Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος στον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος για έναν ελεύθερο επαγγελματία.

Ας υποθέσουμε ότι ο μηνιαίος μισθός είναι 1000 ευρώ + 23% ΦΠΑ = 1230 ευρώ το μήνα.

Τι κρατήσεις έχω και τι μου μένουν καθαρά καθαρά στο τελος του μήνα;

Ευχαριστώ πολύ!

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αστα τρελα, αυτα τα 1000 ειναι χωρίς την ασφάλιση?

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/657840/forologiko-agrotes-eleytheroi-epaggelmaties-kai-idioktites-akiniton-oi-megaloi-xamenoi

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/27082

Μεγάλα βάρη θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα λεγόμενα «μπλοκάκια» καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί, θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος στον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος για έναν ελεύθερο επαγγελματία.

Ας υποθέσουμε ότι ο μηνιαίος μισθός είναι 1000 ευρώ + 23% ΦΠΑ = 1230 ευρώ το μήνα.

Τι κρατήσεις έχω και τι μου μένουν καθαρά καθαρά στο τελος του μήνα;

Ευχαριστώ πολύ!

α) Δεν προσμετράς στον "μισθό" το ΦΠΑ. Αυτό όπως το εισπράτεις, μείων το ΦΠΑ που έχεις πληρώσεις, δίνεις το υπόλοιπο στην εφορία. Ποτέ μα ποτέ μην υπολογίζεις το ΦΠΑ σε τίποτα. Να ήσουν Αγγλία να πω ναι, αν είσαι στο flat VAT scheme όπως εγώ.

β) Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχεις έξοδα για να τα βγάλεις από το εισπρακτέο ποσό και να σου μειώσει την φορολογία; π.χ έξοδα μετακίνησης προς-από την δουλειά. μεσημεριανό. κλπ;

Δημοσ.

Με βάση την εικόνα..

Από τα 1000 ευρώ μισθό τα 780 θα πηγαίνουν στο κράτος; Κάθε μήνα;

Αν ναι, ο ελεύθερος επαγγελματίας στοχεύει να βγάζει 3000 ευρώ κάθε μήνα ώστε να βγάζει μισθό της προκοπής;;

Δημοσ.

Με βάση την εικόνα..

Από τα 1000 ευρώ μισθό τα 780 θα πηγαίνουν στο κράτος; Κάθε μήνα;

Αν ναι, ο ελεύθερος επαγγελματίας στοχεύει να βγάζει 3000 ευρώ κάθε μήνα ώστε να βγάζει μισθό της προκοπής;;

Έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές τις τελευταίες μέρες. Έτσι αυτη τη στιγμή ο φόρος εισοδήματος ελευθερου επαγγελματία προβλέπεται να ειναι 22% και οι εισφορές να είναι αφορολόγητες. Με τους υπολογισμούς μου αυτο σημαίνει ότι από 1000 ευρώ εισοδημα (+ΦΠΑ) οι φόροι, χωρίς να περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, είναι 655 και όχι 780. Μετά το πρώτο έτος ο φόρος είναι μικρότερος αφου έχει ήδη γίνει και θα είναι μόνο 520 για εισόδημα 1000+ΦΠΑ. Βέβαια από το τρίτο έτος εργασίας θα υπάρχει και το τέλος επιτηδεύματος, και έτσι οι συνολικοι φοροι πιθανον να φτασουν τα 570 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται περισσότερο όταν το μηνιαίο εισόδημα υπερβεί το 2080 περίπου.

Σίγουρα αυτα τα νούμερα δεν είναι απόλυτα ακριβή μια και στην ελλάδα το φορολογικό καθεστώς αλλάζει αναδρομικά από την αρχή του έτους κάθε χρόνο, και ακόμα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ισχύει για το 2016.

Δημοσ.

Την προκαταβολή κανονικά δεν πρέπει να την βάζεις καθώς συμψιφίζεται με τη περσινή (όταν είναι σταθερό το ποσό στο χρόνο ... πράγμα που δεν θα ισχύει για τα επόμενα χρόνια και άρα θα υπάρχει "net outflow" κάθε χρόνο)

ΑΛΛΑ

πρέπει να βάλεις τουλάχιστον

- 26% (που είναι σήμερα και όχι 20%) φόρο

- Τέλος επιτηδεύματος

- Εισφορά αλλυλεγγύης (το παράδειγμα της εικόνας είναι στο όριο της μηδενικής εισφοράς, με ένα ευρό παραπάνω βάζει 0,7%)

(υπάρχουν και κάτι άλλα "ψιλά" στις σημερινές εισφορές)

έσοδα 12.001 το χρόνο (όπως αναφέρθηκε το ΦΠΑ δε το λογαρισάζομε, δεν είναι λεφτά σου)

- 20%  εισφορά ΚΣ

- 7,5% εισφορά ΕΠΙΚ

- 6,9% εισφορά ΚΥ

- 4% εφάπαξ (δεν είμαι σίγουρος αν το έχουν όλοι)

= - 38,4% εισφορές

= - 4608

Φορολογητέα 7.392,62

- 26% Φορος εισοδηματος

- 0,7% εισφορά αλλυλεγύης

= -26,7% = φόροι 1.973,83

καθαρό κέρδος μετά φόρων =  5.418,79

- τέλος επιτηδευματος = -650 Ευρώ

Τελικά "παντελόνάτο" ποσό = 4.768,79

δηλάδή από τα 12.001 του μένουν τα 4.768,79, σου φέγει δηλαδή κάτι πάνω από το 60%. Αυτό είναι φυσικά αρκετά χειρότερο για μεγαλύτερα έσοδα.

Χοντρικά υπολόγισε 70% εισφορές + φόροι μέχρι τις 20.000 ευρώ. Από εκεί και μετά πέφτει.

Δε νομίζω, από εκεί και μετά μεγαλώνει αφού ανεβαίνεις κλίμακα (εκτός αν βάλουν "ταβάνι" στις εισφορές)

• Like 1
Δημοσ.

Φορολογητέα 7.392,62

Νομίζω οτι αν έχει τεκμήρια πάνω από 7392 τότε θα του επιβληθεί φόρος επί των τεκμηρίων και οχι τα 7392. Ετσι δεν ειναι;

Δημοσ.

Νομίζω οτι αν έχει τεκμήρια πάνω από 7392 τότε θα του επιβληθεί φόρος επί των τεκμηρίων και οχι τα 7392. Ετσι δεν ειναι;

Ναι ΟΚ, μιλάμε για το base scenario ... "στη καλύερη που θα λέγαμε"

Δημοσ.

Απλοικη η ερωτηση μου, αλλα τελικα αξιζει να ξεκινησει καποιος αυτη τη διαδικασια για να βγαζει τοσα λιγα?

Ανάλογα την περίπτωση, στις περισσότερες όχι.

• Like 2
Δημοσ.

Θυμάμαι στη πρώτη μου δουλειά ήμουν ακριβώς το παραπάνω σενάριο ... 12.000

οι ασφαλιστικές μου εισφορές ήτα περίπου 3000 το χρόνο ...

έπεφτα στο αφορολόγητο

....

Τώρα δε θα άξιζε να δουλέψει κάποιος νέος μηχανικός για το ίδιο σενάριο.

Αυτό για όσους λένε τη νέα καραμέλα ότι πρέπει να γίνει "για να μη φευγουν οι νέοι επιστήμονες έξω".

θυμάμαι έναν τύπο που μας έλεγε πόσο "τρομερό" ήταν ότι έβγαλε 150.000 Ευρώ το χρόνο και το γερμανικό κράτος του πήρε τα μισα. Κάποτε λέγαμε ότι τουλάιχστον εδώ οι φόροι ήταν μικρότεροι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...