Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!

Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το εξής:

Έχω ένα χρόνιο πρόβλημα, με παρακολουθεί γιατρός σε νοσοκομείο στην Αθήνα και κάθε 3-4 μήνες χρειάζεται να κάνω αιματολογικές εξετάσεις..

Επειδή δε μπορώ να πάω στο νοσοκομείο για να μου γραψει ο γιατρός τις εξετάσεις (είναι μακρυά και  πάω για εξέταση μόνο ανά 4 μήνες) πάω σε γιατρούς συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ έξω για να μου τις γράψουν, ώστε να πάω μετά στο γιατρό μου με τα αποτελέσματα.

Το θέμα είναι όμως ότι σε όποιον έχω πάει (σε διάφορα ΙΚΑ της Αττικής) αρνούνται να μου γράψουν τις εξετάσεις με το πρόσχημα ότι δε με παρακολουθούν αυτοί και να πάω σε αυτόν που με παρακολουθεί να μου τις γράψει!

Επιτρέπεται αυτό ή είναι παράνομο;

Γιατί κάθε φορά τσακώνομαι, και στο τέλος μου λένε ότι μου κάνουν χάρη και μου τις γραφουν για μια φορά, αλλά να μην ξαναπάω!!

• Like 1
  • Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προφανως και θα εχουν θεμα φανταζομαι νομικης καλυψης αν συμβει κατι...το οτιδηποτε!Καλουνται εν ολιγοις να παρουν την ευθυνη του ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ιατρου σου..οσο και αν σε θυμωνει ή σε ταλαιπωρει, την σφραγιδα του ενας γιατρος δεν την παταει οπου θες εσυ.

• Like 2
Δημοσ.

Οκ, απλώς ρώτησα.

Δηλαδή μπορούν να αρνούνται..

Μπορούμε να το πιστοποιήσουμε με κάποιο νόμο αυτό;

Γιατί συμφωνώ στο να σου γράψει φάρμακα κάποιος γιατρός για μια πάθηση που σε παρακολουθεί άλλος δεν είναι λογικό και υπάρχει ο φόβος μη συμβεί τίποτα.

Αλλά να σου γράψει εξετάσεις να κάνεις, τις οποίες ξέρει και ο ίδιος ότι πρέπει να γίνονται κάθε τόσο για αυτήν την πάθηση, δεν το βρισκω επίφοβο ή να εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Τη στιγμή μάλιστα που πάω και επίσημο χαρτί από το νοσοκομείο και τον θεράποντα ιατρό που πιστοποιεί την πάθηση.

Πάντως εμένα δεν μου ανέφεραν κάποιον τέτοιο λόγο.

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να το επικαλεστούν, οπότε κανένα πρόβλημα μετά. Να το δεχτώ.

Δημοσ.

To ξέρω ότι δεν υπάρχει λογική.

Αλλά εγώ θέλω να βρω το νόμο που λέει ότι "γιατρός που δε σε παρακολουθεί για χρόνιο πρόβλημα, δεν είναι υποχρεωμένος να σου γράψει να κάνεις εξετάσεις".

Ώστε να σιγουρευτώ και να καταλάβω τί ισχύει και τί δεν ισχύει.

Γιατί κάτι μου λέει ότι οι γιατροί δυσανασχετούν γιατί θέλουν να πάρουν το παραδάκι (που εσύ ως ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνεις).

Αν τους πλήρωνα την επίσκεψη κανονικά, για να δεις πώς θα μου τις έγραφε αμέσως!!!!

Εδώ διαβάζω και για περιπτώσεις που λένε ψέμματα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων..

Οπότε σκέφτηκα μήπως κάτι παρόμοιο γίνεται και σε αυτή την περίπτωση.

• Like 1
Δημοσ.

To ξέρω ότι δεν υπάρχει λογική.

Αλλά εγώ θέλω να βρω το νόμο που λέει ότι "γιατρός που δε σε παρακολουθεί για χρόνιο πρόβλημα, δεν είναι υποχρεωμένος να σου γράψει να κάνεις εξετάσεις".

Ώστε να σιγουρευτώ και να καταλάβω τί ισχύει και τί δεν ισχύει.

Γιατί κάτι μου λέει ότι οι γιατροί δυσανασχετούν γιατί θέλουν να πάρουν το παραδάκι (που εσύ ως ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνεις).

Αν τους πλήρωνα την επίσκεψη κανονικά, για να δεις πώς θα μου τις έγραφε αμέσως!!!!

Εδώ διαβάζω και για περιπτώσεις που λένε ψέμματα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων..

Οπότε σκέφτηκα μήπως κάτι παρόμοιο γίνεται και σε αυτή την περίπτωση.

Δεν υπάρχει κανένας νόμος, είναι αυτό που είναι η ανωνυμη οτι φοβούνται νομικά προβλήματα μετά, π.χ να θεωρηθεί ο άλλος ως θεραπών γιατρός ενω δεν είναι κι αν σου βγάλει κανένα νέο πρόβλημα η εξέταση να τους τρέχεις στα δικαστήρια.

Δημοσ.

Ισως αυτό να είναι σχετικό:

http://www.imedical.gr/el/A324249C\

Κάποιες άλλες προτάσεις:

Στο νοσοκομείο δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις εξετάσεις, εφόσον σε παρακολουθεί εκεί ο ιατρός;

Αν όχι, μπορείς να κάνεις τις εξετάσεις σε ιδιώτη και να τις στέλνεις με e-mail στον θεράπων ιατρό.

Δημοσ.

Γενικότερα, ας διαχωρίσουμε το κομμάτι του να καλείται ο γιατρός να γράψει φάρμακα χωρίς να παρακολουθεί τον ασθενή από το να γράψει εξετάσεις. τα φάρμακα έχουν άμεσο αντικτυπο στην υγεία του ασθενή, οι εξετάσεις όμως όχι. Και αν υπάρχει προηγούμενη ένδειξη σχετικής ασθένειας στο βιβλιάριο υγείας, εξετασεις θα μπορούσε να γράψει ο γιατρό χωρίς πολλά πολλά.

Για παράδειγμα, μου έτυχε κάτι παρόμοιο και σε εμένα πριν λίγο καιρό. Πήγα στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου να δω παθολόγο για να μου γράψει γενικές αιματολογικές και κάποιες άλλες εξετάσεις. Οκ, για κάποιες από αυτές με παρέπεμψε αλλού, κανένα πρόβλημα. Το να του λέω όμως ότι θέλω να κάνω και μια ακτινογραφία θώρακα, η οποία θεωρείται ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΗ εξέταση, ενώ έχω ιστορικό διπλού αυτόματου πνευμοθώρακα με χειρουργείο την προηγούμενη χρονιά, και ο ίδιος να αρνείται γιατί έπρεπε ακουσον άκουσον να έχω μαζί μου όλο το φάκελό μου από το νοσοκομείο, είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Το ότι δε μπορώ να τρέχω στο ΚΑΤ από τη Νέα Σμύρνη για να πάρω το φάκελό μου με αξονικές, ακτινογραφίες κτλ κτλ για να τις δείξω σε εκείνον, δεν το σκέφτεται καθόλου. Στην τελική αν μου ήταν τόσο εύκολο, θα την έκανα τσάμπα στο νοσοκομείο και δε θα πήγαινα να τον παρακαλάω. Ακτινογραφία θώρακα είναι, δεν θα κληθεί να πάρει καμιά ιατρική απόφαση για εμένα και την κατάσταση της υγείας μου για να φοβάται νομικές συνέπειες.

Επειδή μας έχουν φάει οι τυπικότητες γενικότερα και χάνουμε την ουσία, την επόμενη εβδομάδα που έχω ραντεβού για συμπληρωματικές εξετάσεις, αν αρνηθεί πάλι, έχω φύγει για το διευθυντή και θα πέσει και αναφορά.

• Like 2
Δημοσ.

Ισως αυτό να είναι σχετικό:

http://www.imedical.gr/el/A324249C\

Κάποιες άλλες προτάσεις:

Στο νοσοκομείο δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις εξετάσεις, εφόσον σε παρακολουθεί εκεί ο ιατρός;

Αν όχι, μπορείς να κάνεις τις εξετάσεις σε ιδιώτη και να τις στέλνεις με e-mail στον θεράπων ιατρό.

Judas το link που παρέθεσες δε λειτουργεί.

Τις εξετάσεις τις κάνω σε συμβεβλημένα εργαστήρια (πχ. βιοιατρική) και τα αποτελέσματα τα πάω στον θεράποντα ιατρό μου.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ήθελα κάποιος άλλος γιατρός του ΕΟΠΥΥ να μου τις γράψει μόνο. Τίποτε άλλο.

Επίσης δεδομένου ότι μερικοί τις γράφουν, γι'αυτό ρώτησα αν επιτρέπεται να αρνείται.

Πχ. τον τελευταίο καιρό, επειδή δεν έβρισκα λύση εδώ, έπαιρναν οι δικοί μου το βιβλιάριο στην επαρχία, και μου έγραφαν εκεί γιατροί τις εξετάσεις χωρίς καμία δυσανασχέτηση ή πρόβλημα! (και όχι γνωστοί μας).

Αλλά δε μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά!

agriokatsiko πιστεύω είναι αυτό που είπα!

Αν του τα σκάσω κανονικά, 30ευρω-50ευρω την επίσκεψη, δε θα βγάλει μιλιά και θα μου τις γράψει!

Νομίζεις ότι θα θέλει να χάσει λεφτά με τόση λίγη δουλειά που θα κάνει; (2 λεπτά να γράψει τις εξετάσεις στον υπολογιστή)

Δημοσ.

Ναι. Μπορει πχ να ζητάς (ή να ζητά ο γιατρός σου) μια εξέταση με την οποία εκείνος δε συμφωνεί. Πχ κάτι που θεωρεί ότι δε χρειάζεται παρά τη διαγνωση σου. Το πιο σωστό θα ήταν ο γιατρός που σε παρακολουθεί να σου εχει γράψει κάτι σαν γνωμάτευση με τη διάγνωση, και από κάτω παράκληση προς το συνάδελφό του να σου γράψει την τάδε περίοδο τις τάδε εξετάσεις που χρειάζεσαι. Και πάλι δεν ειναι κανενας υποχρεωμένος να γραψει τυφλα οτι του ζητά κάποιος συνάδελφος. Πολυ απλά γιατι ο άλλος μπορεί να υπερβάλει και να θελει πχ να σου κάνει ακριβές εξετάσεις που δεν ειναι απολύτως αναγκαίες (πχ μαγνητική κάθε 3 μηνες). Μπορεί επίσης οι συγκεκριμενες εξετάσεις να μην εμπίπτουν πλήρως στη δικαιοδοσία του. Δεν ξέρω αν γίνεται επίσημα - αλλά κανονικά καθενας θα επρεπε να ελέγχεται και να μη συνταγογραφει υπερογκες εξετάσεις και χρεωνει αδικαιολογητα τα ταμεία. Οπότε εφόσον παίρνει την ευθυνη της υπογραφής του, ναι έχει δικαιωμα να αρνηθεί. Νομιζω το ιδιο ειχε γίνει με συνταγογραφηση και καποιους που συνταγογραφουσαν παραλογο ογκο σκευασματων.

Δημοσ.

Καλημέρα!

Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το εξής:

Έχω ένα χρόνιο πρόβλημα, με παρακολουθεί γιατρός σε νοσοκομείο στην Αθήνα και κάθε 3-4 μήνες χρειάζεται να κάνω αιματολογικές εξετάσεις..

Επειδή δε μπορώ να πάω στο νοσοκομείο για να μου γραψει ο γιατρός τις εξετάσεις (είναι μακρυά και  πάω για εξέταση μόνο ανά 4 μήνες) πάω σε γιατρούς συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ έξω για να μου τις γράψουν, ώστε να πάω μετά στο γιατρό μου με τα αποτελέσματα.

Το θέμα είναι όμως ότι σε όποιον έχω πάει (σε διάφορα ΙΚΑ της Αττικής) αρνούνται να μου γράψουν τις εξετάσεις με το πρόσχημα ότι δε με παρακολουθούν αυτοί και να πάω σε αυτόν που με παρακολουθεί να μου τις γράψει!

Επιτρέπεται αυτό ή είναι παράνομο;

Γιατί κάθε φορά τσακώνομαι, και στο τέλος μου λένε ότι μου κάνουν χάρη και μου τις γραφουν για μια φορά, αλλά να μην ξαναπάω!!

Και γιατί δεν σου γράφει ο γιατρός του νοσοκομείου μια γνωμάτευση η οποία να αναφέρει ότι πρέπει να πηγαίνεις σε γιατρούς (πχ του ΕΟΠΠΥ) για να σου γράφουν τις εξετάσεις?

Ένα χαρτί το οποίο θα έχεις πάντα μαζί σου.

Δημοσ.

Γιατί να πρέπει να γίνεται πόλεμος κάθε φορά και δεν λες στον γιατρό σου που σε παρακολουθεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με έναν του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξεις και βρίσκεται κοντά σε σένα και να τον ενημερώσει για την πάθησή σου και μετά να σου γράφει τις εξετάσεις?

Επίσης, αν έχει πρόβλημα με την διάγνωση του άλλου γιατρού, ε πήγαινε να σε παρακολουθεί και ο κοντινός που θα επιλέξεις για να ησυχάσει. Τζάμπα είναι εξάλλου. Θα μου πεις ο άλλος μπορεί να μην γράφει όλες τις εξετάσεις που θέλει ο πρώτος επειδή θα έχει άλλη άποψη.

Το θέμα είναι να βρεις ένα λογικό άτομο για να σε εξυπηρετήσει σε συννενόηση με τον άλλο γιατρό. Αν πας σε 5-6 και τους πεις να επικοινωνήσουν με τον δικό σου ε κάποιος συννενοήσιμος θα βρεθεί.

Δημοσ.

Έχω χαρτί της διάγνωσης και πηγαίνω σε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας που είναι σχετική με την ασθένεια.

Δεν πάω σε κάποιον άσχετο χωρίς χαρτιά και του λέω, έχω αυτή την πάθηση, γράψτε μου τις εξετάσεις.

Γνωρίζουν οι γιατροί ότι για αυτό το πρόβλημα, γίνεται συχνός έλεγχος κάθε 3-4 μήνες..

Επίσης είχα πάει και κάποιες φορές με χαρτί από τον ίδιο το γιατρό του νοσοκομείου, σφραγισμένο με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνω. Πάλι δυσανασχετούσαν οι γιατροί!

Βρήκα κάποια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ.

Όταν το σηκώσουν καμιά φορά, θα ρωτήσω τι ισχύει και τί δεν ισχύει, γιατί αν αυτό δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο σε νομοθεσία, δε βρίσκω το λόγο να αρνούνται να γράψουν εξετάσεις!

Θα του κάνω - σε τέτοια περίπτωση - και γω μια ωραιότατη καταγγελία για να δούμε τί θα γίνει!

Βέβαια όλο αυτό το νταμπαντούρι θα είχε αποφευχθεί, αν το χαρτί που σου γράφουν για εξετάσεις δεν ίσχυε μόνο για 1 μήνα!!

Θα μου τις έγραφε ο γιατρός μου και θα τελείωνε η ιστορία!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...