Manjaro Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Πότε ήρθε ο πρώτος/πρώτοι υπολογιστές στην Ελλάδα;Έτσι απλά όταν η ξένη αγορά των 80's έψαχνε για πελατεία λιανικής εκτός συνόρων;Ή μήπως το κράτος (ή ίσως κάποια ελληνική εταιρία) είχαν αναπτύξει ή έστω εισάγει κάποιο σύστημα (πχ για το υπουργείο οικονομικών ή την εθνική άμυνα ή ίσως για την ΕΜΥ; )ή έστω υπολογιστές κυριολεκτικά (αυτό που λέμε σήμερα κομπιουτεράκια/αριθμομηχανές ) πχ θυμάμαι σε μια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία (που δεν θυμάμαι το όνομα ούτε την υπόθεση χαχαχα) ο Βέγγος να κρατάει ενα μηχανικό κομπιουτεράκι αλλά δεν ξέρω αν ήταν ελληνικής κατασκευής ή ξένο φυσικά... και γενικά τέτοιες λεπτομέρειες μου την έσπασε το θέμα λόγω του ελληνικού google όλες οι σελίδες βγαίνουν για τον eniac κτλ την ιστορία που όλοι ξέρουμε και δεν αφορά συγκεκριμένα την ελλάδα...Ελπίζω κάποιος να βρεθεί να απαντήσει αν δεν συμβεί αυτό θα προσπαθήσω στο προβλέψιμο μέλλον κάποια στιγμή να αναρτήσω τα ευρήματα μου αν υπάρξουν. (Επίσης ντροπή στο υπουργείο παιδείας που δεν έχει τέτοιες αναφορές στα σχετικά μαθήματα. ) 3
zio10 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Ωραίος! Μακάρι να ξέρει κάποιος, πολύ ενδιαφέρον θέμα! 1
Manjaro Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Ωραίος! Μακάρι να ξέρει κάποιος, πολύ ενδιαφέρον θέμα! Ψαχτείτε όλοι πχ βάλτε φίλους και συγγενείς που ίσως έχουν γονείς που μπορεί να ξέρουν κάτι (πχ ήταν εκείνη την εποχή υπάλληλοί κάποιου σχετικού βιομήχανοι ή δουλεύανε σε κάποιο υπουργείο κτλ) ή ρωτήστε τους δικούς σας έστω και μάρκες απο κομπιουτεράκια που χρησιμοποιούσαν στην δουλειά ή το σχήμα/τρόπο λειτουργίας/συντήρηση να θυμηθούν χρήσιμο είναι. Μόνο έτσι πιστεύω να βρεθεί άκρη γιατι μέχρι στιγμής αν και δεν εξάντλησα όλες τις επιλογές αναζήτησης δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εύκολα διαθέσιμη πηγή.. μόνο απο στόμα σε στόμα αν γίνει κάτι... EDIT Το μόνο που βρήκα μέχρι τώρα χωρίς λεπτομέρειες πηγές κτλ ειναι το εξής: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εγκαθιστά το 1959 έναν ΙΒΜ 650 ενώ μέχρι το τέλος του 1963 είχαν εγκατασταθεί συνολικά 6 υπολογιστές http://www.noesis.edu.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/1%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-1945-1953/ (δεν μου κάνει εντύπωση πως η πληροφορία προέρχεται απο Θεσσαλονίκη στην βόρεια Ελλάδα είμαστε πιο εθνικόφρονες ) Περισσότερες λεπτομέρειες για τον IBM 650 http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/650.html και https://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/650/650_ap2.html 1
nvel Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 ο πρώτος Η/Υ ήταν της εθνικής τράπεζας στα τέλη 50 αρχές 60 και μπήκε στο κέντρο μηχανογράφησης στην Συγγρού 3
Ιάσωνbitc Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Ο πρώτος υπολογιστής που αγοράστηκε από ιδιώτη στην ελλαδα για το σπίτι του θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε και τί μέγεθος είχε. 1
Manjaro Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Μην σταματάτε όμως δεν λύθηκε το θέμα.. πχ πριν απο τον IBM 650 τι χρησιμοποιούσαν; υπήρχαν άλλα πιο απλά συστήματα με λυχνίες; κατασκευάζαμε τις λυχνίες εδώ για ανταλλακτικά ; ποια εταιρία ανέλαβε την συντήρηση και την εκπαίδευση του συστήματος; Μετά απο τον IBM 650 στην τράπεζα της ελλάδος τι ακολούθησε και πού; υπήρξε ποτέ ελληνική εταιρία που να ανέπτυξε κάποιο μηχανικό ή ψηφιακό υπολογιστικό μηχάνημα στο παρελθόν; κτλ κτλ κτλ ο πρώτος Η/Υ ήταν της εθνικής τράπεζας στα τέλη 50 αρχές 60 και μπήκε στο κέντρο μηχανογράφησης στην Συγγρού Αυτό το ξέρεις ρωτώντας άτομο δικό σου; αν ναι μπορείς να ρωτήσεις για συγκεκριμένες χρήσεις του υπολογιστή ή αν έχει κάποιον γνωστό εν ζωή που τον λειτουργούσε;
nvel Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 δεν γνωρίζω κάποιον στη τράπεζα, αυτό που έγραψα προέρχεται από μια απλή αναζήτηση στο google, άμα ξέρεις τι ζητάς και με λίγη λογική σκέψη (ποιος τότε χρειάζονταν Η/Υ και είχε τους πόρους να τον αποκτήσει) θα βρεις τις απαντήσεις. Οτι γνωρίζω από Η/Υ είναι από '80 και μετά που τα έζησα και από κομπιουτεράκια από το '70 λόγω hobby. Και ναι υπήρχαν και ελληνικά pc το '80
V for Vagelis Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Μην σταματάτε όμως δεν λύθηκε το θέμα.. πχ πριν απο τον IBM 650 τι χρησιμοποιούσαν; υπήρχαν άλλα πιο απλά συστήματα με λυχνίες; κατασκευάζαμε τις λυχνίες εδώ για ανταλλακτικά ; ποια εταιρία ανέλαβε την συντήρηση και την εκπαίδευση του συστήματος; Μετά απο τον IBM 650 στην τράπεζα της ελλάδος τι ακολούθησε και πού; υπήρξε ποτέ ελληνική εταιρία που να ανέπτυξε κάποιο μηχανικό ή ψηφιακό υπολογιστικό μηχάνημα στο παρελθόν; κτλ κτλ κτλ 5
Ψιτ Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Ο πρώτος υπολογιστής σε δημόσιο φορέα στην Ελλάδα ήταν το 1966 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με συγχρηματοδότηση από τον Ε.Σ. Ακόμα και σήμερα (ή τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια) βρίσκοταν στο ιδιο κτίριο και σημείο που είχε εγκατασταθεί. Δεν ξέρω αν είναι επισκέψιμος από τουρίστες, αλλά πάρτε ένα τηλέφωνο να πάτε να τον δείτε, αν γίνεται. 2
Curtis76 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Το 87 παντως εγώ είχα έναν amstrad 6128K. Πριν απο μενα ένας φίλος είχε εναν comodore 64 με κασετα. Περιμεναμε 20 με 30 λεπτα να φορτώσει το παιχνιδι. Μιλατε με εναν αρχαιο τώρα 7
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Το 87 παντως εγώ είχα έναν amstrad 6128K. Πριν απο μενα ένας φίλος είχε εναν comodore 64 με κασετα. Περιμεναμε 20 με 30 λεπτα να φορτώσει το παιχνιδι. Μιλατε με εναν αρχαιο τώρα Μιση ωρα ηθελαν αυτοι γιατι ειχαν κασσετα. Σε εμας φορτωνε αμεσως γιατι ειχαμε δισκετα 3". RUN"GAME
Diskimpex Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Και ποσο εκαναν amstrad ,comodore 64.Μια περιουσια.
Lanike71 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Το 87 παντως εγώ είχα έναν amstrad 6128K. Πριν απο μενα ένας φίλος είχε εναν comodore 64 με κασετα. Περιμεναμε 20 με 30 λεπτα να φορτώσει το παιχνιδι. Μιλατε με εναν αρχαιο τώρα '88. Έχασα...
zio10 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Μήπως να μην αρχίσουμε έτσι και πάει προς το retro και τη νοσταλγία το θέμα; Νομίζω άλλο ψάχνει ο ts! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα