zoranb Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Λοιπόν, το νέο μεγαλεπίβολο project είναι αυτό της κινητής ζαρντινιέρας! Στην ουσία θέλω να φτιάξω μια ζαρντινιέρα η οποία να είναι κινητή, για να είναι επισκέψιμος ο χώρος που καλύπτει έτσι ώστε να καθαρίζεται (από χώματα και φύλλα) αλλά και να συντηρούνται τα κάγκελα πίσω της (βαψίματα κλπ.). Η σκέψη τώρα εδώ είναι να γίνει κάποια κατασκευή με ροδάκια (μεγάλα) ώστε να κινείται άνετα. Όμως ένα σημείο ιδιαίτερης προσοχής και σημασίας θα είναι το να φτιαχτεί στην πλάτη της κατασκευής και ο φρακτάκος της ώστε να κινούνται όλο σαν ένα σώμα (και η πλάτη) μαζί με τη ζαρντινιέρα! Για παράδειγμα δηλαδή, όταν θα τραβάω τη ζαρντινιέρα, να κινείται και η πλάτη (φρακτάκος) μαζί της και να τοποθετείται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο θέλω! Πως θα την φτιάχνατε από τι υλικό αλλά και τι θα προσέχατε κατά την κατασκευή της; Υ.Γ. ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η μεταφύτευση του ρυγχοσπέρματος που ήδη υπάρχει σε 2 ζαρντινιέρες!
Nahock Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δύσκολα μας βάζεις. Ποιος θα φτιάξει την κατασκευή; Εγώ προτείνω η κατασκευή βάση+φράκτης να είναι ξεχωριστή από τις ζαρντινιέρες οι οποίες θα πρέπει να είναι του εμπορίου για να γλιτώσεις ένα μέρος της κατασκευής. Οπότε διαλέγεις τις ζαρντινιέρες που σου αρέσουν και πριν τις αγοράσεις σκέφτεσαι πως θα κάτσει μαζί με την κατασκευή στο μπαλκόνι και κάνεις οπωσδήποτε μετρήσεις. Το μέρος της κατασκευής να ξέρεις πως πρέπει να είναι πολύ δυνατό. Τώρα πες μας τι υλικά μπορεί να δουλέψει ο μάστορας και τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του. Το καλύτερο είναι μεταλλική κατασκευή πάντως.
pournaras Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Τι μηκος και πλατος εχει το "πιατακι" της καθε ζαρτινιερας;
paylidis Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Πάρε βίδωσε ρόδες στην τωρινή ζαρτινιερα και περνά και πλάγια δυο χοντρά σχετικά ξύλα και βίδωσε εκει πάνω και το φρακτη για το αναρριχομενο..
pournaras Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Πάρε βίδωσε ρόδες στην τωρινή ζαρτινιερα και περνά και πλάγια δυο χοντρά σχετικά ξύλα και βίδωσε εκει πάνω και το φρακτη για το αναρριχομενο.. Αν βιδωσει πανω στα πιατακια, αναγκαστικα θα τα τρυπησει και θα εχει διαρροες, οσο και να τις κλεισει καλα με σιλικονες κλπ. Εγω σκεφτομουν κατι σαν αυτο απο κατω, με καποιες μετατροπες, ωστε να ειναι πιο μακρυ και να παιρνει ταυτοχρονα και τις δυο γλαστρες, βιδωμα το φραχτη στην πισω πλευρα, και παραλληλα στις δυο ακρες δυο σανιδες βιδωμενες στις 45 μοιρες να βιδωνουν στη βαση και στο φρακτη. 1
Timonkaipumpa Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Τόσο βάρος σε 4ς ρόδες θα είναι πολύ και θα κινείται δύσκολα. Είτε δύο βάσεις με 4ς ρόδες έκαστη και ενωμένες (ίσως με μία μεταλλική ράβδο που θα περνάει μέσα από τις γλάστρες και με σιλικόνη στις τρύπες για στεγανοποίηση) είτε μία μεγάλη με περισσότερες και στα σημεία πίεσης ( ; ) ή σε κάθε γωνία κάθε γλάστρας. Ο φράχτης μπορεί να κολληθεί πάνω στην/στις βάση/βάσεις. 1
zoranb Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Λοιπόν λέω να είναι μεταλλική η κατασκευή, αλλιώς δεν γίνεται πιστεύω όπως σωστά λέει και ο Nahock. Οι ήδη υπάρχουσες ζαρντινιέρες είναι 80x40cm, τα πλακάκια είναι 30x30cm (έτσι για να έχετε μια εικόνα των διαστάσεων) και για τον φίλο μου τον pournara το κάθε πιατάκι είναι 75x35cm. Εάν είναι ξεχωριστός ο φρακτάκος σε τι θα με εξυπηρετήσει, ίσα ίσα πιστεύω πως εάν είναι μαζί με τις ζαρντινιέρες θα μπορώ να τον μεταφέρω πιό εύκολα. Σκέφτομαι οι ρόδες να είναι 2 μεγάλες, σχεδόν όσο ενός μικρού ποδηλάτου και να είναι κρυμμένες στα πλαϊνά της κατασκευής! Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, εάν είναι έτσι δεν θα ισορροπεί η όλη κατασκευή! χμμ Πάντως σίγουρα δεν θέλω τα κλασσικά ροδάκια που έχουν οι ζαρντινιέρες γιατι ειδικά οι πλαστικές σπάνε αλλά και δεν κινούν τους όγκους εύκολα!
Timonkaipumpa Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Βάλε παραπάνω ροδάκια. Δεν κινούν τους όγκους γιατί πάνω σε 4ς ρόδες μοιράζεται πολύ βάρος με αποτέλεσμα να ζορίζεται ο μηχανισμός και να μην περιστρέφεται όπως πρέπει. Σαν τις μεγάλες νταλίκες. Με πολύ βάρος στρίβουν και κινούνται δύσκολα εάν δεν έχουν πολλές ρόδες. Αντιθέτως, μία χαρά κινούνται νταλίκες που μεταφέρουν άλλες νταλίκες και έχουν πολλές και μικρές (σαν αυτοκινήτου) ρόδες. 1
pournaras Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Τόσο βάρος σε 4ς ρόδες θα είναι πολύ και θα κινείται δύσκολα. Είτε δύο βάσεις με 4ς ρόδες έκαστη και ενωμένες (ίσως με μία μεταλλική ράβδο που θα περνάει μέσα από τις γλάστρες και με σιλικόνη στις τρύπες για στεγανοποίηση) είτε μία μεγάλη με περισσότερες και στα σημεία πίεσης ( ; ) ή σε κάθε γωνία κάθε γλάστρας. Ο φράχτης μπορεί να κολληθεί πάνω στην/στις βάση/βάσεις. Ε μωρε, το ιδιο ειναι, βαζει οπως στο σχεδιο που εβαλα πιο πανω, τις μακριες σανιδες σε μηκος οσο ειναι ο φρακτης (2 μ απο οτι φαινεται στο σχεδιο, και βαζει στο συνολο 8 ροδακια, 4 σε στις γωνιες και αλλα 4 προς το κεντρο. Επισης την κανει σε πλατος 30 ποντους περιπου (αν ειναι 35 το πιατακι, αφαιρει 2-3 ποντους απο καθε πλευρα γιατι κανει το χειλος και δε θα μπορει να πατησει εκει, και βαζει και 4 σανιδακια καθετα ωστε να γινει και πιο στιβαρη η κατασκευη και να μπορει να παταει πανω τους καλυτερα η καθε γλαστρα. 1
zoranb Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Σωστά όσα λέει ο pournaras, αλλά θέλω να πω να μην ξεχνάμε πως αποζητώ πάντα να είναι και όμορφες οι κατασκευές μου όχι μόνο πρακτικές.
taazz Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 ίδια λειτουργικότητα σε 2 ρόδες με τακάκια από την άλλη μεριά για ρύθμιση του ύψους και φρένο. 2
zoranb Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Xμμ πολύ καλό... Τaaz δεν παίζεσαι! Το μόνο πρόβλημα είναι πως, επειδή ο φρακτάκος θα είναι στην ουσία τα χερούλια αυτής της "μηχανής" δεν ξέρω πως θα έχω πρόσβαση για να το πιάνω και να το μετακινώ! Mε πιάνεις;
taazz Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 προσωπικά θα το έβαζα ανάποδα. 1) τα χερούλια να μπορούν να αφαιρεθούν/μαζευτούν και να διπλωθούν να μην χτυπάει κανείς επάνω τους. 2) Οι ρόδες θα μπουν από την μέσα πλευρά της βεράντας ώστε αλλάζοντας την κλήση να μπορεί να κυλίσει ελεύθερα. 3) ένα αποσπώμενος ψευδοτοίχος θα κρατιέται στο χύλος της ζαρντινιέρας και θα πατάει στην βεράντα για να κρύβει τις ρόδες και να δίνει μια ποιο εντοιχισμένη εικόνα. 1
haris_216 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Μια παρεμφερή λύση που έχω στο δικό μου μπαλκόνι είναι η εξής: Ζαρντινιέρα πάνω σε μεταλλική βάση με ροδάκια (υπάρχουν στο εμπόριο για γλάστρες αλλά και ζαρντινιέρες). Συνεπώς το θέμα της μετακίνησης λύνεται. Μετά έβαλα μέσα στη ζαρντινιέρα (στο πίσω μέρος της) ένα από αυτούς τους πτυσόμενους "¨φράκτες" από baboo που πωλούνται και αυξομειώνεται το φάρδος τους για να ταιριάξουν εκεί που πρέπει (στο εσωτερικό της ζαρντινιέρας). Το χώμα κρατάει τον φράκτη στη θέση του, το φυτό ανεβαίνει στο φράκτη και το όλο σύστημα είναι ένας κινούμενος πράσινος τοίχος. Ζαρντινιέρα + Ροδάκια + Φράχτης 2
zoranb Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2014 πολύ ενδιαφέρον haris_216, μπορείς να ποστάρεις φωτό;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα