Προς το περιεχόμενο

Jordan B. Peterson

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, opera είπε

Θα προτιμήσω τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα του Jordan από την άποψη κάποιου μη επιστήμονα.

Τότε να ακούσεις και άλλους... όχι μόνο αυτούς που θα χαϊδεύουν τα αυτάκια σου... άλλα και αυτά που θα τα πονέσουν...

ΥΓ: δώσε link με τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα του... έτσι για το σκ...

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

• Moderators
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, AtiX είπε

Εγώ μπορεί να μην έχω παρακολουθήσει καμία του διάλεξη... για πες μου εσυ τα καλύτερα του... αλλά και τα χειρότερα του...

Πώς είναι δυνατόν να εκφέρεις γνώμη για τις απόψεις ενός ανθρώπου όταν δεν έχεις παρακολουθήσει καν τι λέει; Δεν το χωράει το μυαλό μου αυτό το πράγμα. Δεν αναφέρομαι προσωπικά σ' εσένα, αλλά σε όλους εκείνους (ανεξαρτήτως πλευράς) που σχηματίζουν γνώμη για κάτι χωρίς καν να έχουν μπει στον κόπο να παρακολουθήσουν αυτό το κάτι. Μα είναι δυνατόν; Δηλαδή για το συγκεκριμένο θέμα, διάβασες 5-10 πράγματα γι' αυτόν από (είμαι σίγουρος) SJW και λοιπά biased site για να σχηματίσεις γνώμη χωρίς καν να δεις τι λέει ο ίδιος;

• Like 3
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, AtiX είπε

Εγώ μπορεί να μην έχω παρακολουθήσει καμία του διάλεξη... για πες μου εσυ τα καλύτερα του... αλλά και τα χειρότερα του...

Έγραψες "νομίζει ότι είναι ανώτερος επειδή γεννήθηκε άνδρας". Από πού προκύπτει ότι ο Peterson έχει αυτή την πεποίθηση;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, AtiX είπε

Τότε να ακούσεις και άλλους... όχι μόνο αυτούς που θα χαϊδεύουν τα αυτάκια σου... άλλα και αυτά που θα τα πονέσουν...

ΥΓ: δώσε link με τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα του... έτσι για το σκ...

Αφού διαφωνείς δεν έχει νόημα η συζήτηση,τι να τα κάνεις τα λινκ αφού απορρίπτεις ότι λέει,πλάκα με κάνεις τώρα όπως λέμε στα βόρεια.

Για δεν ανοίγεις ένα θέμα πάνω σε μια άποψή του και να μας τη καταρρίψεις.

Υ/Γ:δε κάνω το χαμάλη.

Επεξ/σία από opera
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Kercyn είπε

Πώς είναι δυνατόν να εκφέρεις γνώμη για τις απόψεις ενός ανθρώπου όταν δεν έχεις παρακολουθήσει καν τι λέει; Δεν το χωράει το μυαλό μου αυτό το πράγμα. Δεν αναφέρομαι προσωπικά σ' εσένα, αλλά σε όλους εκείνους (ανεξαρτήτως πλευράς) που σχηματίζουν γνώμη για κάτι χωρίς καν να έχουν μπει στον κόπο να παρακολουθήσουν αυτό το κάτι. Μα είναι δυνατόν; Δηλαδή για το συγκεκριμένο θέμα, διάβασες 5-10 πράγματα γι' αυτόν από (είμαι σίγουρος) SJW και λοιπά biased site για να σχηματίσεις γνώμη χωρίς καν να δεις τι λέει ο ίδιος;

Η μαγική λέξη μπορεί... τι μπορεί να κάνει? Για να μην μακρηγορώ... τον έχω παρακολουθήσει... απλά ήθελα να δω πως μεταφράζονται και αποκωδικοποιούνται κάποια πράγματα...

• Moderators
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, AtiX είπε

Η μαγική λέξη μπορεί... τι μπορεί να κάνει? Για να μην μακρηγορώ... τον έχω παρακολουθήσει... απλά ήθελα να δω πως μεταφράζονται και αποκωδικοποιούνται κάποια πράγματα...

Ποια πράγματα ακριβώς; Γιατί υπονόησες παραπάνω ότι ο Peterson πιστεύει ότι όποιος είναι άντρας είναι ανώτερος. Προφανώς δεν έχω δει και τα 3000 βίντεο που έχει, αλλά θα μου έκανε τεράστια εντύπωση αν λέει ή έστω αφήνει να εννοηθεί κάπου κάτι τέτοιο.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, tristeza είπε

Έγραψες "νομίζει ότι είναι ανώτερος επειδή γεννήθηκε άνδρας". Από πού προκύπτει ότι ο Peterson έχει αυτή την πεποίθηση;

Έλα μου ντε... ίσως από αυτούς που τον υποστηρίζουν... αν και αναρωτιέμαι καταλαβαίνουν τι υποστηρίζει?

10 λεπτά πριν, opera είπε

Αφού διαφωνείς δεν έχει νόημα η συζήτηση,τι να τα κάνεις τα λινκ αφού απορρίπτεις ότι λέει,πλάκα με κάνεις τώρα όπως λέμε στα βόρεια.

Για δεν ανοίγεις ένα θέμα πάνω σε μια άποψή του και να μας τη καταρρίψεις.

Υ/Γ:δε κάνω το χαμάλη.

Βρε βάλε τα link και ας μην τα διαβάσω... που ξέρεις κάποιος άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται και να τον σώσεις από το googling

ΥΓ: να το προσέξεις αυτό με το χαμάλη... ίσως ψάχνοντας να έβρισκες ενδιαφέροντα πράγματα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, Malthador said:

Γενικότερα οι SJW's εκνευρίζονται από όποιον χρησιμοποιεί λογικά επιχειρήματα, δομημένο λόγο και ήρεμο ύφος (εξαίρεση αποτελούν οι vegans που χρησιμοποιούν ήρεμο ύφος με ηλίθια επιχειρήματα για να εκνευρίσουν τους κανονικούς ανθρώπους). Από εκεί και πέρα, επειδή τον παρακολουθώ εδώ και κάποιο καιρό τον Peterson σε κάποια θέματα έχει δίκιο, σε κάποια άλλα άδικο, αλλά ούτε αντιπαθής είναι, ούτε επικίνδυνος. Ένας youtuber της σειράς που εκφράζει τις απόψεις του είναι, τίποτα περισσότερο.

Καλή τύχη στο να μην πολιτικοποιηθεί (και άρα κλειδωθεί) το νήμα.

Ορίστε μερικά από τα λογικά επιχειρήματα του καθηγητή:

I will never use words I hate, like the trendy and artificially constructed words "zhe" and "zher." These words are at the vanguard of a post-modern, radical leftist ideology that I detest, and which is, in my professional opinion, frighteningly similar to the Marxist doctrines that killed at least 100 million people in the 20th century.

I have been studying authoritarianism on the right and the left for 35 years. I wrote a book, Maps of Meaning: The Architecture of Belief, on the topic, which explores how ideologies hijack language and belief. As a result of my studies, I have come to believe that Marxism is a murderous ideology. I believe its practitioners in modern universities should be ashamed of themselves for continuing to promote such vicious, untenable and anti-human ideas, and for indoctrinating their students with these beliefs. I am therefore not going to mouth Marxist words. That would make me a puppet of the radical left, and that is not going to happen. Period.

Στα ελληνικά:

1. Αν χρησιμοποιήσεις κάποια λέξη όπως "zhe" κλπ είσαι η εμπροσθοφυλακή ακραίας αριστερής ιδεολογίας. Την οποία, για όποιον δεν κατάλαβε, ο καθηγητής απεχθάνεται. Κάτσε να το ξαναπώ για να το εμπεδώσουμε: αν αντί για "όσοι" πω "όσ@", είμαι εμπροσθοφυλακή ακροαριστερής ιδεολογίας. Ακούω είναι η αλήθεια πολλές μαλακίες καθημερινά, αλλά σ' αυτό το επίπεδο είναι λίγο σπανιότερες.
  2. Επίσης, αν χρησιμοποιήσεις τέτοιες λέξεις είσαι ανησυχητικά κοντά στη... Μαρξιστική ιδεολογία η οποία (κατά τον καθηγητή) σκότωσε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους τον 20ο αιώνα. Καλύτερα δηλαδή να λες "στην κουζίνα σου μωρή", τουλάχιστον αυτή η ιδεολογία δε σκότωσε 100 εκατομμύρια έτσι; Παρεμπιπτόντως, αν το έλεγε κανένας άλλος μπορεί να του απαντούσα "έχεις πήξει στη μαλακία", αλλά αφού είναι καθηγητής θα πω "Ο ΒΠΠ, η πιο αιματοβαμμένη περίοδος της ανθρώπινης ιστορίας, σκότωσε σύμφωνα με εκτιμήσεις 50-80 εκατομμύρια άτομα. Ο Μαρξισμός λες εσύ πάνω από 100 εκατομμύρια. Seems legit"
  3. Μάλλον έχει κάποιο σκάλωμα με το Μαρξισμό. Λέω εγώ τώρα, γιατί προσωπικά υπερασπίζομαι δημοσίως τέτοιου είδους κοινωνικές πρωτοβουλίες για όσους θέλουν να τις ακολουθήσουν, αλλά Μαρξιστής δεν έχω αισθανθεί ποτέ. Ο καθηγητής από την άλλη μέσα σε δύο γραμμές λέει "όσοι το κάνουν αυτό είναι σχεδόν το ίδιο με τους Μαρξιστές" και μετά άλλες πέντε για να μας μιλήσει για το Μαρξισμό. Αναρωτιέται κανείς ποιό ήταν το θέμα εξαρχής.

Στη συνέχεια, εκεί είναι για όποιον θέλει να πάει να διαβάσει, λέει π.χ. πως

Finally, it is absurd to insist that each person should have the right to, or could practically, choose their own pronouns. Those who have been complaining about my rigid and parochial viewpoint argue that the word “they” (a possible alternative to he or she) has been used in a singular sense in the English language for centuries. So, the argument goes, why can’t everyone just use “they,” like Shakespeare did? Well, “they” has never been used in the manner indicated by those who advocate for its revised use. It’s been used to indicate the singular in very restricted cases, and certainly not as a simple replacement for “he” or “she.” But let’s give the devil his due, and imagine that I agreed to that. Would the demands stop there? Absolutely not.

Εγώ προσωπικά αν εκνευριζόμουν από κάτι θα ήταν από τις μαλακίες που διαβάζω παραπάνω, όπως το non-argument που επειδή είναι non-argument καταλήγει σε slippery slope που βγάζει μάτι: "αν τους αφήσουμε να αναφέρονται στον εαυτό τους όπως τους αρέσει (ΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΘΕΕ ΜΟΥ) πολύ σύντομα θα βρεθούν να απαιτούν πολύ χειρότερα". Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει... "αν νομιμοποιηθεί το Χ αύριο όλοι θα γαμάνε κατσίκες στους δρόμους, άρα δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί το Χ".

Νομίζω πως και ο ίδιος ο καθηγητής είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι αυτά είναι πίπες τόσο νηπιακού επιπέδου που τις βρίσκεις σε κάθε εισαγωγικό site για τη λογική/διαλεκτική. Επομένως γιατί το κάνει παρόλα αυτά;

Προσωπικά η απάντησή μου είναι ότι ο ίδιος μπορεί να το καταλάβει, και μπορεί επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο όλοι. Μερικοί απλά γνέφουν καταφατικά και μασάνε το σανό.

2 hours ago, GenesisX said:

ναι γιατί όλοι οι λευκοί είναι πλούσιοι και προνομιούχοι Αμερικάνοι απόφοιτοι Yale

Μόνο οι Αμερικανοί απόφοιτοι Yale έχουν privilege?

Εσύ ας πούμε που δε θα έρθει κανένας να σου πει ότι δε θέλει τα παιδιά σου στο σχολείο του αντιλαμβάνεσαι πως είσαι privileged σε σχέση με άλλους; Αντιλαμβάνεσαι πως ακόμα και για το χειρότερο ανοιχτά νεοναζί Έλληνα κανείς δε θα πει πως δε θέλει τα παιδιά του στο σχολείο, ενώ μπορεί κάποιος μετανάστης να είναι ο καλύτερος άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη και παρόλα αυτά μπορεί να το ακούσει; Ή μήπως η αντίληψή σου για το privilege φτάνει τα βαθειά επίπεδα ανάλυσης πόσα λεφτά βγάζεις και πώς σε αντιμετωπίζουν όταν πας για interview?

Αντιλαμβάνεσαι πως στα κοινωνικά στάδια που βρίσκονται πάνω από το δικό σου, οι "τσεκουράτοι" λένε για σένα πως είσαι loser και δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν θεραπείες για τη γιαγιά σου; Δεν είναι αυτοί privileged που οι περισσότεροι τα βρήκαν έτοιμα και που επειδή το επίθετό τους είναι τάδε όπου πάνε τους παίρνουν πίπες, εσύ είσαι loser.

Αντιλαμβάνεσαι πως η νοοτροπία "ώχου μωρέ βουλώστε το μας πρήξατε" όχι ΘΑ εφαρμόζεται, αλλά εφαρμόζεται από απαρχής της κοινωνίας και πάνω σου; Ή πιστεύεις πως δεν είναι privilege ότι κάποιος θα πάει στα καλύτερα νοσοκομεία αλλά εσύ στο ράντσο στο διάδρομο επειδή "έχει λεφτά και πληρώνει"; Κι εγώ ας πούμε έχω λεφτά και πληρώνω, δεν είναι πως είμαι λίγο πιο privileged, απλά να όλοι όσοι κατεβάζουν παράνομα ή δεν κόβουν εισιτήριο φυλακή για παραδειγματισμό οι παλιοκηφήνες.

Μαλακία είπα ε; Πήγαινε στα σχετικά θρεντς και γράψε "δεν καταλαβαίνω τι λέτε, αν δεν έχετε λεφτά πάτε με τα πόδια βρωμοσοσιαλιστές" και ίσως από τις απαντήσεις να καταλάβεις λίγο καλύτερα πως είναι όταν κάποιος στη θέση σου το κάνει σε άλλους.

Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς μέσω διανοητικής παρθενογέννεσης πως έχει privilege, όταν όλη του τη ζωή (ή έστω ένα μεγάλο πρόσφατο μέρος της) δεν έχει γνωρίσει προσωπικά καμία πραγματικότητα χωρίς αυτό. Πρέπει και να το θες για να το καταλάβεις.

Επεξ/σία από defacer
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Για να πάρετε μια γεύση του ιδεολογικού υπόβαθρου των αντιπάλων του Jordan γιατί σε αυτή τη κατηγορία πέφτει ο τύπος ,δείτε πως πέφτει ο ίδιος θύμα όσων πιστεύει ή τουλάχιστο λέει ότι πιστεύει.

https://diversitymachtfrei.wordpress.com/2018/03/21/on-count-dankula-being-found-guilty-of-hate-speech/

Η πολιτική ορθότητα γυρίζει μπούμερανγκ και αυτοκαταστρέφεται.

Δημοσ.

Για τι privileged μιλάμε γιατί κάπου σε έχασα. Ξεκίνησες με white male privilege και κατέληξες σε privilege των πλουσίων. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Lelouch είπε

Για τι privileged μιλάμε γιατί κάπου σε έχασα. Ξεκίνησες με white male privilege και κατέληξες σε privilege των πλουσίων. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα για πιο privileged μιλάει ο Peterson, για πιο ενστερνίζονται οι λάτρεις του και ύστερα ας εξηγήσει και ο defacer... ;)

ΥΓ: @opera Δεν μας νοιάζουν οι αντίπαλοι του... δεν θα πάρει αξία ο λόγος του από τις π@π@ριες του καθ' ενός...

Επεξ/σία από AtiX
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, defacer είπε

0

Μόνο οι Αμερικανοί απόφοιτοι Yale έχουν privilege?

Εσύ ας πούμε που δε θα έρθει κανένας να σου πει ότι δε θέλει τα παιδιά σου στο σχολείο του αντιλαμβάνεσαι πως είσαι privileged σε σχέση με άλλους; Αντιλαμβάνεσαι πως ακόμα και για το χειρότερο ανοιχτά νεοναζί Έλληνα κανείς δε θα πει πως δε θέλει τα παιδιά του στο σχολείο, ενώ μπορεί κάποιος μετανάστης να είναι ο καλύτερος άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη και παρόλα αυτά μπορεί να το ακούσει; Ή μήπως η αντίληψή σου για το privilege φτάνει τα βαθειά επίπεδα ανάλυσης πόσα λεφτά βγάζεις και πώς σε αντιμετωπίζουν όταν πας για interview?

Αντιλαμβάνεσαι πως στα κοινωνικά στάδια που βρίσκονται πάνω από το δικό σου, οι "τσεκουράτοι" λένε για σένα πως είσαι loser και δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν θεραπείες για τη γιαγιά σου; Δεν είναι αυτοί privileged που οι περισσότεροι τα βρήκαν έτοιμα και που επειδή το επίθετό τους είναι τάδε όπου πάνε τους παίρνουν πίπες, εσύ είσαι loser.

Αντιλαμβάνεσαι πως η νοοτροπία "ώχου μωρέ βουλώστε το μας πρήξατε" όχι ΘΑ εφαρμόζεται, αλλά εφαρμόζεται από απαρχής της κοινωνίας και πάνω σου; Ή πιστεύεις πως δεν είναι privilege ότι κάποιος θα πάει στα καλύτερα νοσοκομεία αλλά εσύ στο ράντσο στο διάδρομο επειδή "έχει λεφτά και πληρώνει"; Κι εγώ ας πούμε έχω λεφτά και πληρώνω, δεν είναι πως είμαι λίγο πιο privileged, απλά να όλοι όσοι κατεβάζουν παράνομα ή δεν κόβουν εισιτήριο φυλακή για παραδειγματισμό οι παλιοκηφήνες.

Μαλακία είπα ε; Πήγαινε στα σχετικά θρεντς και γράψε "δεν καταλαβαίνω τι λέτε, αν δεν έχετε λεφτά πάτε με τα πόδια βρωμοσοσιαλιστές" και ίσως από τις απαντήσεις να καταλάβεις λίγο καλύτερα πως είναι όταν κάποιος στη θέση σου το κάνει σε άλλους.

Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς μέσω διανοητικής παρθενογέννεσης πως έχει privilege, όταν όλη του τη ζωή (ή έστω ένα μεγάλο πρόσφατο μέρος της) δεν έχει γνωρίσει προσωπικά καμία πραγματικότητα χωρίς αυτό. Πρέπει και να το θες για να το καταλάβεις.

Τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού και του κομουνισμού ήταν και αυτοί μέρος της white privileged κοινότητας που αναφέρεις;;;

Ναι αλλά ο  μαύρος στις ΗΠΑ έχει BMW και όχι Πόρσε όπως ο λευκός. Ο μέσος Καναδός δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως zhe , zhse. Μιλάμε για σοβαρά προβλήματα :lol::lol:

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Ο Peterson δεν μιλάει για κάποιο privilege απ όσο έχω καταλάβει. Θεωρεί τον δυτικό πολιτισμό τον καλύτερο ο οποίος προσφέρει ίσες ευκαιρίες. Είναι υπέρ του equality of opportunity αλλά κατά του quality of outcome.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, Lelouch said:

Αν αναφέρεσαι σε μένα, απαντάω στον genesisx ο οποίος φαίνεται να πιστεύει πως το privilege δεν υφίσταται όταν είσαι white male αλλά μόνο αν είσαι πλούσιος ή απόφοιτος ivy league. Δύο χαρακτηριστικά που τελείως τυχαία υποθέτω ότι ο ίδιος δεν έχει, άρα δεν έχει privilege, άρα δε χρειάζεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του προς κανέναν. Μόνο οι πλούσιοι που έχουν το privilege πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς αυτόν αλλιώς είναι κακοί τύποι, και οι "μορφωμένοι" του ivy league να μη λένε πολλά δημοσίως γιατί privileged bitches.

Σοβαρά τώρα, όποιος μπαίνει σε κουβέντα περι privilege υποστηρίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει κανένα, είναι είτε προβοκάτορας είτε ηλίθιος. Θα είχε ενδιαφέρον να γράφαμε εδώ έτσι ενδεικτικά μερικά privileges που ο καθένας πιστεύει πως έχει για τον εαυτό του.

7 minutes ago, GenesisX said:

Τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού και του κομουνισμού ήταν και αυτοί μέρος της white privileged κοινότητας που αναφέρεις;;;

Ναι αλλά ο  μαύρος στις ΗΠΑ έχει BMW και όχι Πόρσε όπως ο λευκός. Μιλάμε για σοβαρά προβλήματα :lol::lol:

Κι εδώ ο genesisx απαντάει ευθέως στα ερωτήματα που θέτω και συνεχίζει με εκτενή και σαφώς διατυπωμένα επιχειρήματα, όπως εξάλλου και κάθε άλλη φορά που έχουμε κάνει διάλογο δημοσίως.

Επεξ/σία από defacer
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...