frenzy Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 εδω ο κοσμος εχει φτασει να μην εχει ρευμα να χρωσταει παντου να κοβει τα φαρμακα γιατι δεν βγαινει και συζηταμε ακομη αν το θεμα ειναι ποιος θα βγαζε περισσοτερα αν υπηρχαν λεφτα; Ελλάδα είναι. Το σημαντικό δεν είναι το πως θα βγάλω εγώ περισσότερα χρήματα, το σημαντικό είναι πως θα κάνω τον γείτονα να βγάζει λιγότερα. 2
DrLo Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Το θέμα της απόδειξης κρύβει μια μεγάλη αλλά βασική αληθεια που κανείς δε τολμά να πει Όταν δεν κόβεται απόδειξη δεν "κονομά" μόνο ο κακός επαγγελματίας αλλά και ο πελατης ... το πόσο ο καθένας φυσικά έχει να κάνει με την "ισχύ" του καθενός στην αγορά. Η μη έκδοση αποδείξεων είναι δηλαδή ήδη συχνά "priced in" στις τιμές και στην αγορά. Το υποθετικό σενάριο που με μαγικό ραβδί αυριο σε όλες τις πωλήσεις/συναλλαγές κόβοταν απόδειξη θα ισοδυναμούσε με επιβολή νέου φόρου. ΜΠΟΡΕΙ να είχε θετικό αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους αλλά θα οδηγούσε σε αυξηση τιμών, μείωση κατανάλωσης και αύξηση ανεργίας. Έτσι ενώ συμφωνώ ότι είναι λάθος να πάει κάποιος να "εκβιάσει" την μη κοπή απόδειξης, τα κλαψουρίσματα διαφόρων ότι η μη κοπή αποδηξεων οφελεί μόνο το κακό επαγγελματία, ότι αν κοβονται αποδείξης δε θα του κοπεί η σύνταξη κλπ κλπ αλλά ταυτόχρονα να λέει οχι σε νέο φόρο είναι δύσκολα κατανοητή από εμένα αφού η βάση τους είναι ίδια. 2
agamoi-thytai Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Προσωπικά δεν θέλω να μου κόβουν απόδειξη. Και μάλιστα κάποιες φορές λέω πως αν μου κόψουν δεν θα το αγοράσω αυτό που θέλω. Σας παραθέτω στον πιο πάνω με το αυγό και την κότα και γενικά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Βάλε κράτος φορολογία που δεν σκίζει τον κόσμο, κάνε έργα με τα χρήματα του ΦΠΑ και μην τα τρώτε στις μίζες των υποβρυχίων κλπ και μετά αν δεν ζητήσω απόδειξη η δεν μου κόψει ο μαγαζάτορας βάλε πρόστιμο 10000€. Οταν το ίδιο το κράτος το μονο που προσπαθεί ειναι να σε κανει να λιμοκτονεις, να μην έχεις να πάρεις γάλα στα παιδιά σου και σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι να αυτοκτονούν, να πάνε να πηδηχτουν. Οταν το κράτος αποφασίσει να συμμορφωθεί απέναντι μου, θα είμαι δίπλα του. Τώρα το εχω γραμμένο όπως με εχει και αυτό. Και χωρίς παρεξήγηση, εσείς οι ιδεολόγοι που απαιτείτε απόδειξη , βγείτε στην ελεύθερη αγορά και αν με το σταυρό στο χέρι καταφέρετε να πάτε μπροστά , γράψτε το εδώ να το ξέρουμε και οι υπόλοιποι. 1
frenzy Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Το θέμα της απόδειξης κρύβει μια μεγάλη αλλά βασική αληθεια που κανείς δε τολμά να πει Όταν δεν κόβεται απόδειξη δεν "κονομά" μόνο ο κακός επαγγελματίας αλλά και ο πελατης ... το πόσο ο καθένας φυσικά έχει να κάνει με την "ισχύ" του καθενός στην αγορά. Η μη έκδοση αποδείξεων είναι δηλαδή ήδη συχνά "priced in" στις τιμές και στην αγορά. Το υποθετικό σενάριο που με μαγικό ραβδί αυριο σε όλες τις πωλήσεις/συναλλαγές κόβοταν απόδειξη θα ισοδυναμούσε με επιβολή νέου φόρου. ΜΠΟΡΕΙ να είχε θετικό αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους αλλά θα οδηγούσε σε αυξηση τιμών, μείωση κατανάλωσης και αύξηση ανεργίας. Έτσι ενώ συμφωνώ ότι είναι λάθος να πάει κάποιος να "εκβιάσει" την μη κοπή απόδειξης, τα κλαψουρίσματα διαφόρων ότι η μη κοπή αποδηξεων οφελεί μόνο το κακό επαγγελματία, ότι αν κοβονται αποδείξης δε θα του κοπεί η σύνταξη κλπ κλπ αλλά ταυτόχρονα να λέει οχι σε νέο φόρο είναι δύσκολα κατανοητή από εμένα αφού η βάση τους είναι ίδια. Συμφωνώ απόλυτα. Η προσπάθεια για κοπή περισσότερων αποδείξεων και μεγαλύτερων εισπράξεων σε ΦΠΑ θα έπρεπε να συμβαδίζει με μείωση του συντελεστή. Εκεί δεν μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πως αν δεν δημιουργήσεις μια "νοοτροπία" κοπής αποδείξεων (που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή) δεν μπορείς να έχεις όφελος από αύξηση του ΦΠΑ. Όπως κι αν δεν δώσεις κάποιο ουσιαστικό προνόμιο στους εμπόρους που πληρώνονται με κάρτα (vs cash), δεν μπορείς να επιβάλλεις/διευρύνεις την χρήση του πλαστικού χρήματος. Εκτός κι αν έβαζες κανένα τρελό ποσό - τραπεζική προμήθεια στις αναλήψεις άνω των 50 €, αλλά εκεί θα ήταν λίγο radical λύση (προσωπικά δεν θα το έβλεπα άσχημα, χωρίς να το έχω πολυσκεφτεί κιολας, δεν ξέρω κι αν είναι εφικτό νομικά). Και να συμπληρώσω και για τις επιστροφές ΦΠΑ. Κανένας έμπορος δεν βλέπει με καλό ματι την μονόδρομη απαίτηση του κράτους να κόβει αποδείξεις, ενώ το ίδιο το κράτος δεν του επιστρέφει/συμψηφίζει το ΦΠΑ. Ή πέρασε ο νόμος τελικά, δεν έχω ενημέρωση. Αλλά αυτός ήταν ένας τεράστιος παράγοντας για την δημιουργία της νοοτροπίας του θρεντ. Οι έμποροι έβλεπαν μια αδικία που προσπαθούσαν να διορθώσουν με παρανομία.
Mau-Maus Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 κατα 99% δεν παιζει αυτο που λες.αυτο γινεται αν συλληφθει την ωρα που γινεται... ετσι οπως τα λες μαλλον ο φιλος σου ο εισαγγελεας θα γραφε κατι υπερ σου... εγω παντως θα προτεινα να μην δεινετε στοιχεια+διευθυνση ιδιαιτερα σε τετοιες περιπτωσεις αν δεν εχετε 'πλατες'.. ------------- εδω ο κοσμος εχει φτασει να μην εχει ρευμα να χρωσταει παντου να κοβει τα φαρμακα γιατι δεν βγαινει και συζηταμε ακομη αν το θεμα ειναι ποιος θα βγαζε περισσοτερα αν υπηρχαν λεφτα; ισχυει κατα 100000% πλεον στην για μη εκδοση αποδειξης ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία δεν εχω τον χρονο να καθομαι να ψαχνω να σου βρω τον νομο , αν ενδιαφερεσαι καντο μονος σου .. λες ''εγω παντως θα προτεινα να μην δεινετε στοιχεια+διευθυνση ιδιαιτερα σε τετοιες περιπτωσεις αν δεν εχετε 'πλατες'..'' εγω αυτο αληθεια δεν το καταλαβα αλλα θα προσπαθησω να το ερμηνευσω ! αν εννοεις να φοβομαστε να το κανουμε μην τυχων και χουμε θεματακια μετα τοτε θα σου απαντησω το εξης .. υπαρχουν ανθρωποι και ανθρωπακια ! αν φτασουμε στο σημειο να φοβομαστε να καταγγειλουμε την παρανομια σε βαρος μας για να μην μπλεξουμε , τοτε ανηκουμε στην δευτερη κατηγορια ...
Basilhs23___ Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Προσωπικά δεν θέλω να μου κόβουν απόδειξη. Και μάλιστα κάποιες φορές λέω πως αν μου κόψουν δεν θα το αγοράσω αυτό που θέλω. Σας παραθέτω στον πιο πάνω με το αυγό και την κότα και γενικά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Βάλε κράτος φορολογία που δεν σκίζει τον κόσμο, κάνε έργα με τα χρήματα του ΦΠΑ και μην τα τρώτε στις μίζες των υποβρυχίων κλπ και μετά αν δεν ζητήσω απόδειξη η δεν μου κόψει ο μαγαζάτορας βάλε πρόστιμο 10000€. Οταν το ίδιο το κράτος το μονο που προσπαθεί ειναι να σε κανει να λιμοκτονεις, να μην έχεις να πάρεις γάλα στα παιδιά σου και σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι να αυτοκτονούν, να πάνε να πηδηχτουν. Οταν το κράτος αποφασίσει να συμμορφωθεί απέναντι μου, θα είμαι δίπλα του. Τώρα το εχω γραμμένο όπως με εχει και αυτό. Και χωρίς παρεξήγηση, εσείς οι ιδεολόγοι που απαιτείτε απόδειξη , βγείτε στην ελεύθερη αγορά και αν με το σταυρό στο χέρι καταφέρετε να πάτε μπροστά , γράψτε το εδώ να το ξέρουμε και οι υπόλοιποι. Πολύ ωραία. Αυτά ξαναπέστα όταν θα πέσεις στην περίπτωση που θα υποβάλλεις φορολογική δήλωση και δεν θα σου φτάνουν οι αποδείξεις για το όριο ώστε να μην πληρώσεις παραπάνω φόρο και εκείνη την στιγμή θα σκεφτείς όλες σου τις συναλλαγές που έκανες με μαγαζιά καταστήματα ή ελεύθερους επαγγελματίες και δεν ήθελες απόδειξη. Και τότε που θα σκεφτείς τι πατάτα έκανες θα σου φταίνε οι Ελ.Επ επειδή αν ζήταγες απόδειξη θα σου ζητούσαν το ΦΠΑ. Και χωρίς παρεξήγηση, εσείς οι ελευθεροεπαγγελματοεπιχειρηματίες οι αγωνιστές του ιδρώτα που κρατάτε ζωντανή την ελληνική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος ταϊζει το δημόσιο, πηγαίντε σε έναν μισθωτό που δηλώνει όλους τους μισθούς του να του πείτε οτι δεν κόβετε απόδειξη και δεν δηλώνετε τίποτα, επίσης φάτε ένα ωραίο 10χίλιαρο πρόστιμο σε περίπτωση που σας πιάσει το ΣΔΟΕ χωρίς να κόβετε απόδειξη ή κλιμάκια του ΙΚΑ λόγω μαύρης απασχόλησης εργαζόμενων, κι αν βρείτε να το πληρώσετε μετά ελάτε εδώ και γράψτε το. 1
Praetorianos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Το υποθετικό σενάριο που με μαγικό ραβδί αυριο σε όλες τις πωλήσεις/συναλλαγές κόβοταν απόδειξη θα ισοδυναμούσε με επιβολή νέου φόρου. ΜΠΟΡΕΙ να είχε θετικό αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους αλλά θα οδηγούσε σε αυξηση τιμών, μείωση κατανάλωσης και αύξηση ανεργίας.Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό, αν αύριο δεν έκοβε κανείς απόδειξη, οι τιμές θα έπεφταν, η κατανάλωση θα αυξανόταν και η ανεργία θα μειωνόταν. Όχι? 1
koulkos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δεν παίζει να υπάρχει κάποιος που να κάνει φορολογική δήλωση και να βγάλει μόνος τα μάτια του με την μη αναγραφή του αναγκαίου ποσού των αποδείξεων στον αντίστοιχο κωδικό. Δηλαδή αν υποθέσουμε πως εγώ πρέπει να έχω 1200 ευρώ σε αποδείξεις ώστε να κατοχυρώσω το αφορολόγητο και αντί αυτών έχω μόνο 800, πιστεύει κανείς πως θα γράψω 800 στον αντίστοιχο κωδικό; Για αρχή δεν ξέρω κανέναν που να τον κάλεσε η ΔΟΥ να προσκομίσει τις αποδείξεις. Εν συνεχεία, ποιος με εμποδίζει να πάρω τις αποδείξεις της γιαγιάς, του γείτονα, του κολλητού και να τις παρουσιάσω ως δικές μου. Το συγκεκριμένο μέτρο έγινε για να φοβηθεί ο κόσμος και να ζητάει αποδείξεις. Πράγμα που έγινε σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί απλούστατα η κριτική σκέψη απουσιάζει εδώ και χρόνια από τη χώρα. Πολλοί πολίτες δεν ξέρουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους (και δεν αναφέρομαι στα παππούδια), πόσο μάλλον να ερμηνεύσουν 5 βασικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Αλλά όταν ενημερώνεσαι για τα φορολογικά από τον Παπαδάκη αυτά παθαίνεις. Αρκεί να πω πως σε φίλη (νέα) που της έκανα τη φορολ. δήλωση και την ενημέρωσα πως πρέπει να έχει περίπου 900 ευρώ σε αποδείξεις μου έστειλε θλιμμένη φατσούλα στο fb γιατί νόμιζε πως έπρεπε να πληρώσει το προαναφερθέν ποσό. Δεν θυμάμαι και εγώ πόσες φορές της εξήγησα αλλά δεν έλεγε να καταλάβει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω και ακόμη μία παράμετρο του προβλήματός μας. Αυτή της μηδαμινής ουσιαστικής παιδείας πάνω στα οικονομικά. Κάνουν οικονομική θεωρία στο σχολείο και τους πιπιλάνε τα μυαλά με καμπύλες και θεωρήματα του τάδε και του δείνα που εκφράστηκαν πιθανώς πριν από μια εκατονταετία και στην ουσία είναι ανεφάρμοστα. Μάθε ρε στο παιδί πως να συνδιαλέγεται αύριο με τους συμπολίτες του και το κράτος, μάθε του 5-10 βασικά πράγματα για την οικονομία και άσε τις θεωρίες και τα γραφήματα. Ενδεικτική ερώτηση που βρήκα σε 5 δεύτερα στο διαδίκτυο: Να περιγράψετε τη βραχυχρόνια συνάρτηση παραγωγής και το Νόμο Φθίνουσας Απόδοσης σχεδιάζοντας το κατάλληλο γράφημα. Αυτό το παιδί που έμαθε την παραπάνω ερώτηση παπαγαλία για να περάσει το μάθημα, δεν ξέρει τι είναι ΦΠΑ, σε τι αποσκοπεί, ποια είναι τα πολύ βασικά εργατικά δικαιώματα που θα έχει όταν θα δουλέψει στην καφετέρια μεθαύριο παράλληλα με τη σχολή του, γιατί αυξάνονται οι τιμές χρόνο με χρόνο και 2-3 ακόμα βασικά πράγματα. 1
frenzy Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό, αν αύριο δεν έκοβε κανείς απόδειξη, οι τιμές θα έπεφταν, η κατανάλωση θα αυξανόταν και η ανεργία θα μειωνόταν. Όχι? Ε, δεν είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Το δικό σου είναι απίθανο υποθετικό σενάριο. Το δικό του είναι επιθυμητό υποθετικό σενάριο που σε αρκετές χώρες έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Praetorianos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Ε, δεν είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Το δικό σου είναι απίθανο υποθετικό σενάριο. Το δικό του είναι επιθυμητό υποθετικό σενάριο που σε αρκετές χώρες έχει ήδη πραγματοποιηθεί.Δηλαδη οι χωρες στις οποιες η συντριπτικη πλειοψηφια πληρωνει τον ΦΠΑ, μαστιζονται απο χαμηλη καταναλωση, υψηλες τιμες και υψηλη ανεργια? Η Ελλαδα δηλαδη αυτη τη στιγμη εχει τη ρετσινια της φτηνης χωρας λογω της μη πληρωμης φορων?
frenzy Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δηλαδη οι χωρες στις οποιες η συντριπτικη πλειοψηφια πληρωνει τον ΦΠΑ, μαστιζονται απο χαμηλη καταναλωση, υψηλες τιμες και υψηλη ανεργια? Η Ελλαδα δηλαδη αυτη τη στιγμη εχει τη ρετσινια της φτηνης χωρας λογω της μη πληρωμης φορων? Πάλι το πήρες μονόπαντα. "All things being equal" . Αν η Ελλάδα είχε γεμάτα ταμεία και δυνατότητα χρηματοδοτήσεων δεν θα χρειαζόταν καν κουβέντα για ΦΠΑ. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ (το ίδιο εφε) σε αυτές τις χώρες θα τσούξει λίγο ναι. Πιο λίγο από Ελλάδα σίγουρα όμως. 1
DrLo Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό, αν αύριο δεν έκοβε κανείς απόδειξη, οι τιμές θα έπεφταν, η κατανάλωση θα αυξανόταν και η ανεργία θα μειωνόταν. Όχι? ΣΩΣΤΑ. Μια οικονομία χωρίς φόρους θα ήταν πιο "efficient", ΝΑΙ θα αυξανόταν η κατανάλωση, οι τιμές θα έπεφταν (χωρίς φόρους) κλπ ΑΛΛΑ δε θα είχε έσοδα το κράτος με ότι σημαίνει αυτό. Δε λέω αν πρέπει ή όχι να κόβονται αποδείξεις, αλλά ΑΝ κόβονται όλες και παντού, τα λεφτά αυτά που θα μαζέψει το κράτος από κάπου πρέπει να λείψουν. Αν οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι 100% πανίσχυροι στο αλισβερίσι με τους πελάτες τους, μέρος θα πρέπει να φύγει και από τους καταναλωτές. Αν το σκεφτούμε αλλιώς, σε μια περιοχή που έχει 10 φούρνους ο 1ος που ένιωσε ότι μπορεί να μη κόβει αποδείξεις θα έχει περάσει ένα μέρος αυτού του πλεονεκτήματος κόστους στην τιμή του για να αυξήσει πελατεία σε σχέση με τους άλλους. Στη συνέχεια ακολούθησαν και οι άλλοι 9. Πολλοί "φούρνοι" δεν είναι πλέον βιόσιμoi με το "τίμιο" cost structure και κάποιοι θα έκλειναν. Αντίστοιχα από την άλλη μεριά οι πελάτες θα έκοβαν την κατανάλωσή τους με βάση το "νέο/πραγματικό κόστος" του προίοντος. Δε το βρίσκεις λογικό? Δεν είναι το ίδιο "φτιάχνοντας" την κατάσταση που δεν πληρώνεται φόρος παράνομα η ίδια στη βάση της με το να επιβάλεται νέος φόρος σε μια μέχρι 0% φόρο. Η επιβολή φόρους δεν μειώνει κατανάλωση/παραγωγή, αυξάνει ανεργία κλπ? Δηλαδη οι χωρες στις οποιες η συντριπτικη πλειοψηφια πληρωνει τον ΦΠΑ, μαστιζονται απο χαμηλη καταναλωση, υψηλες τιμες και υψηλη ανεργια? Σε έχω για ποιό έξυπνο από αυτό το αστείο επιχείρημα που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις "στις χώρες που δεν συμβαίνει το Χ γιατί ισχύει το Υ" ... το άκουσα πχ σήμερα λέγοντας κάποιος σε πάνελ στην τηλεόραση "Στην Ελβετία που έχει υψηλούς μισθούς γιατί δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστηκότητας όπως λέγεται για την Ελλάδα" αυτό το αστείο επιχείρημα μπορείς να το γυρίσεις μέσα έξω, δηλαδή "Να εξισοώσουμε μισθούς Ελλάδα/Ελβετίας για να γίνουμε Ελβετία". Οι χωρες που περιγράφεις μπορεί να έχουν 1002 άλλα στοιχεία, και αν το θες ακόμα και εκεί αρχικά αν δεν πληρώνοταν φόροι θα γίνοταν αυτά που λέμε. κάποια στιγμή θα ισορροπίσει αλλού ή όλη κατάσταση, θα χειροτερέψει πχ η παιδεία τους. Αυτό που λέω ειναι να γκρεμίζουμε την ψευδέσθηση ότι αν κοβονται 100% αποδείξεις μπορεί να γίνβει χωρίς καμία "θυσία" χωρίς να χάσεις κάτι άλλο. Δεν έρχεται τσάμπα.. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όλοι όσοι κάνουν τους ηθικολόγους περί αποδείξεων είναι διατεθιμένοι να κάνουν αυτόν τον συμβιβασμό.
dacourt Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Παιδιά τελευταία έχει παραγίνει το κακό με αυτούς... Στο μαγαζί που δουλεύω σκάει ο ένας μετά τον άλλο, και οι περισσότεροι μου λένε αυτήν την ατάκα. Και όταν τους λέω όχι, μου φέρονται και σαν σκουπίδι και με κάνουν να νιώθω και ενοχές. Με ποιο δικαίωμα μετά κράζουν την κυβέρνηση ότι δε λειτουργεί σωστά το φορολογικό σύστημα; Δηλαδή πραγματικά, δεν υπάρχει σωτηρία. που να πας και στην Αίγυπτο εσύ... που κάνουν παζάρι μόνοι τους οι μαγαζότερες χωρίς να το ζητήσεις. εκεί να σε δω. Ότι και να έχω αγοράσει από οποιαδήποτε πόλη.. επειδή το παίρνω και το επεξεργάζομαι... να δω τι παίζει με αυτό που θέλω να πάρω, μόλις περάσουν 10 δεύτερα μου ρίχνουν μόνοι τους την τιμή χαχαχα μια έκπτωση μπορείς να τη διαπραγματευτείς.. μια μη έκδοση απόδειξης είναι θέμα έτσι όπως έχουμε γίνει. Η μη έκδοση απόδειξης ναι είναι λάθος πράξη.. αλλά το να διαπραγματευτώ κάτι στην τιμή του.. εμένα δεν με ενοχλεί(αλλά να εκδοθεί απόδειξη). έτσι κι αλλιώς το περιθώριο κέρδους υπάρχει, άρα παίζεις με αυτό και πετάς το μπαλάκι στον ιδιοκτήτη ή στον πωλητή αν θέλει να σου κόψει ή όχι, αν δεν θέλει καλή καρδιά ή το αγοράζεις στη τιμή του ή πας ποιο κάτω και το παίρνεις από αλλού.
koulkos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2015 Αυτό θα ήταν δυνατό σε μια ιδεατή/ουτοπική οικονομία που ανακυκλώνει το χρήμα της σχεδόν με ίσους όρους με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να περιορίζει αυτό το χάσμα (άσχετα με το τι γίνεται στην πραγματικότητα) και ένα από τα μέσα που διαθέτει είναι οι φόροι. Αυτό το μέσο της επιτρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική εκεί όπου θεωρεί πως χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσει ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες. Με λίγα λόγια μιλάμε για την κρατική δαπάνη η οποία είναι εξίσου σημαντική με την ιδιωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο καθώς μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία ή σε συγκεκριμένους τομείς της. Η κατανάλωση δεν συνδέεται μόνο με την τιμή και το μοναδικό πραγματικό συγκρίσιμο μέγεθος είναι η αγοραστική δύναμη του καθενός μας. Επίσης δεν είναι όλα τα αγαθά το ίδιο. Αν δεν υπάρχουν φόροι στους υδραυλικούς αυτό δεν συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης εκ μέρους μου αφού και πάλι θα τον καλέσω όταν μου χαλάσει η βρύση. Σε αντίθεση με το ψωμί ή το γάλα τα οποία θα αγοράσεις είτε έχει 50 λεπτά είτε 1 ευρώ. Είναι μεγάλη η κουβέντα και σίγουρα δεν είναι απλή. Δεν είναι τυχαίο πως οι φόροι υπάρχουν από καταβολής της κοινωνίας ή αν θέλετε οι φόροι είναι το μοναδικό μέσο για να επιβιώσει μια κοινωνία. Ειδάλλως μιλάμε για ένα τσούρμο ανθρώπους που είναι ο καθένας για την πάρτη του και απλά συνυπάρχουν σε ένα μέρος. Το θέμα είναι να βρεθεί το σωστό ποσοστό φορολογίας που δεν θα επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση των αγαθών (των πιο βασικών εξ αυτών) ενώ παράλληλα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κοινωνίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα