Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 161
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
37 minutes ago, jmmys said:

Εξακολουθεί όμως η ιδιόχρηση να συνιστά νόμιμο λόγο αποβολής του μισθωτή από την κατοικία όταν αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τον εκμισθωτή ή τον κύριο του σπιτιού, ή το σύζυγό του ή τέκνα τους για επαγγελματική στέγη. Επιπλέον, και στις εμπορικές μισθώσεις, όταν δηλαδή στο μίσθιο στεγάζεται εμπορική επιχείρηση, επιτρέπεται η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση.

Μην κάνεις τον έξυπνο.Νοικιαζω αρκετά διαμερίσματα και μαγαζια.

Ισχυει επειδή δεν έχει άλλο ιδιόκτητο χώρο να μείνει,άσχετα αν είναι για κατοικία ή επαγγελματική στέγη και φυσικά το συμβολαιο είναι αορίστου χρόνου. Δεν μπορεί ο άλλος να κατσικωθει μια ζωή σε δικο ΣΟΥ ακίνητο αν εσύ θέλεις να μείνεις εκεί.

Καλό είναι να διαβάζουμε με προσοχή ολόκληρο το κείμενο που αντιγράφουμε. Εν προκειμένω, το κείμενο γράφει «η ιδιόχρηση συνιστά νόμιμο λόγο αποβολής του μισθωτή από την κατοικία όταν αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τον εκμισθωτή ή τον κύριο του σπιτιού, ή το σύζυγό του ή τέκνα τους για επαγγελματική στέγη». Δεν μπορείς λοιπόν να επικαλεστείς ιδιόχρηση για να εξώσεις κάποιον προκειμένου να μείνεις εσύ (δηλ. να κάνεις χρήση του ακινήτου ως κατοικία) αλλά μόνο για να το κάνεις επαγγελματική στέγη (γραφείο ή κατάστημα) και μάλιστα επαγγελματική στέγη για εσένα, τον/την σύζυγό σου ή τα παιδιά σας - όχι να το νοικιάσεις σε τρίτο. 

Εάν όμως έχει παρέλθει η συμβατική διάρκεια μίσθωσης και έχει παρέλθει τουλάχιστον τριετία, μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία καταγγελίας της μίσθωσης. Βρες δικηγόρο. :) 

Δημοσ.

συγνώμη για να καταλάβω,

έχει κάποιος ένα σπίτι, το νοικιάζει και λήγει το συμβόλαιο.

Δε μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή και να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει;

Πείτε μου ότι κατάλαβα λάθος.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, kleo1 είπε

συγνώμη για να καταλάβω,

αν περασει η 3ετια αυτοματα ολα τα συμβολαια γινονται αοριστου χρονου . Μπορεις να καταγγειλεις την μισθωση( χρηματα  χρονος και ψυχικη ταλαιπωρια ) αλλα δεν μπορεις να διωξεις κανεναν απλα επειδη εληξε το συμβολαιο . Το διαβασα και εγω αυτο περι επαγγελματικης στεγης αλλα δεν ειμαι σιγουρη γιατι ο δικηγορος μου μου ειπα οτι απαξ και δεν εχω καποιο ακινητο στο ονομα μου η υποθεση θεωρειται κερδισμενη. Ευχαριστω παντως μιλησα με τον δικηγορο θα προχωρησω σε αγωγη

Δημοσ.

Απορία: Αν στο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης έχει βάλει όρο ότι μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή πριν την τριετία (λόγω ιδιοκατοίκησης) με 1 μήνα προειδοποίηση. Τι από τα δύο έχει ισχύ ο νόμος ή το συμβόλαιο? :)

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, jmmys είπε

Εξακολουθεί όμως η ιδιόχρηση να συνιστά νόμιμο λόγο αποβολής του μισθωτή από την κατοικία όταν αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τον εκμισθωτή ή τον κύριο του σπιτιού, ή το σύζυγό του ή τέκνα τους για επαγγελματική στέγη. Επιπλέον, και στις εμπορικές μισθώσεις, όταν δηλαδή στο μίσθιο στεγάζεται εμπορική επιχείρηση, επιτρέπεται η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση.

Μην κάνεις τον έξυπνο.Νοικιαζω αρκετά διαμερίσματα και μαγαζια.

Άλλο πράγμα η ιδιοκατοίκηση(αυτό είναι το θέμα μας εδώ, σε αυτό αναφέρθηκα), και άλλο η ιδιόχρηση για επαγγελματική στέγη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφόσων έχει παρέλθει η 3ετια,μέχρι τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο ιδιοκτήτης,εκτός αν δεν πληρώνει ο ενοικιαστής,τοτε τον βγάζει παλι με έξωση πριν την 3ετια,

η μίσθωση γίνεται αορίστου χρόνου, και μπορεί οπότε θέλει ο ιδιοκτήτης ή ο μισθωτης να την καταγγείλει.Αν αρνηθεί ο μισθωτής γίνεται δικαστική έξωση και ο μισθωτής φεύγει.Του δίνεις φυσικά ενα περιθώριο τουλαχιστον 6 μηνών να βρει κάτι άλλο. Ξαναλεω αφού έχει περάσει η 3ετια και αφού γίνει η καταγγελία της μίσθωσης.

Οποίον δικηγόρο να ρωτησετε αυτά θα σας πει.Αυτό βέβαια κοστίζει και συνήθως δεν εισπράττει και τα ενοίκια.

Το τίμιο είναι να το πεις στον ενοικιαστή 1 χρονο πριν ότι το θέλεις για ίδιοκατοίκηση και όχι να του το πεις 1-2 μηνες πριν.Εδώ η κοπελα τους το είπε από τον Ιανουάριο.

Επεξ/σία από jmmys
  • Super Moderators
Δημοσ.
23 minutes ago, jakegate7 said:

Απορία: Αν στο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης έχει βάλει όρο ότι μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή πριν την τριετία (λόγω ιδιοκατοίκησης) με 1 μήνα προειδοποίηση. Τι από τα δύο έχει ισχύ ο νόμος ή το συμβόλαιο? :)

Ο νόμος υπερισχύει οποιασδήποτε ιδιωτικής συμφωνίας. 

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, jmmys είπε

Εφόσων έχει παρέλθει η 3ετια,μέχρι τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο ιδιοκτήτης, η μίσθωση γίνεται αορίστου χρόνου, και μπορεί οπότε θέλει ο ιδιοκτήτης ή ο μισθωτης να την καταγγείλει.Αν αρνηθεί ο μισθωτής γίνεται δικαστική έξωση και ο μισθωτής φεύγει.Του δίνεις φυσικά ενα περιθώριο τουλαχιστον 6 μηνών να βρει κάτι άλλο. Ξαναλεω αφού έχει περάσει η 3ετια και αφού γίνει η καταγγελία της μίσθωσης.

Οποίον δικηγόρο να ρωτησετε αυτά θα σας πει.Αυτό βέβαια κοστίζει και συνήθως δεν εισπράττει και τα ενοίκια.

Το τίμιο είναι να το πεις στον ενοικιαστή 1 χρονο πριν ότι το θέλεις για ίδιοκατοίκηση και όχι να του το πεις 1-2 μηνες πριν.Εδώ η κοπελα τους το είπε από τον Ιανουάριο.

Τους έχω ενημερώσει και κάθε φορά μου λένε τα ίδια ότι ψάχνουν και είμαι πραγματικά διακριτική αλλά νιώθω ότι έχουν επαναπαυτει επειδή είμαι ευγενική.  Μίλησα με δικηγόρο το κόστος είναι συνολικά κοντά στα 600 ευρώ για αγωγή και έξωση και η δική γίνεται όποτε έχει το Ειρηνοδικείο δικασιμη,  εν προκειμένω τέλη Φλεβάρη.  Οπότε αποφάσισα μα προχωρήσω με αυτό και ότι γίνει.  Ξέχασα να αναφέρω ότι από τον Οκτώβριο και μετά αποφάσισαν να μην δίνουν ενοίκιο επειδή όπως μου είπαν ψάχνουν και τους κοστίζει. 

Άπαξ και προχωρήσω σε όλο αυτό είναι βέβαιη η επιτυχία?

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, eli6 είπε

αν περασει η 3ετια αυτοματα ολα τα συμβολαια γινονται αοριστου χρονου . Μπορεις να καταγγειλεις την μισθωση( χρηματα  χρονος και ψυχικη ταλαιπωρια ) αλλα δεν μπορεις να διωξεις κανεναν απλα επειδη εληξε το συμβολαιο . Το διαβασα και εγω αυτο περι επαγγελματικης στεγης αλλα δεν ειμαι σιγουρη γιατι ο δικηγορος μου μου ειπα οτι απαξ και δεν εχω καποιο ακινητο στο ονομα μου η υποθεση θεωρειται κερδισμενη. Ευχαριστω παντως μιλησα με τον δικηγορο θα προχωρησω σε αγωγη

Υποθετω, οτι εννοουσε οτι δεν προκειται ο δικαστης να αρνηθει την εξωση (επειδη μπορει να γινει και αυτο), οχι οτι θα γλιτωσεις τα εξοδα, την ταλαιπωρια και το μεγαλο διαστημα χρονου που θα παρει η ολη διαδικασια.

51 λεπτά πριν, kleo1 είπε

συγνώμη για να καταλάβω,

Δεν το καταλαβες λαθος αλλα δεν το καταλαβες και σωστα, ΕΦΟΣΟΝ τα ενοικια καταβαλονται σωστα και εφοσον δεν συντρεχουν αλλοι σοβαροι λογοι (πχ ειναι τιποτα λαθρομεταναστες οι ενοικιαστες), τοτε ΜΕΤΑ την ληξη του συμβολαιου (τουλαχιστον τριετια) αν δεν φευγει μονος του ο ενοικιαστης τοτε κανεις αγωγη για εξωση, η ολη διαδικασια βεβαια παιρνει χρονο (βαλε ποσους μηνες μεχρι να γινει η δικη, βαλε καμια αναβολη, και μετα ο δικαστης θα δωσει στον ενοικιαστη τουλαχιστον ενα εξαμηνο για να φυγει) μιλαμε για τουλαχιστον εναν χρονο (μπορει και δυο) μεχρι ουσιαστικα να φυγει, αν εσυ πριν αρχισεις να τα κανεις ολα αυτα του ειχες δωσει και ενα 6μηνο με 12μηνο περιθωριο τοτε καταλαβαινεις οτι μιλαμε για χρονια.

7 λεπτά πριν, eli6 είπε

Τους έχω ενημερώσει και κάθε φορά μου λένε τα ίδια ότι ψάχνουν και είμαι πραγματικά διακριτική αλλά νιώθω ότι έχουν επαναπαυτει επειδή είμαι ευγενική.  Μίλησα με δικηγόρο το κόστος είναι συνολικά κοντά στα 600 ευρώ για αγωγή και έξωση και η δική γίνεται όποτε έχει το Ειρηνοδικείο δικασιμη,  εν προκειμένω τέλη Φλεβάρη.  Οπότε αποφάσισα μα προχωρήσω με αυτό και ότι γίνει.  Ξέχασα να αναφέρω ότι από τον Οκτώβριο και μετά αποφάσισαν να μην δίνουν ενοίκιο επειδή όπως μου είπαν ψάχνουν και τους κοστίζει. 

Κατσε, ποσους/ποιους μηνες δεν εχουν πληρωσει ενοικιο; 

Η μη καταβολη μισθιου αλλαζει την κατασταση.

Δημοσ.

Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και υποθέτω δεν έχουν σκοπό ν πληρώσουν από εδώ κ πέρα. Το σχόλιο ήταν δεν πληρώνω ψάχνω σπίτι 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, eli6 είπε

Αφού δεν δίνουν ενοίκιο νομίζω μπορείς να τους βγάλεις πριν το δικαστήριο.

9 λεπτά πριν, eli6 είπε

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, zio10 είπε

Δεν πρέπει πάλι ν γίνει καταγγελία και για αυτό? Άρα 350 ευρώ 

• Like 1
Δημοσ.

Απο οσο ξερω, εφοσον δεν πληρωνουν το ενοικιο μπορεις να τους βγαλεις πολυ πιο γρηγορα εξω (αλλα παλι θα κοστισει), εχω ακουσει οτι αν δεν πληρωνουν η ολη διαδικασια διαρκει ενα με δυο μηνες αλλα επειδη δεν την ξερω καλα την διαδικασια οποτε ας την αναφερει καποιος αλλος που την ξερει καλυτερα.

ΥΓ. Τα λεφτα των ενοικιων που δεν εχεις παρει (και τα επομενα που μαλλον δεν θα παρεις) τα ξεχνας, μονο οταν ερθει η ωρα να πληρωσεις την εφορια θα τα θυμηθεις (επειδη φυσικα και θα πληρωσεις φορο για τα λεφτα που δεν εισεπραξες).

• Super Moderators
Δημοσ.
23 minutes ago, eli6 said:

[...] Ξέχασα να αναφέρω ότι από τον Οκτώβριο και μετά αποφάσισαν να μην δίνουν ενοίκιο επειδή όπως μου είπαν ψάχνουν και τους κοστίζει. 

Αυτό που ξέχασες να αναφέρεις είναι το πιο σημαντικό! Εφ'όσον δεν καταβάλεται έστω και ένα (1) ενοίκιο, πηγαίνεις για Διαταγή Απόδοσης Χρήσης Μισθίου, ήτοι χρόνος απόδοσης γύρω στον 1,5 μήνα. 

Η δικαιολογία "ψάχνω για σπίτι" δεν είναι καν δικαιολογία. Η απάντησή σου θα έπρεπε να είναι "μέχρι να βρείτε, θα πληρώνετε αυτό στο οποίο μένετε". Αλλά δεν χρειάζεται, προχώρα σε Διαταγή Απόδοσης. Ρώτα τον/την δικηγόρο σου: λιγότερο κόστος, πολύ πιο γρήγορα. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...