Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα με το θέμα που ανοίγω.

καταρχήν exit poll δεν είναι όταν στήνονται έξω από το εκλογικό κέντρο και ρωτάνε τι ψηφίσαν;

απορώ ποια η ουσία στο όλο αυτό.

απλά για να μάθουμε λίγο νωρίτερα τα αποτελέσματα.

έγινε θέμα αυτές τις μέρες πόσο έξω πέσαν τα exit polls και πρέπει να γίνει λέει έλεγχος.

ότι να ναι μου φαίνεται εμένα όλο αυτό.

προκαλείται λέει σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες.

δε το καταλαβαίνω αυτό.

εγώ αν έχω σκοπό να ψηφίσω κάποιον θα το κάνω και ας ακούω γύρω μου ότι είμαι ο μοναδικός ψηφοφόρος

ποια η γνώμη σας;

• Super Moderators
Δημοσ.

Eσύ, ναι. Κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως όχι.

Προσωπικά, έχω πάψει από καιρό να συμμετέχω στην τυραννία των "δημοσκοπήσεων". Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, να βγαίνουν και να προβλέπουν πώς θα ψηφήσει ο κόσμος, τι "γνώμη" έχει για τα διάφορα κόμματα, για το έργο των κυβερνώντων κτλ.

Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι εκλογές, όχι εταιρίες που με αμφιλεγόμενες μεθοδολογίες καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία στην πράξη καταρρίπτονται.

Ειλικρινά, καταχάρηκα με το πόσο έξω έπεσαν, γενικά (και πριν και κατά την ημέρα των εκλογών). Τους έχουμε αποδώσει εφιαλτική σημασία των δημοσκόπων, και κυρίως τους έχουν αποδώσει απαράδεκτα μεγάλη σημασία οι κατά καιρούς κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι, αντί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους και να κρίνονται επ' αυτών, κοιτάνε να δουν τι "αρέσει" στο "εκλογικό σώμα" και πολιτεύονται ανάλογα. 

Δε συζητάω καν για τις τεράστιες διαφορές επαρχίας-μεγάλων αστικών κέντρων, ούτε για την "υπερεκπροσώπηση" νέων/μεσηλίκων/ηλικιωμένων, για την αδυναμία των δημοσκόπων να παρακολουθήσουν τις μεταβολές στη σύσταση των νέων δήμων, κτλ.

Μιλάω για το να βγαίνει κάποιος και να σου λέει ότι αυτός έχει "τόση απήχηση". Πώς προκύπτει αυτό; Τρέχα-γύρευε. Και τι σημασία έχει; Βγαίνει κυβέρνηση και στις 100 μέρες έχουν γίνει ήδη πέντε δημοσκοπήσεις. Αν άκουγε ο Αβραάμ Λίνκολν τους δημοσκόπους ή τι ήθελε η "εκλογική βάση" του κόμματός του, δε θα είχε κάνει τίποτε από όσα πέτυχε κόντρα σε αυτά που "ήθελε" η εκλογική του πελατεία.

Άσε που, με τέτοια αποχή, για να προβλέψεις ποιοι θα πάνε και ποιοι δε θα πάνε, και τι θα ψήφιζαν αυτοί που θα πήγαιναν, τα πράγματα είναι αντικειμενικά δύσκολα για προβλέψεις.

• Like 3
Δημοσ.

Μου αρέσει πάντως που μετά τις εκλογές, όλα τα media και ο πολιτικός χόρος, ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα γιατί τα exit polls είχαν τόση απόκλιση.

Πραγματικά απίστευτο! 

Στα @@ μας γιατί απέτυχαν. Νομίζω οτι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

• Like 5
Δημοσ.

Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί θεωρήθηκε ότι "απέτυχε" πχ του Δημου Αθηναίων.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο πολύς κόσμος δεν ασχολείται με τη στατιστική αλλά αν ήμουν υπεύθυνος αυοτύ που έκανε το exit poll αυτό θα έλεγα σε όλους όσους ξαφνικά με βαφτίζουν "αποτυχημένο" για να κάνουν μικροπολιτική φασαρία "ΣΚΑΣΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ".

Δημοσ.

Δεν νομιζω να απετυχαν τα exit polls...Οι δημοσκοπησεις που εδειχναν τοσο καιρο απετυχαν παταγωδως

Δημοσ.

1.να εχουν δουλεια οι 5-6 εταιρειες δημοσκοπησεων

2.υποψηφιοι+κομματα+καναλια να μιλανε προεκλογικα για δημοσκοπησεις(παρομοια με εξιτ πολλ)

3.Να υπαρχουν τμηματα τει ισως και αει με θεμα στατιστικh :P

Δημοσ.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο πολύς κόσμος δεν ασχολείται με τη στατιστική αλλά αν ήμουν υπεύθυνος αυοτύ που έκανε το exit poll αυτό θα έλεγα σε όλους όσους ξαφνικά με βαφτίζουν "αποτυχημένο" για να κάνουν μικροπολιτική φασαρία "ΣΚΑΣΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ".

Αφού απέχουν αρκετά από τα αποτελέσματα (edit: πχ στην Περιφέρεια Αττικής), πως πρέπει να θεωρηθούν δηλαδή; Επιτυχία;

Δημοσ.

Καλά, ότι κανείς δεν καταλαβαίνει έστω τα βασικά μιας στατιστικής εκτίμησης ισχύει. Γι' αυτό και τα γελοία φαινόμενα να δείχνει μια δημοσκόπηση 22.2% το ένα κόμμα και 21.9% το άλλο και να λένε "μπροστά το τάδε κόμμα" ή στην επόμενη να είναι αντιστροφα τα νούμερα και να λένε "ανατροπή σκηνικού".

Από την άλλη, στην περιφέρεια Αττικής τα πραγματικά ποσοστά ήταν πολύ έξω και από το κατώτερο όριο του διαστήματος εμπιστοσύνης που έδειξαν (για τον πρώτο συνδυασμό), οπότε όντως απέτυχαν.

Από εκεί και πέρα, η γελοιότητα που έχουμε κατορθώσει να πετύχουμε ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα είναι μοναδική. Αποτέλεσμα; Πας να κάνεις μια επιστημονική έρευνα με συλλογή δεδομένων σε επίπεδο πληθυσμού και σου απαντάει το 40%, με αποτέλεσμα να μην δέχονται τις εργασίες σου στα διεθνή περιοδικά λόγω χαμηλής απαντητικότητας. Μιλάω από προσωπική εμπειρία. Και για τη δημοσίευση χεστήκαμε, αλλά αν δεν μπορείς να μαζέψεις αξιόπιστα δεδομένα μέσω δημοσκοπήσεων δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει στη χώρα και οι δυνατότητες σχεδιασμού για κοινωνικές πολιτικές, θέματα υγείας και χίλια δυο άλλα θέματα είναι ανύπαρκτες.

• Like 1
Δημοσ.

Εγω γιατι νομιζω οτι ειναι εργαλειο για την χειραγωγηση του κοσμου/αναγνωστη/τηλεθεατη , δεν λεω ολων , αλλα ομαδων οι οποιες ειναι ποιο ευκολο να συμβει αυτο οπως οι αναποφασηστοι ?

Καλά, ότι κανείς δεν καταλαβαίνει έστω τα βασικά μιας στατιστικής εκτίμησης ισχύει. Γι' αυτό και τα γελοία φαινόμενα να δείχνει μια δημοσκόπηση 22.2% το ένα κόμμα και 21.9% το άλλο και να λένε "μπροστά το τάδε κόμμα" ή στην επόμενη να είναι αντιστροφα τα νούμερα και να λένε "ανατροπή σκηνικού".

Κανεις δεν το καταλαβαινει ? Η απλα το ερμηνευουν οπως τους βολευει κατα περιπτωση (εδω κολαει η χειραγωγηση).

Εχοντας απλα μια μικρη ιδεα για το πως λειτουργει η στατιστικη ,οσο χρησιμη και αν ειναι μακροσκοπικα , σε περιπτωσεις τοσο μεμονωμενες/ιδιαιτερες και ρευστες  οπως οι φετινες εκλογες στην ελλαδα ,

μου φαινεται οτι ειναι απλα ενα ευπλαστο εργαλειο για χρηση κατα βουληση , κατι που δεν εχει καμια σχεση με την επιστημη.

Γενικοτερα δηλαδη , απο την στιγμη που βασιζομαστε σε καποιον αλλο για την ερμηνεια των οποιων δεδομενων οσο εγκυρα και να ειναι αυτα σε "raw" μορφη , μπορουμε να εμπιστευτουμε την καθε ερευνα μονο οσο εμπιστευομαστε και αυτον που μας την ερμηνευει / μεταδιδει , ετσι δεν ειναι ?

Οσο για τον OP , ναι προσπαθουν να προβλεψουν το αποτελεσμα σε εναν βαθμο τα exit polls , ετσι ωστε να εχουμε μια ιδεα του γινεται οσο ποιο νωρις γινεται , το οτι εσυ δεν αλλαζεις γνωμη ασχετως δημοσκοπησεων / exit polls δεν ισχυει για ολους ομως .

Συγκεκριμενα στην ελλαδα εχω την αισθηση οτι ο κοσμος , απο την στιγμη που καταλαβε τι ακριβως ειναι/κανουν τα exit polls απλα τρολαρει σε μεγαλο ποσοστο τις εταιρειες / καναλια :P

Δημοσ.

Εγω γιατι νομιζω οτι ειναι εργαλειο για την χειραγωγηση του κοσμου/αναγνωστη/τηλεθεατη , δεν λεω ολων , αλλα ομαδων οι οποιες ειναι ποιο ευκολο να συμβει αυτο οπως οι αναποφασηστοι ?

Κανεις δεν το καταλαβαινει ? Η απλα το ερμηνευουν οπως τους βολευει κατα περιπτωση (εδω κολαει η χειραγωγηση).

Εχοντας απλα μια μικρη ιδεα για το πως λειτουργει η στατιστικη ,οσο χρησιμη και αν ειναι μακροσκοπικα , σε περιπτωσεις τοσο μεμονωμενες/ιδιαιτερες και ρευστες  οπως οι φετινες εκλογες στην ελλαδα ,

μου φαινεται οτι ειναι απλα ενα ευπλαστο εργαλειο για χρηση κατα βουληση , κατι που δεν εχει καμια σχεση με την επιστημη.

Γενικοτερα δηλαδη , απο την στιγμη που βασιζομαστε σε καποιον αλλο για την ερμηνεια των οποιων δεδομενων οσο εγκυρα και να ειναι αυτα σε "raw" μορφη , μπορουμε να εμπιστευτουμε την καθε ερευνα μονο οσο εμπιστευομαστε και αυτον που μας την ερμηνευει / μεταδιδει , ετσι δεν ειναι ?

Σε μια παλιά μου δουλειά είχε χρειαστεί να συνεργαστώ με δυο εταιρείες δημοσκοπήσεων και μετά να μεταφέρω τα αποτελέσματα σε δημοσιογράφους. Για δεδομένα επιστημονικού ενδιαφέροντος μιλάω, όχι πολιτικά. Με βάση την εμπειρία μου αυτή, έχω την εξής γνώμη:

9 στους 10 από αυτούς που σχολιάζουν, απλά δεν καταλαβαίνουν. Ούτε για δειγματοληψίες, ούτε για στατιστικά σφάλματα, ούτε για αντιπροσωπευτικότητα, τίποτα. Οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παπαγαλίζουν τα δελτία τύπου.

Όσο για τις εταιρείες, στη μία είχα συνεργαστεί με έναν άνθρωπο σοβαρότατο και καταρτισμένο, ενώ την άλλη την είχαν κολλητοί των τότε κυβερνώντων (δεν έχει σημασία ποιοι κυβερνούσαν τότε) και μεθοδολογικά μου είχαν κάνει κακή εντύπωση. Μιλάμε για γνωστές εταιρείες.

Άρα, δεν θεωρώ απίθανο να "πειράζουν" τα αποτελέσματα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις κάποιες εταιρείες, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, νομίζω ότι μιλάει η ασχετοσύνη των δημοσιογράφων και των πολιτικών, που φυσικά ερμηνεύουν και κατά το δοκούν, εκτός του ότι δεν τους κόβει.

• Like 1
Δημοσ.

Τα exit polls απλά γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο στις  πολιτικές εκπομπές.

Στην πραγματικότητα αυτό είναι..

Ας το διαχωρίσουμε καταρχήν με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες είναι κάτι άλλο και χρησιμοποιούνται πριν αλλά και κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Τα exit polls σε μια χώρα όπου - λόγω του πληθυσμού - γύρω στις

22.00 έχεις εξαιρετική εικόνα για το "που πάει το πράγμα" ,είναι ο μοναδικός τρόπος να γεμίσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά το 3ωρο μεταξύ 19.00 και 22.--

Τίποτε άλλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...