φιρίκι Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2016 Ορεξη να 'χεις και χρόνο και πρόσβαση σε βιβλία και νομίζω οτι ναι, αξίζουν τον κόπο δίαφορα βιβλία. Απο τους αρχαίους, το Ταό, τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, Νίτσε, Σοπενάουερ, Σαρτρ και δεν συμμαζεύεται, υπάρχει άφθονο υλικό για σκέψη. Μπορείς να δοκιμάσεις το <<Εισαγωγή στην Φιλοσοφία>> του Πελεγρίνη. Τέλος, νομίζω οτι, διαβάζοντας, αξίζει να λαμβάνει κανείς υπόψη τόσο τις αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή το πότε γράφτηκε κάτι, όσο και τον βίο του/της συγγραφέως γιατι συχνά αυτό βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση του κειμένου.
Alithinos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Για το λογο αυτο εγω θα προτιμουσα ενα ιστορικο βιβλιο. Άλλο να διαβάσεις τι έγραψε κάποιος σήμερα για εκείνους, άλλο να διαβάσεις τη έγραψαν εκείνοι για τα της εποχής τους. Άσε δε, που στα μοντέρνα ιστορικά βιβλία συνήθως ο συγγραφέας περνάει και τις προσωπικές του απόψεις, πράγμα που δεν μου αρέσει. Το να ασχοληθεί κάποιος με την 'πρωτογενή ύλη', θα τον οδηγήσει στο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Και αυτό καλό είναι, γιατί έτσι μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Άσε δε που πολλά πράγματα τα ιστορικά βιβλία είτε τα αγνοούν είτε τα αποκρύπτουν, κλτπ με σκοπό να περάσουν στον αναγνώστη ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα τη δική τους εκδοχή. Τουλάχιστον τα 'γενικά', εκτός και αν πας σε πολύ εξειδικευμένα ιστορικά βιβλία. Αυτό το λέω κυρίως έχοντας υπ' όψιν μου την Ιστορία που διδάσκουν στην υποχρεωτική παιδεία, ως και το Λύκειο, και όχι τα βιβλία τα ιδιωτικά που αγοράζεις από ένα βιβλιοπωλείο, γιατί τουλάχιστον τα βιβλία αυτά τα οποία γενικά προσπαθούν να σου δώσουν μια εικόνα, λόγο χώρου δεν μπορούν να καλύψουν αρκετά τη κάθε πτυχή, και υποχρεωτικά κάποια πράγματα θα τα προσπεράσουν. Στο σχολείο όμως, στα μαθήματα που οι περισσότεροι παρακολουθούν, και διαρκούν 12 έτη, δεν θεωρώ ότι έπρεπε να υπήρχαν τέτοιες παραλήψεις και απολυτότητα. Γιατί το λέω αυτό ; Ένα παράδειγμα: Στο σχολείο με έμαθαν δύο διαφορετικά πράγματα πχ για τα θρησκευτικά πιστεύω των προγόνων μας. Το ένα ότι πίστευαν πως κατοικούσαν υπεράνθρωπα πλάσματα σε αληθινά παλάτια στο βουνό Όλυμπος και ήταν τόσο αφελής που δεν προσπάθησε κανένας τους να πάει στον Όλυμπο και να δει αν όντως αυτά ισχύουν, και το άλλο, νομίζω στα θρησκευτικά Λυκείου το είχα διαβάσει, ότι ήταν ειδωλολάτρες και λάτρευαν τα αγάλματα, και πίστευαν πως τα ίδια τα αγάλματα ήταν θεοί. Αυτά τα αντικρουόμενα δέχεται κάποιος στο Ελληνικό σύστημα παιδείας. Ωστόσο διάβασα στον Πλάτωνα, στον Τίμαιο, ο οποίος Πλάτωνας ανέφερε παλαιότερα πιστεύω που νωρίτερα είχε γράψει ο Παρμενίδης, πως το σύμπαν το έφτιαξε ένας Θεός, ο οποίος ούτε σε παλάτι σε κάποιο βουνό ζει, ούτε είναι κάποιο είδωλο, αλλά δεν αποτελείται καθόλου από ύλη, και υπάρχει και υπήρχε από πριν και έξω από την ύλη. Και στον Πλούταρχο τον Χαιρωνεύς, ο οποίος ήταν ο ίδιος ιερέας και άρα τα όσα γράφει official, διάβασα πως κατά τα πιστεύω τους οι 'θεοί' ήταν άυλα πνεύματα με εξουσίες πάνω στην ύλη. Οι αρχαίοι συγγραφείς λοιπόν διέψευσαν τα όσα μου δίδασκαν 12 χρόνια δάσκαλοι και καθηγητές. Έτσι λοιπόν, δεν μπορώ παρά να προτείνω σε κάποιον που θέλει να μάθει, να διαβάσει και να μελετήσει τις ίδιες τις πηγές, αναφορικά με την ιστορία και το πως ζούσαν, τι πίστευαν, τι έτρωγαν κτλπ, τους ίδιους αυτούς που έζησαν εκείνη την εποχή και μας διηγούνται πως τα έκαναν όλα αυτά.
bluesattack Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Άλλο να διαβάσεις τι έγραψε κάποιος σήμερα για εκείνους, άλλο να διαβάσεις τη έγραψαν εκείνοι για τα της εποχής τους. Άσε δε, που στα μοντέρνα ιστορικά βιβλία συνήθως ο συγγραφέας περνάει και τις προσωπικές του απόψεις, πράγμα που δεν μου αρέσει. Ok.Ας συζητησουμε λοιπον για ενα συγχρονο φιλοσοφο.Για να δουμε (ας μεινουμε στα επιγεια..) τι τροφη για σκεψη εχει να μας δωσει.Ανεφερε καποιον που σε εντυπωσιασε..Για να δουμε ποσο μπορει να ξεφυγει απο τα κλισε , τις ''προειδοποιησεις'' , τις ''προφητειες'' καποιας εβδομιαδιαιας αρθογραφιας. Εχεις παρατηρησει οτι πολλα βιβλια εχουν πομπωδη τιτλο ? Το Τελος της Ιστοριας Το Τελος της Εργασιας Το Τελος του Λογου κοκ..
dritan90 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2016 Προσοχή όμως μη χωθείς κατ' ευθείαν σε Camus εσύ, ακολούθα τη συμβουλή μου και διάβασε αρχαίους πρώτα. Αν διαβάσεις Camus απροετοίμαστος μπορεί και να σε πιάσει κατάθλιψη. γιατι οχι αφου ειναι στην εποχη μας-σκεφτεσαι για πραγματα πιο κοντα στην εποχη μας- Satre kai Camus,Κierkengaard δανός
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα