Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

δεν μετρά μόνο ο χρόνος αλλά και το ρεύμα που μπορεί να διαφέρει σε δυο ανθρώπους, άλλο το ρεύμα για ισοδύναμη αντίσταση 300Ω άλλο για 3000Ω

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

δεν μετρά μόνο ο χρόνος αλλά και το ρεύμα που μπορεί να διαφέρει σε δυο ανθρώπους, άλλο το ρεύμα για ισοδύναμη αντίσταση 300Ω άλλο για 3000Ω

και αυτό το ανέφερα... όταν μιλάμε για 240 volt που έχει μια πρίζα η διαφορά αντίστασης του δέρματος απο άνθρωπο σε άνθρωπο ειναι αμελητέα 

Τι ο ένας να έχει πχ 1200 Ω αντίσταση (στα 240 volt ) τι να έχει 1400 Ω 

Απο τον νόμο του Ohm έχουμε I = V/R

στην πρώτη περίπτωση έχουμε Ι= 240/1200 = 200mA 

Στην δεύτερη έχουμε I=240/1400 = 171mA 

Για να πάθεις ανακοπή καρδιάς χρειάζεσαι γύρο στα 100mΑ σε 60Hz εναλλασσόμενο 

Ακόμη και κάποιος που τα χέρια του ειναι όλο κάλους και ξερά και εγώ δεν ξέρω τι πόσο να έχει; 2200Ω ?

I= 240/2200 = 109 mA

Να έχει 2400? = 100 mA πάλι ειναι μέσα στον κίνδυνο να πεθάνει (και έβαλα υπερβολικά μεγάλη αντίσταση για άνθρωπο) 

και δεν ειναι ότι αν πας κάτω απο τα 100mA εισαι οκ.. απλά ρισκάρεις λιγότερο να πεθάνεις απο ανακοπή μπορείς να έχεις άπυρο πόνο σοβαρά εγκαυματα (που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο ) και δυσκολία στην αναπνοή (που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο) μόλις στα ~23mA αν μιλάμε για εναλλασσόμενο 60Ηz

Στο DC τα νούμερα ειναι μεγαλύτερα αλλά και πάλι αν μιλάμε για πολλά Volt ειναι παλι αρκετά επικίνδυνο.

Δημοσ.

όμως οι διάφορες στους ανθρώπους δεν είναι 1200-1400 αλλά πολύ μεγαλύτερες, 2-3 τάξεις μεγέθους

η συνεχής αναφορά στα 240V/60Hz είναι άσκοπη, στην Ελλάδα δεν έχουμε σύστημα διανομής με μεσαία λήψη

Δημοσ.

όμως οι διάφορες στους ανθρώπους δεν είναι 1200-1400 αλλά πολύ μεγαλύτερες, 2-3 τάξεις μεγέθους

Δεν ξέρω που το βασίζεις αυτό απο τα standards της International Electrotechnical Commission

Ο μέσος άνθρωπος (το 50% του πληθυσμού) έχει 1350Ω αντίσταση ή λιγότερο για όλο το σώμα στο σενάριο ξερού δέρματος και επαφή χεριού σε επιφάνεια στα 220 volt εναλλασσόμενο 50Hz  και το ανώτερο 5% στο ίδιο σενάριο έχει εως 2125Ω 

Δημοσ.

δεν αναφέρομαι στο 60479 αλλά σε πραγματικές καταστάσεις όπου ο ένας έχει βρεγμένα χεριά-πόδια και ο άλλος χοντρούς κάλους στα χέρια, απ'όπου και ξεκίνησε η κουβέντα

Δημοσ.

δεν αναφέρομαι στο 60479 αλλά σε πραγματικές καταστάσεις όπου ο ένας έχει βρεγμένα χεριά-πόδια και ο άλλος χοντρούς κάλους στα χέρια, απ'όπου και ξεκίνησε η κουβέντα

ε ωραία αυτός με τα βρεγμένα χέρια και πόδια και το λεπτό δέρμα θα έχει πχ 300Ω και ο άλλος με τους κάλους και χέρια πιο ξερά απο την σαχάρα και χοντρή πέτσα σαν φάλενας 2400  και οι δύο θα πεθάνουν στα 240volt 60Hz. 

Απλά το πτώμα του πρώτου θα μοιάζει περισσότερο με αρνί στην σούβλα και του δεύτερο περισσότερο φυσιολογικό. 

Δημοσ.

ε ωραία αυτός με τα βρεγμένα χέρια και πόδια και το λεπτό δέρμα θα έχει πχ 300Ω και ο άλλος με τους κάλους χέρια πιο ξερά απο την σαχάρα και χοντρή πέτσα σαν φάλενας 2400  και οι δύο θα πεθάνουν στα 240volt 60Hz.

Μπα, ο ένας θα έχει 100 ωμ και ο άλλος 50.000 ωμ.

Δημοσ.

Λοιπόν το θέμα μας δεν ειναι πόση αντίσταση έχει ο ξηρός ιστός στα χέρια αν κόψουμε ένα κομμάτι κάλου και μετρήσουμε την αντίσταση του χαίρω πολύ.

Το θέμα ειναι η συνολική αντίσταση του σώματος και όχι αυτή του ιστού που ειναι στην επιφάνεια του.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως το σώμα μας λειτουργεί σαν πυκνωτής https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CE%BA%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%82 κατάτην διάρκεια του βραχυκυκλώματος.

Το σώμα ειναι μια φορτισμένη πλάκα(ο λεγόμενος οπλισμός) η άλλη φορτισμένη πλάκα ειναι η επιφάνεια με τα 240votl 60hz και το ξερό δέρμα ενδιάμεσα λειτουργεί σαν μονωτικό υλικό ή όπως το ονομάζουμε διηλεκτρικό του πυκνωτή. 

Στην περίπτωση του DC τα πράγματα ειναι πιο ασφαλή μιας και υπάρχει το διηλεκτρικό πάλι όμως επικίνδυνα γιατί με το πέρας του χρόνου αυτό διηλεκτρικό (ξηρό δέρμα/κάλος) καίγεται και μειώνεται η αντίσταση του και φτάνει μετά το πέρας δευτερολέπτων στο κρίσιμο σημείο που αφήνει το ρεύμα να περάσει  ανάμεσα στους οπλισμούς!!

Στο AC τα πράγματα ειναι ακόμη χειρότερα γιατι αλλάζει η πολικότητα και τα ηλεκτρόνια διαπερνούν το διηλεκτρικό (την ξηρή επιδερμίδα στην περίπτωση μας) και περνάει ρεύμα μεταξύ των οπλισμών και ένας  εξ αυτών ειναι το σώμα μας και γιαυτό πεθαίνουμε!

Ελπίζω τώρα να καταλάβατε την επικινδυνότητα του ρεύματος και να σταματήσετε να λέτε ότι δεν πεθαίνει ενας χοντρόπετσος απο το ρεύμα της πρίζας....

Αν έχετε δει με τα μάτια σας κάποιος να την γλυτώνει βάζοντας το χέρι του στην πρίζα ειναι 50% λόγω κωλοφαρδίας και 50% λόγω της ασφάλειας ηλεκτροπληξίας που με σα σε λίγα MS ανοίγει το κύκλωμα αν τραβηχτεί μεγάλο φορτίο απότομα από τον πίνακα. Χωρίς την ασφάλεια αυτή (που υπάρχει σε κάθε πίνακα) θα ήταν νεκρός. 

Δημοσ.

οπότε να σταματήσουμε να φοράμε μονωτικά γάντια γιατί και αυτά σχηματίζουν πυκνωτή μήπως πάθουμε ηλεκτροπληξία από το χωρητικό ρεύμα. Μάλλον δεν θα ισχύει ο νόμος του ωμ σε πυκνωτές πια και το ρεύμα που τους διαρρέει γίνεται όσο νομίζουν κάποιοι

Άρα εγώ που εχω πάθει ηλεκτροπληξίες χωρίς να ενεργοποιηθεί κάποια διάταξη μάλλον είμαι ήδη νεκρός...

Δημοσ.

Ελπίζω τώρα να καταλάβατε την επικινδυνότητα του ρεύματος και να σταματήσετε να λέτε ότι δεν πεθαίνει ενας χοντρόπετσος απο το ρεύμα της πρίζας....

Εγώ πάντως δεν είπα κάτι τέτοιο, το κουλό "αυτός με τα βρεγμένα χέρια και πόδια και το λεπτό δέρμα θα έχει πχ 300Ω" σχολίασα.

Δημοσ.

οπότε να σταματήσουμε να φοράμε μονωτικά γάντια γιατί και αυτά σχηματίζουν πυκνωτή μήπως πάθουμε ηλεκτροπληξία από το χωρητικό ρεύμα. Μάλλον δεν θα ισχύει ο νόμος του ωμ σε πυκνωτές πια και το ρεύμα που τους διαρρέει γίνεται όσο νομίζουν κάποιοι

Άρα εγώ που εχω πάθει ηλεκτροπληξίες χωρίς να ενεργοποιηθεί κάποια διάταξη μάλλον είμαι ήδη νεκρός...

Ναι τα μονωτικά γάντια δεν σε προστατεύουν απλά καθυστερούν την διαδικασία. 

Εξαρτάται απο το υλικό και το πάχος σε κάθε περίπτωση (κάθε υλικού κτλ) υπάρχει ρεύμα που το διαπερνά ακόμη και το ξύλο 

Βάζουμε γάντια όχι γιατι μας κάνουν άτρωτους ενάντια στο ρεύμα αλλά επειδή ειναι καλύτερα απο το να μην έχουμε γάντια... όπως το κράνος δεν μας εγγυάται την ζωή μας σε ενα τροχαίο απλά ειναι καλύτερα να φοράμε ένα. 

Τώρα την τελευταία γραμμή σου δεν την κατάλαβα πάντως το ότι εισαι ζωντανός δεν αναιρεί κάτι στα παραπάνω πολλοί παράγοντες μπορεί να συνετέλεσαν σε αυτό θα πρέπει με λεπτομέρειες να περιγράψεις το γεγονός για να σου πω.

Το σίγουρο ειναι ότι αν δέχτηκες όντως 240 volt 60hz ρεύμα δεν είσαι ζωντανός επειδή έχεις κάλους στα χέρια ή χοντρό δέρμα. 

Δημοσ.

Δεν ειναι θέμα μαγκιάς,αλλά πολλές φορές αναγκάζεσαι.Δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος που δεν έχει δουλέψει ή δεν θα δουλέψει υπό τάση.Και δεν μιλάω για πρίζες διακόπτες κτλ που είναι ρουτίνα...

Aυτος που σε "αναγκαζει"(δεν αναφερομαι προσωπικα),επειδη μου εχει τυχει πολλες φορες στην δουλεια,ξερεις τι θα πει οταν τον καλεσει ο εισαγγελεας ,οταν εγω εχω παει στα θυμαρακια,"" εγω του ειπα να τηρησει τα μετρα προστασιας και ασφαλειας και αυτος δεν το εκανε"".......ωρε κατεβασμα ο διακοπτης ,ο γενικος,μεχρι μεση ταση αν χρειαστει,το να γυριζω σπιτι μου ζωντανος ειναι ανεκτιμητο.....

Δημοσ.

Ναι τα μονωτικά γάντια δεν σε προστατεύουν απλά καθυστερούν την διαδικασία. 

Εξαρτάται απο το υλικό και το πάχος σε κάθε περίπτωση (κάθε υλικού κτλ) υπάρχει ρεύμα που το διαπερνά ακόμη και το ξύλο 

Βάζουμε γάντια όχι γιατι μας κάνουν άτρωτους ενάντια στο ρεύμα αλλά επειδή ειναι καλύτερα απο το να μην έχουμε γάντια... όπως το κράνος δεν μας εγγυάται την ζωή μας σε ενα τροχαίο απλά ειναι καλύτερα να φοράμε ένα. 

Τώρα την τελευταία γραμμή σου δεν την κατάλαβα πάντως το ότι εισαι ζωντανός δεν αναιρεί κάτι στα παραπάνω πολλοί παράγοντες μπορεί να συνετέλεσαν σε αυτό θα πρέπει με λεπτομέρειες να περιγράψεις το γεγονός για να σου πω.

Το σίγουρο ειναι ότι αν δέχτηκες όντως 240 volt 60hz ρεύμα δεν είσαι ζωντανός επειδή έχεις κάλους στα χέρια ή χοντρό δέρμα. 

ευτυχώς που γράφεις ότι τα μονωτικά απλώς καθυστερούν την ηλεκτροπληξία στο insomnia γιατί σε κάποιο φόρουμ μηχανικών θα είχες γίνεις ανέκδοτο.

το ότι κάθε μονωτικό υλικό έχει και την αντίστοιχη τάση διάσπασης όπως γνωρίζουν όλοι οι ηλεκτρολόγοι τι σχέση έχει με το θέμα; έγραψα ότι τα μονωτικά γάντια είναι για οποιαδήποτε τάση;

το ότι είμαι ζωντανός το οφείλω στους απλούς νομούς της φυσικής, δεν μετρά η τάση που θα εφαρμοστεί άλλα το ρεύμα που θα διαρρεύσει, φυσικά δεν δέχθηκα 240V/60Hz γιατί εμείς στην ευρώπη έχουμε 230V/50Hz και ούτε έχω κάλους αλλά δεν δουλεύω και ξυπόλητος

Δημοσ.

ο τύπος συνδεσε τον ουδέτερο γύρισε το το διακόπτη της λάμπας του φούρνου που έχει μικρή αντίσταση και έβαλε τη φάση κύριος στρίβωντας τα κάλωδια. και ο φουρνος αναψε.

προφανως αν ένας άσχετος τακανε αναποδα θα τον μαζεύανε. οποτε γενικος και δοκιμη πριν απ το οτιδήποτε.

οποτε ξυπνα συ και βλέπουμε.

ωστε ετσι ε; ο τυπος επιασε με γυμνα χερια την φαση απο την 3*6mm παροχη της κουζινας που ερχεται απο τον πινακα με 25αρα ασφαλεια αν ειναι μονοφασικο και την συνδεσε στριβωντας με το χερι το γυμνο καλωδιο χωρις να παθει τιποτα. ποσο μαστορας μπορει να ηταν, δεν σκευτηκε καν να βαλει μια 6αρα κλεμα;

φιλικα συνεχισε να κοιμασε και μη λες τετοια εδω μεσα. ολο και καποιος μλκας θα το δοκιμασει.

edit: το αναποδα που λες ποιο ειναι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...