Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, sistah είπε

Περα απο τα “χαχα u dumb” μπειτε στον κοπο να εξηγησετε γιατι κανουν λαθος τα παιδια. Το να πετατε ενα «δεν ισχυει», δεν σας κανει λιγοτερο ασχετους....

Βαλτε μερικα λινκς με infos, πειτε 5 πραγματα εφοσον γνωριζετε,ΚΑΤΙ μπας και μαθουμε και εμεις οι βλαχοι.

16 σελιδες μετα και ακομα προσπαθω να βρω κατι χρησιμο σ´αυτο το thread.

Έχουν δωθεί λινκς στις προηγούμενες σελίδες.

Το wikipedia αποτελεί πάντα ένα καλό σημείο εκκίνησης.

https://en.wikipedia.org/wiki/Biodegradable_plastic

Για πιο τεχνικά θέματα

http://www.okcompost.be/data/pdf-document/Doc-09e-a-Requirements-of-norm-EN-13432.pdf

αν μπορείς να βρεις το standard

EN-13432

ενώ το google scholar μπορεί να σου δώσει αφθονες πηγές γύρω από το ζήτημα

Για το τι ισχύει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

https://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/packaging_el

Επεξ/σία από DrLo
  • Απαντ. 905
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, torq είπε

Ήθελα να πάρω ένα παντελόνι. Κάπου στα 60€.

Έχε γούστο να μου πει το κατάστημα ... 60.04€. 

Διάβασα πως οι χρεώσεις αφορούν τις σακούλες τύπου σούπερ μάρκετ.

Για τις πιο "βαριές" (χοντρές) δεν επιβάλλεται αυτό το νέο τέλος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, torq είπε

Ήθελα να πάρω ένα παντελόνι. Κάπου στα 60€.

Έχε γούστο να μου πει το κατάστημα ... 60.04€. 

στα καταστήματα ρούχων συνήθως ειναι τσάντες απο πιο ακριβό υλικο, δεν νομίζω οτι θα αλλάξει κάτι. 

Ξέρει κανένας γιατι δεν πάμε απευθείας σε χαρτ'ι όπως στην αμερική?

εδιτ

Νομίζετε ότι με τις χάρτινες σακούλες είναι καλύτερα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν 14 εκατομμύρια δέντρα τον χρόνο απλά για να καλύψουν τη ζήτηση για χαρτινες τσάντες για ψώνια. Για την παραγωγή μιας χάρτινης σακούλας, απαιτείται 13% περισσότερη ενέργεια από το να παράγουν δύο πλαστικές σακούλες. Η παραγωγή της χάρτινης σακούλας με χημική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνει πολλές τοξίνες ουσίες στην ατμόσφαιρα όπως και η παραγωγή της πλαστικής σακούλας. Οι χάρτινες τσάντες ζυγίζουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από τις πλαστικές και απαιτούνται περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στα καταστήματα. Παρά τον υψηλό συντελεστή ανακύκλωσης τους, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 20% των χάρτινων σακούλων καταλήγουν να ανακυκλώνονται ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράζονται την ίδια μοίρα με τις πλαστικές σακούλες. Στις χωματερές, οι χάρτινες σακούλες παράγουν πάνω από το διπλάσιο σε ατμοσφαιρικά απόβλητα όπως και η πλαστική σακούλα, καθιστώντας τους, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη ως καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/ayta-ine-ta-4-ellinika-nisia-pou-lene-ochi-stis-plastikes-sakoules/

Επεξ/σία από basilis_k6
  • Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, DrLo είπε

Όχι φυσικά.

Αυτό είναι τέλος, το κόστος της σακούλας αυτής καθε αυτής δεν αναγκάζει κανείς το ΣΜ να το χρεώνει ξεχωριστά όπως κάνει το lidl.

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πέσουν, τουλάχιστον όχι άμεσα παρά μόνο μέσω της μείωσης της κατανάλωσης σακούλων όπου και τότε η μείωση θα είναι εξαιρετικά μικρή.

ααα δεν πληρωνουμε δηλαδη την σακουλα σαν κοστος αλλα θα πληρονουμε φορο οποτε ναι ετσι οπως τα λες

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, sistah είπε

Περα απο τα “χαχα u dumb” μπειτε στον κοπο να εξηγησετε γιατι κανουν λαθος τα παιδια. Το να πετατε ενα «δεν ισχυει», δεν σας κανει λιγοτερο ασχετους....

Βαλτε μερικα λινκς με infos, πειτε 5 πραγματα εφοσον γνωριζετε,ΚΑΤΙ μπας και μαθουμε και εμεις οι βλαχοι.

16 σελιδες μετα και ακομα προσπαθω να βρω κατι χρησιμο σ´αυτο το thread.

Αν θες κάποια πιο πρακτική και χρήσιμη πληροφορία μπορείς να ξεκινήσεις ψάχνωντας τις διαφορετικές σημάνσεις για διάφορα υλικά

Έτσι αντι να λες αυτά που δικαίως προκαλούν το "χαχα u dumb" θα ξέρεις πχ ότι όταν η σακούλα έχει πάνω αυτό το σύμβολο όπως αυτή του MyMarket που κρατάω στα χέρια μου αυτή τη στιγμή, είναι απλά πλαστική, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. άσεχτα αν σε ένα πλαίσιο δίπλα σου γράφει ένα σωρό παπαριές μπας και ψαρώσεις και νομίζεις ότι ειναι η σούπερ "οικολογική" σακούλα.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Anorymous είπε

ααα δεν πληρωνουμε δηλαδη την σακουλα σαν κοστος αλλα θα πληρονουμε φορο οποτε ναι ετσι οπως τα λες

Από όσο έχω διαβάσει (dεν είμαι και 100% σίγουρος), όχι δεν υποχρεώνει κανείς τη ξεχωριστή τιμολόγηση της σακούλας πράγμα το οποίο θα θεωρούσα απόλυτα φυσιολογικό να γίνεται, όπως το κάνει και το lidl.

Η λογική είναι ότι (εκτός το ΦΠΑ που έγραψα κα στο 1ο ποστ μου ότι είναι αρπαχτή) το άλλο είναι τέλος, όχι φόρος. Βέβαια στην Ελλάδα που το κράτος παίρνει τα λεφτά από τα ταμεία του κάθε οργανισμού με το έτσι θέλω όποτε γουστάρει αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, g8anos είπε

Οσοι απο εσας μασάνε το τυράκι περί σώσιμο του περιβάλλοντος σας έχω άσχημα νέα. 

Εδω στην Γερμανια το έχουν το συστημα αυτο εδώ κ καιρό, οι τιμές στις σακούλες ξεκινάνε απο 10 εως 50 cents ανάλογα το μαγαζί. 

Παει αναλογα με την οικολογικη ευαισθησια του μαγαζατορα ? Η οπως τον εχει καταταξει το κρατος στον επιχειρηματικο επενδυτικο χαρτη ? :D

Επεξ/σία από bluesattack
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

στα καταστήματα ρούχων συνήθως ειναι τσάντες απο πιο ακριβό υλικο, δεν νομίζω οτι θα αλλάξει κάτι. 

Ξέρει κανένας γιατι δεν πάμε απευθείας σε χαρτ'ι όπως στην αμερική?

εδιτ

Νομίζετε ότι με τις χάρτινες σακούλες είναι καλύτερα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν 14 εκατομμύρια δέντρα τον χρόνο απλά για να καλύψουν τη ζήτηση για χαρτινες τσάντες για ψώνια. Για την παραγωγή μιας χάρτινης σακούλας, απαιτείται 13% περισσότερη ενέργεια από το να παράγουν δύο πλαστικές σακούλες. Η παραγωγή της χάρτινης σακούλας με χημική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνει πολλές τοξίνες ουσίες στην ατμόσφαιρα όπως και η παραγωγή της πλαστικής σακούλας. Οι χάρτινες τσάντες ζυγίζουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από τις πλαστικές και απαιτούνται περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στα καταστήματα. Παρά τον υψηλό συντελεστή ανακύκλωσης τους, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 20% των χάρτινων σακούλων καταλήγουν να ανακυκλώνονται ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράζονται την ίδια μοίρα με τις πλαστικές σακούλες. Στις χωματερές, οι χάρτινες σακούλες παράγουν πάνω από το διπλάσιο σε ατμοσφαιρικά απόβλητα όπως και η πλαστική σακούλα, καθιστώντας τους, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη ως καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/ayta-ine-ta-4-ellinika-nisia-pou-lene-ochi-stis-plastikes-sakoules/

Δε ξέρω γιατί,

Μεταξύ χάρτινης και πλαστικής σίγουρα στη χρήση της η πλαστική έχει πολλά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να είναι πολύ "hi-tech" μια χάρτινη για να τη φτάσει και τότε το κόστος της θα ήταν αρκετα μεγαλύτερο.

για μικρά πραγματάκια τύπου μια τυρόπιτα όπως είχε αναφερθε΄πιο κάνει και μια χάρτινη σακουλίτσα και όντως συχνά τέτοιες δίνουνε.

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, DrLo είπε

Ξέρεις, και στο lidl δε σου β΄γαζουν ξεχωριστή απόδειξη για τη σακούλα.

Δηλαδή όλα τα άλλα πράγμτα που αγοράζεις κοστίζουν παντα στρογυλλό ποσό και θα το χαλάσει η σακούλα?

Δεν ισχύει φιλέ

Εγώ πήγα εχθές σε ένα ζαχαροπλαστείο να αγοράσω 2 γλυκά για επίσκεψη σε σπίτια 

Αναγκαστικά αγόρασα 2 σακούλεςτο κόστος ήταν 20 ευρώ και 8 λεπτά για τις 2 σακούλες

Δυστυχώς είχα πάνω μου μόνο χρήματα και όχι κάρτα και τις έδωσα 50ρικο

Ε ακόμα ψάχνει ρέστα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, zourman1981 είπε

Δεν ισχύει φιλέ

Εγώ πήγα εχθές σε ένα ζαχαροπλαστείο να αγοράσω 2 γλυκά για επίσκεψη σε σπίτια 

Αναγκαστικά αγόρασα 2 σακούλεςτο κόστος ήταν 20 ευρώ και 8 λεπτά για τις 2 σακούλες

Δυστυχώς είχα πάνω μου μόνο χρήματα και όχι κάρτα και τις έδωσα 50ρικο

Ε ακόμα ψάχνει ρέστα...

Τι ακριβώς δεν ισχύει?

Εννοείς ότι αν πας στο lidl και ψωνίσεις κάτι που κάνει Χ ευρώ θα σου ζητήσουν δύο ξεωριστές πληρωμές , μία Χ για το τι ψώνισες και όταν σου δώσουν ρέστα θα σου πουν, α και τώρα πλήρωσε και άλλα Υ για τη σακούλα?

Αυτό που γράφω είναι ότι πρακτικά στο ΣΜ δεν τίθεται πρόβλημα αν χαλάει το νέο σύστημα το θέμα μετο αν είναι στρογυλλά τα ποσά γιατί ούτε και τώρα είναι. Για κάθε 20.00 ευρώ απόδειξη που βγαινει βγάνει και άλλη που είναι 19,96 ή 21,46 κλπ

Πιστευεις ότι οι αποδείξεις στα ΣΜ μέχρι προχθές είχαν κάποια μεγαλύτερη συχνότητα στους στρογυλλούς αριθμούς?

Δεν είπα ότι δε θα το πληρώσεις ή ότι δε θα υπάρξει κάποια πληρωμή που θα χαλαστεί το στρογγυλό ποσό της.

Κατα τα άλλα, γιατί πρέπει να απασχολεί τόσο πολύ το αν είναι δυσκολα τα ρέστα, ακόμα και όταν δεν πληρώνεις με κάρτα. Όλα τα λεφτά τα ίδια είναι δε μπορεί να το νοιάζει το κράτος αυτό. Είναι θέμα του μαγαζάτωρα να κάνει το κουμάντο του να έχει ευκολα ρέστα ή ότι άλλο σύστημα νομίζει.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
4 minutes ago, DrLo said:

Αν θες κάποια πιο πρακτική και χρήσιμη πληροφορία μπορείς να ξεκινήσεις ψάχνωντας τις διαφορετικές σημάνσεις για διάφορα υλικά

Έτσι αντι να λες αυτά που δικαίως προκαλούν το "χαχα u dumb" θα ξέρεις πχ ότι όταν η σακούλα έχει πάνω αυτό το σύμβολο όπως αυτή του MyMarket που κρατάω στα χέρια μου αυτή τη στιγμή, είναι απλά πλαστική, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. άσεχτα αν σε ένα πλαίσιο δίπλα σου γράφει ένα σωρό παπαριές μπας και ψαρώσεις και νομίζεις ότι ειναι η σούπερ "οικολογική" σακούλα.

Ευχαριστω για τα links.

Το θεμα δεν ειναι μονο να κανει ο καθενας ενα easy google search αλλα εφοσον υπαρχουν ατομα εδω μεσα που φαινομενικα γνωριζουν περισσοτερα πραγματα ειτε γιατι ειναι ο τομεας τους ειτε γιατι γουσταρουν, καλο ειναι να γραψουν ενα TL;DR που συμπεριλαμβανει μερικα links στα οποια βασιζονται. Οποιος ενδιαφερθει, θα εχει και εναν μπουσουλα.

Οταν βλεπω απαντησεις τυπου:” Δεν ισχυει.”  μενω με ενα ερωτηματικο και μια συγχυση. Ε, τι ισχυει goddammit?!?

Δημοσ.

Πληρώνουμε τέλος και πάνω σε αυτό ΦΠΑ. Και επειδή η ελληνική γλώσσα έχει πλούτο θα μπορούσε να έχει επιπλέον φόρο, δικαιώματα τρίτων, δασμούς, ειδική εισφορά και οποιαδήποτε άλλη ελληνική παπάρα για να βάλουν λεφτά στα ταμεία. 

Και 2 πράγματα ακόμη. Όσοι θυμούνται την Μπιρμπίλη, εκείνο το ξερακιανό πλάσμα που έκανε υπουργό ο ΓΑΠ, εφάρμοσε λέει την νομιμοποίηση ημιυπέθριων χωρών, τα έσοδα των οποίων θα πήγαιναν σε πράσινο ταμείο. Ναι... Οκ. 

Επίσης όταν βάζουμε καύσιμα σε βενζινάδικο στην απόδειξη έχει τους επιμέρους φόρους. ΠΆΝΩ στους φόρους βάζουν ΦΠΑ. Φόρο πάνω στον φόρο. Σε φορολογουν που πληρώνεις φόρο, πως να το πω διαφορετικά; ε αυτό υποτίθεται είναι παράνομο. Και εδώ έχουμε φόρο πάνω στο τέλος. 

• Like 1
Δημοσ.

εχει το lidl ωραιοτατες τσαντες πολλαπλης χρησης οι οποιες ειναι σκυλια, δε σκιζονται με τιποτα (δοκιμασμενα). 5-6 απο αυτες στο πορτμπαγκαζ και εισαι οκ. του ικεα επισης εχουν μεγαλη αντοχη. του leroy σκιζονται για πλακα

και επιτελους θα ξεφορτωθω τους 2 τονους μονολεπτα/διλεπτα/πενταλεπτα που εχω μαζεψει :lol:

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...