l337 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 ήσουν δηλαδή ενήλικος την δεκαετία του 60 ή 70 και επιβεβαιώνεις ότι αν έβλεπες κάτι τέτοιο θα το ονόμαζες αριθμομηχανή; Δεν διαφωνώ στο ότι (με την σημερινή ορολογία) είναι αριθμομηχανή, ούτε διαφωνώ στο ότι όσο αφορά το υπολογιστικό κομμάτι αλλά και το λογισμικό ήταν κατώτερο απο άλλα μηχανήματα της εποχής Απλά πιστεύω ότι είναι θέμα το πως ορίζεις κάτι... Αυτό εδώ ας πούμε ειναι το κομπουτεράκι που είχα ήταν σπούδαζα φυσική 100% κομπιουτεράκι.. και ο σκοπός κατασκευής του ήταν τέτοιος σε διαβεβαιώ όμως ότι μπορώ να τρέξω ROM για zelda γραμμένο ^ δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό μου (ειναι πιο αδύναμο) αλλά καταλαβαίνεις. Άρα μπορείς να το πεις υπολογιστή απο την στιγμή που έχει κεντρική μονάδα επεξεργασίας είσοδο έξοδο ram rom κτλ? Είναι υπολογιστής απλά πολύ αδύναμος. Τώρα βέβαια αν όντως είσαι τόσο μεγάλος και επιβεβαιώνεις ότι τα λέγατε (όχι εσύ προσωπικά που μπορεί να είσαι και γνώστης) αλλά γενικά στην γειτονιά ή εκει που δουλεύεις αριθμομηχανές αυτά και όχι κομπιούτερ/υπολογιστές τότε πάω πάσο. Πρόσεξε δεν εννοώ 80s 90s εκει ναι σίγουρα έτσι τα λέγαμε. όταν έλεγα για "νεοτερισμό" εννοούσα περίπου δηλαδή τότε ~80 Καταρχήν δεν είμαι τόσο μεγάλος ώστε να ζούσα το '60 ή το '70. Το 1977 γεννήθηκα αλλά για πολύ καλή μου τύχη είχα από πολύ μικρός (long story) επαφή με τα μηχανάκια της εποχής. Αυτό που σου λέω είναι πως τότε calculators τα λέγανε. Και όχι computers όπου ο περισσότερος κόσμος στο μυαλό του είχε κάτι άλλο (σου έδειξα πιο πριν παράδειγμα). Στο κινητό μου πχ., το 1995, υπήρχε παιχνίδι (tetris συγκεκριμένα). Αυτό δεν έκανε το κινητο μου παράλληλα να είναι και μια αδύναμη παιχνιδομηχανή. Αυτό εννοώ. Άλλο το πως τα βλέπουμε τώρα μετά από πολλά χρόνια. 5x86, ενας 486DX4/133 δεν ηταν? Τον 6x86 δεν τον θυμαμαι Ο 5x86 στα benchmarks ήταν σαν τον pentium 75. Ήταν αρκετά καλύτερος από τον 486 DX/4 133. O 6x86L ήταν πιο optimised από τον 5x86. O 6x86MX ήταν σαν τον Pentium MMX. O 6x86M2 ήταν σαν τους πρώιμους PII.
vairass Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Σου 'δωσε τιποτε? Οχι ήταν μικρό 1η γυμνασίου
nvel Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 ήσουν δηλαδή ενήλικος την δεκαετία του 60 ή 70 και επιβεβαιώνεις ότι αν έβλεπες κάτι τέτοιο θα το ονόμαζες αριθμομηχανή; Δεν διαφωνώ στο ότι (με την σημερινή ορολογία) είναι αριθμομηχανή, ούτε διαφωνώ στο ότι όσο αφορά το υπολογιστικό κομμάτι αλλά και το λογισμικό ήταν κατώτερο απο άλλα μηχανήματα της εποχής Απλά πιστεύω ότι είναι θέμα το πως ορίζεις κάτι... Αυτό εδώ ας πούμε ειναι το κομπουτεράκι που είχα όταν σπούδαζα φυσική 100% κομπιουτεράκι.. και ο σκοπός κατασκευής του ήταν τέτοιος σε διαβεβαιώ όμως ότι μπορώ να τρέξω ROM για zelda γραμμένο ^ δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό μου (ειναι πιο αδύναμο) αλλά καταλαβαίνεις. Άρα μπορείς να το πεις υπολογιστή απο την στιγμή που έχει κεντρική μονάδα επεξεργασίας είσοδο έξοδο ram rom κτλ? Είναι υπολογιστής απλά πολύ αδύναμος. Τώρα βέβαια αν όντως είσαι τόσο μεγάλος και επιβεβαιώνεις ότι τα λέγατε (όχι εσύ προσωπικά που μπορεί να είσαι και γνώστης) αλλά γενικά στην γειτονιά ή εκει που δουλεύεις αριθμομηχανές αυτά και όχι κομπιούτερ/υπολογιστές τότε πάω πάσο. Πρόσεξε δεν εννοώ 80s 90s εκει ναι σίγουρα έτσι τα λέγαμε. όταν έλεγα για "νεοτερισμό" εννοούσα περίπου δηλαδή τότε ~80 και το δικό μου calculator όταν σπούδαζα που ήταν 8 χρόνια παλιότερο έπαιζε παιχνίδια (και zelda) όπως έπαιζαν και καποια calculator του '70 αλλά κανένας τότε δεν τα ονόμαζε computer
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Οχι ήταν μικρό 1η γυμνασίου Του γαλακτος Ο 5x86 στα benchmarks ήταν σαν τον pentium 75. Ήταν αρκετά καλύτερος από τον 486 DX/4 133. Στις περισσοτερες εφαρμογες, νομιζω ομως οτι ειχε χειροτερο FPU
vairass Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Όταν βγήκε ο Pentium τα έσβησε όλα... Εγώ τοτε είχα 8088 ακόμα..
masteripper Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Ένα χρόνο μάζευα χαρτζηλίκι για να πάρω τον 6128....παλιές καλές εποχές με Pixel....αξία ανεκτίμητη 85.000 δρχ με πολλά παζάρια μετά απο ψάξιμο στην Στουρνάρα με τον πατέρα...νομίζω το μαζαί λεγόταν Mr.Chips...ήταν ένας ευτραφής κύριος το αφεντικό... 1
gregdel Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2017 Λοιπόν ας βάλω μερικά κανονικά στοιχεία και φωτό. Το Electronic Calculator (και ας το μεταφράσει κανείς όπως θέλει) είναι αυτό... στη φωτό φαίνεται και από κάτω το Texas Instruments TI 99/4A καθώς και το module της extended basic. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα παρακάτω: http://www.calcuseum.com/desk_33101.html http://www.calcuseum.com/SCRAPBOOK/BONUS/33101/1.htm Δεν κατάφερα να βρω τιμολόγια αλλά βρήκα το βιβλίο παγίων. Αν τα βγάζω καλά: Compucorp: Αγοράστηκε τέλη 1973 στην τιμή των 205.000δρχ. (τοτε δεν υπηρχε ΦΠΑ... κάτι χαρτόσημα κλπ) (το Golf που αγοράστηκε το 1978 είχε 300.000 και κάτι). Ο TI 99/4A αγοράστηκε Απρ. 84 αντί του ποσού των 40.700δρχ. και 1 χρόνο μετά δικό του monitor για 28.000δρχ Ο IBM PC αγοράστηκε το 1987 με τιμή 653.000δρχ. 4
Alexlooker Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 και οτι αργουσε να βγει η επομενη γενια σε σχεση με τωρα Το ακριβως αντιθετο συνέβαινε.
l337 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Το ακριβως αντιθετο συνέβαινε. Πιο συχνές major αλλαγές πιστεύω άρχισαν να γίνονται από το '90 και μετά (κυρίως από τα μέσα '90).
Alexlooker Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Υπήρχαν οι 5x86 και οι 6x86 πράγματι. Αλλά δεν γνωρίζω εντυπώσεις γιατί δεν ήξερα κανέναν που να έχει. Εχτισα ενα pc (οπως γινετε τωρα) με Cyrix 486dx2/66 (και το καταστιμα θυμαμαι) Το 1999 ηταν ψηλο-αρχαιος και αναγκαστικα αγορασα Pendium III (windows ME οχι 2000) για να μπορω να εχω internet Ένα χρόνο μάζευα χαρτζηλίκι για να πάρω τον 6128....παλιές καλές εποχές με Pixel....αξία ανεκτίμητη 85.000 δρχ με πολλά παζάρια μετά απο ψάξιμο στην Στουρνάρα με τον πατέρα...νομίζω το μαζαί λεγόταν Mr.Chips...ήταν ένας ευτραφής κύριος το αφεντικό... Mr.Chips ηταν γαριδακια (κορυφη!)
Alexlooker Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 "Ιστορια υπολογιστων" δεν υπαρχει πριν της αρχες του 80' γιατι απλα (επι της ουσιας) απλα δεν υπηρχαν Η/Υ. Αυτος και μονο ειναι ο λογος που γινεται συζητηση για την πρωτη 5ετια του 1980. Ο πρωτος Η/Υ που εγω θυμαμαι και βγηκε στην αγορα ηταν ο sinclair zx80. Ηταν ασπρομαυρος και το πληκτρολογιο ηταν αφης (touch). Ο πιο επιτυχημένος-super ηταν ο sinclair zx spectrum (λογω πληθωρας software δηλ. games) Δυστυχως εκανα κακια αγορα τον texas instruments ti-99/4a (βασίστηκα στα καλυτερα χαρακτηριστικα που ειχε (hardware) Το πολλη θετικο του ξεκινιματοσ τησ ιστοριασ ηταν... ενα computer δεν ηταν κατι για να το παιζεις καποιοσ Χριαζοταν οικονομικη ανεση ΑΛΛΑ να εχεισ και το μικροβιο. Το πολλη θετικο του ξεκινιματοσ τησ ιστοριασ ηταν... ενα computer δεν ηταν κατι για να το παιζεις καποιοσ Χριαζοταν οικονομικη ανεση ΑΛΛΑ να εχεισ και το μικροβιο. Αγορασα computer το 1982 γιατι σπουδαζα στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ (προγραμματισμο) και ποτε μου δεν ηχα δει Η/Υ. Η μονη γνωση που υπηρχε ηταν αυτο το μηχανημα (ο κομπιούτερ) μπορει να κανει ωραια πραγματα (παπαδεσ που λεμε)
nvel Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Mr.Chips ηταν γαριδακια (κορυφη!) ήταν όμως και το παρατσούκλι του νίκου λουκίδη που είχε το plot
oykas2001 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 (επεξεργασμένο) Πολύ ενδιαφέρον το topic και πολλές αναμνήσεις... Πρώτο μου μηχάνημα ήταν το καλοκαίρι του 95 με cyrix και 4 ολόκληρα MB μνήμης (ακριβή η μνήμη, περίπου 10000 δρχ το 1 mb τότε). Τιμή με οθόνη-μπαούλο 450000. Μετά άπο κανένα χρόνο αναβάθμιση με άλλα 4 mb και CD Rom για να παίζουμε mortal combat! Πάντως το αφεντικό του πατέρα μου είχε φέρει από την Αμερική έναν HP-150 με οθόνη αφής και έναν τεράστιο εκτυπωτή plotter (αξία τότε 4000 και >2500 δολάρια) για το μαγαζί. Πρόλαβα μετά από χρόνια κι έσωσα τον υπολογιστή, μόνο δισκέτες δεν είχε - είχαν απομαγνητιστεί μάλλον. Και θυμάμαι όταν τον καθάρισα και τον άνοιξα πρώτη φορά, λέω πως πάω στα εικονίδια του μενού; Κι έρχεται ο κουμπάρος μου τότε και λέει: ρε μλκ τι είναι αυτό; Και πατάει την οθόνη και μπαίνει στο μενού! Μείναμε παγωτό... Επεξ/σία 6 Δεκεμβρίου 2017 από oykas2001 2
Alexlooker Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Πολύ ενδιαφέρον το topic και πολλές αναμνήσεις... Πρώτο μου μηχάνημα ήταν το καλοκαίρι του 95 με cyrix και 4 ολόκληρα MB μνήμης (ακριβή η μνήμη, περίπου 10000 δρχ το 1 γίγα τότε). Τιμή με οθόνη-μπαούλο 450000. Μετά άπο κανένα χρόνο αναβάθμιση με άλλα 4 γίγα και CD Rom για να παίζουμε mortal combat! Πάντως το αφεντικό του πατέρα μου είχε φέρει από την Αμερική έναν HP-150 με οθόνη αφής και έναν τεράστιο εκτυπωτή plotter (αξία τότε 4000 και >2500 δολάρια) για το μαγαζί. Πρόλαβα μετά από χρόνια κι έσωσα τον υπολογιστή, μόνο δισκέτες δεν είχε - είχαν απομαγνητιστεί μάλλον. Και θυμάμαι όταν τον καθάρισα και τον άνοιξα πρώτη φορά, λέω πως πάω στα εικονίδια του μενού; Κι έρχεται ο κουμπάρος μου τότε και λέει: ρε μλκ τι είναι αυτό; Και πατάει την οθόνη και μπαίνει στο μενού! Μείναμε παγωτό... type error: γιγα ενω ειναι megabyte!
oykas2001 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 type error: γιγα ενω ειναι megabyte! Όντως ρε συ, σύγχρονη παραδρομή... Πάντως ο ξάδερφος μου τότε (πιο μεγάλος απο μένα) ασχολούνταν με το σκάκι και είχε τρέλα με τους υπολογιστές και μου κόλλησε το μικρόβιο. Είχα πάρει και το 2000 αν θυμάμαι καλά και το πρώτο plextor cd recorder (σε scsi) και αργότερα απο τα πρώτα dvd rec και bd rec
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα