμό, της κακιάς της ώρας. Καπνιστής είμαι, πάνω από πεντάλεπτο δεν άντεξα μέσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι ένας από τους μάλλον λίγους που έχουν πρόβλημα με τον τσιγαρόκαπνο όχι ψυχολογικό ή μακροπρόθεσμο αλλά άμεσο. Δηλαδή μέσα σε μερικά λεπτά με πιάνουν τα λαιμά μου. Οπότε η γνώμη μου για το θέμα είναι ευνόητη.

Επεξ/σία από Skylined
Δημοσ.

Dee, με ολο τον σεβασμο που σου εχω.

Εισαι για ποτο στην ελλαδα. Τον χειμωνα. Σε μπαρ. Πας και ρωτας ολους οσους ειναι εκει μεσα αν ειναι οκ να καπνισεις?

Δημοσ.

Η πιθανότητα ύπαρξης των οποίων, ενοχλεί ποιον και σε τι ακριβώς; Η δική σου ζωή ας πούμε, κατά ποια έννοια θα χειροτέρευε, αν υπήρχαν τα εν λόγω μαγαζιά, όπου θα ...ντουμανιάζαμε μόνο όσοι γουστάρουμε, χωρίς να σε υποχρεώνουμε να τρως στη μάπα τον καπνό μας;

Διότι αρχίσατε από το «δε θα μπορώ να μπω κι εκεί ενώ είναι νόμιμο δικαίωμά μου», προχωρήσατε στους «καημένους τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργάζονται υποφέροντας (κουφάλα ανάγκη...)» και όταν κατεδαφίστηκε και αυτό το «επιχείρημα», γυρίσατε τον αμανέ στην εκστρατεία κατά τού λαδώματος...

...από νούφαρο σε νούφαρο πηδάτε, σα βατραχάκια στο βάλτο, αλλά από ουσία και συγκεκριμένες, σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις, απόλυτο σκοτάδι... 

1) Δεν απαίτησε κανείς κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται ότι οι οφθαλμικές παθήσεις μεταδίδονται και μέσω forum...

2) Νόμος απαγορεύει το καπνίζει κάποιος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, νόμος απαγορεύει και το να σκοτώσεις, νόμος θα μπορούσε να προβλέπει κι αυτό που πρότεινα εγώ.

Πως το βλέπεις; Το ίδιο «βόλεμα» αφορά το να επιθυμείς ένα χώρο διασκέδασης όπου θα μπορείς να καπνίζεις χωρίς να ενοχλείς κανέναν, με το να θες να πάρεις ένα κουμπούρι και να την ανάβεις σε όποιον συναντάς; Πραγματικά, δεν το καταλαβαίνετε ότι οι γενικεύσεις καταντούν γελοίες;    

Μα στην ουσία το απαιτείς, όταν λες φτιάξε και για μας ένα χώρο διασκέδασης που να μπορούμε να καπνίσουμε. Κριτήρια, προϋποθέσεις, άδειες, τι και πως, βρείτε τα εσείς (η πολιτεία δηλαδή). Με αυτή τη λογική ο καθένας θα μπορούσε να ζητήσει νόμο για οτιδήποτε του αρέσει. Δε λέω να μη γίνει αν είναι εφικτό, αλλά είναι πραγματικά ο τελευταίος νόμος με τον οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί ένα κράτος!

Δημοσ.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει πόσο ανόητος πρέπει να είναι κάποιος για να πληρώνει τον θάνατό του...

Η δυναμη της συνηθειας, της μοδας και της διαφημισης, ειναι σε πολλους ανθρωπους μεγαλυτερη απο το ενστικτο επιβιωσης.

Δημοσ.

Να και ένα θετικό νέο:

Απο αυτόν τον μήνα σε όλα μπάρ-εστιατόρια της Λευκάδας απαγορεύθηκε και επίσημα το κάπνισμα. Σου λέει μην καπνίσεις, αλλά αν το κάνεις έχεις εσύ την ευθύνη για τυχόν ελέγχους. Έχουν ήδη πέσει κάποια πρώτα πρόστιμα σε παραβάτες-καπνιστές απ' ότι έμαθα.

Δημοσ.

Να και ένα θετικό νέο:

Απο αυτόν τον μήνα σε όλα μπάρ-εστιατόρια της Λευκάδας απαγορεύθηκε και επίσημα το κάπνισμα. Σου λέει μην καπνίσεις, αλλά αν το κάνεις έχεις εσύ την ευθύνη για τυχόν ελέγχους. Έχουν ήδη πέσει κάποια πρώτα πρόστιμα σε παραβάτες-καπνιστές απ' ότι έμαθα.

Ο ελεγκτης δεν θα ασχοληθει με το αν ο μαγαζατορας εχει κανει ιδιωτικη συμφωνια με τον πελατη. Αν βρει παρανομια, θα κοψει το αναλογο προστιμο και στους δυο. Λες μετα ο πελατης να πληρωσει το προστιμο του μαγαζατορα ή να την κανει με ελαφρα;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...