Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και οι αλλοι δημοι γιατι δεν αναφερονται στους κατοικους ? 

Γιατί χρησιμοποιούν τη λέξη "Δήμος" με την νέα της χρήση ....

btw η "Βουλή" ... δεν είναι το κτίριο ..

Δημοσ.

Θεωρώ υπερβολές τα περί καρκίνου της καθαρεύουσας και ειδικά το συγκεκριμένο. Το μόνο πράγμα που με νευριάζει λίγο σε ορισμένους αλλά το έχω συνηθίσει πλέον είναι να βλέπω ρήματα στο γ' ενικό πρόσωπο και η κατάληξη να είναι με -η (πηγαίνη κτλ).

Δημοσ.

Για όσους εμπιστέυονται τα wiki περισσότερο από την αλήθεια αλλά και την κοινή λογική ...

http://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82

δήμος  (dímosm (plural δήμοι)

1. (historical) people, the body of citizens of a city-state in ancient Greece
  2. (historical) a deme, a subdivision of ancient Attica
  3. municipality
Δημοσ.

Παντως οι διαφορες ενωσεις  λεγονται 'των Αθηνων' και οχι των Αθηναιων.

Δημοσ.

Ο Δήμος Αθηναίων δηλαδή δεν χρησιμοποιεί την νέα του χρήση, δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο; Μην με κάνεις να ψάχνω τα ΦΕΚ, η wiki είναι πιο εύκολη :P

Και η Βουλή θεσμοθετημένο όργανο είναι. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την βούληση του λαού, ειδικά με την σημερινή της μορφή  :D

Για όσους εμπιστέυονται τα wiki περισσότερο από την αλήθεια αλλά και την κοινή λογική ...

http://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82

δήμος  (dímos) m (plural δήμοι)

1. (historicalpeoplethe body of citizens of a city-state in ancient Greece
  2. (historical) a deme, a subdivision of ancient Attica
  3. municipality

Σήμερα είναι το 3. Η Αρχαία Αθήνα και η Αρχαία Ελλάδα μας έχουν αφήσει χρόνους.

Θεωρώ υπερβολές τα περί καρκίνου της καθαρεύουσας και ειδικά το συγκεκριμένο. Το μόνο πράγμα που με νευριάζει λίγο σε ορισμένους αλλά το έχω συνηθίσει πλέον είναι να βλέπω ρήματα στο γ' ενικό πρόσωπο και η κατάληξη να είναι με -η (πηγαίνη κτλ).

Προφανώς ο καρκίνος είναι σχήμα λόγου.

Δημοσ.

Επειδή βαριέμαι ας επικαλεστώ την κοινή λογική ...

1. Αν ξαφνικά όλοι οι Δημότες της Αθήνας πεθάνουν/εξαφανιστούν/απαχθούν από εξωγηινους ... θα συνεχίσει να υπάρχει Δήμος ?

2. Αν ξαφνικά ανοιξει η γή και εξαφανιστεί η γη στην Αθήνα αλλά οι άνθρωποι πάνε κάπου αλλού ... θα συνεχίσει να υπάρχει Δήμος ?

Αν απαντήσατε ΝΑΙ στο

1. .... να λέτε Αθήνας

2. .... να λέτε Αθηναίων

περί ορέξεως ... κολοκυθόπιτα.

btw ... τουλάχιστον συμφωνήσαμε ότι δεν είναι θέμα καθαρεύοσας vs δημοτικής και ότι ο TS δεν είχε ιδέα για τι μίλαγε πριν βιαστεί να στείλει καρκίνους σε "υποανάπτυκτους"

Δημοσ.

Γιατί δεν λέμε δήμος Θεσσαλονικέων τότε; Αν πεθάνουν οι Θεσσαλονικείς θα υπάρχει δήμος; Ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Δημοσ.

Γιατί δεν λέμε δήμος Θεσσαλονικέων τότε; Αν πεθάνουν οι Θεσσαλονικείς θα υπάρχει δήμος; Ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Ρώτα αυτούς που το αποφάσισαν ...

Δε λέω ότι θα ήταν λάθος ... λέω ότι σωστότερο ΝΑΙ θα ήταν να λέγαμε Δήμος Θεσσαλονικέων αλλά δε το αποφασίζω εγώ ... 

Σε κάθε περίπτωση αυτός που θα το έλεγε Δήμος Θεσσαλονικέων δε θα ήταν "υποανάπτυκτος" και θα ήξερε 2 πράγματα παραπάνω από εσένα για την έννοια της λέξης.

Αν πεθάνουν όλοι φυσικά και δε θα υπάρχει Δήμος ... όπως και αν πεθα΄νουν όλοι οι πολίτες ενός κράτους δε θα υπάρχει πλέον κράτος ... απλά δε θα έχει νόημα 

... πραγματικά δε μπορώ να πιστέω ότι δε καταλαβίνεις κάτι τόσο απλό γι' αυτό νομίζω ότι απλά τρολλάρεις και απλά την πάτησα στο τρολλάρισμά σου.

(btw ... νομίζω , χωρίς να είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κάποιου κράτους τύπου μικρού νησιού που εξαφανίστηκε αλλά ι πολίτες αλλαξαν μέρος και το κράτος συνέχισε ... ή κάτι τέτοιο ή κάποιο σενάριο για ένα σησιτικό κρατίδιο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω φαινομένου θερμοκηπίου και αναπτύσεται σενάριο πως θα "αλλάξει μέρος το κράτος" ... κάτι τέτοιο είχα διαβάσει κάπου αλλά δεν είμαι σίγουρος ... )

Δημοσ.

Επειδή βαριέμαι ας επικαλεστώ την κοινή λογική ...

1. Αν ξαφνικά όλοι οι Δημότες της Αθήνας πεθάνουν/εξαφανιστούν/απαχθούν από εξωγηινους ... θα συνεχίσει να υπάρχει Δήμος ?

2. Αν ξαφνικά ανοιξει η γή και εξαφανιστεί η γη στην Αθήνα αλλά οι άνθρωποι πάνε κάπου αλλού ... θα συνεχίσει να υπάρχει Δήμος ?

Αν απαντήσατε ΝΑΙ στο

1. .... να λέτε Αθήνας

2. .... να λέτε Αθηναίων

περί ορέξεως ... κολοκυθόπιτα.

btw ... τουλάχιστον συμφωνήσαμε ότι δεν είναι θέμα καθαρεύοσας vs δημοτικής και ότι ο TS δεν είχε ιδέα για τι μίλαγε πριν βιαστεί να στείλει καρκίνους σε "υποανάπτυκτους"

Δεν υπαρχει λογικη στο να λεγεται ας πουμε δημος Κερκυραιων και μετα να μπαινεις και να διαβαζεις δημος Κερκυρας .Ενα παραδειγμα

http://www.corfu.gr/web/guest/visitor/name_of_the_island

Δημοσ.

Ρώτα αυτούς που το αποφάσισαν ...

Δε λέω ότι θα ήταν λάθος ... λέω ότι σωστότερο ΝΑΙ θα ήταν να λέγαμε Δήμος Θεσσαλονικέων αλλά δε το αποφασίζω εγώ ... 

Σε κάθε περίπτωση αυτός που θα το έλεγε Δήμος Θεσσαλονικέων δε θα ήταν "υποανάπτυκτος" και θα ήξερε 2 πράγματα παραπάνω από εσένα για την έννοια της λέξης.

Τι σημασία έχει η έννοια της λέξης πριν αιώνες, όταν σήμερα δήμος είναι οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης και τίποτα άλλο; 

Πάρε και ένα ΦΕΚ:

csYNsc4.png

Δημοσ.

Και η λέξη τραγελαφικό στον τίτλο χρησιμοποιείται τυπικά λάθος. Κωμικοτραγικό θα ήταν το σωστό. Τραγέλαφοι ήταν οι ακόλουθοι του Διονύσου

Δημοσ.

Και για να ξεκαθαρίσω, παρότι ξεκίνησα με ιδιαίτερα καυστικό ύφος, δεν έχω σκοπό να τρολλάρω.

Νομίζω είναι πρόβλημα να μην μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πως είναι σωστό να λέμε βασικά πράγματα όπως τους δήμους και τις περιφέρειες στην δημοτική, ανάλογα την σημερινή τους σημασία.

Για μένα, από τη στιγμή που ο δήμος σαν οργανισμός είναι ένας (νομικό πρόσωπο), η ονομασία του πρέπει να είναι σε ονομαστική (το λέει και η λέξη) και όχι σε γενική και πληθυντικούς.

Δεν φωνάζουμε την Άννα, Άννας ή Άννης.

Ούτε τον Γιώργο, Γιώργου.

Γιατί λοιπόν να λέμε Δήμος Αθηναίων και όχι Δήμος Αθήνα; κλπ

Δήμος (Ονομαστική ενικού) Αθηναίων (Γενική Πληθυντικού) ακούγεται τόσο σωστό όσο:

Είμαι ο γνωστός (Ονομαστική ενικού) Μιχάληδες (Γενική Πληθυντικού)

Και η λέξη τραγελαφικό στον τίτλο χρησιμοποιείται τυπικά λάθος. Κωμικοτραγικό θα ήταν το σωστό. Τραγέλαφοι ήταν οι ακόλουθοι του Διονύσου

http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82

Χρησιμοποιείται και σήμερα η λέξη με άλλη σημασία. Δέχομαι κριτική μόνο για τις δοτικές μου.  :P Αλλά ναι το κωμικοτραγικός ταιριάζει πιο πολύ.

Δημοσ.

Το ότι σε συμφέρει να την χρησιμόποιεις με άλλη σημασία δε σε καθιστά ορθό. Ειδικά όταν το ξέρεις και ειδικότερα όταν υπάρχει πιο σωστή λέξη για την χρήση. Αν ήθελες να την χρησιμοποιήσεις ως συνώνυμο του αλλόκοτη τότε καλώς αλλά αλλιώς δεν έχει νόημα είναι απλά κακή χρήση (και δεν νομίζω ότι την χρησιμοποίησες με αυτή την έννοια αλλά με την έννοια του κωμικοτραγικού).

Δημοσ.

Το ότι σε συμφέρει να την χρησιμόποιεις με άλλη σημασία δε σε καθιστά ορθό. Ειδικά όταν το ξέρεις και ειδικότερα όταν υπάρχει πιο σωστή λέξη για την χρήση. Αν ήθελες να την χρησιμοποιήσεις ως συνώνυμο του αλλόκοτη τότε καλώς αλλά αλλιώς δεν έχει νόημα είναι απλά κακή χρήση.

Ωραία δέχομαι την κριτική, πρόσθεσε κάτι και για το θέμα όμως :P 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...