Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και τώρα γίνετε αλλά όχι σαν επιπλέον χρέωση για αυτούς που πληρώνουν με κάρτα (για ευνόητους λόγους) αλλά σαν έκπτωση σε αυτούς που πληρώνουν με μετρητά.

Θα μπορούσε να είναι και πιο επίσημο, ειδικά για μικρά ποσά. Όπως είναι η αντικαταβολή πχ.

• Απαντ. 126
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θα μπορούσε να είναι και πιο επίσημο, ειδικά για μικρά ποσά. Όπως είναι η αντικαταβολή πχ.

Θα "χτυπούσε" άσχημα στο μάτι αν έγραφε πάνω σε ένα προϊόν "+2% αν πληρώσεις με κάρτα". Θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί (και με το δίκαιο του) αυτός που θα πλήρωνε μα κάρτα για ανισότητα στην αντιμετώπιση. Είναι πιο "αναίμακτο" να βάζεις ένα 2% πχ σε όλα τα προϊόντα σου και να κάνεις μια μικρή έκπτωση σε όποιον (στο ζητήσει φυσικά) και σε πληρώνει με μετρητά. Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο έμπορας μετακύλησε το επιπλέον κόστος της τράπεζας. Αυτός που πλήρωσε με μετρητά πήρε μια μικρή "έκπτωση". Αυτός που πλήρωσε με κάρτα δεν έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί (αν και είναι αυτός που πλήρωσε την προμήθεια της τράπεζας). Ο μόνος που θα μπορούσε να είναι χαμένος θα ήταν κάποιος που αν και πληρώνει με μετρητά (άρα δεν επιβαρύνει τον έμπορα) δεν θα ζητήσει έκπτωση, άρα στο τέλος θα έχει πληρώσει το κόστος της κάρτας χωρίς να ευθύνεται για αυτό.

Εγώ συνήθως είμαι αυτός ο τελευταίος καθώς δεν κάνω ποτέ παζάρια  :lol: .

Δημοσ.

Θα "χτυπούσε" άσχημα στο μάτι αν έγραφε πάνω σε ένα προϊόν "+2% αν πληρώσεις με κάρτα". Θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί (και με το δίκαιο του) αυτός που θα πλήρωνε μα κάρτα για ανισότητα στην αντιμετώπιση. Είναι πιο "αναίμακτο" να βάζεις ένα 2% πχ σε όλα τα προϊόντα σου και να κάνεις μια μικρή έκπτωση σε όποιον (στο ζητήσει φυσικά) και σε πληρώνει με μετρητά. Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο έμπορας μετακύλησε το επιπλέον κόστος της τράπεζας. Αυτός που πλήρωσε με μετρητά πήρε μια μικρή "έκπτωση". Αυτός που πλήρωσε με κάρτα δεν έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί (αν και είναι αυτός που πλήρωσε την προμήθεια της τράπεζας). Ο μόνος που θα μπορούσε να είναι χαμένος θα ήταν κάποιος που αν και πληρώνει με μετρητά (άρα δεν επιβαρύνει τον έμπορα) δεν θα ζητήσει έκπτωση, άρα στο τέλος θα έχει πληρώσει το κόστος της κάρτας χωρίς να ευθύνεται για αυτό.

Εγώ συνήθως είμαι αυτός ο τελευταίος καθώς δεν κάνω ποτέ παζάρια  :lol: .

Σε ιντερνετικά μαγαζιά το έχω δει σίγουρα το +2-3% με κάρτα. Αν το δούμε σαν την αντικαταβολή μοιάζει αρκετά λογικό πάντως. Ότι κάποιοι θα στράβωναν είναι σίγουρο, αλλά υπάρχει πειστική εξήγηση.

Δημοσ.

Καλά τα λες αλλά όταν έχεις μαγαζί δεν σε ενδιαφέρει ούτε να τους πείσεις ούτε να τους κάνεις σοφότερους. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να τους έχεις ευχαριστημένους και να πουλήσεις το προϊόν.

• Like 1
Δημοσ.

Επρεπε ο καταστηματαρχης να μη πληρωνει τιποτα αλλα το ιδιο το κρατος να πληρωνε για τα pos.
Ή ακομα καλυτερα να ηταν κρατικα τα pos διχως καμια χρεωση.
Πας να κανεις πλαστικο χρημα και βαζεις φορο στο φορο; 
Τωρα για τα κομπλεξ του αν κοβουν αποδειξη ή οχι δεν αφορα το θεμα αυτο.
Ας μη μεταφερουμε τη προκαταληψη μας σε αλλα προβληματα. Ας αντιμετωπιζουμε το προβλημα και την αδικια μονομερως. 
Το φπα ειναι αλλη υποθεση λοιπον και εκει εκτος οτι το 24% δεν μαμαει μονο τον καταστηματαρχη αλλα μαμαει και εμας και γενικα ολους. Ειμαστε 24% λιγοτερο ελευθεροι 
Αλλα ας παραμεινουμε στο pos. Προσωπικα το θεωρω μεγαλη μουφα οπως εχει γινει στην Ελλαδα δεν εχει καμια επαφη με του εξωτερικου. Οπως δεν εχουν καμια σχεση με του εξωτερικου οι χρεωστικες καρτες/συναλλαγες. 
Μας εχουν πιει το αιμα.
Και οχι δεν ειμαι καταστηματαρχης και ναι κανω αγορες μονο με τη καρτα μου.

• Like 2
Δημοσ.

Επρεπε ο καταστηματαρχης να μη πληρωνει τιποτα αλλα το ιδιο το κρατος να πληρωνε για τα pos.

Πας να κανεις πλαστικο χρημα και βαζεις φορο στο φορο; 

Τωρα για τα κομπλεξ του αν κοβουν αποδειξη ή οχι δεν αφορα το θεμα αυτο.

Ας μη μεταφερουμε τη προκαταληψη μας σε αλλα προβληματα. Ας αντιμετωπιζουμε το προβλημα και την αδικια μονομερως. 

Το φπα ειναι αλλη υποθεση λοιπον και εκει εκτος οτι το 24% δεν μαμαει μονο τον καταστηματαρχη αλλα μαμαει και εμας και γενικα ολους. Ειμαστε 24% λιγοτερο ελευθεροι 

Αλλα ας παραμεινουμε στο pos. Προσωπικα το θεωρω μεγαλη μουφα οπως εχει γινει στην Ελλαδα δεν εχει καμια επαφη με του εξωτερικου. Οπως δεν εχουν καμια σχεση με του εξωτερικου οι χρεωστικες καρτες/συναλλαγες. 

Μας εχουν πιει το αιμα.

Και οχι δεν ειμαι καταστηματαρχης και ναι κανω αγορες μονο με τη καρτα μου.

Εγώ ειδικά σε μικρά μαγαζιά και για μικρά ποσά δεν πληρώνω ποτέ με κάρτα. Κάπως μου κακοφαίνεται δεν ξέρω.

Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει γιατί πιστεύετε ότι οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Καταρχήν βίζα και μαστερκαρντ οι προμήθειες τους είναι σίγουρα κάτω από ένα τοις εκατό πλέον. Μιλάω φυσικά γι τράπεζες όχι για βιβα πος. Οι τράπεζες παρέχουν πος και σου δίνουν τη δυνατότητα τα χρήματα να μπουν στο λογαριασμό σου χωρίς Να πρέπει να στηθείς σε ουρές, χωρίς το άγχος ότι θα σε κλέψουν. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να έχει υπαλλήλους στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση για όταν τους χρειαστείς, υπαλλήλους και τα κατάλληλα μέσα στους σέρβερ, τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτά δεν μπορούν να τα παρέχουν δωρεάν. Γι αυτό ζητάνε προμήθεια. Γιατί χρησιμοποιείς υπηρεσίες τους. Δε σε χρεώνουν χωρίς να σου παρέχουν υπηρεσία δηλαδή

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Τι διαφορά έχει το πρώτο από το δεύτερο από πλευράς κρατικής δαπάνης?

Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει γιατί πιστεύετε ότι οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Καταρχήν βίζα και μαστερκαρντ οι προμήθειες τους είναι σίγουρα κάτω από ένα τοις εκατό πλέον. Μιλάω φυσικά γι τράπεζες όχι για βιβα πος. Οι τράπεζες παρέχουν πος και σου δίνουν τη δυνατότητα τα χρήματα να μπουν στο λογαριασμό σου χωρίς Να πρέπει να στηθείς σε ουρές, χωρίς το άγχος ότι θα σε κλέψουν. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να έχει υπαλλήλους στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση για όταν τους χρειαστείς, υπαλλήλους και τα κατάλληλα μέσα στους σέρβερ, τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτά δεν μπορούν να τα παρέχουν δωρεάν. Γι αυτό ζητάνε προμήθεια. Γιατί χρησιμοποιείς υπηρεσίες τους. Δε σε χρεώνουν χωρίς να σου παρέχουν υπηρεσία δηλαδή

Αυτό που λέμε οι περισσότεροι είναι ότι έπρεπε να χρεώνουν λιγότερα και έπρεπε το κράτος να είχε εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία με τις τράπεζες καθώς τους παρέχει ως πελάτες έναν ολόκληρο πληθυσμό.

Δημοσ.

Πήγα να αγοράσω κάτι και στα παζάρια μου λέει θα πληρώσεις με κάρτα; Γιατί λέω δεν είναι αμελητέα και μη ποσοστιαία η χρέωση; Όχι λέει είναι πολύ, είναι ποσοστιαία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ξέρει κανείς;

Το αν είναι "αμελητέο" το κόστος αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το απόλυτο ποσό ή και ποσοστό της χρέωσης αλλά και από το είδος και το ποσοστό κέρδους της επιχείρησης.

Σε μία πειχείρηση που παίζει με πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους (ας πούμε 10%) το 1% είναι (περίπου) 10% του κέρδους της. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι ο μαγαζάτορας αυτός μπορεί - αν όλοι πληρώνουν με κάρτα - να χάσει και το 10% των κερδών του, αυτά με τα οποία πρέπει να ζήσει.

Ένα μαζαγί, e-shop, εταιρεία που πουλάει αλόες-βερες καλλυντικά κλπ που μπορεί να έχει ποσοστό κέρδους 60% ή 70% ... ψιλοκλαιν μαιν το κόστος της κάρτας.

Δημοσ.

Καταρχήν η προμήθεια είναι ανάλογη με τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιεί η επιχείρηση με κάρτες, επίσης οι προμήθειες κατά μέσο όρο είναι 1,2% και όχι κάτω από ένα.

Κατά τα άλλα σαφώς και οι τράπεζες πρέπει να αμοίβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι σε υποχρεώνουν να πληρώνεις για υπηρεσίες που ποτέ δεν ζήτησες.

• Like 1
Δημοσ.

Καταρχήν η προμήθεια είναι ανάλογη με τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιεί η επιχείρηση με κάρτες, επίσης οι προμήθειες κατά μέσο όρο είναι 1,2% και όχι κάτω από ένα.

Κατά τα άλλα σαφώς και οι τράπεζες πρέπει να αμοίβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι σε υποχρεώνουν να πληρώνεις για υπηρεσίες που ποτέ δεν ζήτησες.

Οι προμήθειες απο συστημικούς ομίλους είναι κάτω από 1. Μόνο η άμεση έχει μεγάλη προμήθεια. Εγώ σαν επιχείρηση έχω πος από όταν οι προμήθειες ήταν στο 3 τοις εκατό. Εγώ στις μεγάλες αγορές προτιμούσα κάρτα για λόγους ασφαλείας. Έτσι λοιπόν όπως εγώ ήθελα να πληρώνω με κάρτα δέχτηκα και να με πληρώνουν. Όντως τα πος μας επιβλήθηκαν αλλά ας κοιτάμε και τα θετικά

Δημοσ.

Έχεις δίκιο στο ότι για τις βασικές κάρτες Visa, Mastercard οι χρεώσεις έχουν παγιωθεί κάτω από 1%. Για άλλες είναι φυσικά αρκετά πιο πάνω. Σαν συνολική επιβάρυνση (συνυπολογίζονται και το πάγια) είναι πολύ μεγαλύτερη για μια μικρή επιχείρηση. Πχ για μια μικρή επιχείρηση που δέχεται πληρωμές με κάρτες αξία 10000€ το χρόνο το σύνολο κόστος είναι περίπου 250€ (150€ πάγια + 100€ χρεώσεις). Είναι 2.5%, δεν είναι καθόλου μικρό. Για μια ακόμα πιο μικρή επιχείρηση που δέχεται λιγότερο από 10000€ είναι ακόμα πιο μεγάλο. Φυσικά για μια μεγαλύτερη επιχείρηση που δέχεται πληρωμές 50000€-100000€ όντως το κόστος είναι περίπου 1%.

Για τις τράπεζες, το κόστος διακίνησης φυσικού χρώματος (τα μετρητά) έχει υπολογιστεί (αν δεν κάνω λάθος) περίπου στο 1.3%. Το κόστος διακίνησης ηλεκτρονικού χρήματος δεν είναι ούτε το 10% αυτού του κόστους. Προσωπικά, αυτές τις συνολικές επιβαρύνσεις που έχουμε τώρα, 1.5%, 2% ή μεγαλύτερες, τις βρίσκω πολύ μεγάλες. Αλλά αυτή είναι προσωπική άποψη. Άλλος μπορεί να τις βρίσκει λογικές, άλλος παράλογες.

Οι τράπεζες παρέχουν μια υπηρεσία. Έχουμε (θεωρητικά) μια ελεύθερη οικονομία οπότε έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ότι αυτές θεωρούν λογικό για αυτή την υπηρεσία. Η ΤΕΡΆΣΤΙΑ λεπτομέρεια είναι πως ο επιχειρηματίας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα την πάρει ή όχι αυτή την υπηρεσία. Τον υποχρεώνουν να την πάρει. Τον υποχρεώνουν να βάλει την τράπεζα συνεταίρο στις εισπράξεις του. Μέχρι πρόσφατα, οι χρεώσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τι είναι τώρα αλλά δεν ήταν υποχρεωτικό οπότε κανείς δεν είχε το δικαίωμα να παραπονεθεί. Αυτές είναι οι χρεώσεις και αν σου αρέσουν. Αν δεν σου κάνουν και δεν σε συμφέρει, ψάξτε αλλού ή μην βάζεις POS. Το έγραψα και σε έναν φίλο πιο πάνω. Είναι σαν να σε υποχρεώνουν να πάρεις το μισθό σου μόνο από την τράπεζα (το έχουν κάνει ήδη) και μετά να έρθει η τράπεζα και να σου βάλει μια χρέωση 1% για την υπηρεσία που σου προσφέρει. Αφού γίνει αυτό μετά να καθόμαστε να συζητάμε αν το 1% είναι μεγάλη, μικρή ή λογική χρέωση.

Υπάρχει και μια μερίδα επαγγελματιών (δεν θα επεκταθώ) που δεν χρειάζεται POS, δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ POS και παρ όλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να βάλουν POS και απλά να πληρώνουν κάθε μήνα ένα πάγιο στην τράπεζα για μια υπηρεσία που ποτέ δεν ήθελαν και πότε δεν θα χρησιμοποιήσουν.

Πες ότι σε κάποιους οι χρεώσεις φαίνονται λογικές. Όλα τα άλλα φαίνονται σε κανέναν λογικά?

• Like 1
Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει γιατί πιστεύετε ότι οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. 

Γιατί αυτή η "υπηρεσία" αποτελεί νόμο του κράτους

Δε ρωτάει κανείς τον επαγγελματία αν θέλει ή δεν θέλει να στήνεται στην ουρά (λες και δεν υπάρχουν ΑΤΜ να κάνει κατάθεση) ή να κινδυνεύει να τον κλέψουν ή αν θέλει στην τελική να διευκολύνει τον πελάτη 

Του επιβάλλεται δια νόμου η χρησιμοποίηση POS στο μαγαζί του

Κατά τη γνώμη μου σωστό, θα έπρεπε μέχρι και ο μανάβης στη λαϊκή να υποχρεούται διά νόμου να έχει POS 

Όπως θα έπρεπε και η τράπεζα διά νόμου να το παρέχει χωρίς προμήθειες - απλά με κόστος κτήσης (όπως π.χ. οι ταμειακές μηχανές)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...