Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή έναν καθηγητή που γνώρισα δημόσιας υγείας μου δημιουργήθηκε η απορία τι πρέπει να έχεις σπουδάσει και τι ακριβώς κάνεις στη δουλειά σου; Πρέπει να είσαι από ιατρικό/παραϊατρικό χώρο ή μπορει να είσαι και από άλλο πεδίο όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία κτλ; Γνωρίζει κανείς κάτι;

Δημοσ.

Στο εξωτερικό υπάρχει σε πολλές χώρες ιατρική ειδικότητα δημόσιας υγείας (ή παρεμφερής), οπότε μιλάμε συχνά για γιατρούς που εξειδικεύονται στη δημόσια υγεία (αντί για παθολογία ή χειρουργική ας πούμε). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα.

Ένας άλλος δρόμος είναι μεταπτυχιακές σπουδές μετά από πρώτο πτυχίο, το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν ό,τι να'ναι. Συνήθως ιατροβιολογικού περιεχομένου, αλλά έχω δει και ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, οικονομολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες κτλ. να κάνουν μεταπτυχιακά στη δημόσια υγεία.

Ως προς το αντικείμενο εργασίας, επίσης ποικίλει. Είναι ένας πολύ ευρύς τομέας, που η γενική αρχή του είναι να ασχολείσαι με την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού και όχι αναγκαστικά ατομικό επίπεδο. Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε μέσω έρευνας είτε μέσω πρακτικής εφαρμογής. Στο πεδίο της δημόσια υγείας ανήκουν -μεταξύ άλλων- τα εξής:

- Πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών (πχ Ebola)

- Σχεδιασμός εμβολιασμών και προγραμμάτων πρόληψης

- Διοίκηση και σχεδιασμός συστημάτων υγείας

- Ιατροβιολογική έρευνα σε επίπεδο πληθυσμού

- Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ

- Περιβαλλοντικές επιδράσεις στην υγεία, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα κτλ.

Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορείς να κάνεις χίλια δυο διαφορετικά πράγματα.

• Like 1
Δημοσ.

Αλήθεια τώρα αρχηγέ; Στο ΕΚΠΑ δε τελείωσες; Σε αυτά τι έκανες πετούσες χαρταετό;

http://www.dent.uoa.gr/to-tmima/preventive-social-dentistry-dept.html

Επιδημιολογία -4ο Εξάμηνο

Προληπτική Οδοντιατρική -4ο Εξάμηνο

Κοινωνική Οδοντιατρική -5ο Εξάμηνο

Στο εξωτερικό υπάρχει σε πολλές χώρες ιατρική ειδικότητα δημόσιας υγείας (ή παρεμφερής), οπότε μιλάμε συχνά για γιατρούς που εξειδικεύονται στη δημόσια υγεία (αντί για παθολογία ή χειρουργική ας πούμε). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα.

Ένας άλλος δρόμος είναι μεταπτυχιακές σπουδές μετά από πρώτο πτυχίο, το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν ό,τι να'ναι. Συνήθως ιατροβιολογικού περιεχομένου, αλλά έχω δει και ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, οικονομολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες κτλ. να κάνουν μεταπτυχιακά στη δημόσια υγεία.

Ως προς το αντικείμενο εργασίας, επίσης ποικίλει. Είναι ένας πολύ ευρύς τομέας, που η γενική αρχή του είναι να ασχολείσαι με την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού και όχι αναγκαστικά ατομικό επίπεδο. Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε μέσω έρευνας είτε μέσω πρακτικής εφαρμογής. Στο πεδίο της δημόσια υγείας ανήκουν -μεταξύ άλλων- τα εξής:

- Πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών (πχ Ebola)

- Σχεδιασμός εμβολιασμών και προγραμμάτων πρόληψης

- Διοίκηση και σχεδιασμός συστημάτων υγείας

- Ιατροβιολογική έρευνα σε επίπεδο πληθυσμού

- Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ

- Περιβαλλοντικές επιδράσεις στην υγεία, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα κτλ.

Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορείς να κάνεις χίλια δυο διαφορετικά πράγματα.

Δεν υπάρχει σχολή public health αλλά έχει μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο τμήμα υγιεινής στην ιατρική και κοινωνικής οδοντιατρικής στην οδοντιατρική αντίστοιχα που είναι public health.

Βασικα άκυρο. Εθνική σχολή δημόσιας υγείας είναι πλέον άρα υπάρχει σχολή Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα

http://www.nsph.gr/default.aspx?page=home

Δημοσ.

@fylatos

μεταξύ μας τώρα, αυτό το πραγμα που διδάχτηκα εγώ στην προληπτικη και δε θελω να το σχολιάσω δημόσια μόνο προληπτική δεν ήταν. Το μονο που μου εμεινε ηταν οτι δεν του αρεσε να λεμε απομεταλλικοποιηση αλλα αφαλατωση της αδαμαντινης. Για κοινωνικη και επιδημιολογια απλα δε θα σχολιασω τιποτα. Οσον αφορατο μεταπτυχιακο της προληπτικης οδοντ πανε να το καταργησουν.. γιατι αραγε.. εννοουσα κατι σε επίπεδο ιατρικης οταν μιλησα για δημοσια υγεια.. χωρις να θελω να υποτιμησω το επαγγελμα μας που το αγαπαω και το σεβομαι, μου φαινεται απιστευτα ανιαρο να ασχολουμαι με φθοριωση του νερου οταν θα μπορουσα να ασχοληθω με εμβολια για καποιον ιο που θεριζει πχ. Βλεπω τωρα το ΜΔΕ Διεθνης Ιατρικη μου φαινεται εξαιρετικα ενδιαφερον και θελω καπως να μαθω λεπτομεριες.

Δημοσ.

@fylatos

μεταξύ μας τώρα, αυτό το πραγμα που διδάχτηκα εγώ στην προληπτικη και δε θελω να το σχολιάσω δημόσια μόνο προληπτική δεν ήταν. Το μονο που μου εμεινε ηταν οτι δεν του αρεσε να λεμε απομεταλλικοποιηση αλλα αφαλατωση της αδαμαντινης. Για κοινωνικη και επιδημιολογια απλα δε θα σχολιασω τιποτα. Οσον αφορατο μεταπτυχιακο της προληπτικης οδοντ πανε να το καταργησουν.. γιατι αραγε.. εννοουσα κατι σε επίπεδο ιατρικης οταν μιλησα για δημοσια υγεια.. χωρις να θελω να υποτιμησω το επαγγελμα μας που το αγαπαω και το σεβομαι, μου φαινεται απιστευτα ανιαρο να ασχολουμαι με φθοριωση του νερου οταν θα μπορουσα να ασχοληθω με εμβολια για καποιον ιο που θεριζει πχ. Βλεπω τωρα το ΜΔΕ Διεθνης Ιατρικη μου φαινεται εξαιρετικα ενδιαφερον και θελω καπως να μαθω λεπτομεριες.

Πάσο σε εμάς στο ΑΠΘ είχαν καύλα με τη προληπτική και τα προγράμματα δημόσιας υγείας. Βέβαια ήταν και καλοί οι καθηγητές.

Δες το δεύτερο λινκ.

Επίσης εμείς είχαμε άτομο στη σχολή που είχε ασχοληθεί και ασχολείται ενεργά στο εξωτερικό με εμβόλια κατά της τερηδόνας/περιοδοντίτιδας κλπ.

Γενικά υπάρχει σαν πεδίο και δεν είναι ούτε ανιαρό ούτε ασήμαντο.

Από την άλλη ούτε να σχεδιάσεις άλλου τύπου εμβόλιο είσαι σε θέση ούτε έχει σχέση με τον σχεδιασμό του εμβολίου το Public health. Με τον σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού, την χρηματοδότηση και την οργάνωση του έχει.

Δημοσ.

Πάσο σε εμάς στο ΑΠΘ είχαν καύλα με τη προληπτική και τα προγράμματα δημόσιας υγείας. Βέβαια ήταν και καλοί οι καθηγητές.

Δες το δεύτερο λινκ.

Επίσης εμείς είχαμε άτομο στη σχολή που είχε ασχοληθεί και ασχολείται ενεργά στο εξωτερικό με εμβόλια κατά της τερηδόνας/περιοδοντίτιδας κλπ.

Γενικά υπάρχει σαν πεδίο και δεν είναι ούτε ανιαρό ούτε ασήμαντο.

Από την άλλη ούτε να σχεδιάσεις άλλου τύπου εμβόλιο είσαι σε θέση ούτε έχει σχέση με τον σχεδιασμό του εμβολίου το Public health. Με τον σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού, την χρηματοδότηση και την οργάνωση του έχει.

Σε εμας ηταν να χτυπησεις το κεφαλι σου στον τοιχο αυτα τα μαθηματα.. η ΕΣΔΥ ειναι δωρεαν για μεταπτυχιακας; Μου φαίνεται πολυ ωραιο αλλα δεν ξερω οι ωρες που ειναι αν με βολευουν. Το ΜΔΕ διαχειριση κρισεων υγειας ειναι λιγότερες ωρες και ωρες που σιγουρα μπορω αλλα δεν ξερω αν οι στοχοι του εναι αντιστοιχοι.

Δημοσ.

Φίλε lactate, εξαρτάται από το το θες να κάνεις "στη ζωή σου". Υπάρχουν διάφορα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα στον ευρύτερο τομέα. Προαγωγή και αγωγή υγείας, Βιοστατιστικη, Δημόσιας Υγείας, Διαχείριση κρίσεων, Διοίκηση υπηρεσιών υγείας...

Αν θες λεπτομέρειες, στείλε pm. Έχω κάνει μεταπτυχιακό δημόσιας υγείας και είναι το αντικείμενο εργασίας μου (στο εξωτερικό πλέον).

• Like 2
Δημοσ.

Φίλε lactate, εξαρτάται από το το θες να κάνεις "στη ζωή σου". Υπάρχουν διάφορα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα στον ευρύτερο τομέα. Προαγωγή και αγωγή υγείας, Βιοστατιστικη, Δημόσιας Υγείας, Διαχείριση κρίσεων, Διοίκηση υπηρεσιών υγείας...

Αν θες λεπτομέρειες, στείλε pm. Έχω κάνει μεταπτυχιακό δημόσιας υγείας και είναι το αντικείμενο εργασίας μου (στο εξωτερικό πλέον).

Από αυτό και από άλλα θέματα, φιλικά το λέω, δε νομίζω ότι έχει αποφασίσει τι θέλει όπως και πολλοί άλλοι.

Γράψε αν θες τις εμπειρίες σου από το μεταπτυχιακό συνοπτικά εδώ μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους.

• Like 1
Δημοσ.

To μεταπτυχιακό μου στη δημόσια υγεία ήταν στις ΗΠΑ (ΜΡΗ), οπότε δεν έχει μεγάλο νόημα να συγκρίνω με της Ελλάδας. Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα θεωρείται πολύ δευτερεύων κλάδος και δυστυχώς είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο. Στην Ελλάδα έκανα ένα άλλο MSc (Προαγωγή Υγείας). Δεν το μετανιώνω μεν, αλλά ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πολύ οι αιτήσεις στα μεταπτυχιακά λόγω κόστους. Αυτό απ΄τη μία σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να μπεις, αλλά και ότι το επίπεδο πέφτει δραματικά. Πχ όταν μπήκα εγώ -προ κρίσης λέμε τώρα- έμαθα εκ των υστέρων ότι είχαν 150 αιτήσεις για 25 θέσεις. Πέρσι άκουσα για 2 μεταπτυχιακά στην ιατρική της Αθήνας (όχι αυτό που έκανα εγώ) ότι πρακτικά πήραν όποιον έκανε αίτηση. Στο ένα έκοψαν 1 στους 25 και στο άλλο 2 στους 55.

Στην Ελλάδα, αν θέλεις να ασχοληθείς αποκλειστικά με την Δημόσια Υγεία, υπάρχουν κυρίως δύο δρόμοι. Είτε "ακαδημαϊκή" καριέρα σε πανεπιστήμιο/ΕΣΔΥ είτε στον δημόσιο τομέα π.χ. θέση σε υπουργείο/ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο δρόμοι απαιτούν βυσματάρες, ασχέτως με τα προσόντα σου. Στο υπουργείο υγείας, ανάθεμα κι αν υπάρχει κάποιος με σπουδές δημόσιας υγείας. Γι' αυτό κι εγώ χαιρέτησα και έφυγα εξωτερικό.

Πολλοί πάντως και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό σε κομμάτι σχετικό με δημόσια υγεία και συνεχίζουν την καριέρα τους (π.χ. γιατρός ή οδοντίατρος) έχοντας μια πιο ευρεία οπτική για την υγεία και επιπλέον ικανότητες στην έρευνα ή στο να εμπλέκονται σε παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού.

Edit: Απάντηση σε κάτι που μου έγραψε ο lactate σε pm:

Η συμβουλή μου για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο είναι η εξής. Να αφιερώσει λίγες ώρες στο ίντερνετ και να ψάξει να βρει με τι ασχολούνται τα διάφορα μέλη ΔΕΠ στις σχετικές έδρες στις ιατρικές/οδοντιατρικές/νοσηλευτικές σχολές και την ΕΣΔΥ. Όταν βρει κάποιους που του φαίνονται ενδιαφέροντες, να επικοινωνήσει και να πάει τους μιλήσει. Είναι πολυάσχολοι, αλλά συνήθως δε θα πουν όχι. Κουβεντιάζοντας με αυτούς και με τους συνεργάτες τους, κάποια άκρη μπορεί να βγάλει.

Για σπουδές, προτείνω ανεπιφύλακτα εξωτερικό αν υπάρχει η δυνατότητα. Αν υπάρχουν κάποια λεφτά, αλλά όχι αρκετά για σπουδές έξω, υπάρχουν μια χαρά online προγράμματα, όπως πχ του Liverpool και του London School of Hygiene and Tropical Medicine. Αν μιλάμε για Ελλάδα μόνο, τηλέφωνο στους υπεύθυνους των αντίστοιχων μεταπτυχιακών και συνάντηση μαζί τους για να κουβεντιάσετε το περιεχόμενο και τις προοπτικές.

Προφανώς διαβάζουμε καλά τις ιστοσελίδες πρώτα και οι συναντήσεις είναι για πιο ουσιαστικές ερωτήσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Και εγω ξερω οτι γενικα παιζει βυσμα και με αποθαρρυνει λιγο αυτο αλλα και το εξωτερικο το εξεταζω σνα επιλογη. Θα επικοινωνησω και με τις γραμματειες των μεταπτυχιακων να με καθοδηγησουν λιγο. Τωρα οι καθηγητες δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι προθυμοι ειναι λιγο μυστηριοι συνηθως. Βλεπουμε.

Δημοσ.

Στην παλια μου δουλεια ειχαμε μια που ειχε τελειωσει βοηθος νοσηλευτη και ελεγε οτι ειναι νοσηλευτρια και της κανανε δωρο νομιζω και μια δευτερη ειδικοτητα και μου λεει δεν ξερω τι να διαλεξω, να γινω αναισθησιολογος η φαρμακοποιος??χαχα

Δημοσ.

δεν ξερω τι να διαλεξω, να γινω αναισθησιολογος η φαρμακοποιος??χαχα

Σαν να λέει, δεν ξέρω πως να ταξιδέψω από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, να πάω με το ποδήλατο ή με τον σιδηρόδρομο;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...