Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι ο καιρός της συντήρησης σε συσκευές & σπίτι και μαζεύονται απορίες. Μην ανοίγω νέο θέμα για κάθε μία από αυτές. :P

 

1) Ντούκο vs βερνικόχρωμα (π.χ. ViveMetal vs Neochrom). Ποια η διαφορά όταν εφαρμόζονται σε ασταρωμένο σιδηρούχο μέταλλο; Αντέχει περισσότερο το ντούκο ως "ειδικό" για μέταλλα; Κάποια άλλη διαφορά; Ποιο θα προτιμούσατε και γιατί;

 

2) Σκληρυντής (π.χ. ViveHard). Αξίζει η χρήση του σε τυπική εφαρμογή (π.χ. κάγκελο βεράντας); Θα κάνει τη διαφορά στην ανάγκη συντήρησης μετά από κάποια χρόνια, ή τσάμπα κόπος & λεφτά;

 

3) Σιδηρόστοκος (2 συστατικών). Ποια η συνηθισμένη αντοχή του σε θερμοκρασία; Το datasheet στην ιστοσελίδα της Vivechrom δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, ενώ έχει την αίσθηση ότι αν πάρω τηλέφωνο για τέτοια ερώτηση θα με βρίσουν. 

 

Αναφέρω συγκεκριμένα προϊόντα διότι έχω ανοιχτό το site της Vivechrom παραδίπλα, αλλά προφανώς κάθε εταιρεία βγάζει αντίστοιχα προϊόντα. Προφανώς όμως δεν "ψωνίζω" μόνο αυτά.

Δημοσ.

Για το 1. δεν νομίζω ότι έχει διαφορά. Έχω ακούσει μαστόρια να το λένε έτσι ή αλλιώς. Εγώ το ζητάω έτσι ή αλλιώς, δε τα έχω δει διαφορετικά. 

Για το 2. αλλάζει ο χρόνος εργασίας. Δηλαδή αν βάλεις σκληρυντικό το χρώμα θα στεγνώσει πιο γρήγορα και θα κάτσει καλύτερα. Βέβαια θα πρέπει να δουλέψεις γρήγορα σχετικά (σε ένα τρίωρο να τα έχεις κάνει όλα). Εμείς βάλαμε στα κάγκελα στο ένα μπαλκόνι στο σπίτι στο άλλο όχι. Διαφορά δεν έχω δει στο πέρασμα του χρόνου ούτε στη φθορά ούτε πουθενά. 

Αν φοβάσαι ότι θα φυσήξει και θα στο λερώσει, ότι θα βρέξει, ότι θα πάει κανένα κατοικίδιο κλπ βάλε να τελειώνεις μια ώρα νωρίτερα. 

 

Για το 3. γενικά είδα και εγώ ένα που έχω εδώ και λέει απλά υψηλή αντοχή στη θερμοκρασία αλλά έχω δει σίγουρα σε μαγαζί ειδικό σιδηρόστοκο για υψηλές θερμοκρασίες (150+) με άλλη τιμή. Τι θα τον κάνεις; Για κάγκελα δε θες κάτι ειδικό. 

  • Like 2
Δημοσ.

1) Το μεν vivemetal είναι ντουκόχρωμα και είναι μόνο για εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες, το δε neochrom είναι ρεπουλίνη λαδιού και είναι και για μέσα και για έξω που όμως χρησιμοποιείται απο τους επαγγελματίες μόνο για ξύλινες επιφάνειες(πχ κουφώματα). Παράλληλα το πρώτο έχει και πολύ καλύτερη αντοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

2) Οι λαδομπογιές γενικά αποκτούν την τέλεια σκλήρυνσή τους σε διάστημα 20 ημερών περίπου(απο τότε επιτρέπεται κανονικά να πλυθούν πρώτη φορά).

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ιδιαιτερότητα δημιουργήθηκε ο σκληρυντής αυτός ο οποίος απλά στεγνώνει το χρώμα πολύ γρηγορότερα, δεν βελτιώνει όμως την αντοχή στον χρόνο.

 

3) Ο σιδηρόστοκος αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 60'C και αναμιγνύεται με ειδικό σκληρυντή ενώ έχει τη μεγαλύτερη αντοχή απο όλους τους υπόλοιπους οικοδομικούς στόκους.

Βασικά προσωπικά σου συστήνω να στοκάρεις με ακρυλικό στόκο, γιατί ο άλλος έχει μανούρα για τους ανειδίκευτους...

 

 

Εν το μεταξύ μην κολλάς παίρνε τηλέφωνο, γι αυτό έχουν την εξυπηρέτηση πελατών. Δεν θα σε βρίσει κανείς (εκτός κι αν πάρεις για να ρωτήσεις τι ώρα είναι! Ε τότε 'ντάξει :P)

 

 

@fylatos

Neochrom προτιμούμε μόνο όταν έχουμε και εσωτερικά μέταλλα ή αν είναι να βάψουμε και τις πόρτες ώστε να πάρουμε κατ' ευθείαν μεγαλύτερη συσκευασία για πιο οικονομικά αλλιώς δεν συγκρίνεται η αντοχή μεταξύ τους. :)

  • Like 1
Δημοσ.

1) Οπότε το ντούκο είναι πιο κατάλληλο για κάγκελα, ως πιο ανθεκτικό στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ωραία ως εδώ (τέτοιο έχω πάρει διότι δεν έβρισκα την απόχρωση που ήθελα σε βερνικόχρωμα -- τελικά τυχερός ήμουν).

 

2) Τον σκληρυντή τον ξεχνάω. Νόμιζα ότι βελτιώνει και την αντοχή στο χρόνο (αυτό αφήνει να εννοηθεί το site της η Vivechrom). Εάν απλά "σφίγγει" πιο γρήγορα το φιλμ δε μου χρειάζεται. 

 

3) Ωραία κι εδώ, νομίζω μου αρκεί αυτή η απόδοση. Το σημείο που θα μπει το νιώθεις μεν "καυτό" στο χέρι αλλά δε πονάς όταν ακουμπάς. Οπότε φαντάζομαι δεν θα αναπτύσσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Σιδηρόστοκο έχω ξαναδουλέψει μερικές φορές και τολμώ να πω ότι δε με δυσκολεύει. Αλλά σίγουρα είναι πιο μπελαλίδικος από στόκο τοίχου ή ξύλου. :P

 

Τον χρειάζομαι διότι... "έσκαψα" ένα εξάρτημα με τη συρματόβουρτσα (δράπανο) στην προσπάθεια να το καθαρίσω. Και τώρα πρέπει να το ξανακάνω ίσιο. Το αστάρωμα δε θα δουλέψει, είναι "καλές" χαρακιές.

 

:P

 

Οι δουλειές είναι:

 

1) Κάγκελα βεράντας. Ξύλωμα από τον τοίχο, αφαίρεση όλου του υλικού έως καθαρό, γυμνό μέταλλο, λείανση, αστάρωμα, βάψιμο και επανατοποθέτηση με νέα, μεγαλύτερα στριφώνια (έως τώρα είναι βιδωμένα με... λεπτές torx!).

 

2) Καφετιέρα. Λύσιμο, ξέβαμα με remover ή/και ζεστό αέρα, εσωτερικό καθάρισμα, τρίψιμο - λείανση, επαναβαφή όλων των μεταλλικών μερών (κάποια είναι αλουμίνιο, κάποια σίδερο, ενώ κάποια πιάνουν αρκετά μεγάλη θερμοκρασία κατά τη λειτουργία, οπότε χρειάζομαι αρκετά διαφορετικά υλικά) και μοντάρισμα.

 

Ουφ. Κούραση. :P

  • Like 1
Δημοσ.

Ο στόκος δε μ' έχει προβληματίσει ποτέ. Στο πλυντήριο δεν έμενε τίποτα. Άλλα πράγματα να φοβάσαι στα ρούχα (ντούκο π.χ., μιας και γι αυτό συζητάμε :P). 

 

Οπότε πάντα παλιά - "δουλειάς" ρούχα. Έχω χαλάσει αρκετά ρούχα σε δουλειές κι εγώ, το μάθημα ακόμα δε το 'χω πάρει.

Δημοσ.

1) Κάγκελα βεράντας. Ξύλωμα από τον τοίχο, αφαίρεση όλου του υλικού έως καθαρό, γυμνό μέταλλο

 

Κι εγώ νόμιζα ότι είναι καλή ιδέα αυτό, μου έφυγε ο πάτος να το κάνω σε κάποιο τμήμα και όταν τελικά φώναξα επαγγελματίες μου είπαν δεν προσφέρει κάτι. Σίγουρα αξίζει την ταλαιπωρία?

Δημοσ.

Αξίζει (ή καλύτερα χρειάζεται) όταν δεν έχει γίνει σωστή δουλειά προηγουμένως. 

 

Εάν είναι σωστά βαμμένο αρκεί ένα ελαφρύ τρίψιμο (να θαμπώσει) και επαναβαφή ανά 2-3 χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσεις και το αστάρι. Εάν από την άλλη δε δουλεύτηκε σωστά ποτέ και βγάζει ζημιές, θα πρέπει να γίνει πλήρης αφαίρεση του υλικού, τρίψιμο, λείανση, καθάρισμα, αστάρωμα και βαφή. Φασαρία, αλλά αλλιώς δε γίνεται, θα χαλάσει αν δε το κάνεις (ή θα παιδεύεσαι με πιο συχνή συντήρηση).

 

--- EDIT:

 

Btw, άμα ξαναχρειαστεί να κάνεις κάτι τέτοιο, πάρε ένα σβουράκι για το δράπανο και κάποια πηγή θερμότητας (θερμοπίστολο, φλόγιστρο, κλπ). Ζεσταίνεις και τρίβεις. Φεύγουν όλα τσακ μπαμ! Δε χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι.

  • Like 1
Δημοσ.

ο στόκος πως φεύγει από τα ρούχα; :cry:

Μουλιάζεις σε νερό και τρίβεις το σημείο με ελαφρόπετρα με "ελαφριό" χέρι μην γδάρεις τις ίνες του ρούχου.

 

Πάντως συμφωνώ με τον Haldol, για δουλειές είναι must τα πρόχειρα ρούχα.

[...]Btw, άμα ξαναχρειαστεί να κάνεις κάτι τέτοιο, πάρε ένα σβουράκι για το δράπανο και κάποια πηγή θερμότητας (θερμοπίστολο, φλόγιστρο, κλπ). Ζεσταίνεις και τρίβεις. Φεύγουν όλα τσακ μπαμ! Δε χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι.

Υπάρχει ένα υλικό για την αφαίρεση του χρώματος ξεκούραστα και αθόρυβα, είναι το διαβρωτικό χρωμάτων το οποίο είναι σε μορφή gel, το αλείφεις στην επιφάνεια και το αφήνεις για κανά 10λεπτο να δράσει στη συνέχεια αφαιρείς το παλιό στρώμα βαφών με ένα στοκαδόρο και κινήσεις σαν να κρατάς φαρασάκι.

Κι εγώ νόμιζα ότι είναι καλή ιδέα αυτό, μου έφυγε ο πάτος να το κάνω σε κάποιο τμήμα και όταν τελικά φώναξα επαγγελματίες μου είπαν δεν προσφέρει κάτι. Σίγουρα αξίζει την ταλαιπωρία?

Συνήθως το αφαιρούμε τελείως κυρίως όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο στα κάγκελα, χρωμίωση για παράδειγμα αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο.

 

(συν οτι αμα έχεις την διάθεση και την οικονομική ευχέρια να το κάνεις, γιατί όχι; :) )

Δημοσ.

Υπάρχει ένα υλικό για την αφαίρεση του χρώματος ξεκούραστα και αθόρυβα, είναι το διαβρωτικό χρωμάτων το οποίο είναι σε μορφή gel, το αλείφεις στην επιφάνεια και το αφήνεις για κανά 10λεπτο να δράσει στη συνέχεια αφαιρείς το παλιό στρώμα βαφών με ένα στοκαδόρο και κινήσεις σαν να κρατάς φαρασάκι.

 

Αυτό χρησιμοποιούσα πριν κάνα 5λεπτο. Remover. :P Το διαβρωτικό βολεύει καλύτερα από αυτό που έγραψα πριν, αλλά κοστίζει αρκετά το ρημάδι. Οπότε για μεγάλες επιφάνειες θα προτιμήσω σβουράκι + θερμοπίστολο. 

Δημοσ.

Ναι έχεις δίκιο σ' αυτό.

 

Πάντως να ξέρεις, ο τρόπος σου είναι ο παλιός, κλασσικός, παραδοσιακός τρόπος των πατεράδων μας με το καμινέτο! :P

Δημοσ.

Θα με τρελανετε....αφαιρεσα 5 στρωσεις χρωμματος και οτι σιδηροστοκο ειχε απο αυτοκινητο με σβουρακι και δραπανο (μεσα-εξω) :P

ακομη πονανε τα χερια μου και κλεινουν οι πληγες.

το να το ζεστανεις και μετα να βαλεις δραπανο κατα την γνωμη μου ειναι μεγαλυτερη ταλαιπωρια γιατι ειναι περισσοτερος χρονος σε συνηθως αβολες στασεις σωματος.

Δημοσ.

Με την φλόγα "ξεκολλάει" το χρώμα απο την επιφάνεια οπότε αφαιρείται μακράν πιο γρήγορα και ξεκούραστα.

Έλα, δοκίμασέ το..... θα δείς, θα σ' αρέσει χαχα

 

Υπ' όψιν οτι δεν ζεσταίνεις, καίς. Ψιλομαυρίζει το υλικό ενώ κάνει φουσκάλες σαν έγκαυμα, τότε είναι έτοιμο για αφαίρεση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...