Προς το περιεχόμενο

Zx Spectrum Timeline


dime100

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Spectrum +2: Ο πρώτος υπολογιστής που μου αγόρασε ο πατέρας μου, Ιανουάριο του 1986, λίγο πριν γίνω 10 χρόνων.

Δε θα ξεχάσω ποτέ την έξαψη και τον ενθουσιασμό μου στο κατάστημα Micropolis στην Κηφισιά, και την, μέχρι τρέλας, ανυπομονησία ώσπου να φτάσω στο σπίτι και να αρχίσω να το εγκαθιστώ.

32 χρόνια πέρασαν και μου φαίνεται ότι ακόμα δεν έχω ξεπεράσει την πρώτη μου τεχνολογική αγάπη - παίζω όποιον θέλει, όποτε θέλει ένα Daley Thompson's Decathlon ή Supertest! 

 

 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε καταλαβαίνω απόλυτα , κι εγώ έκανα την είσοδο μου στο μαγικό κόσμο των υπολογιστών με ένα zx spectrum + και ακόμα θυμάμαι το δέος που ένιωσα όταν πάτησα το play στο κασετόφωνο και άκουσα τον χαρακτηριστικό ήχο του φορτώματος του παιχνιδιού και την τεράστια ανυπομονησία μου να τελειώσει το φόρτωμα και να παίξω.Όταν απέκτησα και kempston interface για joystick αισθάνθηκα σαν να έχω arcade cabin στο δωμάτιο μου.

Και να και ο δικός μου +2 που ακόμα με διασκεδάζει.

 

20180609_112144_556_4cdc35c9-8107-4c3c-941b-0d4e5a78ca9b.png

  • Like 5
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτος Home computer Ever,ο αγαπημένος Zxspectrum 48k,που είχε αγοράσει τότε ο μεγάλος αδερφός μου πρίν περίπου 34 χρόνια ! (ήταν πολιτικός μηχανικός τότε..) τον είχε βάλει σε μια μικρή ένχωρωμη τηλεόραση πρώτη φορά και μου το έδειχνε μαζί με κάποια παιχνιδάκια μερικά μαζί ήταν σε μια κασσέτα τότε,κάτι Breakout και κάτι τέτοια αν θυμάμαι καλά,είχα πάθει βέβαια μεγάλη πλάκα ως παιδί,γιατί ως τότε τα μόνο παιχνίδια που είχα δει ήταν στα ουφάδικα της γειτονιάς που είχε το Space invaders, κάτι "ραλάκια" και λίγο μετά τα Pac man,frogger,moon cresta καθώς και Donkey Kong εποχές ! Tο μόνο που υπήρχε ως home κονσόλα τότε,ήταν το Atari 2600 και κάτι μαιμουδο-κλώνοι του ! τα γραφικά στόν Speccy ξεπερνάγανε κατά πολύ του Atari και έφταναν σε περιπτώσεις σχετικά κοντά σε επίπεδα Arcades της εποχής,αν και λίγο πιο τετραγωνισμένα και με σαφώς χειρότερο ήχο παρόλο που το ηχειάκι του έκανε φιλότιμες προσπάθειες 🔈 μετά αγοράστηκε και πράσινο μόνιτορ,Handarex αν θυμάμαι καλά και επι καιρό περνούσα όποτε πήγαινα στο σπίτι του αρκετές ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο του υπολογιστή,πατώντας τα της μοναδικής αίσθησης "λαστιχένια" κουμπιά του και φορτώνοντας αν όλα πήγαιναν καλά με την κασσέτα και την ρύθμιση του κασσετόφωνου,μετά απο κάτι 15άλεπτα (η παραπάνω) νέα παιχνίδια και εξερευνώντας τον υπολογιστή και τα παιχνίδια που έβγαιναν τότε,μπαίνοντας και ταξιδεύοντας σε έναν μαγικό και πρωτόγνωρο πραγματικά τότε κόσμο   :-)

fullsizeoutput_119b.jpeg

 

 

Επεξ/σία από ELMastas
  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 13/7/2018 στις 6:01 ΜΜ, dime100 είπε

Μερικά από τα παιχνιδάκια μου του ιστορικού zx

20180713_175939_570_0d98ea99-1d3c-42a8-90bf-f269a5faddd1.png

Οι 6 κασσέτες που ήταν μέσα στη συσκευασία του +2, πρέπει να υπάρχουν κάπου στο σπίτι. Αυτό το Oh Mummy το είχα λειώσει!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πόσο τεράστια εντύπωση τότε μας έκαναν αυτά τα παιχνίδια.Σήμερα με τίποτα δεν μπορώ να νιώσω ενθουσιασμό με video game και δεν νομίζω πως φταίει το γεγονός ότι μεγάλωσα γιατί και στην νέα γενιά δεν βλέπω ενθουσιασμό με κάθε νέο video game που αποκτούν.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγώ έτσι σκέφτομαι, αλλά φοβάμαι ότι θα ακουστούμε δεινόσαυροι αν τα λέμε αυτά. Πάντως υπάρχει μια στασιμότητα στο χώρο, που είναι τα μπαμ που γίνονταν παλιότερα ?

Επεξ/σία από Rendar
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην εποχή μας (επισήμως τώρα ακουγόμαστε δεινόσαυροι) τα τεχνολογικά ερεθίσματα που είχαμε δεν ήταν ούτε τόσο πολλά, ούτε έρχονταν με την ίδια συχνότητα και ταχύτητα όπως τώρα. Είχαμε το PIXEL να μας λέει τι γίνεται στον κόσμο και τον επόμενο μήνα ήταν ήδη παλιά νέα.

Βλέπω στη φωτογραφία παραπάνω το PLATOON και θυμάμαι ότι το είχα αγοράσει κι εγώ. Την ταινία δεν την είχα δει αλλά μέσα στη συσκευασία είχε μια φωτογραφία με τον στρατιώτη και την είχα βάλει στο κομοδίνο μου. 

Τώρα πια τα παιδιά, με την εξοικείωση που έχουν με την τεχνολογία από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, δεν εκπλήσσονται τόσο πολύ.

Με το ιντερνετ οι ειδήσεις πάνε κι έρχονται αστραπιαία, τα παιχνίδια όλα μοιάζουν και πρέπει να βγει κάτι πολύ φεύγα για να εντυπωσιαστεί ο νέος (βλ. minecraft που πέρα από το βάθος που προσφέρει στο παιχνίδι, ουσιαστικά είναι ρετρό). 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως είμαι λίγο μικρότερος (λίγο δεινόσαυρος!) , ήμουν  σε προεφηβική ηλικία προς τα τέλη του ΄90 που περάσαμε οριστικά στα 3D γραφικά και πάλι το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και η ενημέρωση ερχόταν ακόμα από τα περιοδικά, τουλάχιστον για τους περισσότερους. Ήταν ένα σοκ να δείς το Super Mario, το Zelda, το Metal Gear να γίνονται 3D ξαφνικά. Από την άλλη το PC έτρεχε με χίλια κάθε εξάμηνο αναβάθμιση και το τότε εμφανίστηκαν δεκάδες παιχνίδια ορόσημα. Σε μεγαλύτερα ξαδέρφια είχα δεί παλιότερα  Atari ST και θυμάμαι ακόμα με τι δέος μιλούσαν για την Amiga, ήταν η φάση που μάθαινες κάτι από στόμα σε στόμα, ενω ένα παιδί 8 ετών με το tablet μπορεί να δεί τα πάντα σε χρόνο dt σήμερα.  

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 μήνες μετά...

Να ανεβάζω κι εγώ τον δικό μου. Αγοράστηκε αρχικά για τον αδελφό μου γυρω στο 1985 περίπου. Ηταν η πρώτη μου επαφή με τεχνολογία και το 1ο μου κόλλημα με υπολογιστή. Δυστυχώς λίγο καιρό μετα την αγορά παρουσιασε θέμα και ενώ επαιζες κολλούσε. Οπότε επρεπε να φορτώσεις ξανα από την αρχή τα πάντα. Ισως να ήταν θεμα θερμοκρασίας ή hardware... Δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς για εγγυησεις κι εγώ ήμουν πολύ μικρός για να ξέρω από αυτά.

DSC00530.JPG

DSC00534.JPG

DSC00536.JPG

DSC00542.JPG

DSC00543.JPG

DSC00545.JPG

DSC00546.JPG

DSC00550.JPG

  • Like 6
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το δικο μου ειχε χαλασει και μετα απο πολλες μετακομισεις καπου χάθηκε. 

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα ήταν το match Day. Θυμάμαι την επόμενη μέρι είχα ξυπνήσει στις 5 πριν πάω σχολείο για να παίξω 

Τωρα παιζω εδω

http://torinak.com/qaop/games

 

 

Επεξ/σία από adi32
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Δημιουργία νέου...