Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 minutes ago, agelosLX said:

Ένα μπλέξιμο είναι η όλη φάση. 

Έκανα αίτημα στην Alpha Bank για στεγαστικό €150κ καταθέτοντας τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα της οικονομικής και περιουσιακής μου κατάστασης την περασμένη βδομάδα (εκκαθαριστικά 2 ετών, μισθοδοσίες 2 τελευταίων μηνών, ΕΦΚΑ, κλπ).

Χθες δέχομαι κλήση από τον υπάλληλο της Τράπεζας όπου με ενημερώνει ότι έχουμε ευχάριστα νέα και το δάνειο πήρε προέγκριση. Συνεννούμαστε να του προωθήσω τα επόμενα δικαιολογητικά του ακινήτου (προς κατασκευή στη δική μου περίπτωση) και το κλείνουμε.

Μετά από μισή ώρα με ξανακαλεί ρωτώντας αν η σύμβαση εργασίας μου είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου (αφου υποτίθεται είχε πάρει προέγκριση το δάνειο...) και αφού του απαντώ πως πρόκεται για ορισμένου χρόνου, μου λεει πως υπάρχει θέμα και μάλλον θα χρειαστεί εγγυητής - χωρίς όμως να μου δώσει σαφείς απαντήσεις καθώς θα μιλούσε ξανά με credit.

Προέγκριση θα πάρεις όταν πάρεις το χαρτί υπογεγραμμένο (οπότε δεν είχες πάρει πράγματι προέγκριση, απλά ήξερε ο υπάλληλος ότι είναι σε καλό δρόμο). 

Τώρα εξαρτάται από πολλά. Π.χ. αν τα τελευταία χρόνια δούλευες σε μια εταιρία με καλό μισθό και τώρα δουλεύεις ορισμένου χρόνου στα τζάμπο σίγουρα έχει τεράστια σημασία η ορισμένου χρόνου. 

Αν είσαι σεφ που δουλεύει σε 5 star ξενοδοχείο στη Μύκονο κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια και απλά θα το κάνεις και φέτος, ε νομίζω δείχνει σταθερότητα και δεν αλλάζει κάτι. 

Στο μυαλό μου τώρα όλα αυτά. Αν είσαι σταθερός πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Ειδικά αν τα 150.000 δεν ήταν το ανώτατο όριο που θα μπορούσες να πάρεις. 

Όσο πιο πολλά γράφω τόσο πιο πολύ μου φαίνονται λόγια του αέρα, γιατί υπάρχει και η παράμετρος του υπό κατασκευή ακινήτου, με σταδιακές εκταμιεύσεις κπλ. που ίσως εκεί να βλέπουν άλλο ρίσκο ανάλογα με το καθεστώς εργασίας. 

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
11 minutes ago, Μακιαβέλλι said:

Προέγκριση θα πάρεις όταν πάρεις το χαρτί υπογεγραμμένο (οπότε δεν είχες πάρει πράγματι προέγκριση, απλά ήξερε ο υπάλληλος ότι είναι σε καλό δρόμο). 

Τώρα εξαρτάται από πολλά. Π.χ. αν τα τελευταία χρόνια δούλευες σε μια εταιρία με καλό μισθό και τώρα δουλεύεις ορισμένου χρόνου στα τζάμπο σίγουρα έχει τεράστια σημασία η ορισμένου χρόνου. 

Αν είσαι σεφ που δουλεύει σε 5 star ξενοδοχείο στη Μύκονο κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια και απλά θα το κάνεις και φέτος, ε νομίζω δείχνει σταθερότητα και δεν αλλάζει κάτι. 

Στο μυαλό μου τώρα όλα αυτά. Αν είσαι σταθερός πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Ειδικά αν τα 150.000 δεν ήταν το ανώτατο όριο που θα μπορούσες να πάρεις. 

Όσο πιο πολλά γράφω τόσο πιο πολύ μου φαίνονται λόγια του αέρα, γιατί υπάρχει και η παράμετρος του υπό κατασκευή ακινήτου, με σταδιακές εκταμιεύσεις κπλ. που ίσως εκεί να βλέπουν άλλο ρίσκο ανάλογα με το καθεστώς εργασίας. 

Ναι, αντίστοιχα σενάρια φτιάχνω και γω στο μυαλό μου.

Επιπλέον, πως θα μπορούσε μια σύμβαση αορίστου χρόνου (έναντι μιας ορισμένου) να τους κατοχυρώσει αφού και στις 2 περιπτώσεις μπορούν είτε να σε απολύσουν, είτε να παραιτηθείς ο ίδιος? Λίγο μαλακίες μου ακούγονται και αρκετά απλοικά ως κριτήρια.

Δημοσ.
Στις 10/4/2025 στις 12:48 ΜΜ, agelosLX είπε

Επιπλέον, πως θα μπορούσε μια σύμβαση αορίστου χρόνου (έναντι μιας ορισμένου) να τους κατοχυρώσει αφού και στις 2 περιπτώσεις μπορούν είτε να σε απολύσουν, είτε να παραιτηθείς ο ίδιος? Λίγο μαλακίες μου ακούγονται και αρκετά απλοικά ως κριτήρια.

δλδ μόνο οι δημοσιοι υπαλληλοι μη αοριστου μπορουν να παρουν?

Δημοσ.

Νομίζω καμιά τράπεζα δε θα σου ζητήσει σύμβαση εργασίας. Αν έχεις καλό εκκαθαριστικό και καλο μηνιαία μισθό που το δείχνεις με την τελευταία μισθοδοσία σου είσαι μια χαρά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

δλδ μόνο οι δημοσιοι υπαλληλοι μη αοριστου μπορουν να παρουν?

Και ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί.

Εκεί που δηλώνει κάθε χρόνο πχ 5.000€ , δηλώνει ΜΙΑ χρονιά ψέματα πχ 20.000€  και το τσιμπά.

Επεξ/σία από GREGORYMO
Συμπληρώμα
Δημοσ.
9 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Και ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί.

Εκεί που δηλώνει κάθε χρόνο πχ 5.000€ , δηλώνει ΜΙΑ χρονιά ψέματα πχ 20.000€  και το τσιμπά.

Δηλαδη τα 5.000 που δηλωνει ειναι αληθινα?😀 αδυνατον να επιβιωσει μαγαζι με 5χιλ. το χρονο.

Βεβαια τωρα με τα αμεσα διασυνδεδεμενα pos, τα εσοδα φαινονται.

Παντως αν εβγαλες 5 και δηλωσεις 20, τοτε θα φορολογηθεις τσαμπα.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Δηλαδη τα 5.000 που δηλωνει ειναι αληθινα?😀 αδυνατον να επιβιωσει μαγαζι με 5χιλ. το χρονο.

Βεβαια τωρα με τα αμεσα διασυνδεδεμενα pos, τα εσοδα φαινονται.

Παντως αν εβγαλες 5 και δηλωσεις 20, τοτε θα φορολογηθεις τσαμπα.

Λέμε για κάποιον που έχει ζορε να πάρει στεγαστικό δάνειο 

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά.

Ξέρει κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται για εκταμίευση στεγαστικού δανείου από eurobank;

Και καλά διαδικασία fast track εκταμίευσης εντός 10 ημερών, έχει περάσει μήνας και περιμένουμε...

Να σημειώσω ότι δεν έχει γίνει ακόμα και η καταχώρηση στο κτηματολόγιο (μετά από ένα μήνα από την κατάθεση), αλλά οι γνώμες διίστανται στο αν παίζει ρόλο αυτό στην διαδικασία των δέκα ημερών.

Ευχαριστώ

Δημοσ.
Στις 15/4/2025 στις 3:27 ΜΜ, Isnogoodgoofi είπε

Γεια σας παιδιά.

Ξέρει κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται για εκταμίευση στεγαστικού δανείου από eurobank;

Και καλά διαδικασία fast track εκταμίευσης εντός 10 ημερών, έχει περάσει μήνας και περιμένουμε...

Να σημειώσω ότι δεν έχει γίνει ακόμα και η καταχώρηση στο κτηματολόγιο (μετά από ένα μήνα από την κατάθεση), αλλά οι γνώμες διίστανται στο αν παίζει ρόλο αυτό στην διαδικασία των δέκα ημερών.

Ευχαριστώ

Ναι, παίζει ρόλο και εγώ από την ίδια τράπεζα έχω δάνειο, Δεν ξέρω αν έχουμε ίδιους ορούς... Καλύτερα να ελέγξεις τι γράφει μέσα στα έγγραφα.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά προς προσκόμιση στην Τράπεζα:
α) Οριστικό Συμβόλαιο Αγοράς του ακινήτου σκοπού του δανείου
β) Απόδειξη Κατάθεσης Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου ή εναλλακτικά Πιστοποιητικό Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο/Υποθηκοφυλακείο
γ) Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α

Το πήγατε στο Κτηματολογικό Γραφείο ώστε να βγει η τραπεζική εντολή πληρωμής? Εγινε η πληρωμή?  Έμενα ένα πρωί λίγες ώρες πήρε η διαδικασία. 

Μήπως καθυστερεί στην εγγραφή προσημείωσης υποθήκης αν υπάρχει κάτι τέτοιο? Αυτό συνήθως παίρνει ίσως και 2-3 μήνες ανάλογα την περιοχή... Αν η τράπεζα δίνει την επιλογή μπορεί να αποφευχθεί η καθυστέρηση με πληρεξούσιο  στους νομικούς τής να τρέξουν αυτοί τη διαδικασία σε ανεξάρτητο χρόνο (με το αζημίωτο βέβαια) οπότε πάρει σειρά... και οι διαδικασίες εκταμίευσης να προχωρήσουν κανονικά χωρίς αναμονή για την εγγραφή...

Δημοσ.
Στις 11/4/2025 στις 4:26 ΜΜ, nogoso είπε

Νομίζω καμιά τράπεζα δε θα σου ζητήσει σύμβαση εργασίας. Αν έχεις καλό εκκαθαριστικό και καλο μηνιαία μισθό που το δείχνεις με την τελευταία μισθοδοσία σου είσαι μια χαρά.

Κι όμως η Εθνική μου ζήτησε γιατί όταν έκανα την αίτηση για το Σπιτι μου ΙΙ ημουν λιγότερο απο 1 ετος στην τωρινή μου δουλειά

Δημοσ.
Στις 18/4/2025 στις 1:57 ΜΜ, Deu164 είπε

Ναι, παίζει ρόλο και εγώ από την ίδια τράπεζα έχω δάνειο, Δεν ξέρω αν έχουμε ίδιους ορούς... Καλύτερα να ελέγξεις τι γράφει μέσα στα έγγραφα.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά προς προσκόμιση στην Τράπεζα:
α) Οριστικό Συμβόλαιο Αγοράς του ακινήτου σκοπού του δανείου
β) Απόδειξη Κατάθεσης Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου ή εναλλακτικά Πιστοποιητικό Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο/Υποθηκοφυλακείο
γ) Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α

Το πήγατε στο Κτηματολογικό Γραφείο ώστε να βγει η τραπεζική εντολή πληρωμής? Εγινε η πληρωμή?  Έμενα ένα πρωί λίγες ώρες πήρε η διαδικασία. 

Μήπως καθυστερεί στην εγγραφή προσημείωσης υποθήκης αν υπάρχει κάτι τέτοιο? Αυτό συνήθως παίρνει ίσως και 2-3 μήνες ανάλογα την περιοχή... Αν η τράπεζα δίνει την επιλογή μπορεί να αποφευχθεί η καθυστέρηση με πληρεξούσιο  στους νομικούς τής να τρέξουν αυτοί τη διαδικασία σε ανεξάρτητο χρόνο (με το αζημίωτο βέβαια) οπότε πάρει σειρά... και οι διαδικασίες εκταμίευσης να προχωρήσουν κανονικά χωρίς αναμονή για την εγγραφή...

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όλα έχουν δοθεί και Απόδειξη Κατάθεσης Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου, και πληρεξούσιο έχει γίνει στους νομικούς της να τρέξουν αυτοί την διαδικασία αλλά προφανώς δεν έχει βγει ακόμα το Πιστοποιητικό Καταχωρίσεως του συμβολαίου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Στην περίπτωσή σου μετά από πόσο καιρό από την κατάθεση του συμβολαίου και των άλλων εγγράφων έγινε η καταχώρηση στο κτηματολόγιο και έπειτα η εκταμίευση του δανείου;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτή η διαδικασία παίρνει έως και 3 μήνες... Το πληρεξούσιο περιλαμβάνει μέσα και αυτό μεταξύ άλλων  δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάτι διαφορετικό.

Μέχρι τέλος επομένης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος και θα εγκριθεί η εκταμίευση, μέσα στη  μεθεπομένη θα γίνει η εκταμίευση. (Όλα τα βρήκαν οκ χωρίς να λείπει κάτι ή να χρειάζεστε κάπου κάποια διόρθωση και τα καταχώρισαν)
Πρόσφατα κατέθεσα όλα τα χαρτιά στην τράπεζα έπεσε μέσα στις γιορτές και μού έδωσαν το χρονοδιάγραμμα πριν καν να ρωτήσω.

Επεξ/σία από Deu164
Δημοσ.
4 hours ago, Isnogoodgoofi said:

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όλα έχουν δοθεί και Απόδειξη Κατάθεσης Μεταγραφής/ Καταχωρίσεως του συμβολαίου, και πληρεξούσιο έχει γίνει στους νομικούς της να τρέξουν αυτοί την διαδικασία αλλά προφανώς δεν έχει βγει ακόμα το Πιστοποιητικό Καταχωρίσεως του συμβολαίου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Στην περίπτωσή σου μετά από πόσο καιρό από την κατάθεση του συμβολαίου και των άλλων εγγράφων έγινε η καταχώρηση στο κτηματολόγιο και έπειτα η εκταμίευση του δανείου;

Τι σας λένε; Έχοντας πληρώσει τη διαδικασία fast track (πληρεξούσιο κλπ) θα έπρεπε να έχουν ήδη εκταμιευτεί τα χρήματα  του δανείου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...