Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι ένα θέμα που εδώ και πάνω από δεκαετία με εξοργίζει όταν το συναντώ σε εταιρίες(όχι προσωπικά πάνε χρόνια από τότε που έκανα την πρακτική κ εννοείται όχι τζαμπέ), ειδικά σε μικρές περισσότερο γιατί εκεί είναι που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα (όχι ότι έχει γενικώς), και είναι απλά ένα πλυντήριο κυριολεκτικά ΤΣΑΜΠΑ προσωπικού και εκμετάλλευσης από τον κάθε γκασμά ελληνάρα εργοδότη.

Είναι ξενόφερτο, ακραία νεοφιλελεύθερο,(δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε κομμουνιστής) το δημιούργησαν τα Αγγλάκια (ω τι έκπληξη). Να καταλάβω σε μια δοκιμαστική περίοδο της μια βδομάδας μέχρι να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται ο πρακτικάριος να μην πληρωθεί, άλλα ρε λαμόγια να τον κρατάτε εκεί να δουλεύει και να μην πληρώνετε μια, για ένα εξάμηνο ολόκληρο, για να του δώσετε την "ευκαιρία" να δουλέψει στην εταιρία σας, και με εκπλήσσει το γεγονός που αυτό γίνεται νόρμα και οι μαλάκες οι εργαζόμενοι το ΔΕΧΟΝΤΑΙ! Ρε σεις "η μάνα σας στον πατέρα δε το δίνει τσάμπα" κ εσείς δέχεστε να δουλεύετε τσαμπέ; Πάτε καλά; Κι εσείς εργοδότες που έχετε την γαμάτη εταιρία απασχολείτε κάποιον έστω να σας φέρνει τα νερά, τα θελήματα, και τις φωτοτυπίες και δεν τον πληρώνετε, και μετά μοστράρετε την εταιρία σας; Ωραία εικόνα. Πραγματικά θα ήθελα ένα site σαν το Glassdoor για την Ελλάδα.

  • Like 9
  • Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

.

Είναι ξενόφερτο, ακραία νεοφιλελεύθερο,(δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε κομμουνιστής) το δημιούργησαν τα Αγγλάκια (ω τι έκπληξη).

Μην μπερδεύεσαι. Καμία σχέση τα externships με τα internships. Στο πρώτο δεν πληρώνεσαι, στο δεύτερο πληρώνεσαι (το πόσο είναι άλλη ιστορία).

Στην Αγγλία η τσάμπα εργατιά δεν νοείται γιατί υπρχουν νόμοι που προστατεύουν τον εργαζόμενο.

Δημοσ.

Αν εχεις φαει 5-6 χρονια για σπουδες και αλλα 5 βολοδερνεις μεταξυ ανεργιας και ασχετων επαγγελματων, ενω παραλληλα σπαταλας χρονο για σεμιναρια, ξενες γλωσσες, δεξιοτητες χωρις αντικρυσμα, ε δε σου ειναι τιποτα να δουλεψεις τζαμπα με ανταλλαγμα εμπειρια.

 

Στην πραξη δεν θεωρω οτι κυκλοφορει πολυ στην Ελλαδα, καθ' οτι και παρανομο. Αντε να γινεται σε καμια εφημεριδα ή με δικηγορους/μηχανικους ως "συνεργατες". Πιο πολυ παιζει η "δοκιμαστικη περιοδος".

Δημοσ.

Είχα την εντύπωση πως στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για εργασιακό καθεστώς μαθητείας τέτοιου τύπου. Εξαίρεση τα προγράμματα πρακτικής άσκησης που είναι συνδεδεμένα με σχετικές σπουδές σε ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ.

 

Έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία; Αν όχι, αυτό που περιγράφεις είναι παράνομα περιστατικά αδήλωτης ΚΑΙ απλήρωτης εργασίας.

  • Like 4
Δημοσ.

Γιατί βάζουμε τίτλο στα ελληνικά και στα αγγλικά ;

 

Why the subject of the thread is written both in english and greek ?

 

Για να ρωτάς εσύ.

Είχα την εντύπωση πως στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για εργασιακό καθεστώς μαθητείας τέτοιου τύπου. Εξαίρεση τα προγράμματα πρακτικής άσκησης που είναι συνδεδεμένα με σχετικές σπουδές σε ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ.

 

Έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία; Αν όχι, αυτό που περιγράφεις είναι παράνομα περιστατικά αδήλωτης ΚΑΙ απλήρωτης εργασίας.

 

Σαφώς και γι αυτά μιλάω. Δηλαδή είναι λογικό πρακτικές να μη πληρώνονται; Ειδικά στα ΕΠΑΛ - ΙΕΚ είναι με τη βούλα του νόμου απλήρωτα. Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ γίνονται παρανομίες πολλές για τις οποίες φταίνε φοιτητές και καθηγήτές που ενώ γνωρίζουν δεν καταγγέλουν. 

Δημοσ.

Σαφώς και γι αυτά μιλάω. Δηλαδή είναι λογικό πρακτικές να μη πληρώνονται; Ειδικά στα ΕΠΑΛ - ΙΕΚ είναι με τη βούλα του νόμου απλήρωτα.

Ειλικρινά, δεν το γνώριζα. Κακώς υπάρχει ο διαχωρισμός, κατά τη γνώμη μου.

Δημοσ.

Είναι ξενόφερτο, ακραία νεοφιλελεύθερο,(δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε κομμουνιστής) το δημιούργησαν τα Αγγλάκια (ω τι έκπληξη).

Αυτο που αναφερεις ξεκινησε ως καλως εννοουμενη πρακτικη, που ξεχειλωθηκε οταν καποιος, ξοδευοντας οσο το δυνατον περισσοτερο χρονο/χρημα σε ακαδημαικα προσοντα/εργασιακη εμπειρια, μπορεσε να διεκδικησει μεγαλυτερες απολαβες απο οτι δικαιολογουσε η θεση και η παραγωγικη του ικανοτητα. Εξυπακουεται οτι μορφωση Ivy League/Oxbridge και unpaid internships αφορουν κυριως τους πλουσιους.

https://en.wikipedia.org/wiki/Credentialism_and_educational_inflation

 
Δημοσ.

Οι εταιρίες πατάνε στο "απόκτηση εμπειρίας", βάλε και το νεαρό της ηλικίας αυτών που κάνουν πρακτική, δεν θέλει πολύ για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

 

Πριν πολλά χρόνια, μια συμφοιτήτρια μου έκανε κάτι σαν πρακτική σε φαρμακευτική εταιρία στο τμήμα των δημόσιων σχέσεων. Η συμφωνία ήταν 4 ώρες χωρίς μισθό. Μέσα σε μια εβδομάδα έγινε 8όρη η εργασία , φυσικά χωρίς μισθό.

Φυσικά όταν τελείωσε πρακτική, την έδιωξαν, και κανένας δεν την προσλάμβανε παρόλο που εργάστηκε στην φαρμακευτική (αρκετά γνωστή, υπάρχει ακόμα)...

  • Like 3
Δημοσ.

Γιατί και οι έμμισθες πρακτικές είναι καλύτερες ; Θυμάμαι εγώ είχα πάρει γύρω στα 550 ευρώ (συνολικά όχι ανά μήνα) (μετά νομίζω έγιναν λιγότερα) για 3 μήνες πλήρης απασχόλησης (όταν ο βασικός ήταν πάνω από 700) σε πολύ μεγάλη εταιρεία και τα οποία προφανώς δεν έδινε η εταιρεία αλλά το πανεπιστήμιο μέσω εσπα ή κάτι τέτοιο και προφανώς μόλις τελείωνες εσύ έπαιρναν τον επόμενο πρακτικάριο για να βγάζει τζάμπα την ίδια δουλειά. 

 

Σε εμάς ήταν υποχρεωτικό από το πανεπιστήμιο και έπιανε για 2 μαθήματα οπότε δεν υπήρχε διαφυγή. 

 

Θεωρώ ότι πρέπει να μπουν αυστηρά πλαίσια στο θέμα της πρακτικής γενικά μπας και συνδεθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.  Οι εταιρείες που παίρνουν πρακτικάριους πιστεύω θα πρέπει να έχουν σκοπό να προσλάβουν κόσμο και έτσι η 3μηνη ή 6μηνη πρακτική να λειτουργεί σαν μια περίοδος εκπαίδευσης και εγκληματισμού του νέου στην εταιρεία (μην ξεχνάμε και το όφελος της εταιρείας ότι έχει χρόνο ώστε να εκπαιδεύσει τζαμπέ κάποιον και μετά όταν αρχίσει να τον πληρώνει να είναι έτοιμος σε αντίθεση με μια πρόσληψη όπου πρέπει να τον πληρώνεις από την πρώτη μέρα).

 

Προφανώς δεν λέω ότι πρέπει υποχρεωτικά μια εταιρεία να προσλάβει όποιον της κάτσει για πρακτική καθώς μπορεί κάποιος να μην κάνει αλλά το να παίρνεις απλά τον έναν πρακτικάριο μετά τον άλλο γιατί δε θες να κάνεις μια πρόσληψη δεν μπορεί να είναι μια επιδοτούμενη από το έσπα λογική.  Αν πχ η Τάδε εταιρεία συστηματικά έχει ένα ποσοστό ας πούμε κάτω του 25% σε εκείνους που συνέχισαν μετά τη πρακτική τους σε εκείνη , να μη μπορεί να πάρει άλλους για κάποια χρόνια.

  • Like 1
Δημοσ.

Οι εταιρείες που παίρνουν πρακτικάριους πιστεύω θα πρέπει να έχουν σκοπό να προσλάβουν κόσμο

 

Η ανάγκη και δυνατότητα των εταιριών να προσλάβουν κόσμο δεν είναι σταθερή, ενώ ο αριθμός (ας το πούμε χοντρικά) των αποφοίτων είναι. Οπότε κανένα τέτοιο σύστημα δεν είναι δυνατόν να δουλέψει, εκτός αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την πρακτική προαιρετική. Το οποίο με τη σειρά του είναι τελείως παράλογο και αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε (να γεφυρώνουμε το κενό ανάμεσα σε σχολή και αγορά εργασίας περισσότερο αντί για λιγότερο).

  • Like 1
Δημοσ.

Oταν εργάζεσαι, ακομη και στη λεγόμενη πρακτική, πρέπει να πληρώνεσαι, τελεία και παύλα. Διαφορετικά είσαι δούλος.

  • Like 2
Δημοσ.

εννοείται οτι απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο η δωρεάν δοκιμαστική περίοδος. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες εταιρείες έχουν φιλαράκια σε ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας οπότε είναι δύσκολο να βγάλεις άκρη εκτός και αν το πας παραπέρα.

Εγώ για παράδειγμα είχα πάει στο ΙΚΑ για μια εταιρεία που σε απασχολούσε το πρώτο διάστημα χωρίς μισθό, ως πειστήριο τους παρουσίασα ένα έγγραφο στο οποίο με ενημέρωναν οτι το πρώτο διάστημα θα εργάζομαι αμισθί, χωρίς σύμβαση και ασφάλεια.

Η ηλίθια αντίδραση του ηλίθιου ΙΚΑτζή ήταν: Και πώς αποδεικνύεται οτι εσείς παρουσιαστήκατε για εργασία στο επίμαχο διάστημα? Το πρόβλημα δηλαδή δεν ήταν οτι η εταιρεία ζητούσε κάτι τέτοιο ξεδιάντροπα και εγγράφως, αλλά αν όντως παρουσιάστηκα να δουλέψω αμισθί. Αμέσως κατάλαβα τί συνέβαινε και απευθύνθηκα στα κεντρικά του ΙΚΑ οπότε έγινε η καταγγελία κλπ κλπ.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...