pontez2 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Φανατισμός είναι επίσης να βγάζεις δόγματα, ακόμα και δόγματα μετριοπάθειας, σχετικά με πράγματα τα οποία δε γνωρίζεις. Όπως αυτός ο πεταμένος ιμάμης (?) που έλεγε πως η γη είναι επίπεδη και δεν περιστρέφεται φέρνοντας για παράδειγμα ένα αεροπλάνο: είναι λογικό να θεωρεί την επιστήμη ανεπαρκή όταν πραγματεύεται ζητήματα που δεν έχει μελετήσει επαρκώς ή αδυνατεί να καταλάβει. Αντίστοιχα όταν ακούγεται η φράση "πριν το big bang" "πριν τη δημιουργία του σύμπαντος" και "αιώνιο κενό". Κοιταξε, δεν έχουν όλοι γνωσεις αστροφυσικου. Αλλά να αναφερόμαστε σε φανατισμό επειδή δεν είμαστε αστροφυσικοί; Ουτε δογματισμό βλέπω. Το δογμα ειναι να έχεις μια αρχή και να μην ακους τιποτε άλλο. Εδώ συζητάμε και ψάχνουμε απαντήσεις. Κατά τα αλλα δε νομιζω οτι η επιστήμη ειναι ανεπαρκής. Ισως απλά οι απαντήσεις που ζητάει το ευρύ κοινό να μην είναι τόσο απλές. Αρκετοι γνωρίζουν λ.χ.οτι (με απλά λογια το γράφω, ελπιζω να μην θεωρηθεί δογμα ) ο χρόνος δεν υπήρξε πριν το σύμπαν αλλά γεννήθηκε μαζί του, αλλά λίγοι μπορούν να το συλλάβουν.
opera Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Έχει ειπωθεί χιλιετίες τώρα αυτό το argument. Σε φάση: Με τον θάνατο δεν έχουμε κάποια σχέση. Γιατί όσο ζούμε αυτός δεν υπάρχει και όταν αυτός έρθει δεν υπάρχουμε εμείς. Ή κάπως έτσι τεσ'πα. Εμ,δεν έχει νόημα να αναρωτιέται κανείς.Και υπάρχουν μερικοί (πιστοί θρησκείας) που νομίζουν ότι υπάρχει σεξ μετά θάνατον... Ενω δεν υπάρχει εν ζωη 3
livefreeordie Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Εμ,δεν έχει νόημα να αναρωτιέται κανείς. Και υπάρχουν μερικοί (πιστοί θρησκείας) που νομίζουν ότι υπάρχει σεξ μετά θάνατον... Ενω δεν υπάρχει εν ζωη
φιρίκι Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δε ξέρω για σας εγώ ξέρω τι θα γίνω μετά το θάνατο μου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ! ΛΙΠΑΣΜΑ !!! Κι' αν σε αποτεφρώσουν; Για 'μενα το σημαντικό ερωτημα είναι εάν υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο...
groot Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Τὸ φρικωδέστατον οὖν τῶν κακῶν ὁ θάνατος οὐθὲν πρὸς ἡμᾶς͵ ἐπειδήπερ ὅταν μὲν ἡμεῖς ὦμεν͵ ὁ θάνατος οὐ πάρεστιν͵ ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵ τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν. Οὔτε οὖν πρὸς τοὺς ζῶντάς ἐστιν οὔτε πρὸς τοὺς τετελευτηκότας͵ ἐπειδήπερ περὶ οὓς μὲν οὐκ ἔστιν͵ οἳ δ΄ οὐκέτι εἰσίν. Στόοοοςςςς! Πού στην ευχή βρήκες πολυτονικό font και input source θα 'θελα να 'ξερα!
Lucifer Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Κοιταξε, δεν έχουν όλοι γνωσεις αστροφυσικου. Αλλά να αναφερόμαστε σε φανατισμό επειδή δεν είμαστε αστροφυσικοί; Ουτε δογματισμό βλέπω. Το δογμα ειναι να έχεις μια αρχή και να μην ακους τιποτε άλλο. Εδώ συζητάμε και ψάχνουμε απαντήσεις. Κατά τα αλλα δε νομιζω οτι η επιστήμη ειναι ανεπαρκής. Ισως απλά οι απαντήσεις που ζητάει το ευρύ κοινό να μην είναι τόσο απλές. Αρκετοι γνωρίζουν λ.χ.οτι (με απλά λογια το γράφω, ελπιζω να μην θεωρηθεί δογμα ) ο χρόνος δεν υπήρξε πριν το σύμπαν αλλά γεννήθηκε μαζί του, αλλά λίγοι μπορούν να το συλλάβουν. Φυσικά και δεν έχουν όλοι ούτε γνώσεις αστροφυσικής, ούτε ιατρικής, ούτε μαγειρικής. Και δε θα έπρεπε, δε γίνεται όλοι να τα ξέρουν όλα εξίσου καλά. Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι με τον άνθρωπο που λέει "η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις". Φυσικά δε τις έχει, κάθε μέρα μαθαίνουμε, εξακριβώνουμε, διορθώνουμε, ανακαλούμε και ξαναπροσπαθούμε. Ούτε έχω πρόβλημα με τον άνθρωπο που λόγω, φυσικότατης τις περισσότερες φορές, άγνοιας λέει "ο εγκέφαλος κάνει την καρδιά να χτυπάει" και "πριν φτιαχτεί το σύμπαν". Όλοι κάνουν λάθη, εγώ το 'χω χόμπι. Αλλά ο άνθρωπος που θα πει "η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις, πχ δε μας λέει τι υπήρχε πριν το σύμπαν" μου φαίνεται λίγο ελληνάρας, ένα καλό google search μακριά είναι η γνώση. Στόοοοςςςς! Πού στην ευχή βρήκες πολυτονικό font και input source θα 'θελα να 'ξερα! Ρε 'συ τόσα χρόνια σπουδών, διάβασμα, μελέτη, ενδιαφέροντα, το κόπι πέηστ δε θα ξέραμε; 1
alex_000 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Αλλά ο άνθρωπος που θα πει "η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις, πχ δε μας λέει τι υπήρχε πριν το σύμπαν" μου φαίνεται λίγο ελληνάρας, ένα καλό google search μακριά είναι η γνώση. Επειδή και εγώ το λέω αυτό και έχω κάνει πολύ παραπάνω googling για το θέμα από όσο υποθέτεις care to elaborate με κάποιο αποδεδειγμένο επιστημονικό fact? να παραθέσω την διάλεξη "the beggining of time" του Hawking που για όποιον βαριέται συνοψίζεται στην τελευταία παράγραφο. http://www.hawking.org.uk/the-beginning-of-time.html "The conclusion of this lecture is that the universe has not existed forever. Rather, the universe, and time itself, had a beginning in the Big Bang, about 15 billion years ago. The beginning of real time, would have been a singularity, at which the laws of physics would have broken down. Nevertheless, the way the universe began would have been determined by the laws of physics, if the universe satisfied the no boundary condition. This says that in the imaginary time direction, space-time is finite in extent, but doesn't have any boundary or edge. The predictions of the no boundary proposal seem to agree with observation. The no boundary hypothesis also predicts that the universe will eventually collapse again. However, the contracting phase, will not have the opposite arrow of time, to the expanding phase. So we will keep on getting older, and we won't return to our youth. Because time is not going to go backwards, I think I better stop now. " Και ένα επεισόδιο από το through the wormhole για το θέμα:
Lucifer Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Επειδή και εγώ το λέω αυτό και έχω κάνει πολύ παραπάνω googling για το θέμα από όσο υποθέτεις care to elaborate με κάποιο αποδεδειγμένο επιστημονικό fact? Rather, the universe, and time itself, had a beginning in the Big Bang, about 15 billion years ago. [/size] ??
alex_000 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Αλλά ο άνθρωπος που θα πει "η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις, πχ δε μας λέει τι υπήρχε πριν το σύμπαν" μου φαίνεται λίγο ελληνάρας, ένα καλό google search μακριά είναι η γνώση. Εγώ στο post μου είπα ότι οι φυσικοί νόμοι (και ο χρόνος) ξεκίνησαν με το σύμπαν. Το "πριν" είναι λάθος λέξη αλλά το νόημα το περνάει. Μπορείς να πεις "από που προήλθε η ύλη (ή καλύτερα η ενέργεια που οδήγησε στην ύλη)" ή τι υπάρχει πέρα των φυσικών νόμων από τους οποίους διέπεται το σύμπαν" η "τι υπάρχει πέρα από τα όρια του σύμπαντος" διαφορετικά μέρη του ίδιου ερωτήματος, και η επιστήμη δεν έχει απάντηση.
CheOnWeb Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δεν είναι, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι, που μας βοηθάει στην οπτικοποίηση άυλων εννοιών. Ομολογουμένως είναι πολύ αποτελεσματικό για αυτή την χρήση, αλλά ζωντανό δεν είναι πόσο μάλλον η ίδια η ζωή. Διαφωνώ κάθετα (και ο Fibonacci επίσης) αλλά είναι ωραίο θέμα για άλλο ένα ωραίο νήμα.
livefreeordie Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Αλλά ο άνθρωπος που θα πει "η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις, πχ δε μας λέει τι υπήρχε πριν το σύμπαν" μου φαίνεται λίγο ελληνάρας, ένα καλό google search μακριά είναι η γνώση. ενα καλο google search μακρια ειναι η γνωση?? οτι το ιντερνετ δηλαδη μας παρεχει τις απολυτα αξιοπιστες πληροφοριες και μπορουμε να το εμπιστευομαστε με κλειστα τα ματια......... και τι θα πει να σου πει ''τι υπηρχε πριν το συμπαν''? αφου λεμε κανεις δεν ξερει τι υπηρχε , πως ακριβως να στο πει? dafak δηλαδη...
CheOnWeb Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Την αθανασία θα την πετύχουμε με την επιστήμη. Σε μερικές δεκαετίες, άντε αιώνα, όταν ο άνθρωπος πεθαίνει θα ψηφιοποιείται η συνείδηση του και θα μεταφέρεται σε μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα υπάρχει αιώνια. Οπότε αυτά τα ερωτήματα ενδεχομένως να μην έχουν νόημα σε πενήντα-εξήντα χρόνια από σήμερα. Το ίδιο κάνουμε με την αναπαραγωγή. Αλλά όχι και αιώνια. Υπάρχει και η εντροπία.
taazz Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Διαφωνώ κάθετα (και ο Fibonacci επίσης) αλλά είναι ωραίο θέμα για άλλο ένα ωραίο νήμα. Υπάρχει ιστορία με του ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέλιξαν το εργαλείο για να μπορεί να περιγράφει τα προβλήματα και την λύση τους. Μπορείς να διαφωνείς όσο θες και μπορείς να κοιτάς όσο ρομαντικά θες αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.
groot Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Δημοσ. 14 Απριλίου 2016 Εγώ στο post μου είπα ότι οι φυσικοί νόμοι (και ο χρόνος) ξεκίνησαν με το σύμπαν. Το "πριν" είναι λάθος λέξη αλλά το νόημα το περνάει. Μπορείς να πεις "από που προήλθε η ύλη (ή καλύτερα η ενέργεια που οδήγησε στην ύλη)" ή τι υπάρχει πέρα των φυσικών νόμων από τους οποίους διέπεται το σύμπαν" η "τι υπάρχει πέρα από τα όρια του σύμπαντος" διαφορετικά μέρη του ίδιου ερωτήματος, και η επιστήμη δεν έχει απάντηση. At least from my part, το όλο πρόβλημα δεν είναι εάν η επιστήμη έχει ή όχι τις απαντήσεις αλλά για το πού πρέπει κανείς να στραφεί για τις απαντήσεις. Δηλαδή... ΟΚ. Μαζί σου. Η επιστήμη δεν έχει την απάντηση για αυτό. Ακόμα τουλάχιστον. Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη "δυνάμεων" (a.k.a. θεός). Πόσο μάλλον δε, όταν η ύπαρξη αυτών των δυνάμεων αφενός δεν φαίνεται πουθενά αλλού και αφετέρου έχει καταρριφθεί για κάθε άλλο claim. Υπάρχει ιστορία με του ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέλιξαν το εργαλείο για να μπορεί να περιγράφει τα προβλήματα και την λύση τους. Μπορείς να διαφωνείς όσο θες και μπορείς να κοιτάς όσο ρομαντικά θες αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι τα σύμβολα για την περιγραφή των νόμων, όχι οι νόμοι. Δηλαδή, ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι οι δύο γραμμές που χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε τον αριθμό 7. Όχι όμως ο τάδε νόμος ή η δείνα θεωρία που αποδεικνύεται με την χρήση αυτού του αριθμού (π.χ.). 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις