Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όπως τα λέει ο τζοσουα21 είναι, απλά να σου επισημάνω το θέμα της εγγύησης. Αυτή νομίζω πρέπει να την πάρεις από τον παλιό ιδιοκτήτη αφού σε αυτόν την έδωσες. Δύσκολα ο νέος θα σου επιστρέψει κάτι που δεν έχει λάβει!

Στην θέση σου εγώ θα ζητούσα ένα μήνα παράταση για να βρεις καινούργιο σπίτι και να σου πληρώσει την μετακόμιση και θα έφευγα.

• Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δηλαδή αν ο TS δεν του ανοίξει την πόρτα και έχει αλλάξει και κλειδαριά τι θα του κάνει ο ιδιοκτήτης?Ας του φέρει τον νόμο που γράφει οτι έχει αυτό το δικαίωμα.Πόσο μάλλον όταν θα επίσκεψη είναι απροειδοποίητα και όχι με συνεννόηση.

Αν όντως ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα των επισκέψεων, του το λες και αν δεν συμμορφωθεί τον προειδοποιείς για παρενόχληση.Βασικά πριν μάθεις αν έχει ή όχι το δικαίωμα δεν θα έπρεπε να τον αφήσεις να μπεί με υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Δημοσ.

συνεπώς δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να σου κάνει έξωση για να μείνει σε αυτό, άσχετα αν έχει περάσει η τριετία ή όχι, άσχετα αν έχει λήξει το μισθωτήριο ή όχι.

Δεν κάνεις καταγγελία για ιδιοκατοίκηση, κάνεις καταγγελία της μίσθωσης λόγω λήξης.

Δημοσ.

στην 3τία μπορεί ο ιδιοκτήτης (παλιός ή νέος) να ζητήσει να φύγει ο ενοικιαστής (εκτός αν υπάρχει εν ισχύ συμβόλαιο)

Ναι ο ιδιοκτήτης μπορεί να αναγκάσει τον ενοικιαστή δικαστικά , όπου ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ αποφασίζει πόσους μήνες έχει διορία ο ενοικιαστής αναλόγως της προιστορίας και των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς. ΝΑΙ η επίκληση ιδιοκατοίκησης στο δικαστήριο μπορεί να επιταχύνει την διορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε σε κλίμακα μηνών , λίγων ή πολλών αναλόγως πως θα κρίνει ο δικαστής ακούγοντας και τις 2 πλευρές.  

ΥΓ

Το λογικό και το ανθρώπινο είναι να έρθει σε συνεννόηση ο ενοικιαστής με τον νέο ιδιοκτήτη και να βρουν μια κοινώς αποδεκτή - εύλογη διορία. Μην κοιτάμε μόνο τον ενοικιαστή που ξεσπιτώνεται , να δούμε λίγο και το δίκιο του αγοραστή που θέλει να αγοράσει ένα σπίτι να πάει να μείνει. Επειδή είμαστε (υποτίθεται)  πολιτισμένοι θα υπάρξει συμβιβασμός , ο νέος ιδιοκτήτης θα αξιοποιήσει την περιουσία του όπως νομίζει ΑΛΛΑ θα δώσει ένα εύλογο περιθώριο στον ενοικιαστή να βρει άλλη λύση.

• Like 2
Δημοσ.

συνεπώς δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να σου κάνει έξωση για να μείνει σε αυτό, άσχετα αν έχει περάσει η τριετία ή όχι, άσχετα αν έχει λήξει το μισθωτήριο ή όχι.

Δεν κάνεις καταγγελία για ιδιοκατοίκηση, κάνεις καταγγελία της μίσθωσης λόγω λήξης.

Δεν αφορά τον ts αυτό, δεν έχει λήξει η μίσθωση του.

Δημοσ.

στην 3τία μπορεί ο ιδιοκτήτης (παλιός ή νέος) να ζητήσει να φύγει ο ενοικιαστής (εκτός αν υπάρχει εν ισχύ συμβόλαιο)

Ναι ο ιδιοκτήτης μπορεί να αναγκάσει τον ενοικιαστή δικαστικά , όπου ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ αποφασίζει πόσους μήνες έχει διορία ο ενοικιαστής αναλόγως της προιστορίας και των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς. ΝΑΙ η επίκληση ιδιοκατοίκησης στο δικαστήριο μπορεί να επιταχύνει την διορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε σε κλίμακα μηνών , λίγων ή πολλών αναλόγως πως θα κρίνει ο δικαστής ακούγοντας και τις 2 πλευρές.  

ΥΓ

Το λογικό και το ανθρώπινο είναι να έρθει σε συνεννόηση ο ενοικιαστής με τον νέο ιδιοκτήτη και να βρουν μια κοινώς αποδεκτή - εύλογη διορία. Μην κοιτάμε μόνο τον ενοικιαστή που ξεσπιτώνεται , να δούμε λίγο και το δίκιο του αγοραστή που θέλει να αγοράσει ένα σπίτι να πάει να μείνει. Επειδή είμαστε (υποτίθεται)  πολιτισμένοι θα υπάρξει συμβιβασμός , ο νέος ιδιοκτήτης θα αξιοποιήσει την περιουσία του όπως νομίζει ΑΛΛΑ θα δώσει ένα εύλογο περιθώριο στον ενοικιαστή να βρει άλλη λύση.

Συμφωνω πολυ με το ΥΓ. Ωστοσο διατηρω τις επιφυλαξεις μου με τον TS μπαινει και μας τη λέει οτι ο καθενας γραφει το μακρυ του και το κοντο του ενω ο ιδιος δεν έκατσε να διαβασει το συμβολαιο που έχει υπογράψει ολα μέσα τα γράφει. Επισης και αυτο που ειπε ο Maus με προβληματισε σαν να θέλει να κάνει ζημια στον αγοραστη και να παρεμποδισει την αγοραπωλησια. Του το ειχε πει απο την αρχή ο ιδιοκτητης ηταν ξεκαθαρος σε αυτο.

Δημοσ.

Δεν αφορά τον ts αυτό, δεν έχει λήξει η μίσθωση του.

Γι' αυτό και δεν έκανα παράθεση δικό του ποστ, αλλά το δικό σου που είχε τη συγκεκριμένη αναφορά. Ήθελα να καταλήξω στο ότι, μετά το πέρας της 3ετίας, με καταγγελία της μίσθωσης λόγω λήξης (ας υποθέσουμε ότι ήταν από 1 έως 3 έτη) από τον εκμισθωτή, φυσικά και μπορεί ο ιδιοκτήτης να κατοικήσει το διαμέρισμά του.

• Like 1
Δημοσ.

Γι' αυτό και δεν έκανα παράθεση δικό του ποστ, αλλά το δικό σου που είχε τη συγκεκριμένη αναφορά.

Και εγώ απλά διευκρίνηση έκανα, μια και το post μου ήταν απάντηση για την περίπτωση του ts.

Ήθελα να καταλήξω στο ότι, μετά το πέρας της 3ετίας, με καταγγελία της μίσθωσης λόγω λήξης (ας υποθέσουμε ότι ήταν από 1 έως 3 έτη) από τον εκμισθωτή, φυσικά και μπορεί ο ιδιοκτήτης να κατοικήσει το διαμέρισμά του.

Μια και το έθιξες, ας το αναλύσουμε.

Θεωρητικά ίσως, στην πράξη όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Πες ότι έχει περάσει τριετία, και έχει λήξει η μίσθωση. Καταγγελία της μίσθωσης μπορεί ο εκμισθωτής να κάνει είτε προφορικά(απλά να πει στο μισθωτή να φύγει, τον αγνοεί), είτε έγγραφα(κοινοποιώντας/πληρώνοντας εξώδικο, τον αγνοεί επειδικτικά). Μια τρύπα στο νερό θα κάνει με την καταγγελία μίσθωσης λόγω λήξης, ΔΕΝ θα μπορέσει να το κατοικήσει.

Δημοσ.

Και εγώ απλά διευκρίνηση έκανα, μια και το post μου ήταν απάντηση για την περίπτωση του ts.

Μια και το έθιξες, ας το αναλύσουμε.

Θεωρητικά ίσως, στην πράξη όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Πες ότι έχει περάσει τριετία, και έχει λήξει η μίσθωση. Καταγγελία της μίσθωσης μπορεί ο εκμισθωτής να κάνει είτε προφορικά(απλά να πει στο μισθωτή να φύγει, τον αγνοεί), είτε έγγραφα(κοινοποιώντας/πληρώνοντας εξώδικο, τον αγνοεί επειδικτικά). Μια τρύπα στο νερό θα κάνει με την καταγγελία μίσθωσης λόγω λήξης, ΔΕΝ θα μπορέσει να το κατοικήσει.

Εννοείς ότι υποχρεωτικά πρέπει να το ξανανοικιάσει; Και σε περίπτωση που εντός 4μήνου, πχ, δεν τα καταφέρει και αποφασίσει να το κατοικήσει ο ίδιος, ο προηγούμενος ενοικιαστής θα του κάνει τί ακριβώς; Θα τον πάει στα δικαστήρια;

Α, πρόσεξα καλύτερα τις παρενθέσεις. Λες ότι ο μισθωτής θα αρνηθεί να αποχωρήσει. Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα; Στην περίπτωση αυτή η έξωση είναι εύκολη (νομίζω, δηλαδή, γιατί έχω συναντήσει περίπτωση μισθωτή με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπόρεσαν να του κάνουν έξωση και δε γνωρίζω αν το κατάφεραν μέχρι σήμερα). Αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε νομίζω ο νόμος να επιτρέπει στον μισθωτή να μπαστακωθεί σε ξένο σπίτι.

• Like 1
Δημοσ.

Α, πρόσεξα καλύτερα τις παρενθέσεις. Λες ότι ο μισθωτής θα αρνηθεί να αποχωρήσει. Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα; Στην περίπτωση αυτή η έξωση είναι εύκολη νομίζω, δηλαδή, γιατί έχω συναντήσει περίπτωση μισθωτή με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπόρεσαν να του κάνουν έξωση και δε γνωρίζω αν το κατάφεραν μέχρι σήμερα). Αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε νομίζω ο νόμος να επιτρέπει στον μισθωτή να μπαστακωθεί σε ξένο σπίτι.

Κάτσε γιατί τα γυρνάς τώρα, πριν έλεγες ότι μια "καταγγελία" φτάνει, τώρα λες για έξωση...

Όσο για το πόσο εύκολη είναι η έξωση, εδώ δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν πρόκειται για δύστροπο μισθωτή(για όποιον δεν ξέρει, είναι ο ενοικιαστής που καθυστερεί/δεν πληρώνει τα νοίκια), πόσο μάλλον όταν ο μισθωτής πληρώνει κανονικά. Θα πρέπει να κάνει αγωγή απόδοσης μισθίου, να οριστεί δικάσιμος(από μήνες ως και 2 χρόνια σε μερικές πόλεις), βάλε κανα δυο αναβολές, βάλε το χρόνο που χρειάζεται για να βγει η απόφαση... Με λίγα λόγια χαμένος χρόνος και χρήμα για αμφίβολο αποτέλεσμα.

Δεν έχει τύχει να ακούσεις ποτέ ότι και ο νόμος και το σύστημα ευνοούν τους ενοικιαστές και όχι τους ιδιοκτήτες?

Δημοσ.

Μετά την 3τία , εκτός ενεργού συμβολαίου μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να ζητήσει για παράδειγμα ΜΕΓΑΛΗ αύξηση ενοικίου. Ετσι ο ενοικιαστής αναγκάζεται να φύγει!

Επίσης τα σχετικά δικαστήρια γίνονται γρήγορα μέσα σε 2..5μήνες.

Εχουν αλλάξει τα πράγματα και τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία λογικεύτηκε! Δεν είναι όπως παλιά που κάποιος μπαστακωνόταν στην ιδιοκτησία κάποιου καψερού και τον χόρευε στο ταψί αιωνίως. 

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά αν ξέρει κάποιος & μόνο αν πραγματικά ξέρει, θα ήθελα να με συμβουλέυσει, όσον αφορά το τι προβλέπει ο νόμος.

Έχω νοικιασμένο ένα σπίτι 2μιση χρόνια τώρα. Το αρχικό συμβόλαιο ήτανε για 2 χρόνια, οπότε και έληξε και ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι δεν θα κάνουμε νέο συμβόλαιο, αλλά θα παρατείνουμε τη μίσθωση σιωπηρά (σιωπηρή εκμίσθωση). Μάλλον προβλέπεται από τον νόμο αυτό, γιατί συνεχίζει να μου κόβει κανονικά απόδειξη. Ο ιδιοκτήτης το έκανε για να μπορεί να έρχεται κόσμος να το βλέπει, γιατί με το συμβόλαιο μάλλον έχω δικαίωμα να αρνηθώ να μπει κάποιος στο σπίτι. Έτσι ήρθανε το είδανε και το σπίτι είναι στα συμβόλαια για να πουληθεί. Ο καινούριος ιδιοκτήτης θέλει να μείνει μέσα (ιδιοκατοίκιση).

Ξέρει κανένας τα χρονικά περιθώρια που μου δίνει ο νόμος ώστε να αποχωρήσω από το σπίτι? Δηλ αν μου πει σε 1 μήνα θέλω να έχεις φύγει τι κάνω?

Απο τη στιγμη που εν γνωσει σου δεν εχεις συμβολαιο, δε μπορεις να κανεις τιποτα. Ο νομος δεν σε καλυπτει - για να μη παρεξηγηθω, δε μενεις παρανομα, φυσικα, εφ'οσον υπαρχει προφορικη συμφωνια.

Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια 3 χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Μετά τα 3 χρόνια η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία μεταξύ εσάς και του ιδιοκτήτη, ως αορίστου χρόνου. "

Αν λοιπόν είσαι 2.5 χρόνια μέσα έχεις άλλο μισό χρόνο να ψάξεις για σπίτι χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς. 

παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 2235/1994, η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο

Δεν βρισκει εφαρμογη το συγκεκριμενο αρθρο σ'αυτη την περιπτωση, καθως η ιδιόχρηση ακόμη εξακολουθεί να συνιστά νόμιμο λόγο καταγγελίας της μίσθωσης "όταν ο εκμισθωτής ή κύριος του μισθίου, ή σύζυγος ή ενήλικα τέκνα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μίσθιο για επαγγελματική στέγη". (αρ.37 ΠΔ 34/1995- αρ. 9 παρ.9 Ν.813/1978, 22 Ν.1868/1989, 2 παρ. 29 Ν. 2235/1994).

Δημοσ.

υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε νομίζω ο νόμος να επιτρέπει στον μισθωτή να μπαστακωθεί σε ξένο σπίτι.

Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα;

...προφανώς "δεν επιτρέπει ο νόμος να...".

Το θέμα (πρόβλημα) είναι ότι ΘΑ το κατοικήσει ο (νέος, εν προκειμένω) ιδιοκτήτης το σπίτι του (αφού από τη μια ΔΕΝ μπορεί να κάνει έξωση για λόγους "ιδιοκατοίκησης" - από την άλλη όμως μπορεί να το...διεκδικήσει λόγω λήξης συμβολαίου/πέρατος της 3ετίας), μόνο που θα του κοστίσει σε χρονο/ χρήμα / "κόπο - νεύρα" η διαδικασία.

Μετά την 3τία , εκτός ενεργού συμβολαίου μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να ζητήσει για παράδειγμα ΜΕΓΑΛΗ αύξηση ενοικίου. Ετσι ο ενοικιαστής αναγκάζεται να φύγει!

Επίσης τα σχετικά δικαστήρια γίνονται γρήγορα μέσα σε 2..5μήνες.

Εχουν αλλάξει τα πράγματα και τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία λογικεύτηκε! Δεν είναι όπως παλιά που κάποιος μπαστακωνόταν στην ιδιοκτησία κάποιου καψερού και τον χόρευε στο ταψί αιωνίως. 

Δεν νομίζω να έχει "λογικευτεί καμμία νομοθεσία". Δεν είναι θέμα δηλαδή "λογικής της απόδοσης δικαίου", αλλά απαιτούμενου χρόνου με ρεαλιστικούς όρους. Και ενώ "αιωνίως" μπορεί να μην τον ταψοχορεύει τον κάθε "καψερό", οι προτεραιότητες δικών συνεχίζουν να είναι σωρευμένες σε μικρά βουνά.

Συν το όπως ειπώθηκε, 2 σερί αναβολές δικάσιμων δεν είναι τίποτα να παρθούν, με μέσο όρο περίπου τον ένα χρόνο κατ' αναβολή. Κοντολογίς, τα 2 με 3 χρόνια σύνολο για να τελεσιδικήσει μια τέτοια απόφαση, είναι ο πιο πιθανός μέσος όρος.

Δημοσ.

Παρόλο που το θέμα ξέφυγε (όπως συμβαίνει με όλα τα σχετικά με μεσίτες-μισθώσεις [και μερικές φορές τα κατοικίδια :-) ]) για να μην αφήνουμε ανακρίβειες και να διορθώνουμε τα πράγματα όντως η διαδικασία της έξωσης έχει πλέον απλοποιηθεί και σε κάνα δίμηνο μπορείς πλέον να αποβάλεις τον εκμισθωτή εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλοι λόγοι.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...