Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

λοιπόν, τον τελευταίο καιρό τριγυρίζει η ιδέα στο μυαλό μου να ξεκινήσω δειλά δειλά  να μπώ στον κόσμο της φιλοσοφίας!Και θέτω το εξής ερώτημα:Αξίζει;Ή θα μπώ σε έναν φαύλο κύκλο και δεν θα βγάλω άκρη;

Όποιος έχει ασχοληθέι παρακαλώ ας με βοηθήσει!

Επίσης ποια είναι καλά βιβλία για να ξεκινήσω να μπαίνω στο θέμα για το τι εστί φιλοσοφία;

Ξεκινάμε με σύγχρονους φιλοσόφους?Δυτική φιλοσοφία ή ανατολική?Ή μηπώς καλύτερα με τους αρχαίους τους δικούς μας?

Ευχαριστώ!

• Like 1
Δημοσ.

Οι αρχαίοι ασχολούνταν με την φιλοσοφία γιατί ήταν πλούσιοι και είχαν 24 ώρες ελεύθερο χρόνο την ημέρα.

Οπότε θα σου απαντήσω φιλοσοφικά: Ξέρω γω, ότι θες κάνε!

• Like 2
Δημοσ.

Τι άκρη θες να βγάλεις δηλαδή; 

Άμα σε ενδιαφέρει η φιλοσοφία πάρε βιβλία και διάβασε. Θα βρεις τα πάντα μέσα από βλακείες που πίστευαν οι άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση στην επιστήμη, ιδέες πάνω σε ζητήματα τρόπου ζωής, πολιτικής διακυβέρνησης, χρήσης της λογικής και της επιχειρηματολογίας, παραλογισμούς, καθώς και πολύ χρήσιμες ιδέες και προοπτικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να πας μπροστά στη ζωή σου. 

Εγώ θα σου πρότεινα να βρεις κανένα βιβλίο που να μιλάει γενικότερα για την φιλοσοφία και της Ανατολής και της Δύσης και να ξεκινήσεις από εκεί για να βρεις τι σε ενδιαφέρει περισσότερο.

• Like 3
Δημοσ.

Καλησπέρα,

λοιπόν, τον τελευταίο καιρό τριγυρίζει η ιδέα στο μυαλό μου να ξεκινήσω δειλά δειλά  να μπώ στον κόσμο της φιλοσοφίας!Και θέτω το εξής ερώτημα:Αξίζει;Ή θα μπώ σε έναν φαύλο κύκλο και δεν θα βγάλω άκρη;

Όποιος έχει ασχοληθέι παρακαλώ ας με βοηθήσει!

Επίσης ποια είναι καλά βιβλία για να ξεκινήσω να μπαίνω στο θέμα για το τι εστί φιλοσοφία;

Ξεκινάμε με σύγχρονους φιλοσόφους?Δυτική φιλοσοφία ή ανατολική?Ή μηπώς καλύτερα με τους αρχαίους τους δικούς μας?

Ευχαριστώ!

Εάν θέλεις να διαβάσεις για να δεις απόψεις άλλων ανθρώπων, τότε μην αγχώνεσαι και πάρε ό,τι σου φαίνεται πιο εύκολο να διαβάσεις. Ακόμα και λογοτεχνία θα ήταν ΟΚ για αρχή. Βασικά, μόνο λογοτεχνία για αρχή και όχι αυτά που σκέφτεσαι. 

Εάν θέλεις να διαβάσεις γιατί θέλεις να ασχοληθείς με το άθλημα, τότε έχεις άλλα πεδία να δεις πρώτα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που φαντάζεσαι. Οπότε, όχι απλά δεν θα βγάλεις άκρη αλλά είσαι και πολύ μακριά. 

Συμπέρασμα; Διάβασε καμία λογοτεχνία και βλέπεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Καλώς ήρθες στο κλαμπ Μιχάλη!

Το να αρχίσεις να ασχολήσε με φιλοσοφία φυσικά και αξίζει! Όχι μόνο με το να διαβάσεις ένα βιβλίο περνά η ώρα σου, αλλά μαθαίνεις και πράματα που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, και κυρίως εξασκείς τον νου σου!

Προσωπικά θα σου πρότεινα να αρχίσεις από κλασσική αρχαία. Και αυτό κυρίως γιατί πολλές φορές όταν διαβάζεις 'σύγχρονους' φιλόσοφους θα δεις να αναφέρονται σε παλαιούς, ή να χρησιμοποιούν παραδείγματα, ή να επεκτείνουν τη δουλειά παλαιότερων, και έτσι θα ήταν καλή ιδέα να έχεις διαβάσει τα κείμενα στα οποία αναφέρονται οι 'νέοι' άμα θες να διαβάσεις τους νέους. Συν του ότι άμα διαβάσεις τους νέους έχοντας πρώτα γνώση για το τι είπαν οι παλιοί, θα μπορείς να τα δεις με άλλη οπτική. 

Η φιλοσοφία χωρίζεται σε Προσωκρατικούς και Μετασωκρατικούς, δηλαδή ο Σωκράτης είναι το σημείο 0 στην φιλοσοφία, όπως στον χρόνο είναι ο Χριστός. Φιλοσοφία είναι όπως λέει η λέξη, η αγάπη για τη γνώση. Το να σου αρέσει, να τη βρίσκεις, να αγαπάς το να μαθαίνεις νέα πράγματα και να γνωρίζεις καλύτερα το κόσμο, το περιβάλλον γύρω σου, τους ανθρώπους, τη ζωή... τα πάντα!

Άμα διαβάσεις τα βιβλία των αρχαίων φιλοσόφων θα διαπιστώσεις ότι σε πολλά θα αναφέρουν και επιστημονικές γνώσεις. Αυτό γιατί τότε δεν υπήρχαν επαγγελματίες επιστήμονες, και η θέληση του να μάθεις, εμπεριείχε και τις επιστήμες. Σήμερα πολλοί διαχωρίζουν τη φιλοσοφία από την επιστήμη. Λένε κάποιοι πως επιστήμη είναι μόνο ότι μελετά φαινόμενα του υλικού κόσμου, και επιδέχεται πειραματισμό και επαλήθευση. Εμένα προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η παλαιότερη χρήση του όρου...

Πιστεύω θα ήταν καλό να διαβάσεις έστω ένα έργο από τη κάθε μεγάλη σχολή φιλοσοφίας της αρχαιότητας, για να μπορείς να διακρίνεις. Οι μεγάλες σχολές είναι οι Πλατωνιστές, οι Στωικοί, οι Περιπατητικοί, και οι Επικουριστές. 

Από Επίκουρο δυστυχώς έχουμε λίγα πράματα... Τα περισσότερα βιβλία του καταστράφηκαν κατά την εποχή του Χριστιανισμού, μάλλον επειδή ήταν άθεος. Ότι υπάρχει από αυτόν μπορεί να συμπεριληφθεί σε 1 και μόνο βιβλίο. 

Από τη σχολή του Αριστοτέλη, έχουμε τα συγγράμματα του Αριστοτέλη, αρκετά από τα οποία δεν είναι τόσο 'φιλοσοφικά' με τη σημερινή έννοια, αλλά περισσότερο 'επιστημονικά' θα έλεγα, και κάποια ιστορικά. Από Αριστοτέλη θα σου πρότεινα το 'Αθηναίων Πολιτεία', το οποίο αν και ιστορικό κυρίως, αξίζει ένα διάβασμα γιατί σου παρουσιάζει όλη την εξέλιξη των πολιτευμάτων από τη Βασιλεία στη Τυραννία, απ' τη Τυραννία στην Αριστοκρατία, και απ αυτή στην Ολιγαρχία, και απ' αυτή στη Δημοκρατία. Αξίζει να δει κανείς ποια ήταν τα προβλήματα της κοινωνίας, και ποιες ζυμώσεις και παράγοντες οδήγησαν στην συνεχή εξέλιξη των πολιτευμάτων μέχρι να οικοδομηθεί η Δημοκρατία. Πως προέκυψε η ιδέα της Ισονομίας ? Ποιες οι κοινωνικές τάξεις, και τι προνόμια είχαν, και πως αυτά έπαιξαν ρόλο ? Και φυσικά θα μάθεις ποια ήταν η πραγματική, 'Άμεση' Δημοκρατία, την οποία ο Αριστοτέλης περιγράφει νόμο - νόμο και θεσμό - θεσμό. Πρέπει να σε προειδοποιήσω όμως ότι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα πάθεις deja vu, και ίσως πολιτισμικό σοκ, όταν αντιληφθείς πως εδώ και 3000 χρόνια η κοινωνία των ανθρώπων έχει τόσο μα τόσο ίδιες συνήθειες, ίδιες δόξες, ίδια προβλήματα, και ίδιες ανάγκες... Την άποψη του ίδιου του Αριστοτέλη για το ποιο θα ήταν το ιδανικό πολίτευμα θα τη βρεις σε άλλο βιβλίο, τα Πολιτικά. Εμένα όμως δεν μου άρεσε γιατί ήταν φασίστας. Υποστήριζε πως κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται από τη φύση τους κατώτεροι για να είναι δούλοι και άλλα τέτοια...

Στωικοί, υπάρχουν πολλοί, και πολλά βιβλία τους. Προσωπικά έχω υιοθετήσει ένα σκεπτικό των στωικών, που είναι απ' τις βασικές ιδέες τους. Το ότι επειδή η ζωή θα σου φέρει πολλές αναποδιές και δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να αποφασίσεις από τώρα πως κάθε τι κακό που μπορεί να συμβεί, θα συμβεί. Πως όλα θα σου παν χάλια, και αυτό που εύχεσαι να μη σου τύχει ποτέ, πως θα σου τύχει. Έτσι, προετοιμάζεις τον εαυτό σου ψυχολογικά, αλλά και με άλλους τρόπους, και αν κάποτε γίνει τελικά το κακό, το δέχεσαι πιο εύκολα, ήρεμα. Για αυτό και η λέξη 'στωικός' χρησιμοποιείται και για να δηλώσει τον ήσυχο, ήρεμο άνθρωπο στις μέρες μας.

Τώρα όσων αφορά για τους Πλατωνιστές, ξεκίνα από τον ίδιο τον Πλάτωνα, που αποτελεί αγαπημένο μου. Ο Πλάτων άνοιξε το πρώτο σχολείο στο κόσμο, τη γνωστή 'Ακαδημία', ένα ίδρυμα δωρεάν παιδείας, το οποίο λειτούργησε για 10 αιώνες, μέχρι και το κλείσιμο της με αυτοκρατορικό διάταγμα του Μέγα Θεοδόσιου. Βασική ιδέα του Πλάτωνα ότι η άγνοια και η αμάθεια είναι τα μεγαλύτερα κακά, και πως η παιδεία θα έπρεπε να είναι δωρεάν και υποχρεωτικό αγαθό για όλους. Επίσης εξέφρασε την ιδέα ότι οι δούλοι δεν ήταν κατώτερα όντα (πρωτοφανή για την εποχή του), αλλά απλά άνθρωποι που ήταν ατυχές στις ζωές του. Πρώτος επίσης είπε να σταματήσουν οι γυναίκες να είναι κλεισμένες συνέχεια στο σπίτι και να βγουν έξω, να πάρουν και αυτές παιδεία, να παν στα χωράφια να δουλέψουν, να παν στο στρατό να πολεμήσουν... Αν το καλοσκεφτείς, πράγματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, όπως ισότητα των φύλων αλλά και των φυλών, και δωρεάν παιδεία, ήταν δικές του ιδέες και τα χρωστάμε σε αυτόν. Τα βιβλία του έχουν τη μοναδική ικανότητα να είναι ενδιαφέροντα συνεχώς. Δηλαδή αφού τα διαβάσεις μια φορά και καταλάβεις κάποια πράγματα, μετά από 1 χρόνο πχ να θες να τα ανοίξεις και να τα ξανα-διαβάσεις, γιατί κάτι άλλου που έμαθες με άλλο τρόπο θα σε βοηθήσει να δεις το βιβλίο αλλιώς, και θα συνεχίζεις να μαθαίνεις περισσότερα και να σου αλλάζουν οπτική τα βιβλία του σε βάθος χρόνου... Συν του ότι αναφέρει πολλά και για τα μεταφυσικά, οπότε αν σε ενδιαφέρουν και αυτά, τα καλύπτει. Επίσης μοναδικό στον Πλάτωνα, ότι τα βιβλία του είναι γραμμένα σε μορφή διαλόγων μεταξύ προσώπων (σαν να διαβάζεις θεατρικό σκετς ένα πράγμα), που τα κάνει ιδιαίτερα ευχάριστα στο διάβασμα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Edutainment του 2500 π.Χ.

Συγκεκριμένα από Πλάτωνα ξεχωρίζω τα εξής:

Συμπόσιο: Αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, τη φύση του έρωτα.

Φαίδρος: Περεταίρω εμβάθυνση στα ερωτικά. Τι μας πιάνει όταν ερωτευόμαστε ? Πως συμπεριφερόμαστε στον έρωτα ? Υπάρχει το 'άλλο μου μισό' ?

Πολιτεία: Τι είναι το δίκαιο και τι το άδικο ? Τι είναι πόλη, τι πολιτική, τι πολίτης ? Ποιες οι βασικές αρχές για την ίδρυση ενός πολιτεύματος ;

Γοργίας: Η τέχνη του ρήτορα. Ποια τα τεχνάσματα του λόγου που χρησιμοποιούν ? Οδηγός για να μη πιανόμαστε πρόβατα.

Τίμαιος: Η πρώτη και αυθεντική μαρτυρία για την Ατλαντίδα, ποιο το νόημα της ιστορίας της ? Η δημιουργία του κόσμου, σε ένα βιβλίο που εκπλήσσει πολύ και δημιουργει περισσότερα ερωτήματα από όσα λύνει.Από τη μια γιατί περιγράφει το Big Bang, και από την άλλη μιλά για μονοθεισμό ένα Θεό να δημιουργεί το σύμπαν, 500 χρόνια πριν τον Χριστό.

Ευθυφρών: Τι είναι 'όσιο' ? Είναι κάτι όσιο επειδή θέλει ο Θεός να το κάνουμε, ή επειδή το ίδιο είναι όσιο, θέλει και ο Θεός να το κάνουμε ?

Ίων: Αυτό μου αρέσει κυρίως γιατί ξεσκεπάζει και 'ξεμπροστιάζει' τους μεγάλους ποιητές όπως Όμηρο και Ησίοδο, και κατακρίνει τη πλειοψηφία των Ελλήνων εκείνης της εποχής που θεωρούσαν τα βιβλία αυτά κάτι όπως εμείς οι Χριστιανοί την Αγία Γραφή. Απροκάλυπτα σε αυτό το βιβλίο τους κατηγορεί ότι για να κάνουν τα ποιήματά τους πιο ενδιαφέροντα πήραν ποιητική άδεια και έβαλαν τόσες σάλτσες με αποτέλεσμα να δίνουν λάθος εντυπώσεις για τα θεία και άλλα. Λέει πως αν οι θεοί ήταν θεοί δεν θα έκαναν τόσο 'θνητά' πράγματα όπως το να βιάζουν και να τσακώνονται μεταξύ τους για καπρίτσια, και πως ακόμα άμα τα έκαναν, δεν θα έπρεπε να διδάσκονται αυτά τα πράγματα για να μη παίρνουν τα παιδιά κακά πρότυπα.

Κρατύλος: Αυτό στο συστήνω άμα σου αρέσει η φιλολογία και θες να μάθεις περισσότερα για τη γλώσσα, και ιδιαίτερα την Ελληνική. Θέτει το ζήτημα του αν η γλώσσα και τα ονόματα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι κοινωνική σύμβαση, ή υπάρχουν 'ορθές' και 'σωστές' καθ' αυτές λέξεις για το κάθε τι. Σου δείχνει με τι σκεπτικό φτιάχτηκαν οι λέξεις, και θα σε κουφάνει. Πχ η Δύναμη, το Δόρυ, η Δράση και άλλες λέξεις αρχίζουν με το Δέλτα επειδή για να πεις το δέλτα ασκείς δύναμη με τη γλώσσα, και οι λέξεις αυτές σχετίζονται με τη χρήση δύναμης. Ενώ λέξεις όπως Λείο και Λάδι αρχίζουν με το Λάμδα, επειδή γλώσσα γλιστρά όταν πας να το πεις, και τόσο το λάδι όσο και οι λείες επιφάνειες γλιστράν...

Απολογία Σωκράτους: Τι έκανε ο Σωκράτης και τον καταδίκασαν σε θάνατο ? Ποιες η κατηγορίες ? Πως υπερασπίστηκε τον εαυτό του ? Άξιζε τη ποινή ή ήταν αθώος ?

Αυτά για αρχή....  :)

Τώρα εγώ τα χω περάσει και διαβάσει αυτά, και έχω αρχίσει να ανακαλύπτω έναν άλλο, πιο πρόσφατο φιλόσοφο, τον Alberto Camus.

Προσοχή όμως μη χωθείς κατ' ευθείαν σε Camus εσύ, ακολούθα τη συμβουλή μου και διάβασε αρχαίους πρώτα. Αν διαβάσεις Camus απροετοίμαστος μπορεί και να σε πιάσει κατάθλιψη.

• Like 13
Δημοσ.

Συμπόσιο: Αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, τη φύση του έρωτα.

Φαίδρος: Περεταίρω εμβάθυνση στα ερωτικά. Τι μας πιάνει όταν ερωτευόμαστε ? Πως συμπεριφερόμαστε στον έρωτα ? Υπάρχει το 'άλλο μου μισό' ?

Ενδιαφέρον αυτά τα θέματα και τα μελετούσαν και τότε! Mου θυμίζουν τα ερωτοthreds που ανοίγουν εδώ ο flaoutistas και άλλοι.

• Like 1
Δημοσ.

Αν θέλεις κάτι "συγκεντρωτικό" ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ--Ι.Μ. ΜΠΟΧΕΝΣΚΙ

Εχει τα βασικά:Την φιλοσοφία της ύλης,της ιδέας,της ζωής,της ουσίας,της υπάρξεως,του όντος.Το κάναμε στην σχολή,καλό είναι για μια πρώτη σφαιρική ενημέρωση

• Like 1
Δημοσ.

Φιλοσοφικά βίντεο καταρχήν και άμα θες πήγαινε και στα βιβλία. 

Εγώ πιστεύω πως η φιλοσοφία είναι απαραίτητη για έναν άνθρωπο. Η αλληλουχία σκέψης με ορθό τρόπο ούτως ώστε να φτάνεις στην πηγή του θέματος , είναι μεγάλο πράγμα. Φτιάχνει και διευρύνει τον τρόπο σκέψης, μπαίνεις στη θέση άλλων ανθρώπων , αποκτάς ολοκληρωμένη γνώμη για τη στάση ζωής σου. 

Εγώ την έχω καταβρεί με 1-2 κανάλια στο youtube που μιλάνε για φιλοσόφους. Εννοείται και σύγχρονους τους οποίους αγνοούμε.

και μερικά πιο αμερικανοποιημένα για τις ιδεολογίες. 

Αυτά χρησίμοποίησε τα σαν εισαγωγή και αν σου αρέσουν διάβασε και τα κείμενα. 

• Like 2
Δημοσ.

Σίγουρα αξίζουν. Αυτά που έγραψε ο Alithinos είναι πολύ χρήσιμα. Από πιο σύγχρονους πολύ καλός είναι ο Bertrand Russell. Έχει πάρει και Νομπελ και θεωρείται από τα μεγαλύτερα μυαλά του προηγούμενου αιώνα. Το βιβλίο του 'Η κατάκτηση της ευτυχίας' είναι πολύ ωραίο.

Γενικά, διάλεξε προσεκτικά τι θα διαβάσεις. Εγώ προσωπικά είμαι άτομο που 'ζω' αυτό που διαβάζω κι επηρεάζομαι. Στο λύκειο κόντεψα να πάθω κατάθλιψη διαβάζοντας φιλοσοφία. Αρχίζεις και ξυπνάς αλλά βλέπεις τους γύρω σου να παραμένουν κοιμισμένοι και σε κυριεύει μια ψυχική μοναξιά.

Πλέον την βρίσκω κουραστική τη φιλοσοφία και το γύρισα σε λογοτεχνία. Είχα κάνει 1 μάθημα φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο και ναι μεν ήταν ενδιαφέρον αλλά κάποια πράγματα τα βρήκα ανώφελα. Πχ μας ρωτούσαν "πως ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή δεν ονειρεύεσαι;" Όποια απάντηση και να έδινες υπήρχε μια αντίθετη. Μου φαίνεται ότι η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, απλά σε βοηθάει να βρεις εσύ την απάντηση που σου ταιριάζει.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...