Προς το περιεχόμενο

Arctic Freezer i11 Review


zanskou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άλλη μια ψύκτρα ανεβαίνει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr σπάζοντας όμως αυτή τη φορά την αλυσίδα των high-end μοντέλων που βλέπαμε τον τελευταίο καιρό καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οικονομικό μοντέλο το οποίο απευθύνεται κυρίως στη χαμηλού κόστους αγορά.

 

Πρόκειται για την Arctic Freezer i11, η οποία δεν έρχεται να διεκδικήσει κάποια θέση κορυφής αλλά υπόσχεται καλή ροή αέρα, ικανοποιητικές επιδόσεις και κυρίως αθόρυβη λειτουργία παρά το μικρό μέγεθος του ανεμιστήρα της. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εύκολη εγκατάσταση που ισχυρίζεται πως έχει προβλέψει η εταιρεία κάνουν την εν λόγω ψύκτρα τίμια και πολύ ελκυστική πρόταση όταν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ψύξης.

 

Το τι ακριβώς μπορεί να πετύχει η Arctic Freezer i11 θα δούμε μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα

 

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής :

 


gallery_94980_2535_44557.png

 


Arctic i11

Arctic i11


Arctic i11

Arctic i11


Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών, η Freezer i11 έχει αρκετά μικρές διαστάσεις και έτσι η συσκευασία της, που έρχεται σε λευκό και ανοιχτό μπλε χρώμα, είναι αντίστοιχα μικρή . Πάνω της υπάρχουν ορισμένες απεικονίσεις της ψύκτρας, κάποια σχεδιαγράμματα αλλά και μια αναφορά στα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν.

 

Arctic i11

Arctic i11

Arctic i11


Τα λιγοστά παρελκόμενα της i11. Παρόλο που με την αρκετά χαμηλή τιμή της δεν έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις, είναι ιδιαίτερα θετική η απόφαση της εταιρείας να παρέχει μαζί με την ψύκτρα ένα μικρό σακουλάκι με θερμοαγώγιμη πάστα.

 

Φωτογραφίες

 

Καθώς στη συσκευασία και τα παρελκόμενα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να δούμε περνάμε ευθύς αμέσως στα ενδότερα και βγάζουμε την ψύκτρα έξω ώστε να την φωτογραφίσουμε πριν τοποθετηθεί στο σύστημα δοκιμών.

 

Arctic i11


Ξεκινάμε με μια φωτογραφία από την "μπροστινή" πλευρά της ψύκτρας, στην οποία όπως βλέπουμε έρχεται προεγκατεστημένος ανεμιστήρας. Πάνω του υπάρχει μάλιστα και ένα αυτοκόλλητο στο οποίο αναφέρεται και η ονομασία του συγκεκριμένου μοντέλου.

 

Arctic i11

Arctic i11


Κοιτώντας την ψύκτρα από το πλάι βλέπουμε μια ενιαία εικόνα καθώς δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαμόρφωση στα πτερύγια αλουμινίου. Εξαίρεση αποτελεί μια μικρή αυλάκωση η οποία έχει δημιουργηθεί μάλλον για να εξυπηρετήσει την ανάγκη ασφαλούς στήριξης του ανεμιστήρα.

 

Arctic i11


Η απόλυτη ομοιομορφία σπάει στην πάνω πλευρά όπου βλέπουμε μια μικρή διαμόρφωση στο fin αλουμινίου αλλά και τις απολήξεις των τριών χάλκινων heatpipes.

 

Arctic i11

Arctic i11


Από μια άλλη οπτική γωνία. Λόγω των αρκετά μικρών διαστάσεων αλλά και του προφανούς στόχου της εταιρείας στο συγκεκριμένο μοντέλο να πετύχει ένα καλό πλασάρισμα στην κατηγορία του βλέπουμε πως το φινίρισμα είναι αρκετά πυκνό.

 

Arctic i11


Περνώντας στη βάση μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη καθώς βλέπουμε πως τα 3 heatpipes έρχονται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του επεξεργαστή.

 

Arctic i11


H βάση της Arctic Freezer i11 από μια άλλη οπτική γωνία.

 

Arctic i11

Arctic i11

Arctic i11


Ο ανεμιστήρας έχοντας βγει από την ψύκτρα. Όπως βλέπουμε το πλαίσιό του είναι ενιαίο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει μόνο στη συγκεκριμένη ψύκτρα.

 

Arctic i11

Arctic i11

Arctic i11


Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες της ψύκτρας χωρίς τον ανεμιστήρα ώστε να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα των διαστάσεών της.

 

Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία

 

Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Αrctic Feezer i11, εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:

 

 

 


gallery_94980_1514_8574.png

 


Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz. Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων σε κάθε περίπτωση, τρέξαμε το Prime95 για δέκα λεπτά σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ μεταξύ κάθε μέτρησης μεσολάβησαν 15 λεπτά αδράνειας ώστε η θερμοκρασία να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα προτού ληφθεί η επόμενη σειρά μετρήσεων.

 

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως οι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες διαφοροποίησης των μετρήσεων εξαιτίας του hardware που μπορεί να υπάρχει σε κάθε κουτί και που φυσικά μπορεί να διαφέρει ριζικά από χρήστη σε χρήστη. Εκτός κουτιού πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια και οι μετρήσεις θορύβου του ανεμιστήρα. H θερμοκρασία του χώρου δοκιμών ήταν στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.

 

Αποτελέσματα μετρήσεων

 

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις μετρήσεις που καταγράψαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω :

 

gallery_94980_2535_25216.png

 

gallery_94980_2535_81482.png

 

gallery_94980_2535_110892.png

 

gallery_94980_2535_35163.png

 

Mε επιδόσεις που σίγουρα δεν διεκδικούν δάφνες κορυφής, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός της, η Arctic Freezer i11 πλασάρεται στο ίδιο επίπεδο με τη stock ψύκτρα του επεξεργαστή μας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση για κάποια απαιτητική εργασία που θα ζορίσει για πολύ ώρα τον επεξεργαστή, ακόμη και στην εργοστασιακή συχνότητα.
Ωστόσο λόγω της χαμηλής της τιμής θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή και συνάμα τίμια λύση για tray επεξεργαστές που θα εγκατασταθούν σε low-md profile συστήματα ή για υπολογιστές που έχουν κύριο στόχο την αναπαραγωγή πολυμέσων ή τις εφαρμογές γραφείου.

 

Η θετική έκπληξη πάντως της σημερινής μας δοκιμής ήρθε από τον ανεμιστήρα ο οποίος παρά το μικρό του μέγεθος παρέμεινε αθόρυβος καθ όλη τη διάρκεια των δοκιμών, τόσο που το όργανο μέτρησης (το οποίο έχει μέγιστη ευαισθησία τα 30db(A) ) δεν κατάφερε να μας δώσει κάποια ένδειξη. Ακόμη και στο μέγιστο των στροφών του το μόνο που ακουγόταν ήταν ένα ελαφρύ θρόϊσμα και μόνο από κοντινή απόσταση. Έτσι εξηγείται και η αδυναμία καταγραφής ουσιαστικής ένδειξης καθώς όπως έχουμε αναφέρει το όργανο μέτρησης τοποθετείται πάντα σε απόσταση ενός μέτρου από τον υπό δοκιμή ανεμιστήρα.

 

Επίλογος - Συμπεράσματα

 

Κάπου εδώ πλησιάζει στο τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και η ψύκτρας μας κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών ιδιαίτερα καυτή και έχοντας αφήσει στον γράφοντα ανάμεικτες εντυπώσεις. Μπορεί όπως είπαμε να κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις στους σχετικούς πίνακες ωστόσο η απόλυτα αθόρυβη λειτουργία της και η καλή τιμή της μπορούν να την καταστήσουν μια ενδιαφέρουσα και τίμια λύση. Ωστόσο είναι σημαντικό εδώ, να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής πως λόγω των όσων αναφέραμε παραπάνω η Arctic Freezer i11 μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε επεξεργαστές μέσης ή χαμηλής απόδοσης. Θα συστήναμε περισσότερο την ψύκτρα της δοκιμής σαν λύση ανάγκης για tray επεξεργαστές που δε συνοδεύονται από εργοστασιακή ψύκτρα.

 

Πάμε λοιπόν να συνοψίσουμε όλα είδαμε στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη χρήση της Arctic Freezer i11. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η τιμή της στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 21.65€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Πλεονεκτήματα:

  • Προσιτή τιμή
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Αθόρυβος ανεμιστήρας
  • Παροχή μικρής ποσότητας θερμοαγώγιμης πάστας


Μειονεκτήματα:

  • Πολύ χαμηλές επιδόσεις στο κομμάτι των θερμοκρασιών
  • Πρακτικά βρίσκει εφαρμογή μόνο σε επεξεργαστές μέσης και χαμηλής κατανάλωσης


Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι δυνατόν, ψύκτρα του 20αρικου να είναι χειρότερη από την στοκ intel, έλεος. Σε αυτά τα λεφτά είναι μακράν καλύτερη η raijintek aidos. Καλή εναλλακτική παρόμοια σε επιδόσεις με την aidos είναι η cnps5x performa, που είναι βέβαια αρκετά φθηνότερη και από την arctic i11 αλλά και από την aidos.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Πώς γίνεται με τόσα heatpipes και χαλκό να βγαίνει χειρότερη από τη στοκ; Μήπως κάτι έχει γίνει λάθος;

 

Κρίμα το ψυκτρακι...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λαθος ειναι εγω στοκ στο κατακαλοκερο πανω απο 55 full load δεν ειδα

 

4.2 ghz στο auto απο την μητρικη το τεστ ετρεχε μαζι με hw info 10 λεπτα

 

vuzsx5mg42v5o476g.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιο λάθος θα έχει γίνει, δεν γίνεται μια custom ψυκτρα να βγάζει το ίδιο ή χειρότερα από μια στοκ. Δεν έκατσε καλα η πάστα ή ψυκτρα. Στο ίντερνετ απο user scores καθε αλλο παρα δυσαρεστημενοι είναι οι αγοραστές...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα που ξαναβλέπω το review εμένα μου κάνει εντύπωση το άλλο, 79 βαθμούς full load στοκ ψύκτρα με στοκ cpu ; Όταν με i3 4170 έχεις καμιά 60αρια σε full με την στοκ ; Κάτι δεν έγινε σωστά παιδιά, τόσο με την στοκ όσο και με την άφτερμαρκετ. Κρατάω μικρό καλάθι για την arctic αυτή, μιας και οι φθηνές arctic είναι ψιλομάπα, αλλά 100% δεν παίζει να είναι σαν την στοκ. Βιάστηκα να μιλήσω στο πρώτο μήνυμα :P.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οτι γινεται να ειναι μια ψυκτρα χειροτερη απο την εργοστασιακη , γινεται (δεν ξερω για την συγκεκριμενη η οποια δειχνει να εχει καλη κατασκευη ). 

η ψυχτρα του g3258 ειναι με χαλκινο "πυρηνα" και ειναι αρκετα καλη .

 

 

μια παρατηρηση που εχω κανει ειναι ,οτι οι ψυκτρες που δεν κατευθυνουν τον αερα προς τον επεξεργαστη  , εχουν το μειονεκτημα οτι δεν ψυχουν τα περιφεριακα του επεξεργαστη πανω στην μητρικη οπου πολυ συχνα ειναι και το northbridge της μητρικης εκει γυρω η εστω αλλα ηλεκτρονικα ( πηνεια , πυκνωτες , μνημες ) που η ζεστη δεν ειναι συμμαχος .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω ότι οι μετρήσεις είναι 100% λανθασμένες... Αν και φθηνή ψύκτρα τα νούμερα δεν είναι σωστά (κάποιος λάθος στην τοποθέτηση, thermal paste κλπ). Ελπίζω να το διορθώστε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το sample που δοκιμάσαμε είχε αυτές τις επιδόσεις σύμφωνα με τον reviewer. Τώρα ίσως πέσαμε σε ελαττωματικό sample, δηλαδή να μην είχε τη σωστή ποσότητα υγρού στους θερμοαγωγούς. Προσωπικά μου έχει τύχει αυτό 2 φορές στο παρελθόν με άλλη ψύκτρα και αναρωτιόμουν τι πήγε στραβά.

Θα ζητήσουμε και δεύτερο sample από την εταιρία για δοκιμή και αν έχει διαφορετικά αποτελέσματα θα ανανεώσουμε το review.

Εμείς ότι βλέπουμε αυτό ακριβώς ποστάρουμε. Τώρα όσον αφορά λάθος τοποθέτηση κτλ. αυτό δεν είναι μέσα στα πιθανά σενάρια. Από το επόμενο review όμως θα ζητήσω από το reviewer να βγάζει μια φωτογραφία τη βάση της ψύκτρας καθώς και τον επεξεργαστή, με τη πάστα απλωμένη και να τις ποστάρει. Έτσι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για όχι σωστή τοποθέτηση αλλά και για να βλέπουμε το πόσο καλά καλύπτεται η επιφάνεια της CPU (και αν είναι στραβή η βάση της ψύκτρας).


Η βαθμολογία αφαιρέθηκε μέχρι να διασαφηνιστεί το θέμα του sample με την εταιρία.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...