logistoulis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 είναι στο έντερο ή το στομάχι; γιατί με ολική γαστρεκτομή (καρκίνος) ξέρω ότι πρέπει μετά να κάνεις ενέσεις με b12 για πάντα
fylatos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Τα περισσότερα είναι αερόβια μικρόβια στο παχύ έντερο. Στο στομάχι και το λεπτό έντερο υπάρχουν ελάχιστα. Υπόψιν μικρόβια υπάρχουν και στο δέρμα, την στοματική κοιλότητα, τον κόλπο και το πέος κλπ. Γενικά κουβαλάμε κανένα 4 κιλά μικρόβια πάνω μας χωρίς τα οποία δε θα ζούσαμε. Η χλωρίδα του εντέρου αναπτύσσεται τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μας. Γι αυτό και υπάρχει διαφοροποίηση στις τροφές που μπορούν να φάνε τα μικρά μωρά. Ή μάλλον καλύτερα είναι κι αυτός ένας από τους λόγους.
logistoulis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 ναι δε διαφωνώ, απλά επειδή το ξέρω αρκετά καλά ότι χωρίς στομάχι ζεις μεν αλλά δεν παράγεις b12 και πρέπει να την παίρνεις ενέσιμη αναρωτήθηκα και ποιος ο ρόλος αυτού
fylatos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 ναι δε διαφωνώ, απλά επειδή το ξέρω αρκετά καλά ότι χωρίς στομάχι ζεις μεν αλλά δεν παράγεις b12 και πρέπει να την παίρνεις ενέσιμη αναρωτήθηκα και ποιος ο ρόλος αυτού Το γαστρεντερικό σύστημα λειτουργεί σαν... σύστημα. Δηλαδή αν οι τροφές έχουν διασπαστεί μερικώς ή καθόλου πριν φτάσουν στο παχύ έντερο προφανώς και υπάρχει θέμα δυσαπορρόφησης.
logistoulis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 ναι λογικό ακούγεται βέβαια πέψη υφίσταται κανονικά (ή έστω "κανονικά" ) και στο έντερο τεσπα είναι να μη σου τύχει κάτι τέτοιο
fylatos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 ναι λογικό ακούγεται βέβαια πέψη υφίσταται κανονικά (ή έστω "κανονικά" ) και στο έντερο τεσπα είναι να μη σου τύχει κάτι τέτοιο Ναι αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείς να φας. Σίγουρα πάντως δεν είναι 100% ίδια η πέψη και υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
logistoulis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 τα πάντα τρως εκτός από πολύ δύσπεπτα πράγματα πχ φλούδες, αλλά σε γενικές γραμμές τρως τα πάντα απλά δεν είσαι όπως πριν σε καμιά περίπτωση 1
Haldol Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Οι vegans επιτρέπεται να τρώνε B12; Όχι απλά "επιτρέπεται", αλλά "επιβάλλεται". Τυπικά όμως την παίρνουν από συμληρώματα, καθώς μία εξ' ολοκλήρου φυτική διατροφή δε μπορεί να τους προσφέρει την απαιτούμενη Β12. Κάποιος που τρέφεται φυσιολογικά δεν έχει λόγο ν' ανησυχεί για αβιταμίνωση βέβαια, ούτε να καταφύγει σε συμπληρώματα.
Tigran Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Τα πράγματα με την Β12 δεν είναι τόσο απλά. Το ότι κάποιος τρώει αυγά, κρέας και γαλακτοκομικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προσλαμβάνει την απαραίτητη (ή και καθόλου) ποσότητα Β12. Στην Αμερική πάνω από 40% του πληθυσμού έχει έλλειψη Β12. Η Β12 για να δημιουργηθεί, θα πρέπει το ζώο να έχει καταναλώσει κατάλληλη τροφή. Ποιά είναι η κατάλληλη; Αυτή που καταναλώνει όταν είναι πλήρως ελεύθερας βοσκής (καμία σχέση με την απάτη των ελευθέρας βοσκής που διαφημίζουν οι κτηνοτροφικές εταιρείες). Όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες, δίνουν συγκεκριμένες, έτοιμες, τροφές στα ζώα με σκοπό την ταχύτερη(ανώμαλη) ανάπτυξη/αναπαραγωγή τους. Σε κάποιες από αυτές τις τροφές περιλαμβάνεται η Β12 (ναι, ως συμπλήρωμα), σε κάποιες άλλες όχι. Όταν δεν περιλαμβάνεται, ο άνθρωπος τρώγοντας κρέας ή γαλακτοκομικά δεν προσλαμβάνει καθόλου ή μηδαμινές ποσότητες Β12. Σημειωτέον, ότι στα ζώα γίνονται ενέσεις με αντιβιοτικά, τα οποία τις περισσότερες φορές επιδρούν αρνητικά σε στοιχεία όπως η Β12. Η έλλειψη βιταμίνης Β12, είναι επίσης μια από τις πιο δύσκολες να εντοπιστεί. Μια απλή αιματολογική για Β12, δεν αρκεί. Βγάζει συχνά λανθασμένα αποτελέσματα. Συνήθως πρέπει να γίνεται σε συνδιασμό με την εξέταση για MMA (Methylmalonic acid). Β12 επίσης περιλαμβάνεται σε πολλές έτοιμες τροφές και συνήθως είναι αποτέλεσμα συμπληρώματος. Αν δείτε τα συστατικά, θα το προσέξετε. Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν εμφανίζει τα συμπτώματα της απευθείας. Καλό είναι για όσους κάνουν αιματολογικές εξετάσεις, να ζητούν από εδώ και πέρα εξέταση και για Β12 σε συνδιασμό με την MMA. Δεν είμαι γιατρός, αλλά το έχω ψάξει πολύ το θέμα και προσπάθησα να δώσω μια γενικότερη εικόνα του τι ισχύει με την Β12. Για πιο συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις, συμβουλευόμαστε πάντα γιατρό. 3
bedazzled Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Κάπου είχα διαβάσει ότι B12 παίρνουμε και από τα λαχανικά, αλλά όχι όταν είναι τελείως πλυμένα... τα μικρόβια είναι στο χώμα (από εκεί τα παίρνουν τα ζώα). Βέβαια με τα φυτοφάρμακα δεν γίνεται να μην τα πλύνεις, εκτός αν είναι βιολογικά... μύλος η κατάσταση.
Luxx Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Έχεις τρία κιλά μικρόβια μέσα στο άντερο σου που παράγουν μία ουσία που λέγεται β12. Χωρίς αυτή θα έβλεπες τα θυμαράκια ανάποδα. Την ουσία αυτή δε μπορείς ούτε εσύ ούτε το ψάρι ούτε το κοτόπουλο να την φτιάξεις. Τη φτιάχνει η τρικιλη μπίχλα στη κοιλιά σου. Τοτε γιατι πρεπει να προσλαμβανουμε επιπλεον β12; Κατι μου βρωμαει και δεν ειναι τα ποδια μου.. Το θεμα ειναι εχουμε την β12 απο τη στιγμη που γεννηθηκαμε ή αποκτησαμε αυτα τα μικροβια επειδη φαγαμε αλλα ζωα, των οποιων η σαρκα,ειχε αυτα τα μικροβια και αρα β12;
Tigran Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει Β12. Υπάρχει όμως η άποψη που λέει, ότι η Β12 που παράγει ο δικός μας οργανισμός δεν απορροφάται και ως εκ τούτου είναι (χονδρικά) άχρηστη. Η γενικότερη επιστημονική άποψη όμως λέει πως αυτό δεν ισχύει. Και οι δυο πλευρές έχουν καλά επιχειρήματα. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει κάποιος σίγουρη επάρκεια σε Β12 είναι: 1. Κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένων με Β12. Προσέχοντας την περιεκτικότητα σε Β12 του εκάστοτε προϊόντος, ώστε να λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα. 2. Συμπληρώματα Βιταμινών. Σε συνδιασμό με τις απαραίτητες εξετάσεις για monitoring. 1
Luxx Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Συγνωμη, αν καποιος δεν παρει β12 απο την τροφη του, ουτε απο συμπληρωματα, θα παθει κατι σοβαρο; Εννοω, υπαρχουν περιστατικα ανθρωπων που επαθαν κατι; Εγω προσωπικα ακολουθω vegan διατροφη και παιρνω μια ταμπλετα β12 οποτε την θυμαμαι, 1 φορα ανα 7 με 10 ημερες. Αν την σταματησω τελειως, θα παω κατι; Βεβαια να μου πεις πλεον, λιγο πολυ, παρα πολλα προϊοντα ειναι ενισχυμενα με συνθετικη β12.
logistoulis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2017 http://www.onmed.gr/ygeia/story/337145/elleipsi-vitaminis-v12-poia-einai-ta-symptomata
Προτεινόμενες αναρτήσεις