Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποιο απο τα δυο ειναι προτιμοτερο να διαβασεις/δεις πρωτα και γιατι; Δε εχω διαβασει ποτε τετοια βιβλια. Αξιζουν;

Δημοσ.

εγώ πάλι είμαι της γνώμης πως δε μπορείς να συνεκρίνεις αυτά τα δύο μέσα. είναι διαφορετικά και ως εκ τουτου νομίζω πως η σύγκριση είναι άκυρη.

επίσης πολλοί άνθρωποι επειδή θέλουν μία ταινία να είναι ακριβώς copy-paste του βιβλίου απογοητεύονται και έτσι έχει επικρατήσει η θεωρία "το βιβλίο καλλίτερο από την ταινία". το ότι όμως ένα βιβλίο δε μπορεί να αποτυπωθεί επακριβώς σε μία ταινία δείχνει και αποδεικνύει τη διαφορετικότητα των δύο αυτών "μέσων".

το βιβλίο θα το διαβάζεις για μέρες μπορεί και μήνες ενω μία ταινία θα διαρκεσει το πολύ 3 ώρες (άντε ανα εικοσατετία και 6 ώρες-λόρενς της αραβίας) , έτσι αποκτάς ας πούμε περισσότερη οικειότητα. 

μία ταινία όμως έιναι συνθεση πολλών πραγματών. για παραδειγμα μπορεί μια ταινία να αποτυπωθεί λέξη προς λέξη ένα βιβλίο (προφανώς θα γίνει σειρά και όχι ταινία) αλλά να μη σου μεταδίδει τα ίδια συναισθήματα λόγω κακής μουσικής ή κακού συγχρονισμού μουσικής εικόνας ή και ακόμα να σε ξενίζει ο πρωταγωνιστής κάθώς όπως είπε ο συμφουρίτης παραπάνω αλλιώς τον έχεις φανταστεί αλλίως σου προκύπτει στην ταινία.

γνώμη μου είναι πως ό,τι δεις πρώτο αυτο θα σου αρέσει περισσότερο. υπάρχουν βιβλία που πρώτα κυκλοφόρησαν ως σειρες ταινίες και μετα βγήκαν σε βιβλία.

Δημοσ.

Αν η ταινία βασίστηκε σε βιβλίο, έχεις τρεις επιλογές: ή διαβάζεις πρώτα το βιβλίο, ή το διαβάζεις πολύ αργότερα, ή δεν το διαβάζεις ποτέ.

Αν το βιβλίο βασίστηκε στην ταινία έχεις μόνο μια επιλογή: δεν διαβάζεις ποτέ το βιβλίο.

• Like 5
Δημοσ.

Διαβάζεις το βιβλίο και βλέπεις την ταινία με όποια σειρά θες, αλλά ποτέ μην τα συγκρίνεις στο μυαλό σου.

Δημοσ.

αστειεύεσαι; το βιβλίο πρώτα και μετά την ταινία!

Δημοσ.

Δε νομίζω να υπάρχει λόγος να μπεις στον κόπο να διαβάσεις το βιβλίο αφού δεις την ταινία, εκτός και αν μιλάμε για κανένα κλασσικό που πιο πολύ βάρος έχουν οι διάλογοι και οι φιλοσοφίες.

Το βασικό αρνητικό είναι φυσικά τα σπόιλερ. Στην ταινία των 2 ωρών μπορείς να τα παραβλέψεις, αλλά σε βιβλίο ή ακόμα και σειρά που χρειάζεται 20ωρη παρακαλόθουση, ε δεν μπορείς.

Μετά από βιβλίο σε ταινία υπάρχει ένα νόημα, να κριτικάρεις πως μεταφέρθηκε η ταινία, να δεις πως φαντάστηκε κάποιος άλλος αυτά που φαντάστηκες εσύ κλπ. Από ταινία σε βιβλία είναι το ανάποδο, στην ουσία σε βάζει σε ένα καλούπι και σε περιορίζει.

Δημοσ.

Δεν ισχύει πάντα.

Το Hunt for the Red October ήταν απλά ταινιάρα,παρά τα όποια λάθη.

Το βιβλίο ήταν μια πίπα ολκής για redneck-'Murica f@ck Yea! οπαδούς του Ρίγκαν και ένα από τα ποιο υπερτιμημένα βιβλία του 20ου αιώνα.

Δημοσ.

Ποιο απο τα δυο ειναι προτιμοτερο να διαβασεις/δεις πρωτα και γιατι; Δε εχω διαβασει ποτε τετοια βιβλια. Αξιζουν;

Το βιβλίο

Όπως ειπώθηκε δημιουργεί ένα κόσμο όπως τον έχεις ΕΣΥ φανταστεί και όχι ο κάθε σκηνοθέτης.

Ταινία

Την βλέπεις σε ένα διάστημα 2 ωρών και πάπαλα..δεν κάθεσαι 1-2 μήνες για να δεις το τέλος.

Άρα στο τέλος του μήνα έχουμε 20 ταινίες/ιστορίες vs 1 βιβλίο.

Αν είσαι τύπος που προτιμά διάβασμα,γνωρίζεις ότι οι σκηνοθέτης/σεναριογράφος της ταινίας είναι μάπα και το βιβλίο έχει μεγάλες διαφορές  τότε προφανώς πρέπει να αρχίσεις με το βιβλίο.

Διαφορετικά, καταλήγεις στην ταινία. 

• Like 1
Δημοσ.

Η ταινία, όμως, σου προσφέρει πολλά περισσότερα, π.χ. απεικόνιση τοπίων, μαχών κτλ που δεν μεταφέρονται πάντα όπως πρέπει σε λέξεις στα βιβλία, μουσική επένδυση που ντύνει κατάλληλα την κάθε σκηνή κάνοντάς σε να νιώσεις συναισθήματα που για να καταλάβεις απλά στο βιβλίο θα έπρεπε να διάβαζες τέτοιες καταστάσεις επί πόσες σελίδες κτλ.

Το Hunt for the Red October ήταν απλά ταινιάρα,παρά τα όποια λάθη.

Όντως!

Υ.Γ. Ο "Νονός" ως ταινία συγκρίνεται καθόλου με το βιβλίο; Κατ' εμέ όχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...