Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλήμέρα σας και από μένα!! Τον τελευταίο καιρό με έχουν πιασει η ανασφάλειες σχετικά μ την δουλειά και ψάχνω πρόωρες λύσεις για ν καταφυγω. Μια από αυτές ει αι να αρχίσω Ν δουλεύω ως Barista.Δεν έχω καμία εμπειρία από τ επάγγελμα,το μονο που μπορώ Ν κάνω είναι Ν παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια σχετικά μ αυτό στο Bar academy.

Σκοπός μ είναι Ν βρω δουλειά για σέζον τ καλοκαίρι σε κάποιο ξενοδοχείο η καφετέρια στην Κρήτη.

Οι απορίες μ σε όλο αυτό ει αι η εξής:

-Τι επαγγελματική αποκατάσταση θα έχω ως Barista και Τι μισθο;

-Τα σεμινάρια στο bar academy αξίζει Ν Τ παρακολουθήσω η ειναι πεταμένα λεφτά;Εάν κάποιος ξερει καποιο καλύτερο μπορεί Να μου το αναφέρει.

Υ.Γ σχετικά με μένα ειμαι 22 χρονών απόφοιτος ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗς ΕΡΓΩΝ και τώρα εκτελώ Την υποχρέωση μ στο στρατο ως δόκιμος.

Απλά αυτό που με νοιάζει είναι να βγάλω μια σεζόν ώστε Ν βγάλω χρήματα και Ν την κάνω για εξωτερικό.

Όλες οι γνώμες Σας είναι δεκτές απλά από μεριά απειρίας και μένα σεβαστείτε την άποψη Μου.

Δημοσ.

χωρις προυπηρεσια θα πρεπει να κοιταξεις σε συνοικιακες καφετεριες-μπαρ για να ξεκινησεις,σε μεγαλη καφετερια ή ξενοδοχειο με δουλεια δε παιζει. αμα παρεις σβαρνα ολα τα μικρα καφε της καθε γειτονιας ολο κ καποιος θα χρειαζεται ατομο. 

στα σεμιναρια θα μαθεις να φτιαχνεις καφε αλλα οπως σε καθε δουλεια ειναι διαφορετικα στην πραξη, με πιεση κλπ 

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ξεθαβω το θεμα διοτι αυτο μου εβγαλε πρωτο στο Google καθως εψαχνα κατι. 

Να ρωτησω ρε παιδια... η λεξη "barista" πολυ της μοδας εχει γινει τα τελευταια 5 χρονια.

Λογω κρισης και επειδη πολλοι νεοι επιλεγουν να ανοιξουν καφε τυροπιταδικα και ετσι, δημιουργηθηκε αυτος ο ορος να ειναι πιο τρεντυ επαγγελμα ονομαστικα;

Κανονικα "Καφετζης" πρεπει να λεγεται ο αυτος που φτιαχνει καφεδες στα τυροπιταδικα mikel cof island κλπ, και "Barman" αυτος που σερβιρει στα μπαρ και κλαμπς και φτιαχνει ποτα με αλκοολ.

Η λεξη μπαριστα τι δηλαδη, ειναι αυτος που κανει και τα δυο τα παραπανω;

Παλια αυτος που εκανε και τα δυο παραπανω πως τον λεγαμε, θυμαστε;

Δημοσ.

Να ρωτησω ρε παιδια... η λεξη "barista" πολυ της μοδας εχει γινει τα τελευταια 5 χρονια.

Λογω κρισης και επειδη πολλοι νεοι επιλεγουν να ανοιξουν καφε τυροπιταδικα και ετσι, δημιουργηθηκε αυτος ο ορος να ειναι πιο τρεντυ επαγγελμα ονομαστικα;

Κανονικα "Καφετζης" πρεπει να λεγεται ο αυτος που φτιαχνει καφεδες στα τυροπιταδικα mikel cof island κλπ, και "Barman" αυτος που σερβιρει στα μπαρ και κλαμπς και φτιαχνει ποτα με αλκοολ.

o 'ορος' δε δημιουργηθηκε, υπαρκτη ιταλικη λεξη ειναι, το αντιστοιχο του μπαρμαν (που ειναι αγγλικη), και επειδη τα εσπρεσσαδικα στην ιταλια ειχαν μπαρα κι εναν τυπο απο πισω που τον λεγανε μπαριστα να φτιαχνει εσπρεσσο, ε εγινε παγκοσμιος ορος για τους καφετζιδες που ειδικευονται στον εσπρεσσο. Και Ελλαδα, και Αμερικη και Ευρωπη και παντου.

made up ειναι κατι οροι τυπου mixologist κλπ

Δημοσ.

^σωστα αν και εχω την εντυπωση οτι απο τοτε που ανεβηκε το σταρμπακς και εγινε μοδα απο τοτε αρχησε να ακουγετε και η λεξη μπαριστα. Υπηρχε ανεκαθεν αλλα δε το γνωριζαν πολλοι

Δημοσ.

Θα προτιμούσα τεχνικός για μηχανές εσπρέσο. Πολύ παραπάνω ψωμί.

Δημοσ.

Θα προτιμούσα τεχνικός για μηχανές εσπρέσο. Πολύ παραπάνω ψωμί.

Μηχανικος καφε, να κανει σαν κατι απο πολυτεχνειο.

• Like 2
Δημοσ.

εγώ ξέρω ότι στις άλλες χώρες κάνουν αυτοκίνητα μικροσκόπια κάρτες γραφικών ρομποτικά σκυλιά κινητά μηχανάκια κτλ

και εμείς κάνουμε το ένα τυροπιτάδικο μετά το άλλο και τα περισσότερα είναι μέτρια στην καλύτερη έως μάπα με κατεψυγμένο εμπόρευμα συνήθως ίδιας μάρκας και τιμές αρκετά υψηλές για την ποιότητα....

Τουλάχιστον αφού μας έχει πιάσει τέτοια αχρηστία ας εξειδικευτούμε σε κάτι και ας καινοτομήσουμε έστω στο φαΐ καφέ και κλαιν μάιν...

Αντι να έχουμε μέτριες αντιγραφές προϊόντων του εξωτερικού ας κάνουμε δικά μας χειροποίητα και πολύ ωραία φαγώσιμα  με πολύπλοκο texture και γεύσεις και ποικιλία... αλλά ούτε αυτό...

πχ πάω έξω η μια καφετέρια ίδια με την άλλη απλά η ταμπέλα αλλάζει... κοιτάω για κάτι γλυκό πάλι όλα τα ζαχαροπλαστεία τα ίδια δεν βγαίνει πχ κανένας να κάνει χειροποίητες φρέσκες σοκολάτες να βάζει την ρευστή σοκολάτα μπροστά στα μάτια σου στο καλούπι και να στην δίνει ή γενικά να έχει κάποοιο ενδιαφέρον μια ποιότητα σαν αυτά στο εξωτερικό (δεν εννοώ να αντιγράψεις ίδιο αλλά αν δειτε στην εικόνα θα καταλάβετε ότι τα γλυκά αυτά δεν ειναι generic κοκακια και τουλουμπιτσες και πως θέλουν μεράκι και τέχνη για να βγουν)

0072Fink-Sweet-1080x675.jpg

DSCN0679.JPGconfiserie-sprungli.jpgshutterstock_331807202.jpgstock-photo-french-patisserie-chocolate-o.jpg

στην ελλάδα συνήθως (ειδκά σε επαρχιακές -με μεγάλο πληθυσμό όμως- ) πόλεις βλέπω κάτι τέτοιο

1291_2012112030.jpg

όπου τα μισά γλυκά είναι το ίδιο πράγμα με άλλο σχήμα... και φουλ στην μια βαρετή βαριά γεύση

ή στην καλύτερη

stamatis_patisserie_02.jpg

παλι απλές generic δημιουργίες

πχ ψωμάκι τυποποιημένο άπλωσε μια απλή κρέμα μιας γεύσης συνταγή της οποίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα στο google για κρέμα..  καπέλωσε με τυποποιημένο ψωμάκι άπλωσε απλή σοκολάτα υγείας τέλος

Το απο κάτω.. ψωμάκι άπλωσε μια απλή κρέμα... βάλε ένα κομμάτι φρούτου άπλωσε απλό σιρόπι τέλος...

το άλλο άνοιξε φύλλο βάλε μέσα κρέμα κλείσε φύλλο τέλος....

και τα πουλάνε σε τιμές χρυσού απο πάνω...

πως θα πάμε μπροστά όμως έτσι; 

• Like 1
Δημοσ.

αυτη την Ελλαδα θελουμε? :P

όλα αυτά ειναι αποτέλεσμα του να κοιτάμε να αρπάξουμε απο την μια πώληση και όχι να αποκτήσουμε την θετική άποψη της πλειοψηφίας (που σημαίνει να ακούμε feedback και να κάνουμε αυτό που θέλουν οι πελάτες μας όχι ο εγωισμός μας) δηλαδή να στοχεύουμε στο να βγει το κέρδος απο τις συνολικές πωλήσεις στο τέλος του χρόνου. Παραγωγή δηλαδή με μικρό κέρδος ανα μονάδα αλλά μεγάλο αριθμό πωλήσεων.

Αλλά που να ασχολείσαι τώρα.. κάτσε πούλα MADE IN CHINA τσολιαδάκια στο κέντρο που τα αγόρασες 1 ευρώ και τα δίνεις 20... μπορεί ένα κορόιδο να παρουσιαστεί μια φορά τον μήνα αλλα θα παρουσιαστεί και τότε θα κάνεις ανάσταση... αυτή ειναι η λογική του 90+% των ελληνων που έχουν μαγαζιά... (και αυτό που είπα με τα τσολιαδάκια συμβαίνει στην αθήνα legit αντι να κάνουν έστω δικά τους χειροποίητα ελληνικά αγοράζουν απο την κίνα και τα πουλάνε για σουβενίρ... )

tourist-products-left.jpg

• Moderators
Δημοσ.

εγώ ξέρω ότι στις άλλες χώρες κάνουν αυτοκίνητα μικροσκόπια κάρτες γραφικών ρομποτικά σκυλιά κινητά μηχανάκια κτλ

και εμείς κάνουμε το ένα τυροπιτάδικο μετά το άλλο και τα περισσότερα είναι μέτρια στην καλύτερη έως μάπα με κατεψυγμένο εμπόρευμα συνήθως ίδιας μάρκας και τιμές αρκετά υψηλές για την ποιότητα....

Τουλάχιστον αφού μας έχει πιάσει τέτοια αχρηστία ας εξειδικευτούμε σε κάτι και ας καινοτομήσουμε έστω στο φαΐ καφέ και κλαιν μάιν...

Αντι να έχουμε μέτριες αντιγραφές προϊόντων του εξωτερικού ας κάνουμε δικά μας χειροποίητα και πολύ ωραία φαγώσιμα  με πολύπλοκο texture και γεύσεις και ποικιλία... αλλά ούτε αυτό...

πχ πάω έξω η μια καφετέρια ίδια με την άλλη απλά η ταμπέλα αλλάζει... κοιτάω για κάτι γλυκό πάλι όλα τα ζαχαροπλαστεία τα ίδια δεν βγαίνει πχ κανένας να κάνει χειροποίητες φρέσκες σοκολάτες να βάζει την ρευστή σοκολάτα μπροστά στα μάτια σου στο καλούπι και να στην δίνει ή γενικά να έχει κάποοιο ενδιαφέρον μια ποιότητα σαν αυτά στο εξωτερικό (δεν εννοώ να αντιγράψεις ίδιο αλλά αν δειτε στην εικόνα θα καταλάβετε ότι τα γλυκά αυτά δεν ειναι generic κοκακια και τουλουμπιτσες και πως θέλουν μεράκι και τέχνη για να βγουν)

0072Fink-Sweet-1080x675.jpg

DSCN0679.JPGconfiserie-sprungli.jpgshutterstock_331807202.jpgstock-photo-french-patisserie-chocolate-o.jpg

στην ελλάδα συνήθως (ειδκά σε επαρχιακές -με μεγάλο πληθυσμό όμως- ) πόλεις βλέπω κάτι τέτοιο

1291_2012112030.jpg

όπου τα μισά γλυκά είναι το ίδιο πράγμα με άλλο σχήμα... και φουλ στην μια βαρετή βαριά γεύση

ή στην καλύτερη

stamatis_patisserie_02.jpg

παλι απλές generic δημιουργίες

πχ ψωμάκι τυποποιημένο άπλωσε μια απλή κρέμα μιας γεύσης συνταγή της οποίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα στο google για κρέμα..  καπέλωσε με τυποποιημένο ψωμάκι άπλωσε απλή σοκολάτα υγείας τέλος

Το απο κάτω.. ψωμάκι άπλωσε μια απλή κρέμα... βάλε ένα κομμάτι φρούτου άπλωσε απλό σιρόπι τέλος...

το άλλο άνοιξε φύλλο βάλε μέσα κρέμα κλείσε φύλλο τέλος....

και τα πουλάνε σε τιμές χρυσού απο πάνω...

πως θα πάμε μπροστά όμως έτσι;

Επειδή είμαι του χώρου, να σε ενημερώσω ότι η κρίση σου είναι εντελώς εκτός -ελληνικής- πραγματικότητας. Επειδή το ψάχνω πάρα πολύ το θέμα και ταξιδεύω πολύ συχνά εκτός Ελλάδας γι' αυτό το λόγο, σου λέω ότι κάνεις εντελώς άκυρη σύγκριση. Για παράδειγμα, η πρώτη φωτογραφία που δίνεις είναι από γαλλική σοκολατερί. Στην πιο τελειωμένη σοκολατερί της γαλλικής επαρχίας να πας δεν θα δεις σοκολατάκια με τιμή χαμηλότερη από 30 ευρώ το κιλό. Στο Παρίσι, οι τιμές ξεκινάνε από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι 100 και 120 ευρώ για τα πιο premium προϊόντα. Πες μου που θα πουλήσεις τέτοιες τιμές στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στη high season τους.

Καλώς ή κακώς, τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και μεταξωτούς κώλους. Για να πουλήσεις ποιότητα, πρέπει να ενδιαφέρεται ο άλλος να την αγοράσει. Αλλιώς τα τρως μόνος σου και βάζεις λουκέτο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είμαι του χώρου, να σε ενημερώσω ότι η κρίση σου είναι εντελώς εκτός -ελληνικής- πραγματικότητας. Επειδή το ψάχνω πάρα πολύ το θέμα και ταξιδεύω πολύ συχνά εκτός Ελλάδας γι' αυτό το λόγο, σου λέω ότι κάνεις εντελώς άκυρη σύγκριση. Για παράδειγμα, η πρώτη φωτογραφία που δίνεις είναι από γαλλική σοκολατερί. Στην πιο τελειωμένη σοκολατερί της γαλλικής επαρχίας να πας δεν θα δεις σοκολατάκια με τιμή χαμηλότερη από 30 ευρώ το κιλό. Στο Παρίσι, οι τιμές ξεκινάνε από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι 100 και 120 ευρώ για τα πιο premium προϊόντα. Πες μου που θα πουλήσεις τέτοιες τιμές στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στη high season τους.

Καλώς ή κακώς, τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και μεταξωτούς κώλους. Για να πουλήσεις ποιότητα, πρέπει να ενδιαφέρεται ο άλλος να την αγοράσει. Αλλιώς τα τρως μόνος σου και βάζεις λουκέτο.

Συγκρίνεις τιμές σε κεντρικές τουριστικές πόλεις σε χώρες με μεγαλύτερο κόστος ζωής και μεγαλύτερους μισθούς.

Αλλά ακόμη και σε επαρχιακές γαλλικές πόλεις (όπου συνεχίζουν οι μισθοί να είναι καλύτεροι και το κόστος ζωής γενικά μεγαλύτερο δηλαδή πρώτες ύλες πχ κόστος λίτρο γάλα κόστος κιλό ζάχαρης κτλ)  είμαι βέβαιος ότι μπορείς να βρεις φθηνότερα.

Εγώ έχω συναντήσει τέτοια σε Γερμανία, Αυστρία , Ισπανία.

Αρκετά φθηνά  όχι τζάμπα φυσικά σε λογικές τιμές.

Εδώ τιμές Αμερικής (και υπόψιν ότι σε ευρώ τα νούμερα είναι μικρότερα και επίσης οι μισθοί των Αμερικάνων υψηλότεροι)

http://www.themouseforless.com/walt-disney-world/dining/menus/main-street-confectionery-menu/

Edit:   Επίσης υπόψιν ότι πραγματικά έβαλα ένα στην τύχη και δεν είδα τι ήταν το συγκεκριμένο το τσέκαρα ξανά και έπαθα πλάκα, είναι ζαχαροπλαστείο ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΤΙΖΝΕΙΛΑΝΤ!!!!

Στην Ελλάδα έχει μια καντίνα έξω απο την ακρόπολη που πουλάει 5 ευρώ το μπουκαλάκι νερό κάτι τέτοιο...

Σύγκρινε διαφορά πολιτισμών.. ο αμερικάνος έχει υπαλλήλους εκει που τους πληρώνει κάνα 1000άρι δολάρια άνετα για να μην πω τα διπλά.. τεράστιο νοίκι λόγω της τοποθεσίας τον παίρνει (γιατι ειναι τουριστικός εποχιακός κόσμος που ήρθε να περάσει καλά και να ξοδέψει) να σφάξει κάθε περαστικό με τιμή στον θεό ανα τεμάχιο..

και όμως συνεχίζει να στοχεύει στο ο πελάτης να λέει "πωπω τι ωραία γλυκά και φάγαμε μπόλικα γιατι ήταν σε καλές τιμές" δίνοντας επιλογές για κάθε γούστο και πειραματιζόμενος για νέα προϊόντα και με στόχο το να βγάλει κέρδος απο την κατανάλωση...

Και στην περίπτωση μας ενας καντινιέρης που πήρε άδεια σίγουρα με μέσον αγοράζει 10 λεπτα το μπουκαλάκι και το πουλάει 5 ευρώ γιατι σου λέει καλοκαίρι ειναι περίπτερο κοντά δεν έχει θα ψοφήσουν απο την δίψα οι τουρίστες και θα πάρουν...

και αυτό ειναι χαρακτηριστικό ΣΕ ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις.. πχ στην Βουλγαρία που ειναι και πιο φτωχή χώρα έχουν περάσει σε όλη την χώρα οπτικές και τους δίνουν 1 Gbps ιντερνετ με 28 λέβα..

εδώ σε εμάς ακόμη έχουμε τα καλώδια της χούντας και πληρώνουμε 20 και 30 ευρώ για πακέτα με συνδέσεις 10mbit αν δεν είσαι άτυχος...

γιατι σου λέει καρτέλ είμαστε σε άλλους δεν μπορούν να πάνε.. ποιος αναπτύσσει δίκτυα κάτσε να φάμε απο τα έτοιμα...

Γιαυτο οι άλλες χώρες προοδεύουν και εμείς θα είμαστε σε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος...

Επεξ/σία από Manjaro
Δημοσ.

Το barman γιατί δεν σε ενοχλεί ;

Αυτός δεν θα έπρεπε να λέγεται ποτατζής στα ελληνικά;

Manjaro:

Υπάρχουν και στην Ελλάδα παρόμοια ζαχαροπλαστεία ή εργαστήρια με πιο χειροποίητες δημιουργίες, τα οποία προσφέρουν τοπικά ελληνικά ή ανατολίτικα γλυκά.

Απλά υπάρχει συνήθως το φαινόμενο να εξειδικεύεται ο καθένας σε 3-4 γλυκά και τα άλλα είναι τυποποιημένα.

Άλλος κάνει καλά σιροπιαστά, άλλος τσουρέκι κλπ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...