fylatos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Έχουμε μπαλκόνι πρώτου ορόφου που βλέπει σε μεγάλο δρόμο (Βας.ολγας) δίπλα στην Παραλία στην Θεσσαλονίκη. Έχει θόρυβο και σκόνη που κόβεται αρκετά από ένα δέντρο που δίνει μια κάλυψη από τον δρόμο το καλοκαίρι. Σκεφτήκαμε να κάνουμε κήπο στο μπαλκόνι με φυτά υψηλής κάλυψης σε όλο το μήκος του μπαλκονιού. Έχετε να προτείνετε φυτά που να μπορούν να κάνουν ζούγκλα την κατάσταση; Σκεφτήκαμε bamboo. Καμία άλλη πρόταση; Ιδανικά με φυτά που μένουν με φύλλα όλο τον χρόνο;
michael92 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Πρόσεξε το βάρος του χώματος, μιας και τα περισσότερα μπαλκόνια δεν ειναι φτιαγμένα για να υποστηρίζουν μεγάλο φορτίο. Οτιδήποτε πάνω από 500kg είναι επίφοβο.
fylatos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Ναι το έχω υπόψιν δεν μιλάω για χτίστες ζαρντινιέρες κλπ 7 μεσαίες γλάστρες και καμια 10αρια μικρές έχω υπόψιν σε μεγάλη διασπορά. Τα bamboo και κάτι αλλά δεντράκια που είδα έχουν μεγάλη κάλυψη. Τα 500kg παρόλα αυτά για μπαλκόνι 10Χ2.3 λίγα δεν είναι που λες; Επίσης σκεφτήκαμε να βάλουμε κάτι σε αειθαλές αναρριχώμενο που γλιτώνουμε και μπόλικο βάρος (μπορεί να μπει και προς τα μέσα άλλωστε η γλάστρα. Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου 2018 από fylatos
Getta Robo Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Τα μπαμπου εχουν απιστευτα επιθετικο ριζικο συστημα, πιθανοτατα θα σου τρυπησουν και την γλαστρα, και το μπαλκονι (ω ναι!) αν δεν εχεις την καταλληλη γλαστρα και ριζομονωση. Ειμαι υπερ των αειθαλων φυτων με εδωδιμους καρπους, πχ τα φρουτα του παθους. Υπαρχουν ποικιλιες που μπορουν να ευδοκιμήσουν στη περιοχη σου χωρις κανενα προβλημα. Θα εχεις και φρουτα 7-9 μηνες το χρονο. Μεγαλωνω λουλουδια του παθους ( Passiflora caerulea ) και στο μπαλκονι, και το εχω κανει ζωντανο τοιχο ετσι. Γενικοτερα εχεις πολλες επιλογες, αν θες να δεις κατι στα μετρα σου κοιταξε για φυτα ανθεκτικοτητας Cfa / Csb της κλιμακας Koppen. Ειναι πολλα. Δεν ξερω φυτωρια της περιοχης σου για να σου προτεινω καποιο ομως. Επισης, σε ταρατσες / μπαλκονια κτλ δεν βαζουμε ποτε χωμα, αλλα υποστρωμα απο κομποστ. 1
fylatos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Ωπ νάτος. Αν θελήσω να βρω επαγγελματία να κάνει το σχεδιασμό και την εκτέλεση τι κόστος θα βγει; Πέρα από την αγορά λουλουδιών. Το θέμα με τα λουλούδια που λες είναι η μικρή κάλυψη. Τα μπαμπού θα έμπαιναν σε χοντρα κασπω (ξέρω ότι έχουν θέμα). Εγώ είχα δει μπαμπού, ελαιολαγνο, λειλαντ, μια μικρή ελιά στο τραπέζι, ένα αναρριχητικό πχ ρυγχοσπερμο με σύρματα στο άνοιγμα του μπαλκονιού και κάνα φωτινι. Ερώτηση το υπόστρωμα από compost με το φυτοχωμα δεν είναι το ίδιο ε;
Getta Robo Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπερα, δεν βλεπω τις διαστασεις του μπαλκονιου σου, με εξαιρεση ισως ομως την εγκατασταση ενος αυτοματου υδρευτικου συστηματος για το ποτισμα λιγο πολυ μπορεις να κανεις οτι θες εσυ ο ιδιος. Αν θες παρε μια βασικη ιδεα με λεξεις κλειδια green roof garden στο youtube για να δεις καποιες προτασεις. Για κοστος τωρα χωρις τα φυτα μπορεις να ξεκινησεις και απο τα 50ε, χωρις ομως εξοπλισμο για αυτοματο ποτισμα. Γενικοτερα "ταβανι" σε αυτα δεν υπαρχει. με +/- 200ε παντως περιπου και λιγο ψαξιμο το κανεις μικρη ζουγκλα χωρις κοπο. Μεχρι και το ιδιο σου το φαγητο μπορεις να μεγαλωσεις στο μπαλκονι, ειναι διαδεδομενο πλεον και στην Ελλαδα. Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου 2018 από Getta Robo
NikosKallithea Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Βάλε ροδίτη, αγγελικές και καμια βουκαμβίλια στις γωνιές Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου 2018 από NikosKallithea
fylatos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Η βουκαμβίλια θα μπει κατά παράκληση της μητέρας έτσι κι αλλιώς. Τον φυκο τον φοβάμαι μην θέλει μετακόμιση μέσα τον χειμώνα.
Getta Robo Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Λοιπον για να εχεις υποψην. Πολλα φυτα οπως το μπαμπου που αναφεραμε, εχουν επιθετικα ριζικα συστηματα. Σε "κανονικες" συνθηκες, δηλαδη του να αναπτυσεται στο εδαφος δεν σε ενδιαφερει ιδιαιτερα, περαν καποιας καταπονησης που προκαλουν απο την φυση τους στο χωμα. Οταν ομως τα μεγαλωνεις σε υποστρωμα, οπως σε γλαστρα, ζαρτινιερα κτλ, προσεχεις εξαιρετικα να μην βρουν επαφη με το δαπεδο η με τοιχο. Εχουν πανισχυρο και εκτεταμενο ρυζικο συστημα, και δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις που μπαμπου/κακτοι-παχυφυτα/βουκαμβιλιες και λοιπα αντιστοιχα, τρύπησαν μπαλκονια και πατωματα. Οσο αστειο και να ακουγεται, ειναι πραγματικοτητα. Ακομα και σε μελετημενες εγκαταστασεις με συγκεκριμενα υποστρωματα, τετοια φυτα προσεχεις πολυ καλα που τα εγκαθιστας. Υπαρχουν ειδικες γλαστρες για αυτα, και ειδικα υποστρωματα με αντιριζικες ιδιοτητες. Ακουγονται κουραστικα ολα αυτα, αλλα μεταξυ αλλων εχει καταγραφει περιπτωση κακτου που τοποθετηθηκε σε ζαρντινιερα μπαλκονιου, και οι ριζες του τρυπισαν και εφτασαν κατι οροφους κατω! Παρακατω τωρα, δεν ξερω παρα ελαχιστα για την Θεσσαλονικη, και πως το κλιμα σας ειναι μεταξυ του υγρου υποτροπικου και του ξηρου μεσογειακου. καποια ειδη, οπως οι βουκαμβιλιες δεν τα πανε καλα σε χαμηλες θερμοκρασιες. Δεν ξερω αν εχετε καποιες ποικιλιες που να αναπτυσονται εκτος θερμοκηπιου/σπιτιου, η αν εχεις καποιο συγκεκριμενο μικροκλιμα εκει που μενεις, αλλα στους -4 θα εχεις πολυ σοβαρα προβληματα αν ειναι εξω. Οπως και αλλα ειδη που αναφερεις. Δεν ξερω απο φυτωρια της περιοχης για να σου προτεινω καποιο, απο φυτα εχεις παρα πολλες επιλογες, αλλα δεν ειναι ολες διαθεσιμες οπως καταλαβαινεις.. Μια πολυ καλη επιλογη ειναι να πας στην επομενη γιορτη λουλουδιων που θα γινει, συνηθως εχουν διαφορα φυτα, ανθεκτικα για την καθε περιοχη, λιγοτερο γνωστα αλλα και σε καλες τιμες. Μιλαω παντα για να παραμενουν σε εξωτερικο χωρο, και οχι πχ το να τα βαζεις μεσα η να δημιουργησεις ενα μικροθερμοκηπιο στο μπαλκονι σου. Απο φυτα ανθεκτικα για το κλιμα σας, σου προτεινω το φειζοα. Ειναι καρποφορος θαμνος, με εδωδιμα φρουτα για τους περισσοτερους μηνες του χρονου. Ειναι και μελισσοτροφικο φυτο. Γενικοτερα παντως, σκεψου σοβαρα να ακολουθησεις την ιδεολογια του rewilding που εφαρμοζεται σιγα σιγα και στην Ελλαδα. Μπορεις να εχεις ενα θαυμασιο μπαλκονι, καθως και οικοσυστημα για την αστικη πανιδα της περιοχης σου. Παντα σε απολυτη συμβιωση ολων. https://rewildingeurope.com https://www.theguardian.com/environment/2018/may/30/how-to-rewild-your-garden-ditch-chemicals-and-decorate-the-concrete Για το υποστρωμα που ρωτησες προηγουμενος, η καθε εταιρεια εχει διαφορετικα προτυπα και "συνταγη" του προιοντος της. Συνηθως, οχι ομως αποκλειστικα, τα διαφορα τυπου χωματος δεν κανουν για διαφορους λογους, και βαρους/στατικοτητας, αλλα και γιατι ειναι πολυ πιθανο να εχουν διαφορα παθογονα. Προτεινω βαση κομποστ απο αξιολογη εταιρεια για αυτο το σκοπο. Υπαρχουν και ελληνικες.
ParhsG Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Υπάρχουν φυτά που μπορεις να βάλεις αν ειναι βραχωδες το εδαφος;
Getta Robo Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2018 Παρα πολλα. Τα περισσοτερα ενδημικα μας μπορουν να ευδοκιμήσουν πολυ εφικτα σε βραχωδες εδαφη. Και επισης παρα πολλα ξενικα. Πχ φραγκοσυκιες θα δεις να μεγαλωνουν αγριες ακομα και σε γκρεμους με κλιση.
tilaverboy Δημοσ. 28 Απριλίου 2020 Δημοσ. 28 Απριλίου 2020 Τι επιλογές έχω να βάλω στο μπαλκόνι μου; Είναι μικρό το μπαλκόνι μου ανατολικό και το βλέπει ο ήλιος συνέχεια. Είναι 10 τετραγωνικα και έχει συνέχεια ήλιο. Θα σηκώσω και τις διαφάνειες. Έχω 2 ελιές σε πήλινες γλάστρες που πήρα πέρυσι και έγιναν θρεφτάρια και έχουν πετάξει και σημεία για καρπους(τις ραντίζω κόβω τα παλιά φύλλα και τις ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα). Σε τέσσερις ζαρντινιέρες τι προτείνετε να βάλω; Σκέφτηκα είτε διμορφοθήκη είτε λυσίανθο. Απεχθάνομαι τις πετουνιες. Σκέφτηκα να πάρω και έναν βασιλικό να βάλω σε γλάστρα άλλη και ένα πήλινο να αγοράσω για να βάλω και ένα νυχτολούλουδο που μυρίζει τόσο ωραία. Με στεναχωρεί άδειο το μπαλκόνι χωρίς λουλούδια όποτε το ρίξαμε στην κηπουρική.
Dannie Δημοσ. 28 Απριλίου 2020 Δημοσ. 28 Απριλίου 2020 Στις 2/9/2018 στις 5:25 ΜΜ, Getta Robo είπε Τα μπαμπου εχουν απιστευτα επιθετικο ριζικο συστημα, πιθανοτατα θα σου τρυπησουν και την γλαστρα, και το μπαλκονι (ω ναι!) αν δεν εχεις την καταλληλη γλαστρα και ριζομονωση. Ειμαι υπερ των αειθαλων φυτων με εδωδιμους καρπους, πχ τα φρουτα του παθους. Υπαρχουν ποικιλιες που μπορουν να ευδοκιμήσουν στη περιοχη σου χωρις κανενα προβλημα. Θα εχεις και φρουτα 7-9 μηνες το χρονο. Μεγαλωνω λουλουδια του παθους ( Passiflora caerulea ) και στο μπαλκονι, και το εχω κανει ζωντανο τοιχο ετσι. Γενικοτερα εχεις πολλες επιλογες, αν θες να δεις κατι στα μετρα σου κοιταξε για φυτα ανθεκτικοτητας Cfa / Csb της κλιμακας Koppen. Ειναι πολλα. Δεν ξερω φυτωρια της περιοχης σου για να σου προτεινω καποιο ομως. Επισης, σε ταρατσες / μπαλκονια κτλ δεν βαζουμε ποτε χωμα, αλλα υποστρωμα απο κομποστ. Πολυ ομορφο εχει η μητερα μου στην επαρχια και νομιζω την λει ρολογια....! Στις 2/9/2018 στις 7:50 ΜΜ, fylatos είπε Η βουκαμβίλια θα μπει κατά παράκληση της μητέρας έτσι κι αλλιώς. Τον φυκο τον φοβάμαι μην θέλει μετακόμιση μέσα τον χειμώνα. Νομιζω απο πολλα φυτα η βουκαμβιλια μαζευει πολλες μελισσες...!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα