zio10 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Οι αρχαίοι ναοί έχουν αρχαιολογική και ιστορική σημασία... Μη τα μπερδεύετε. Αν θες να το δεις πως ήταν, υπάρχουν σχέδια που το αναπαριστάνουν (υποθετικά πάλι). Το συγκεκριμένο καταρχήν δεν αποτελεί αναπαράσταση, είναι απλά εμπνευσμένο. Από κει και πέρα ποιοι λόγοι σε οδηγούν στο να αναβιώσεις μια αρχαία κατασκευή; Η οποία μάλιστα σχετίζεται με μια αρχαία, ξεπερασμένη πραγματικότητα και όχι με τη τωρινή... Δε μιλάμε για αναπαλαίωση προφανώς. Δεν έχουμε απομεινάρια της ίδιας της κατασκευής ώστε να μιλάμε για αποκατάσταση όπως πχ στη περίπτωση του Παρθενώνα. Εμπορικοί λόγοι κυρίως, όπως σχεδόν σε όλα τα πράγματα που γίνονται! Από το να φτιάξουν δηλαδή απλά ένα εμπορικό κέντρο ή κάποια ξενοδοχεία ή μια μαρίνα, θα ήταν ωραίο να συνδεθούν αυτά με ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης που είναι γνωστό παγκοσμίως! Θα αποκτήσουν μια ταυτότητα, έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Άντε και τα εγκαίνια ο Φλωρινιώτης... 2
pontez2 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Οι αρχαίοι ναοί έχουν αρχαιολογική και ιστορική σημασία... Μη τα μπερδεύετε. Αν θες να το δεις πως ήταν, υπάρχουν σχέδια που το αναπαριστάνουν (υποθετικά πάλι). Το συγκεκριμένο καταρχήν δεν αποτελεί αναπαράσταση, είναι απλά εμπνευσμένο. Από κει και πέρα ποιοι λόγοι σε οδηγούν στο να αναβιώσεις μια αρχαία κατασκευή; Η οποία μάλιστα σχετίζεται με μια αρχαία, ξεπερασμένη πραγματικότητα και όχι με τη τωρινή... Δε μιλάμε για αναπαλαίωση προφανώς. Δεν έχουμε απομεινάρια της ίδιας της κατασκευής ώστε να μιλάμε για αποκατάσταση όπως πχ στη περίπτωση του Παρθενώνα. Στη πραγματικότητα, γνωρίζουμε ακριβώς πως ηταν φτιαγμένος ο Κολοσσός, από τι ήταν φτιαγμένος, πως κατασκευάστηκε, σε ποιο σημείο ακριβως της Ρόδου ήταν, πως έγυρε, τι καταστράφηκε πρώτο και τι απέγιναν τα κομμάτια του. Κάποια από αυτά βρίσκονται στη Ρόδο, στα σπίτια, μέσα στους τοίχους. Χρησιμοποιήθηκαν σαν υλικά. (πολυ σωστά το λέει και το άρθρο. Δεν ειχε ανοιχτά τα πόδια, αλλά αυτο ειναι κάτι που το έχουν εμπνευστεί από το ιχνογράφημα του Galle κάπου στο 1500) Ως σχέδιο φαντάζει ωραίο για τον μέσο άσχετο τουρίστα που πάει στη Ρόδο και ψάχνει να βρει τον Κολοσσό. Αρέσει μια τέτοια ιδέα. Η εφαρμογή του βέβαια ειναι αρκετά δύσκολη. Θα μπορουσε να γινει βέβαια μια κατασκευή σα το άγαλμα της Ελευθερίας. Προσωπικά μου φαίνεται ως τρολιά και συμφωνω στο ότι σκοπός ειναι η ανάδειξη των υπάρχοντων μνημείων και όχι η κατασκευή ενός νέου που να βασίζεται στην αναπαράσταση ενός σχεδίου που δεν είχε ποτέ υπάρξει. Θα μπορούσαν βέβαια να φτιάξουν έναν "Κολοσσό" που να ενώνει την αρχαία τέχνη με τη καινούργια. Δηλαδή τη συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας με τη νεότερη στο κομμάτι της κατασκευής ενός μνημείου, αλλά με φοβίζει οτι το όραμά τους θα ειναι επιπέδου Schinkel, που ήταν αστείο.
V for Vagelis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Εμπορικοί λόγοι κυρίως, όπως σχεδόν σε όλα τα πράγματα που γίνονται! Από το να φτιάξουν δηλαδή απλά ένα εμπορικό κέντρο ή κάποια ξενοδοχεία ή μια μαρίνα, θα ήταν ωραίο να συνδεθούν αυτά με ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης που είναι γνωστό παγκοσμίως! Θα αποκτήσουν μια ταυτότητα, έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον! Οκ, καταλαβαίνω πως το βλέπεις. Απλα η συγκεκριμένη λογική είναι ανάποδη της πολιτικής δόμησης οποιουδήποτε σοβαρού δήμου, πολεοδόμου ή αρχιτέκτονα του 21ου αιώνα. Κανένα σοβαρό έργο δε ξεκινάει με το να σκέφτεσαι τι ωραία θα ήταν να είχαμε ένα τάδε κτήριο ή μνημείο. Ολα ξεκινούν από την αναγνώριση κάποιας έλλειψης, κάποιου προβλήματος. Από το να διαπιστώνεις συγκεκριμένες ελλείψεις τουριστικών υποδομών στο να φτάνεις να σχεδιάζεις αγάλματα, μνημεία, αρχαίες απεικονήσεις, είναι ένα τεράστιο λογικό άλμα, που δεν έχει κάποια σύγχρονη αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και πολεοδομική βάση. 1
haris_216 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Αν κάναμε μια υπόθεση ότι λεφτά υπάρχουν κι ότι είναι σχεδιασμένο να αντέξει σεισμούς 8+ ρίχτερ θα ήταν οκ δηλαδή σαν έργο; 1) Ναι, μπορεί να υπάρχουν ακόμα μερικά άτομα που πιστεύουν, αλλά ας πούμε στη περίπτωση της Ρόδου θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα... Πχ το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο για μένα ναι μεν είναι υπερβολή, αλλά τουλάχιστον αντικατοπτρίζει τη κοινωνία του. Πόσο λογικό θα ήταν αν ανταυτού τοποθετούσαν άγαλμα του Βούδα ή του Ποσειδώνα ή κάποιου άλλου άκυρου θεού, ακόμα κι αν υπάρχουν μερικά άτομα στη περιοχή που πιστεύουν; 2) Το ότι χτίζουν τα Σκόπια γιγάντια αγάλματα δε κάνει το επιχείρημα μου εύθραυστο, αλλά μάλλον το ενισχύει, αν παρατηρήσουμε το παράλογο της κατάστασης, την υπόλοιπη σχετικά φτωχική και μινιμαλιστική εικόνα των Σκοπίων και ότι οι συγκεκρινένες ενέργειες δε μοιάζουν για ιδιαίτερα δημοκρατικές, αλλά περισσότερο για απολυταρχικές που επιβάλλονται από τη κυβέρνηση ως προπαγάνδα. Αν ακολουθήσεις το link που έβαλα στην απάντησή μου (στο ξαναβάζω και εδώ) τότε θα δεις ότι οι γιγάντειες κατασκευές (αγάλματα στην συγκεκριμένη περίπτωση) δεν είναι γνώρισμα ούτε μόνο παλαιότερων εποχών, ούτε μόνο των μη δημοκρατικών κοινωνιών, ούτε έχουν να κάνουν μόνο με φτώχεια ή πλούτο. Ρίξε μια ματιά.
V for Vagelis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Αν ακολουθήσεις το link που έβαλα στην απάντησή μου (στο ξαναβάζω και εδώ) τότε θα δεις ότι οι γιγάντειες κατασκευές (αγάλματα στην συγκεκριμένη περίπτωση) δεν είναι γνώρισμα ούτε μόνο παλαιότερων εποχών, ούτε μόνο των μη δημοκρατικών κοινωνιών, ούτε έχουν να κάνουν μόνο με φτώχεια ή πλούτο. Ρίξε μια ματιά. Πιάνεσαι σε μια λίγο πολύ αφηρημένα, ρητορικά γραμμένη ερώτηση μου και αγνοείς την επεξήγηση και πραγματική μου ένσταση που ακολούθησε ακριβώς στην επόμενη πρόταση... Η παρατήρηση ότι και άλλοι σαν και εμάς φτιάχνουν γιγάντια αγάλματα δε καθιστά αυτόματα αντίστοιχες ενέργειες ως λογικά ορθές. Σα να ρωτάω ποιος εν έτει 2015 είναι υπέρ της χούντας και να μου λες μα υπάρχουν οι τάδε "καταξιωμένοι". Χαίρω πολύ....
bluesattack Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Οκ, καταλαβαίνω πως το βλέπεις. Απλα η συγκεκριμένη λογική είναι ανάποδη της πολιτικής δόμησης οποιουδήποτε σοβαρού δήμου, πολεοδόμου ή αρχιτέκτονα του 21ου αιώνα. Κανένα σοβαρό έργο δε ξεκινάει με το να σκέφτεσαι τι ωραία θα ήταν να είχαμε ένα τάδε κτήριο ή μνημείο. Ολα ξεκινούν από την αναγνώριση κάποιας έλλειψης, κάποιου προβλήματος. Από το να διαπιστώνεις συγκεκριμένες ελλείψεις τουριστικών υποδομών στο να φτάνεις να σχεδιάζεις αγάλματα, μνημεία, αρχαίες απεικονήσεις, είναι ένα τεράστιο λογικό άλμα, που δεν έχει κάποια σύγχρονη αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και πολεοδομική βάση. Οχι δεν παει παντα ετσι στις επενδυσεις .Δεν καλυπτεις παντα αναγκες, δημιουργεις αναγκες για να κονομησεις.
V for Vagelis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Οχι δεν παει παντα ετσι στις επενδυσεις .Δεν καλυπτεις παντα αναγκες, δημιουργεις αναγκες για να κονομησεις. Πάλι, χαίρω πολύ... Μιλάμε πάντα για το τι είναι σωστό, λογικό, ηθικό για την πόλη και τους πολίτες της, για το σύνολο της κοινωνίας, όχι για το πως θα κερδίσει λεφτά κάποιος ιδιώτης επιχειρηματίας. Μιλάμε για πραγματικές ανάγκες μιας πόλης, όχι για πλαστές.
haris_216 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Πιάνεσαι σε μια λίγο πολύ αφηρημένα, ρητορικά γραμμένη ερώτηση μου και αγνοείς την επεξήγηση και πραγματική μου ένσταση που ακολούθησε ακριβώς στην επόμενη πρόταση... Η παρατήρηση ότι και άλλοι σαν και εμάς φτιάχνουν γιγάντια αγάλματα δε καθιστά αυτόματα αντίστοιχες ενέργειες ως λογικά ορθές. Σα να ρωτάω ποιος εν έτει 2015 είναι υπέρ της χούντας και να μου λες μα υπάρχουν οι τάδε "καταξιωμένοι". Χαίρω πολύ.... Για να είμαι ειλικρινής δεν μου φάνηκαν καθόλου ρητορικές και σίγουρα όχι αφηρημένες οι δύο θέσεις/ερωτήματά σου αλλά πολύ συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Αν τώρα για κάποιο λόγο που εσύ γνωρίζεις έπρεπε να παρακαμφθούν και να δεχτούμε ότι η κεντρική ιδέα βρίσκεται παρακάτω, οκ. Το αστείο είναι ότι μάλλον συμφωνούμε και οι δύο ότι δεν είναι ίσως θεμιτή, ρεαλιστική ή και χρήσιμη μια τέτοια κατασκευή και απλά διαφωνούμε ως προς το διαδικαστικό. υγ Το τελευταίο σου περί χούντας τα σπάει αλλά μάλλον...χαίρω πολύ κι εγώ, αφού θα βγούμε off topic.
Dakonblackblade Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Αφού το πήραμε αμπάριζα, προτείνω να φτιαχτεί και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. 2
V for Vagelis Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Για να είμαι ειλικρινής δεν μου φάνηκαν καθόλου ρητορικές και σίγουρα όχι αφηρημένες οι δύο θέσεις/ερωτήματά σου αλλά πολύ συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Σωστά, το μόνο ρητορικό ερώτημα είναι το "ποιος χτίζει στις μέρες μας γιγάντια αγάλματα". Και αυτό κυρίως εάν το απομονώσεις από τη συνολική μου θέση. Γιατί μια γενικευμένη λίστα με εκατοντάδες αγάλματα από όλο το κόσμο, χωρίς να γνωρίζουμε εργοδότες, κίνητρα και χρησιμότητα δεν αποτελεί αξιόλογη απάντηση στη θέση μου και δε μπορεί να αποτελέσει καλό μέτρο σύγκρισης.
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Βλαχομπαρόκ εσωτερικής κατανάλωσης, γιατί έξω απλά (θα) γελάει ο κόσμος. Θυμάμαι και το φιάσκο με τη δήθεν εύρεση της γροθιάς του κολοσσού, πολύ παλιά. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες μια ζωή αυτή η χώρα.
Alithinos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2015 Αφού το πήραμε αμπάριζα, προτείνω να φτιαχτεί και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. έχει φτιαχτεί ήδη... Στην... Αμερική. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα