Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο θεός είναι θέμα πίστης. Ένας από τους λογους που υπάρχει ακόμα τέτοιου είδους πίστη είναι η αδυναμία της επιστήμης να αποδείξει τα παντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πίστη έχει κάποια λογική βάση. Εμένα ή ένσταση μου είναι ότι υποθηκε ότι γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με το τι συμβαίνει μετά το θάνατο. Γνωρίζουμε το φυσικό μερος αλλά αγνοουμε το μεταφυσικό μερος. Εγώ επιλέγω να μην έχω άποψη για το μεταφυσικο μέρος και να παραδεχτώ την δική μου αδυναμία να γνωριζω όσο και αν ψαξω, παρόλο που δεν πιστεύω σε αυτό.

Μεταφυσικο δεν εννοώ φαντάσματα και ψυχές.Εννοώ φυσικούς νόμους που τώρα δεν γνωρίζουμε η νόμους πέρα των ορίων του σύμπαντος διαστάσεις πέρα των διαστάσεων που γνωριζουμε.

Όσον αφορά στο που πρέπει να στραφούμε για τις απαντήσεις νομίζω ότι εγώ εσύ ο Luci και οι υπόλοιποι συμφωνούμε ότι πρέπει να στραφούμε μονο στην επιστήμη, και να περιμένουμε ελπίζοντας ότι θα ξέρουμε 5 πράματα παραπάνω πριν πεθάνουμε

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει ιστορία με του ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέλιξαν το εργαλείο για να μπορεί να περιγράφει τα προβλήματα και την λύση τους. Μπορείς να διαφωνείς όσο θες και μπορείς να κοιτάς όσο ρομαντικά θες αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Επίσης δεν κατάλαβα πού τον βρίσκεις τον ρομαντισμό και πώς είσαι τόσο σίγουρος. Ψάξ' το λίγο. Μπορεί να αναθεωρήσεις ή να ενισχύσεις την άποψή σου. Είναι απ' τα θέματα που δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση οπότε δεν θα έπρεπε να είσαι τόσο απόλυτος και να χρησιμοποιείς λέξεις όπως "γεγονός". Anyway, είπαμε, αυτό είναι άλλο θέμα αλλά έχει αρκετό ενδιαφέρον.

"Οι αριθμοί Fibonacci είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Εμφανίζονται παντού στη φύση, από τη διάταξη των φύλλων στα φυτά μέχρι το μοτίβο των πετάλων στα λουλούδια, τις πευκοβελόνες, ή τα στρώματα του φλοιού ενός ανανά. Φαίνεται πώς οι αριθμοί Fibonacci σχετίζονται με την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός σπυριού σταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμα της ίδιας της ανθρωπότητας. "

Stan Grist
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Σήμερα, που έχουν απεργία η ταξιτζήδες, ήταν ευκαιρία να λυθεί το θέμα του τι συμβαίνει μετά τον θάνατο αλλά φαίνεται πως δεν παρακολουθούν Insomnia.  :-D
Δημοσ.

Ο θεός είναι θέμα πίστης. Ένας από τους λογους που υπάρχει ακόμα τέτοιου είδους πίστη είναι η αδυναμία της επιστήμης να αποδείξει τα παντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πίστη έχει κάποια λογική βάση. Εμένα ή ένσταση μου είναι ότι υππθηκε ότι γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με το τι συμβαίνει μετά το θάνατο. Γνωρίζουμε το φυσικό μερος αλλά αγνωουμε το μεταφυσικό μερος. Εγώ επιλέγω να μην έχω άποψη για το μεταφυσικο μέρος και να παραδεχτώ την δική μου αδυναμία να γνωριζω όσο και αν ψαξω, παρόλο που δεν πιστεύω σε αυτό.

Μα... ήδη έχω γράψει ότι η πίστη του άλλου είναι κάργα σεβαστή ΑΡΚΕΙ να μην θέλει να την πλασάρει ως αλήθεια.

Δηλαδή, εάν κανείς (π.χ. elorant, δες παραπίσω) λέει: "Μάγκες, εγώ πιστεύω γιατί μου γουστάρει και δεν με νοιάζει ούτε τι λέτε ούτε και εάν είναι αλήθεια η πίστη μου" τότε είναι πλήρως σεβαστό. Για την ακρίβεια, έχουμε την υποχρέωση να το σεβαστούμε (θαρρώ) ως ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε ένα να πιστεύει εκεί που κάνει κέφι.

Όμως, όταν ένας άλλος πει: "Μάγκες, ο θεός/δύναμη/what_eva που πιστεύω ΕΙΝΑΙ η αλήθεια" τότε... "αχ και να 'μουνα πρωθυπουργός". Άσπρη μπλουζίτσα με μακριά μανίκια, οδοντογλυφίδες στα μάτια και 24/7 έργα του Tyson σε οθόνη και Dawkins από τα ηχεία.

Το τι συμβαίνει με τον θάνατο έχει προσεγγιστεί αρκετά καλά. Π.χ., εδώ και χιλιετίες έχει γραφτεί με σαφή και μαθηματικό λόγο το τι είναι η ψυχή. Φυσικά και διαφέρει από ό,τι λένε οι θρησκείες. Ή, οι M.D.s και οι βιολόγοι ξέρουν αρκετά για το τι είναι ο θάνατος.

Για τα πιο "μεταφυσικά", ΟΚ. Μπορεί να μην έχουμε απαντήσεις. Αυτό όμως δεν κάνει justify την ύπαρξη κανενός θεού, δύναμης, νεράιδας ή Κ. Μητσοτάκη (γηραιού). Αν και ο latter είναι ακόμα ανεξήγητο φαινόμενο.

• Like 2
Δημοσ.

Δε διαφωνω σε τίποτα από αυτά (ούτε νομιζω οτι δαφωνησα εδώ και 15 χρόνια περίπου εντός ή εκτός φορουμ)

Ίσως διαφωνω με το ποσό "μαθηματικα" έχει αποδειχτεί η έννοια της "ψυχής". Αν υπάρχει κάποια πηγή με αποδείξεις διαφωτηστε με. Εγώ νομίζω ότι αγνοουμε παντελώς αν η έννοια υπάρχει η όχι.. Αλλά τεσπα αυτά είναι λεπτομέριες

• Like 1
Δημοσ.

Ίσως διαφωνω με το ποσό "μαθηματικα" έχει αποδειχτεί η έννοια της "ψυχής". Αν υπάρχει κάποια πηγή με αποδείξεις διαφωτηστε με

Η φράση μου ήταν:

μαθηματικό λόγο

Δηλαδή, χρήση μαθηματικών/επιστημονικών διεργασιών/νοητικών εργαλείων (π.χ. απαγωγή σε άτοπο κ.α.) για την επεξεργασία ή/και απόδειξη σε claims/arguments.

;)

Υ.Γ. Για αυτό που ζητάς, έχεις p.m.

• Like 1
Δημοσ.

Ενδεχομενως τη λυση δωσουν καποιοι δοκτορες Φρανκενσταϊν. Θα δημιουργουν ανθρωπους οι οποιοι θα επισκευαζονται, τοιοτοτροπως θα επιτυγχανεται αθανασια.

Προς το παρον υπαρχει μονο η κλωνοποιηση, κι αυτη στα σπαργανα.

Δημοσ.

At least from my part, το όλο πρόβλημα δεν είναι εάν η επιστήμη έχει ή όχι τις απαντήσεις αλλά για το πού πρέπει κανείς να στραφεί για τις απαντήσεις.

Δηλαδή...

ΟΚ. Μαζί σου. Η επιστήμη δεν έχει την απάντηση για αυτό. Ακόμα τουλάχιστον. Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη "δυνάμεων" (a.k.a. θεός). Πόσο μάλλον δε, όταν η ύπαρξη αυτών των δυνάμεων αφενός δεν φαίνεται πουθενά αλλού και αφετέρου έχει καταρριφθεί για κάθε άλλο claim.

Ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι τα σύμβολα για την περιγραφή των νόμων, όχι οι νόμοι.

Δηλαδή, ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι οι δύο γραμμές που χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε τον αριθμό 7. Όχι όμως ο τάδε νόμος ή η δείνα θεωρία που αποδεικνύεται με την χρήση αυτού του αριθμού (π.χ.).

Και η θεωρία είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Βασικά εξομοίωση είναι που προσπαθεί να αναπαράγει τα αποτελέσματα της παρατήρησης βοηθώντας στην κατανόηση των ενεργειών που παράγουν αυτά τα αποτελέσματα, τώρα κατά πόσο η ερμηνεία ή η προσομοίωση είναι σωστά δεν μπορεί κανείς να το πει με σιγουριά 100%. Βέβαια αν η προσομοίωση είναι πολύ κοντά στα παρατηρούμενα αποτελέσματα λέμε ότι μέχρι νεοτέρας το θεωρούμε αληθές και προχωράμε παρακάτω. Σε τελική ανάλυση και μόνο ή αναπαραγωγή με 90% πιστότητα των αποτελεσμάτων είναι άκρος χρήσιμη, δεν απαιτείται να είναι ακριβής και η ερμηνεία τους αντιθέτως είναι παντελώς άσχετο αν η δύναμη έλξης 2 σωμάτων οφείλεται στην βαρύτητα ή στην κύρτωση του χωροχρόνου για τον υπολογισμό της μέγιστης ταχύτητα για να φύγεις από το βαρυτηκό πεδίο ενός πλανήτη.

Μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην κατασκευή διάφορων τύπων μηχανών για την επίτευξη του στόχου, αλλά ο μαθηματικός τύπος είναι ακριβής και στις 2 περιπτώσεις ασχέτως θεωρίας.

Δημοσ.

Κοιμασαι βυθισμενος στο απολυτο σκοταδι οπως στον κανονικο υπνο

Ησυχαζεις απο ολους και ολα και απλα μπαινεις σε λειτουργια αιωνιου υπνου στην απολυτη γαληνη

Μα κατι εννοιες που εχετε μερικοι μερικοι.......

Δημοσ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Επίσης δεν κατάλαβα πού τον βρίσκεις τον ρομαντισμό και πώς είσαι τόσο σίγουρος. Ψάξ' το λίγο. Μπορεί να αναθεωρήσεις ή να ενισχύσεις την άποψή σου. Είναι απ' τα θέματα που δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση οπότε δεν θα έπρεπε να είσαι τόσο απόλυτος και να χρησιμοποιείς λέξεις όπως "γεγονός". Anyway, είπαμε, αυτό είναι άλλο θέμα αλλά έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Το εργαλείο είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, η ερμηνεία είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και οι "κανόνες" που διέπουν την εκάστοτε θεωρεία είναι ανθρώπινα σκευάσματα. Βασικά δεν είμαι σίγουρος αν και οι παρατηρήσεις δεν είναι ανθρώπινα σκευάσματα. Αν η "εξομοίωση" είναι ακριβής τότε θεωρούμαι ότι και η θεωρία πίσω από τους τύπους είναι σωστή, λάθος κατά την άποψη μου γιατί η πραγματικότητα μπορεί να είναι άλλη.

Δημοσ.

Εγώ στο post μου είπα ότι οι φυσικοί νόμοι (και ο χρόνος) ξεκίνησαν με το σύμπαν. Το "πριν" είναι λάθος λέξη αλλά το νόημα το περνάει. Μπορείς να πεις "από που προήλθε η ύλη (ή καλύτερα η ενέργεια που οδήγησε στην ύλη)" ή τι υπάρχει πέρα των φυσικών νόμων από τους οποίους διέπεται το σύμπαν" η "τι υπάρχει πέρα από τα όρια του σύμπαντος" διαφορετικά μέρη του ίδιου ερωτήματος, και η επιστήμη δεν έχει απάντηση.

Turtles all the way. Δεν διαφωνώ με το ερώτημα αυτό καθ' αυτό. Με τσιγκλάει να ζητάνε απάντηση άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν καν τι ρωτάνε:

και τι θα πει να σου πει ''τι υπηρχε πριν το συμπαν''? αφου λεμε κανεις δεν ξερει τι υπηρχε , πως ακριβως να στο πει? dafak δηλαδη...

Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, δεν ξέρω, αλλά εγώ πιστεύω πως είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήγεις κάθε φορά στο "μυστήριο" "ερώτημα" "ποιος ξέρει" παρά στο να κάτσεις να διαβάσεις και να καταλάβεις τι είναι το singularity και γιατί έννοιες όπως "πριν" "χρόνος" και "έξω" είναι λίγο πιο σύνθετες όταν μιλάς για την κωλοφάκεν αρχή των πάντων, αγνώστων και γνωστών. Και στα καπάκια να σνομπάρεις επιστήμη επειδή "κάνει πως τα ξέρει όλα". Εδώ ειπώθηκε πως τα μαθηματικά είναι εργαλείο που εφηύραμε λες και διαίρεσε κανείς περίμετρο με διάμετρο (σε ό,τι μονάδα, φανταστική και αυθαίρετη) και βρήκε λόγο διαφορετικό του π.

Μπράβο σου από εμένα που έχεις την καλή πρόθεση να μεταφράζεις τις "ερωτήσεις" και τις "δηλώσεις" αυτές σε, φιλοσοφικές ίσως, αλλά κομψές τουλάχιστον διατυπώσεις, αλλά εγώ δεν έχω το τακτ. Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές το "αφού εξελιχθήκαμε από τις μαϊμούδες, γιατί υπάρχουν ακόμα μαϊμούδες" για να μπορώ να χωνέψω άγνοια και τουπέ ΜΑΖΙ.

• Like 1
Δημοσ.

Ας απαντήσω μόνο σε ένα γιατί το βλέπω να ξεφυτρώνει συνέχεια.

"Τι υπήρχε πριν το Big Bang."

Λάθος ερώτημα. Δεν υπάρχει πριν το Big Bang μιας και η διάσταση του χρόνου δημιουργήθηκε την στιγμή του Big Bang

• Like 1
Δημοσ.

Μια τελευταία απορία και από μένα τέλος!Αν και θα επεκτείνω λίγο ακόμα την σκέψη μου θέλοντας να τονίσω ότι είμαι εντελώς αντίθετος με την οποιαδήποτε έννοια θρησκείας η ύπαρξης Θεού .Το θεμελιώδες ερώτημα είναι πως βρέθηκε το αρχικό σωματίδιο που προκάλεσε το big bang γιατί έγινε η έκρηξη και πως, αφού για να συμβεί μία έκρηξη πρέπει να υπάρχει χρόνος.Όμως ο χρόνος δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη .Φτάνουμε λοιπόν σε παράδοξο του στυλ αυγού κότας!Αυτά είναι τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν και στρέφουν τον κόσμο σε θρησκείες και άλλα παραμύθια της χαλιμάς. Κυρίως όμως πιστεύω ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα που θα μας βασανίζει πάντα είναι το πως υπήρξε αυτό το πρώτο σωματίδιο!

• Like 1
Δημοσ.

Κοιμασαι βυθισμενος στο απολυτο σκοταδι οπως στον κανονικο υπνο

Ησυχαζεις απο ολους και ολα και απλα μπαινεις σε λειτουργια αιωνιου υπνου στην απολυτη γαληνη

Μα κατι εννοιες που εχετε μερικοι μερικοι.......

Eιναι ωραιο να μη ξυπνας ποτε? και ουτε καν ονειρα?

Δημοσ.

Μια τελευταία απορία και από μένα τέλος!Αν και θα επεκτείνω λίγο ακόμα την σκέψη μου θέλοντας να τονίσω ότι είμαι εντελώς αντίθετος με την οποιαδήποτε έννοια θρησκείας η ύπαρξης Θεού .Το θεμελιώδες ερώτημα είναι πως βρέθηκε το αρχικό σωματίδιο που προκάλεσε το big bang γιατί έγινε η έκρηξη και πως, αφού για να συμβεί μία έκρηξη πρέπει να υπάρχει χρόνος.Όμως ο χρόνος δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη .Φτάνουμε λοιπόν σε παράδοξο του στυλ αυγού κότας!Αυτά είναι τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν και στρέφουν τον κόσμο σε θρησκείες και άλλα παραμύθια της χαλιμάς. Κυρίως όμως πιστεύω ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα που θα μας βασανίζει πάντα είναι το πως υπήρξε αυτό το πρώτο σωματίδιο!

Είναι κοινο misconception ότι το big bang είναι μια "εκρηξη".

Here's something to "blow" your mind.

Το big bang, συνέβη...ΠΑΝΤΟΥ.\

Διάβασε λίγο για inflation εαν θες να εμβαθύνεις

Eιναι ωραιο να μη ξυπνας ποτε? και ουτε καν ονειρα?

Δεν είναι ούτε ωραίο, ούτε μη ωραίο. Απλά είναι

Είναι το ίδιο state που ήσουν πριν γεννηθείς.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...