SakislolGR Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Μα αυτό είναι το νόημα του "τεχνικού λυκείου" να βγάζει υδραυλικους,ηλεκτρολόγους,ψυκτικους μηχανικούς αυτοκινήτων και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και όχι γιατρούς δικηγόρους κτλπ... Τουλάχιστον (μέχρι και όταν το τελείωσα εγώ δεν ξέρω τι παίζει τώρα) ήταν έτσι τα πράγματα μαθήματα γύρω από τον κλάδο σου + 5 ή 6 ακόμα γενικής(απλουστευμενα μαθηματικά,φυσική,χημεία κτλπ) που θα τα χρειαστείς πάλι στον κλάδο σου τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο... Τι να τα κάνει τα αρχαία και την Αντιγόνη ο υδραυλικός? Πλάκα μου κάνετε? Κοίτα... εγώ βγήκα και μίλησα καθαρά και είπα ότι τα ΓΕΛ > ΕΠΑΛ (με μικρή διαφορά) εσύ βγαίνεις τώρα και τα βρίζεις/υποτιμάς. Είναι λάθος η λογική "ΕΠΑΛ = υδραυλικός, ηλεκτρολόγος". Καμιά σχέση! υδραυλικός γίνεσαι χωρίς καν ΕΠΑΛ. Μια χαρά λογιστές και οικονομικά επαγγέλματα βγάζουν τα ΕΠΑΛ Μια χαρά τεχνικούς υπ/δικτύων βγάζουν Μια χαρά μηχανικούς υπ/λογισμικού (προγραμματιστές) βγάζουν Τα ΕΠΑΛ δεν είναι ΤΕΕ. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ μπορούν να δηλώσουν όποια σχολή ΑΕΙ/ΤΕΙ θέλουν. και γενικά βγάζουν ότι βγάζει και το ΓΕΛ, εκτός από 3-4 επαγγέλματα όπως γιατρός, χασοδίκης, καθηγητής. @All ρε τι μλκιες λέτε για τους μισθούς. Αυτό δεν έχει να κάνει αν είσαι από ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ. Έχει να κάνει με τα προσόντα σου [μπορεί να μην έχεις τελειώσει καν το λύκειο και απλά να είσαι αυτοεκπαίδευτος].
Ghost_Rider Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Διαφωνώ σε πολλά από αυτά που αναφέρεις. Το παραπάνω είναι προσωπικές σου εμπειρίες, σεβαστές μεν αλλά μην γενικεύουμε γιατί οι γευνικεύσεις οδηγούν και αυτές σε λάθος συμπεράσματα. Μισθούς 1000 ευρώ εξαιρετικά σπάνια βρίσκεις πλέον σε μισθωτούς από οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα. Το οτι ήθελες να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων και έχασες χρόνο επειδή τελικά δεν πήγες σε ΕΠΑΛ αλλά κάθησες να δώσεις πανελλήνιες δεν λέει κάτι. Δεν φταίει το σύστημα αν σαν πολίτες δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ή δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή ακόμα αν επηρεαζόμαστε από το τι θα πούνε οι άλλοι. Εγώ αν καθόμουν να αποφασίσω εντελώς μόνος τι θα ήθελα να ακολουθήσω όταν ήμουν 3η γυμνασίου, θα πήγαινα σε ΤΕΕ με ειδικότητα πληροφορικής/τεχνικού υπολογιστών. Τελικά θεωρώ οτι θα ήμουν πολύ χειρότερα σε σχέση με τώρα αν δεν σπούδαζα στο ΤΕΙ. Και δεν θεωρώ οτι οι σπουδές είναι πεταμένα λεφτά. Με τις σπουδές διευρύνεις τις γνώσεις σου, μπορεί στο μέλλον να δουλέψεις σε αντικείμενο παρεμφερές με αυτό που σπούδασες. Εγώ πλέον αν και δύσκολα θα εργαστώ με τα προβλ΄ματα υγείας που έχω, παραταύτα, οι σπουδές με έμαθαν πως να κάνω επιστημονική έρευνα, πλέον περνάω τον χρόνο μου στο σπίτι γράφοντας διάφορα επιστημονικά άρθρα και τα στέλνω σε περιοδικά για κρίση και δημοσίευση. Βρήκα έναν τρόπο να περνάνω τον χρόνο μου, αργότερα σκοπεύω να κάνω και μεταπτυχιακό ασχέτως αν εργαστώ ή οχι, δεν θα κάθομαι στο σπίτι να χτυπάω μύγες ούτε να χαζεύω στις καφετέριες. Αν δεν είχα περάσει στο ΤΕΙ δεν θα έκανα τίποτα από αυτά. Όσο για τα περι αυτοκινήτων και συνεργείων. Έχω φίλο μου μηχανικό αυτοκινήτων που μετά σπούδαζε στο ΤΕΙ μου μηχανολογία και μπορώ να σου πω με αρκετή βεβαιότητα οτι και να μην είχες περάσει το λούκι με τις πανελλήνιες και να πήγαινες στο συνεργείο κατευθείαν, θα έβγαζες κάποια λεφτά παραπάνω την περίοδο των παχιών αγελάδων και μετά θα ήσουν άνεργος και πιθανότατα πάλι πακετάς και σερβιτόρος θα γινόσουν. Ο φίλος μου έχει δικό του συνεργείο το άνοιξε στο μέρος που κατάγεται, η δουλειά πήγαινε μια χαρά για 2.5 χρόνια περίπου από το 12-13 μέχρι τα μέσα του 15, μετά κατακόρυφη πτώση και πλέον του αφήνουνε όλοι τα αυτοκίνητα μέσα στο συνεργείο, εργασίες και δουλειές απλήρωτες. Τώρα έχει καταφέρει και κάνει μικροδουλειές επειδή είναι έξυπνος κοινωνικός και έχει βρει τρόπο και βγάζει λίγα λεφτά μαύρα από γνωστούς και πελάτες. Άλλος γνωστός μου που δούλευε σε συνεργείο με μεροκάματο έγινε αγρότης για λίγο, έφαγε την πίκρα και τώρα κατέληξε σερβιτόρος που δεν πληρώνετε κιόλας. Άτομα που είναι άνεργα και έχουν ένα χαρτί να το κοιτάνε υπάρχουν πάρα πολλά από όλες τις βαθμίδες εκαπίδευσης, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΙΕΚ, μεταπτυχιακοί κτλ. Τι θέλω να πω με όλα αυτά, μην κρίνουμε αν αξίζει κάτι ή οχι ή αν είναι πεταμένα λεφτά με βάση προσωπικές εμπειρίες, ατυχίες και γεγονότα που μας συνέβησαν και συμβαίνουν σε όλους. Για μένα όσοι θέλουν πρέπει να στοχεύουν να σπουδάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά να το κάνουν με σχέδιο για το τι θα ακολουθήσουν οταν τελειώσουν, οχι όπως γινόταν σε εμάς που λέγαμε όλοι ας περάσω τώρα και μετά βλέπουμε γιατί έχουμε καιρό. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον, πρέπει ο μαθητής να έχει βάλει σχέδιο από πριν, γιατί οτι και να αποφασίσει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μετά. Το κράτος πρέπει να δίνει το δικαίωμα της επιλογής στον μαθητή και πρέπει να έχει ποιοτικούς θεσμούς για τον πολίτη. Ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα, τόσο στην παιδεία όσο και παντού. Παρόλα αυτά, το αν αξίζει ή οχι κάτι εξαρτάται και από το πόσο σωστές είναι οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς για τον εαυτό μας. 1000 ευρω στη χωρα της Πεσαβαρ...χαχα οτι να ναι γραφει ο καθενας
παπι Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Βασιλη δεν τα βλεπω απο την σκοπια μου. Δες και στο κυκλο σου, ποσοι εχουν δει προκοπη στη ελλαδα εχοντας αει και ποσοι εχοντας τεχνική εκπαίδευση (τεε,ιεκ,οαεδ κλπ). Δεν σνομπαρω τα αει, απλα δεν ειναι για ολους. Και ναι, ειναι πεταμενα λεφτα, χανεις 3 χρονια στο λυκειο (κατι το οποιο δεν προσφερει τιποτα) στα οποια πρεπει και να τσονταρεις σε φροντιστήρια. Χανεις αλλα τοσα στο αει και αλλα τοσα στη πρακτικη. Μιλάμε για χασουρα απο 25κ εως 40κ. Τεσπα ψαξε βρες μια εκπομπη του τσιμα, που βαζει το φιλανδικό εκπαιδευτικο βερσους το ελληνικό. Και πες μου γιατι ειναι λαθος ο φιλανδος που σπρωχνει προς τα τεχνικα.
Βασίλης_29 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο Φινλανδός. Τώρα μιλάμε για την εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ελλάδας, στο εξωτερικό πετάνε σε άλλο επίπεδο οπότε δεν έχει νόημα η σύγκριση. Δεν έγραψα το post μου για να υποβαθμίσω τα ΕΠΑΛ και την τεχνική εκπαίδευση ούτε να αβαντάρω ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά μην λέμε με βάση προσωπικές εμπειρίες ούτε υποθέσεις οτι αν έκανα το τάδε αν δεν μου συνέβαινε το ένα το άλλο κτλ γιατί είναι ανούσιο. Επειδή με ρώτησες επι προσωπικού. Ο κύκλος μου είναι μικρός. Δεν έχω πολλούς φίλους και γνωστούς που να πήγαν σε τεχνικό λύκειο. Οι περισσότεροι ήτανε στο γενικό λύκειο. Όσους γνωρίζω και πέρασαν σε ΤΕΕ μετά σπούδασαν σε ΤΕΙ. Άποψη για επαγγελματική αποκατάσταση δεν έχω ξεκάθαρη, εγώ βλέπω οτι όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βράζουν στο ίδιο καζάνι. Ελάχιστα άτομα γνωρίζω που να είναι εντελώς αδρανή ή άνεργα και να κοιτάνε το πτυχίο στον τοίχο, αυτοί οι ελάχιστοι που γνωρίζω γενικότερα είναι άτομα που επαναπαύονται και δεν προσπαθούν ιδιαίτερα, δεν αντέχουν την πίεση και γενικώς δεν έχουνε ψάξει σοβαρά για να βρούνε δουλειά. Γνωρίζω αρκετούς άλλους που είτε εργάζονται σε οτι σπούδασαν είτε σε παρεμφερές είτε και σε άσχετο αντικείμενο, άλλοι έφυγαν εξωτερικό. Οι σπουδές στα ΑΕΙ δεν είναι χαμμένος χρόνος σε καμιά περίπτωση, αυτό είναι προσωπική σου άποψη. Μην τα μεταφράζουμε όλα σε λεφτά. Και αυτά για τα φροντιστήρια άλλη υπερβολή πάλι, κάποιοι πληρώνουν και τα σκάνε, εγώ πήγα μόνο στην β΄ λυκείου στην γ' δεν πήγα γιατί δεν με βοήθησε όσο ήθελα, τότε θυμάμαι είχαμε δώσει 2-2500ευρώ στο έτος. Όσο για τα των σπουδών. Δύο από τους καλύτερους φίλους μου τους γνώρισα όταν σπούδασα, έκανα κοινωνικές σχέσεις και γνώρισα κόσμο, αφού τελείωσα στην ώρα μου (ο μόνος μαζί με άλλον έναν), άρχισα να πηγαίνω σε σεμινάρια και εξακολουθώ να πηγαίνω, γράφω επιστημονικά άρθρα. Είχαμε αρκετά γαϊδούρια καθηγητές αλλά γνώρισα και 2 εξαιρετικούς ανθρώπους. Οι εμπειρίες που κερδίζεις κατά την διάρκεια των σπουδών και η φοιτητική ζωή δεν αποτιμούνται σε χρήμα και δεν εξαγοράζονται με τίποτα. Το τι θα κάνεις στην ζωή σου εξαρτάται περισσότερο από εσένα και οχι τόσο τι θα σου προσφέρει το σύστημα ή αν είναι καλό/κακό το σύστημα, όπου σύστημα βάλε σχολείο, παιδεία, σχολές, ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΕΠΑΛ/ΙΕΚ κτλ. Αυτά από εμένα, τώρα όποιος επιθυμεί να τα αποτιμάει όλα σε χρήμα δικαίωμά του. 1
Chape Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Κοίτα... εγώ βγήκα και μίλησα καθαρά και είπα ότι τα ΓΕΛ > ΕΠΑΛ (με μικρή διαφορά) εσύ βγαίνεις τώρα και τα βρίζεις/υποτιμάς. Είναι λάθος η λογική "ΕΠΑΛ = υδραυλικός, ηλεκτρολόγος". Καμιά σχέση! υδραυλικός γίνεσαι χωρίς καν ΕΠΑΛ. Μια χαρά λογιστές και οικονομικά επαγγέλματα βγάζουν τα ΕΠΑΛ Μια χαρά τεχνικούς υπ/δικτύων βγάζουν Μια χαρά μηχανικούς υπ/λογισμικού (προγραμματιστές) βγάζουν Τα ΕΠΑΛ δεν είναι ΤΕΕ. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ μπορούν να δηλώσουν όποια σχολή ΑΕΙ/ΤΕΙ θέλουν. και γενικά βγάζουν ότι βγάζει και το ΓΕΛ, εκτός από 3-4 επαγγέλματα όπως γιατρός, χασοδίκης, καθηγητής. @All ρε τι μλκιες λέτε για τους μισθούς. Αυτό δεν έχει να κάνει αν είσαι από ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ. Έχει να κάνει με τα προσόντα σου [μπορεί να μην έχεις τελειώσει καν το λύκειο και απλά να είσαι αυτοεκπαίδευτος]. Ούτε εβρισα ούτε υποβαθμισα τίποτα... Εγώ λέω τα πράγματα όπως τα έζησα εγώ (προσωπική μου γνώμη δηλαδή) δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι... Εγώ όταν πήγα ήταν ΤΕΕ και το έζησα έτσι... Το τι γίνεται τώρα δεν το γνωρίζω και το είπα και ποιο πριν... Τώρα υδραυλικός χωρίς σχολείο δεν γίνεσαι... Βοηθός ναι γίνεσαι αλλά μέχρι εκεί... Και πάλι άποψη μου!
lactate Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Οποτε καταληξαμε οτι υπαρχει επαγγελμα που δε θελει δυσκολες σπουδες (μονο ΕΠΑΛ), εχει απορροφηση σε αντιθεση με τα ΑΕΙ, πληρωνει καλα και δεν χρειαζεται επενδυση (σπουδες μακρια απο το σπιτι σου κτλ). Αψογα 1
Pokemon640 Δημοσ. 29 Μαΐου 2017 Δημοσ. 29 Μαΐου 2017 ePAL είχα διαλέξει, το Gel το είχα για άλλη χρήση
SakislolGR Δημοσ. 29 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2017 Βασιλη δεν τα βλεπω απο την σκοπια μου. Δες και στο κυκλο σου, ποσοι εχουν δει προκοπη στη ελλαδα εχοντας αει και ποσοι εχοντας τεχνική εκπαίδευση (τεε,ιεκ,οαεδ κλπ). Δεν σνομπαρω τα αει, απλα δεν ειναι για ολους. Και ναι, ειναι πεταμενα λεφτα, χανεις 3 χρονια στο λυκειο (κατι το οποιο δεν προσφερει τιποτα) στα οποια πρεπει και να τσονταρεις σε φροντιστήρια. Χανεις αλλα τοσα στο αει και αλλα τοσα στη πρακτικη. Μιλάμε για χασουρα απο 25κ εως 40κ. Τεσπα ψαξε βρες μια εκπομπη του τσιμα, που βαζει το φιλανδικό εκπαιδευτικο βερσους το ελληνικό. Και πες μου γιατι ειναι λαθος ο φιλανδος που σπρωχνει προς τα τεχνικα. Μην τα ισοπεδώνεις όλα. Όπου και να πας, αν δεν ασχοληθείς μόνος σου, αν δεν σου κόβει και κυρίως αν δεν είσαι θρασύς δεν θα βρεις δουλειά. Απλά τα ΓΕΛ σου δίνουν κάποια βάση για κάποιες επιστήμες και τα ΕΠΑΛ για κάποιες άλλες. Δεν σου βρίσκουν δουλειά. Και οι 9/10 δεν αξιοποιούν τις βάσεις αυτές. Γενικά βλέπω ότι πολύς κόσμος ρίχνει το φταίξιμο στην παιδεία που δεν έχουν μια δουλειά. Η παιδεία είναι πολύ καλά! Η οικονομία είναι σκ@τ@. Πως να το κάνουμε... δεν ανοίγουν δουλειές. Όπως είπε και ένας πιο πάνω, γιατί οι Έλληνες που πηγαίνουν έξω πετυχαίνουν;;; γιατί έχουν μια καλή παιδεία. Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να πάσχει. Και ότι ο προγραμματισμός (πχ) έχει προχωρήσει τόσο πολύ και ο κόσμος μαθαίνει σε 1 ολόκληρο εξάμηνο τα html tags και λίγο js (χριστέ και παναγία. αυτά θα έπρεπε να είναι 2-3 μαθήματα / 12-13 π έχει το εξάμνο)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα