Προς το περιεχόμενο

Gardening Tips

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σαφώς το να μπορείς να μεγαλώνεις αυτό που τρώς είναι ένα άξοδο λιγότερο γι αυτό εδώ πέρα βάζουμε πληροφορίες σχετικά με κηπουρική προκειμένου να μεώσουμε τα έξοδα στο φαγητό μας.

Ας αρχίσω με αυτό το infographic:

Ze8H3DH.jpg

• Like 3
Δημοσ.

Πάντα, αλλά δεν μπορώ να συγκρίνω τα κοτόπουλα που μεγαλώνω εγώ, τις ντομάτες, τα αγγούρια και ότι αλλά με αυτά που πουλάνε στο εμπόριο.

Δημοσ.

εμείς έχουμε κήπο και κότες :P 
 Έχω φυτέψει ένα τζίντζερ να δω τι θα βγει. Τι χρησιμοποιούμε από το τζίντζερ όταν φυτρώσει; 
Μόνο τη ρίζα ξέρω και βάζω σε φαγητά/χυμούς. Το "φυτό" το κάνω τίποτα ή τσάμπα το φύτεψα; 

Δημοσ.

Πιο ακριβό είναι αυτό που μεγαλώνεις ο ίδιος.

Πιστεύω ισχύει ανάλωγα με την περίπτωση.

Πχ. το κρεμμύδι και η πατάτα το αγοράζεις από μανάβικο και super market μια φορά και ένα μέρος το φυτέυεις, προκειμένου μεσοπρόθεσμα να έχεις σοδειά. Και απο την σοδεία σοτ ένα μέρος πάλι το ξαναφυτεύεις έτσι μεσο/μακροπρόθεσμα έχεις κέρδος.

Και ενοώ τέτοιου είδους Hacks προκειμένου να μην χρειάζεται να αγοράζουμε κάποια αγαθά.

Και φακές-φασόλια σε κεσεδάκι από γιαούρτι με βαμβάκι μέσα.

Δεν ξερω αν θα κρατησουν μακροπροθεσμα προκειμενου να να παρει σοδεια τουλαχιστον για ενα πιατο φαι.

Δημοσ.

Πιστεύω ισχύει ανάλωγα με την περίπτωση.

Πχ. το κρεμμύδι και η πατάτα το αγοράζεις από μανάβικο και super market μια φορά και ένα μέρος το φυτέυεις, προκειμένου μεσοπρόθεσμα να έχεις σοδειά. Και απο την σοδεία σοτ ένα μέρος πάλι το ξαναφυτεύεις έτσι μεσο/μακροπρόθεσμα έχεις κέρδος.

Μπα, σε καμία περίπτωση δεν βγαίνεις κερδισμένος έτσι.  Προσωπικά δοκίμασα καλλιέργεια ντομάτας στο μπαλκόνι μου για εκπαιδευτικούς λόγους, 10 τριαντάλιτρες γλάστρες και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως έαν σκέφτεσαι την τσέπη σου δεν αξίζει η όλη διαδικασία η οποία είναι και πολύ χρονοβόρα. Αξίζει όμως η εμπειρία.

Δημοσ.

αν άξιζε η ατομική παραγωγή θα το έκαναν πολύ αλλά δεν συμφέρει , φαντάσου να θες να ταίσεις οικογένεια ...  ίσως σε χωρίο μόνο σε καλή έκταση και χωρίς αναγκη μηχανήματος

Δημοσ.

Το να έχεις λαχανόκηπο σε γλαστράκια στην βεράντα δεν σου είναι αποδοτικό.  Φυτά όπως ντομάτες και αγγούρια θέλουν χώρο για να αναπτύξουν ρίζες. Μετά θες τύρφη, ουρία λιπάσματα κλπ σκευάσματα όπως και φυτοφάρμακα, αν δεν θες να ταΐσεις τον τετράνυχο, τα σκουλικάκια και τις λοιπές ασθένεις που θα φέρνει ο αέρας της πόλης. 

Επίσης οι καιρικές συνθήκες της πόλης δεν είναι πάντα ευνοϊκές για τις καλλιέργειες. Φωτοχημική ρύπανση, ζέστη, κρύο κλπ είναι μεγάλοι εχθροί 

Αν θες σώνει και καλά να φυτέψεις κάτι στην βεράντα σου, βάλε άνηθο, μαϊντανό ή κάποιο άλλο φυτό που δεν θέλει πολύ χώρο για να αναπτυχθεί.

Αυτά σου τα λέω, λόγω πατέρα γεωπόνου ο οποίος προσπαθεί χρόνια να πείσει την μητέρα μου να σταματήσει τις αποτυχημένες προσπάθειες να καλλιεργήσει οπωροκηπευτικά στο μπαλκόνι :-D

• Like 2
Δημοσ.

Πατατα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ να καλλιεργεις απο πατατες που αγοραζεις απο super market, λαικες κλπ

Οχι φυσικα για τις θεωρειες συνομωσιας και τις βλακειες που κυκλοφορουν απο ασχετους στο internet (πως εχουν τα δικαιωματα εταιρειες, πως ειναι μεταλλαγμενοι, πως η monsanto κατι θα εκανε παλι και λοιπες μπαρουφες)...

Ο λογος ειναι πως απο οι κονδυλοι της πατατας μπορει να μεταφερουν μια σειρα απο ασθενειες καποιες απο τις οποιες ειναι ιδιαιτερα επικινδυνες και καραντινας (οχι επικινδυνες για καταναλωση απο τον ανθρωπο βεβαια...).

Αν σπειρεις μολυσμενο πατατοσπορο καποιες  απο αυτες τις ασθενειες μπορει να μολυνουν το χωραφι ακομα και για 20 χρονια ή παραπανω.

Πατατοσπορος επομενως ΜΟΝΟ πιστοποιημενος και οχι απο σουπερ μαρκετ κλπ

Δημοσ.

Πατατα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ να καλλιεργεις απο πατατες που αγοραζεις απο super market, λαικες κλπ

Οχι φυσικα για τις θεωρειες συνομωσιας και τις βλακειες που κυκλοφορουν απο ασχετους στο internet (πως εχουν τα δικαιωματα εταιρειες, πως ειναι μεταλλαγμενοι, πως η monsanto κατι θα εκανε παλι και λοιπες μπαρουφες)...

Ο λογος ειναι πως απο οι κονδυλοι της πατατας μπορει να μεταφερουν μια σειρα απο ασθενειες καποιες απο τις οποιες ειναι ιδιαιτερα επικινδυνες και καραντινας (οχι επικινδυνες για καταναλωση απο τον ανθρωπο βεβαια...).

Αν σπειρεις μολυσμενο πατατοσπορο καποιες  απο αυτες τις ασθενειες μπορει να μολυνουν το χωραφι ακομα και για 20 χρονια ή παραπανω.

Πατατοσπορος επομενως ΜΟΝΟ πιστοποιημενος και οχι απο σουπερ μαρκετ κλπ

Αν και δεν είμαι conspiracy theory personality, γενικά τα πάντα έχουν απαγορευτεί.

Για το καλό μας βρε κουτό.

Δημοσ.

Αν και δεν είμαι conspiracy theory personality, γενικά τα πάντα έχουν απαγορευτεί.

Για το καλό μας βρε κουτό.

Λιγο εισαι παντως ε? :-D

Τα πραγματα στο συγκεκριμενο θεμα ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

Επισης οταν γραφω απαγορευεται αυστηρως δεν το εννοω νομικα αλλα ...επιστημονικα.

Νομικα νομιζω απαγορευση φυτευσης υπαρχει ΜΟΝΟ για πατατες εισαγωγης (ο κινδυνος για τις συγκεκριμενες ασθενειες αυξανεται). Πατατες ελληνικες δεν υπαρχει νομος που να σου απαγορευει να τις φυτευσεις (κακως...). Σου το ''απαγορευει'' η επιστημη να τις φυτευσεις...

Αν εξαπλωθουν τα συγκεκριμενα παθογονα στα χωραφια το κοστος θα ειναι τεραστιο.

Δημοσ.

Το σπιτι μου ειναι σε κτημα οπιτε εχω αφιερωσει μερικα μετρα για να φτιαξω λαχανοκηπο. Χρειαζεται ΠΟΛΥ προσωπικη εργασια και χρονο, οχι τοσα πολλα χρηματα τα οποια αλλωστε επιστρεφονται (μιλαμε για 1-2 σακκουλες λαχανικα καθημερινη σοδεια).

Στοχος μου να ειμαι απολυτα αυταρκης στον τομεα αυτο, κατι που εχω πετυχει στο 80% μεχρι τωρα. Δηλαδη χρειαζεται να αγορασω λαχανικα λιγοτερο απο 1-2 μηνες το χρονο.

Αλλα επαναλαμβανω, θελει πολυ πολυ προσωπικη δουλεια.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...