buuren Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Γενικα αφηνω στα καφε 0.5 και στα φαγαδικα κανα 2 ευρω, γενικα στρογγυλοποιω κι εγω. Εχω παρει 50 ευρω οταν δουλευα πωλησεις αυτοκινητων. Σε μια σερβιτορα παλια σε καφε επειδη ηταν απαραδεκτη της εδωσα ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ "1" και δεν το αφησα στο τραπεζι αλλα την καλεσα και της το εδωαα στο χερι. Ημουν με ενα φιλο αλλα της αξιζε, ελπιζω να πηρε το μαθημα.
defacer Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Σε πολλές περιπτώσεις κάποιος που δεν έχει κάνει κάποιες δουλειές και τα έχει κάπως διαφορετικά στο μυαλό του, είναι της άποψης ότι ο υπάλληλος πληρώνεται, άρα δεν υπάρχει λόγος να δώσει τίποτα. Έχω πετύχει πολλούς που δεν αφήνουν ούτε 5 λεπτά σε παραδόσεις στο σπίτι. Ή είναι της άποψης πως αν ο υπάλληλος δεν πληρώνεται και πρέπει να πάρει φιλοδώρημα για να βγαίνει, δίνοντας το αυτό που κάνεις είναι να επιδοτείς την επιχείρηση του μαλάκα που δεν πληρώνει τους υπαλλήλους ένα λογικό μισθό. 4
Pa0ki Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Και γω με στρογγυλοποίηση παίζω, συνήθως 1-2€ max 3€, για παραπάνω δε βγαίνω Το περισσότερο που έχω αφήσει ήταν 10ρικο Έχω πάρει 50ρικο σε μετακόμιση
tsioulak Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Ή είναι της άποψης πως αν ο υπάλληλος δεν πληρώνεται και πρέπει να πάρει φιλοδώρημα για να βγαίνει, δίνοντας το αυτό που κάνεις είναι να επιδοτείς την επιχείρηση του μαλάκα που δεν πληρώνει τους υπαλλήλους ένα λογικό μισθό. Επίσης υπάρχουν μαγαζιά (εγω ξέρω μεγάλη, γνωστή χασαποταβερνα) που κρατάνε τα φιλοδωρήματα για τον ιδιοκτήτη και ο υπάλληλος δεν πέρνει τίποτα. 1
phanispal Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Ή είναι της άποψης πως αν ο υπάλληλος δεν πληρώνεται και πρέπει να πάρει φιλοδώρημα για να βγαίνει, δίνοντας το αυτό που κάνεις είναι να επιδοτείς την επιχείρηση του μαλάκα που δεν πληρώνει τους υπαλλήλους ένα λογικό μισθό. Αν κάποιος δε δίνει tips με αυτό το σκεπτικό, είναι σεβαστό, αν και ολίγον τι άτοπο κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Θεωρείς δηλαδή ότι αν δεν υπήρχε tipping στην Ελλάδα, ο ψητοπώλης θα έδινε περισσότερα στον deliverά. Που και πάλι, με αυτό το σκεπτικό ακυρώνεις την έννοια του tipping.
YourTrueLegend Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Σε αρκετα παλαιοτερη δουλεια, αρκετα χρονια πριν, εχω παρει 350 ευρω πουρμπουαρ για δουλεια 4-5 ωρων των 150 ευρω, επειδη ο πελατης δεν ειχε ψιλοτερα απο 500ευρω πανω του κι επειδη εγω δεν ειχα ρεστα 350 ευρω να του δωσω. Μου το λεγαν πριν παω να του κανω δουλεια, οτι συνηθως δεν εχει πιο ψιλα απο 500ευρα και νομιζα οτι κανανε πλακα για να ψαρωσω που ηταν πλουσιος.. Του ζητησα να μου βγαλει επιταγη των 150 ευρω, αρνηθηκε. Του ζητησα να πεταχτουμε σε ενα ATM να σηκωσει 150 ευρω, αρνηθηκε. Του αρνηθηκα το 500ευρω και του ειπα να συναντηθουμε αλλη στιγμη που θα εχω ρεστα, αρνηθηκε. Παρτα λεει να πιεις ενα καφε ΥΓ. Εκτος Ελλαδας βεβαιως. ΥΓ2. Παντα αφηνω πουρμπουαρ απο μισο εως 5 ευρω αναλογως το λογαριασμο και το μαγαζι. Εκτος αν η φατσα ή ο τροπος/εξυπηρετηση του ντελιβερα/σερβιτορου κλπ δεν μου γεμιζουν το ματι. 2
defacer Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Αν κάποιος δε δίνει tips με αυτό το σκεπτικό, είναι σεβαστό, αν και ολίγον τι άτοπο κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Θεωρείς δηλαδή ότι αν δεν υπήρχε tipping στην Ελλάδα, ο ψητοπώλης θα έδινε περισσότερα στον deliverά. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αναφερόμουν βασικά όχι στο service industry. Το να μου παραδώσουν κάτι (εμπόρευμα, όχι γύρο) δεν το θεωρώ service industry. Στο service ξέρω πώς έχουν τα πράγματα και εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων πάντα αφήνω. Άσχετο, μια φορά άφησα σε αυτόν που με κούρεψε μεγαλύτερο tip από την αξία του κουρέματος (στο χέρι) επειδή ήταν καλός και ήταν προφανές πως του έπιναν το αίμα. Για την ερώτηση σου, αν δεν υπήρχε tipping τότε ναι ή θα έδινε περισσότερα ή θα έμενε χωρίς ντελίβερι.
sargio01 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Μ εχουν δωσει στην δουλεια μου ενας πελατης +100€ επειδη του αρεσε το αποτελεσμα της ανακαινισης :) (υδραυλικος)Ωραίος ο άνθρωπος Κατά καιρούς με φιλοδωρούν ενα μεροκάματο επιπλέον κυρίως όταν έχω βγάλει κάποια "βρώμικη" δουλειά που δεν είναι στο πρόγραμμα όπως το πατάρι που υπάρχει συνήθως πάνω απο τα μπάνια ή τον φωταγωγό τα οποία και θεωρώ αυτονόητο οτι είναι μέρη του σπιτιού οπότε και θα φρεσκαριστουν(ευτυχώς είμαι και μικροκαμωμένος για κάτι τέτοια ). Το πιο πρωτότυπο μπουρμπουάρ όμως, είναι κάρτα για το allou fun park φορτισμένη με 30€! 1
phanispal Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2017 Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αναφερόμουν βασικά όχι στο service industry. Το να μου παραδώσουν κάτι (εμπόρευμα, όχι γύρο) δεν το θεωρώ service industry. Στο service ξέρω πώς έχουν τα πράγματα και εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων πάντα αφήνω. Νομίζω πως καταλαβαίνω πώς το εννοείς, για ένα παρόμοιο λόγο συνήθως δε δίνω κι εγώ σε ταχυδρόμους/courier, εκτός κι αν είναι κάτι βαρύ ή κάτι που προϋποθέτει δυσκολία/προσπάθεια στη μεταφορά. Θα μου πεις, ο ντελιβεράς κουράζεται που μεταφέρει τρία σουβλάκια; Απ' την άλλη, εμπόρευμα είναι και τα πλακάκια που όπως είπα μετέφερα κάποτε, αλλά είναι τέτοια η φύση του, που ο κόσμος συνήθως δίνει. Άλλο να σου φέρει κάποιος ένα toner, κι άλλο μια παλέτα πλακάκια του 1.5 τόνου και να τα θέλει ανέβασμα στον όροφό του ένα ένα κιβώτιο. Για την ερώτηση σου, αν δεν υπήρχε tipping τότε ναι ή θα έδινε περισσότερα ή θα έμενε χωρίς ντελίβερι. Ωραία όλα στη θεωρία, αλλά στην πράξη είναι κάπως διαφορετικά. Όπως λέει κι ο tsioulak, σε πολλές περιπτώσεις τα tips μένουν στον εργοδότη. Θα μου πεις, τα θέλουν κι οι υπάλληλοι που το ανέχονται. Το πάμε αλλού όμως.
Zaknafein Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Σε delivery φαγητού/μικροδεμάτων 0,5-2€, για παραδόσεις μεγάλων/βαριών αντικειμένων 5-10€. Έξω ανάλογα το service/λογαριασμό, σχεδόν ποτέ κάτω από 10%(+-στρογγυλοποίηση), εκτός αν παιχτεί κάποιο epic fail. Γενικότερα θεωρώ αγένεια το να μην αφήσεις φιλοδώρημα, στον τομέα του service, εκτός εάν όντως η εξυπηρέτηση ήταν τραγική. 1
logistoulis Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Σε δουλειά που έκανα στα πλαίσια της δουλειάς μου έχει παίξει και 50ευρο "για ένα καφέ" αν και γενικά αυτά είναι έκτακτα δεν συμβαίνουν συχνά παρά μόνο αν ο άλλος έχει κάνα σχετικά σοβαρό οικονομικό όφελος και είναι στα κέφια του εκείνη τη στιγμή
τότε τι κρίμα Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Υποθετω οτι δεν εχεις δουλεψει ποτε σε εστιαση .. Σε ντελιβερυ καφε το λιγοτερο που αφηνω ειναι 50,αλλα συνηθως δινω 1. Σε beach bar μεχρι 70 λεπτα. Ντελιβερυ φαγητο μεχρι 1,5. Εχω περασει απο ολες τις θεσεις,γνωριζω ποσο ειναι ενα νορμαλ μπουρμπουαρ και αφηνω οσο θα ηθελα να μου αφησουν. Να τονισω οτι υπολογιζω σε σχεση με την περιοχη. Φιλος bellboy στο costa navarino μου λεει για μεγαλα χαρτονομισματα και εκνευριζομαι. Σαν κουριερ δεν παιρνω σχεδον ποτε μπουρμπουαρ,αλλα εχει τυχει και 5ευρω. πολύ ζόρικη αυτή η εστίαση... φυσικά υπάρχουν ένα σωρό ζόρικες δουλειές στις οποίες κανείς ποτέ δεν καθιέρωσε το πουρμπουάρ. Δεν λέω ότι κακώς δίνουν όσοι δίνουν (δερβέναγα στο πορτοφόλι τους δεν με έβαλε κανένας), ούτε βεβαίως ότι κακώς το λαμβάνουν οι αμειβόμενοι με 3-4 ευρώ την ώρα χωρίς την βενζίνη τους. Ισχυρίζομαι όμως ότι είναι μάλλον αστεία η σύγκριση της φ ύσης της δουλειάς τους με άλλα επαγγέλματα. Στην μέσης ηλικίας κυρία που κάνει οποιαδήποτε γεωργική εργασία στην περιοχή μου από ανέβασμα σε σκάλα με το αλυσοπρίονο ανά χείρας μέχρι ξεχορτιάριασμα με την τσάπα σε άγριο έδαφος και όλα αυτά με λιγοστά διαλλείματα, κάτω από τον δυνατό ήλιο, για χρηματική συμφωνία κατά 1-2 ευρώ ανά ώρα περισσότερα του ντελίβερυ τι πρέπει να δώσουμε σαν επιπλέον; Απάντηση: μάλλον αρκετά αλλά ο κόσμος δεν δίνει. Γιατί δύο λόγοι υπάρχουν για το κεκτημένο του πουρμπουάρ. Ο διαχωρισμός, είτε θεσμοθετημένος στο εξωτερικό είτε νοητός εδώ, σαν έξοδο του επιχειρηματία (να πάει να) και ο ψυχολογικός, είμαι στο ζεστό σπιτάκι μου και μου φέρνεις το ζεστό φαγητάκι μου, ή έχω βγάλει την γκόμενα για φαγητό ή είμαι μπάκουρας και χαλβάδιαζα 10 ώρες την σερβιτόρα. Η ψεύτικη ευγένεια των ντελιβεράδων που σπάει μόλις δεν πάρουν πουρμπουάρ μου προκαλεί απέχθεια. Δεν παραγγέλνω ποτέ από μαγαζιά σε μεγαλύτερη απόσταση από 1 χλμ και λίγα μέτρα από το σπίτι μου, δεν παραγγέλνω ποτέ όταν πεθαίνω από την πείνα γιατί δεν μου χρωστάει ο άλλος να τρέχει σαν τρελός επειδή εγώ παίρ νω να ρωτήσω "πού είναι το παιδί έχει φύγει" αλλά ένα δίωρο πριν την ώρα που θέλω να φάω, δεν παραγγέλνω όταν ψιχαλίζει, δεν τον φέρνω σε δύσκολη θέση με το αν έχει απόδειξη (γιατί δεν ευθύνεται αυτός, αν δεν δώσει από μόνος του, δεν ξανα παίρνω από εκεί) και φροντίζω να έχω πάντα το ακριβές αντίτιμο ώστε να μην τον καθυστερώ. Αν το μαγαζί είναι τσεκαρισμένο μακροπρόθεσμα ότι κάνει σωστά την δουλειά του και έχει συμπιεσμένο κέρδος όντως λόγω καλών πρώτων υλών κλπ, θα ανταποδώσω πιθανον αυτόν τον οικονομικό σεβασμό που μου "αποτιει" ο μαγαζάτορας στον υπαλληλο του σαν πουρμπουάρ, τις περιοδους που ειμαι αρκετα ευρωστος οικονομικα ωστε να δωσω και πολλαπλασιο πουρμπουαρ στην κυρια των γεωργικων εργασιων και σε αλλα 10 παραδειγματα που μπορω να φερω αλλα νομιζω πιασατε το νοημα παντως ειχα φιλη που εβγαζε λιγα χρονια πριν σε πουρμπουαρ σερβιτορα οσα εβγαζα εγω συνολικα μαντεψτε τρια πραγματα που μου λειπουν ανφας... πλακα κανω, αλλα μερικες φορες ειναι πολυ αστειο το τι διαστασεις παιρνει η εννοια συνηθεια ή κεκτημενο Έχω δώσει 200£ σε Κινέζα dealer του blackjack σε παρακμιακό casino στο Plymouth. χιπστερ παντου, χιπστερ μεχρι και εδω Σε αρκετα παλαιοτερη δουλεια, αρκετα χρονια πριν, εχω παρει 350 ευρω πουρμπουαρ για δουλεια 4-5 ωρων των 150 ευρω, επειδη ο πελατης δεν ειχε ψιλοτερα απο 500ευρω πανω του κι επειδη εγω δεν ειχα ρεστα 350 ευρω να του δωσω. Μου το λεγαν πριν παω να του κανω δουλεια, οτι συνηθως δεν εχει πιο ψιλα απο 500ευρα και νομιζα οτι κανανε πλακα για να ψαρωσω που ηταν πλουσιος.. Του ζητησα να μου βγαλει επιταγη των 150 ευρω, αρνηθηκε. Του ζητησα να πεταχτουμε σε ενα ATM να σηκωσει 150 ευρω, αρνηθηκε. Του αρνηθηκα το 500ευρω και του ειπα να συναντηθουμε αλλη στιγμη που θα εχω ρεστα, αρνηθηκε. Παρτα λεει να πιεις ενα καφε εγω θα του απαντουσα "ετσι σκετο ξεροσφυρι να τον πιω; δωσε ρε γιουφτε να παρω και κανενα κουλουρακι" Σε delivery φαγητού/μικροδεμάτων 0,5-2€, για παραδόσεις μεγάλων/βαριών αντικειμένων 5-10€. Έξω ανάλογα το service/λογαριασμό, σχεδόν ποτέ κάτω από 10%(+-στρογγυλοποίηση), εκτός αν παιχτεί κάποιο epic fail. Γενικότερα θεωρώ αγένεια το να μην αφήσεις φιλοδώρημα, στον τομέα του service, εκτός εάν όντως η εξυπηρέτηση ήταν τραγική. σχετικα με τα βαρεα αντικειμενα τωρα μισο λεπτο να βγαλω τα καβουρια απο την τσέπη, με γαργαλανε καθως γραφω λοιπον η μεταφορα ενος πιάνου εκτος ενος διαμερισματος και χωρις την οδικη μεταφορα, απλα το ανεβασμα κατεβασμα κανει κανενα 100-200αρι αλλα αυτη ειναι η στανταρ τιμη, θα αφησεις και κατι πουρπουαρ, αν εχεις στανταρ ταριφα ανα κιλο μεταφερομενου βαρους την γαμησες βεβαια εγω αφησα φιλοδωρημα και ξερετε γιατι; γιατι τους βγηκε ο κωλος να το γαμομεταφερουν, γιατι δεν μπορει να το κανει ο οποιοσδηποτε και γιατι δεν ειχανε υφακι ψαχνω τωρα για ρεστα και με κουραζεις γυφτε αφορητα η πιτσα που μου φτιαχνεις κανει 1-2-3 ευρω για υλικα, να στα κανω 4-5 με τα υπολοιπα κοστη ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΣ 15 , ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΟΥ ΓΥΦΤΕ αυτα, παω να παραγγειλω μια καβουρομακαροναδα καλη μας ορεξη υγ Μ εχουν δωσει στην δουλεια μου ενας πελατης +100€ επειδη του αρεσε το αποτελεσμα της ανακαινισης :) (υδραυλικος) γραφει και σαν πελατη (υπονοωντας δηθεν ανδρικο γενος) την κυρια, ΜΠΡΑΒΟ, και ά-ξι-ος, ά-ξι-ος και διακριτικοτατος, έτσι να του δίνουμε να καταλαβαινει με τα ρεκτιφιε (τα στερεοτυπα που λεγαμε- λολ) 1
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 @τοτε τι κριμα Μα που τους είδες τους hipster? Ένα μάτσο τελειωμένοι ειμασταν, καμία 20αρια ασιατες και εγώ. Πήγα να φάω ύστερα στο εστιατόριο που είχε και βρήκα ενα μεγάλο κόκκαλο άσχετο με το υπόλοιπο φαγητό. Κέρδισα βέβαια αρκετά (σπάνιο), γιαυτό έδωσα tip.
fastnq2 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Σε κουριερ παντα δινω 1 η 2 ευρω γιατι εκτιμω οτι οι περισσοτεορι ειναι εξυπηρετικοι.Σε καφετεριες,αν σκεφτεις οτι ο καφες εχει 2.5-3 ευρω νομιζω μισο ευρω ειναι μια χαρα,κ δινω σχεδον παντα παρολο που πααααρα πολλοι σερβιτοροι-ες ειναι αγενεστατοι.Ενταξει το ξερουμε οτι δεν σου αρεσει να δουλευεις εδω,ΑΠΟΛΥΤΑ λογικο,ενα χαμογελο δεν κοστιζει τιποτα ομως.Σε ντελιβερι φαγητου σαν φοιτητης ποτε δεν εδωσα πανω απο 1 ευρω,οχι γιατι ειμαι κακος αλλα γιατι πραγματικα δεν μου περισσευαν.Εχει τυχει να αγορασω 3ευρω πιτογυρο με δεκαλεπτα.Βεβαια ΠΟΤΕ μα ποτε δεν ζητησα ρεστα κατω απο 50λεπτο,το θεωρω μεγαλη γυφτια,συν οτι οι μισοι να του δωσουν βγαζει μισο μεροκαματο ακομα ο ανθρωπος.Για αυτους που λετε ''ΑΠΟ 50 λεπτα'' αν κατι κανει 4.8 και δωσετε ταληρο,δινεται συν 30 λεπτα να γινει 50λεπτο η ζητατε το 20λεπτο πισω?
Peleus17 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2017 μια φορα σε ντελιβερα πρεπει να αφησα 2 ευρω περιπου γιατι νομιζα πως τα ρεστα θα ηταν 10 λεπτα και του ειπα να τα κρατησει. εννοειται πως δεν ξαναγινε κατι τετοιο.Εκεί φαίνονται η φτηνιάριδες Εγώ 10€ σε ντελίβερι για καφέ. Συνολικά ζήτημα να ήταν 4€ οι καφέδες
Προτεινόμενες αναρτήσεις