Προς το περιεχόμενο

Intel i815 (Socket 370) & Geforce 4 MX 440


Rendar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κάθησα το ΣΚ και έστησα αυτό το συστηματάκι. Σκέφτηκα ότι τα εξαρτήματα είναι κρίμα να κάθονται. Είχα αραγμένο και αυτό το case από Pentium 2, το οποίο δεν έχει ούτε μισό ίχνος κιτρινίσματος.

Μητρική: ASUS CUSL2 με το chipset i815, θεωρείται καλή επιλογή για WIn 98SE αλλά και για early Win XP παιχνίδια. Δεν έχει ISA port δυστυχώς, μπορεί να πάρει μέχρι 512 ΜΒ SDRAM και από CPU δουλεύει με τους Coppermine Pentium 3 και τους Celeron. Ο περιορισμός στην RAM κατά πολλούς, βασίζεται στο ότι τότε η Intel ήθελε να πασάρει τους Pentium 4 για συστήματα υψηλών επιδόσεων.

CPU: Pentium III 1GHz Coppermine

Κάρτα γραφικών: Chaintech Geforce 4 MX440. Δεν πρόκειται για πραγματική Geforce 4, δεν υποστηρίζει DirectX 8 όπως οι GF4 Ti 4xxx. Είναι μια "Geforce 2 με αναβολικά" που υποστηρίζει DirectX 7 και έχει πάρα πολύ καλή συμβατότητα με τα παλιότερα παιχνίδια. Δεν θα πεί όχι σε τίτλους μέχρι και του 2002.

Κάρτα ήχου: Sound Blaster live! 5.1 SB0060, λίγο-πολύ γνωστή, EAX ήχος και λίγη βασική υποστήριξη DOS (SB 16 & Roland Emulation).

HDD Seagate 4,3 GB και λοιπά drives ότι είχε το κουτί.

Στο 3dmark 2000 ξεπέρασε αρκετά την Geforce 2 GTS 32MB, που είχα δοκιμάσει με τον ίδιο επεξεργαστή αλλά σε Chipset VIA. Το σκορ ήταν 5244, ενώ τώρα με την MX 440 είναι 6889.

Δοκίμασα το No One Lives Fοrever (2000) και το Alien vs Predator 2 (2001) σε 1024x768x32 High settings. Στο δεύτερο τα βρήκε λίγο σκούρα, τα FPS έπεφταν στα 20 σε μερικές φάσεις.

 

FotoJet3.jpg

FotoJet.jpg

FotoJet1.jpg

IMG_20180909_104250.jpg

IMG_20180909_113354.jpg

IMG_20180908_170101.jpg

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ εύστοχη η παρατήρηση, καθώς σ'αυτό το συστηματάκι δουλεύουν και όλα τα memory στικάκια που διαθέτω !

Πάντως το έχω ψιλοεξαντλήσει με τα win 98 SE, ίσως είναι καιρός για ένα 486 ή και 386 !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Spoiler

 

Ωραιότατο κουτί. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω στρογγυλά ide και 34 πίνα καλώδια για τα συστηματακια μου αν και απόψεις διίστανται ( παρεμβολές λένε κάποιοι , καλύτερη ψύξη και όχι χαμός από καλώδια λένε άλλοι) .

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ ! Το κουτί μου άρεσε πολύ και δεν μου πήγαινε να το βλέπω να κάθεται. Με τα στρογγυλά IDE δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα από ότι έχω ακούσει. Τα flat καλώδια δίνουν έναν ρετρό χαρακτήρα όπως και να το κάνεις. Αλλά σε περιπτώσεις, που δεν υπάρχει χώρος στο κουτί για να τακτοποιηθούν τα καλώδια, καλύτερα να βάζεις τα στρογγυλά. Τώρα στην περίπτωση που χρησιμοποιείται  ένα σύγχρονο κουτί με τζάμι και led κτλ., τότε τα στρογγυλά είναι μονόδρομος, για μένα τουλάχιστον. Ακόμα και ένα project με 486 σε κουτί με τζάμι και φωτισμό θα μπορούσε να δείξει πολύ όμορφο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίο κουτί, Plato του Πουλιάδη... έχω και εγώ ένα τέτοιο, αλλά μια (ελαφριά) κιτρινίλα την έχει. Αλλά το σπαστικό είναι πως το οπτικό drive ή θα κιτρινίσει περισσότερο ή λιγότερο και φρικάρω ☺️ με το οπτικό αποτέλεσμα στην πρόσοψη. Όπου μπόρεσα αντικατέστησα όλα τα IDE καλώδια με στρογγυλλά AKASA σε μπλέ ή μαύρο χρώμα. Τα αγόρασα πριν 10 χρόνια με προοπτική... Όπως βλέπω είσαι και εσύ της τάξης και της καθαριότητας. Το  σημαντικότερο: καθόλου κάγκουρας! Παιχνίδια δεν έπαιζα ποτέ, μόνο δουλειά (γραφικά και DTP) οπότε οι κάρτες γραφικών ήταν πάντα Matrox ☺️ Τι σου λείπει για να είναι τέλειο? Μα φυσικά το αυτοκολλητάκι στην πρόσοψη "Intel Inside Pentium III. "Κρίμα που δεν κατεβαίνουν τα βίνταζ μηχανήματα σε... εκθέσεις.

Επεξ/σία από CyanBlue
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κιτρίνισμα ίσως δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που να μας φρικάρει. Έχω δεί ότι με οξυζενέ, τύλιγμα με ζελατίνα (stretch film) και έκθεση στον ήλιο, τα πλαστικά ανακτούν το λευκό-μπεζ χρώμα τους. Κάγκουρας δεν είμαι σε διαβεβαιώνω, το αμάξι μου είναι τελείως ''μαμά'' και η κόμωσή μου είναι ευπρεπής :P. Πέρα από την πλάκα η καγκουριά, όχι σαν λουκ, αλλά σαν νοοτροπία είναι κάτι που με απωθεί. Εύχομαι το κουτάκι σου να φιλοξενήσει ένα ωραίο project κάποια στιγμή. Οι matrox πρέπει να ήταν κορυφή στα 2D γραφικά, ένας φίλος μου έχει χαρίσει μια Matrox Mystique που τα πάει κάπως καλά και στα 3D. Στην πρόσοψη υπάρχει ένα αυτοκόλλητο Pentium II που δεν το βγάζω μην το χαλάσω ! Σε ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε !

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ποιότητα απεικόνισης γραφικών των Μatrox είναι κορυφή. Ασφαλώς και δεν την απασχόλησε ποτέ ο τομέας των παιχνιδιών μιας και οι κάρτες της προορίζονταν για χρήση σε μηχανήματα επαγγελματιών. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελείως αδιάφορη με το gaming δεν πρέπει να ήταν εφόσον στόχευε στην αγορα των οικιακών συστημάτων. Την εποχή της Voodoo 1, υπήρχε η Matrox Mystique, η οποία ήταν ολοκληρωμένη λύση πολύ γρήγορη στα 2D και αξιοπρεπέστατη σε 3D παιχνίδια όπως το Tomb Raider. Η ποιότητα απεικόνισης στα 3D παιχνίδια ήταν κοντά στην Software απεικόνιση, αλλά το σημαντικό ήταν ότι ελευθέρωνε τη CPU από αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα υψηλότερα FPS. H Parhelia το 2002 ήταν μια σημαντική προσπάθεια για να κατακτήσει η Matrox την αγορά, αλλά ξεπεράστηκε λίγο αργότερα από τον τυφώνα Ati 9700 που έφερε πονοκέφαλο και στην πανίσχυρη Nvidia.

Επεξ/σία από Rendar
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η παλέτα χρωμάτων της ήταν καταπληκτική γι  αυτό έκανε διαφήμιση ως η κάρτα για video conference ( g550)

Η παλέτα χρωμάτων της ήταν καταπληκτική γι  αυτό έκανε διαφήμιση ως η κάρτα για video conference ( g550) επίσης φημιζόταν για την εξαιρετική διπλή έξοδο σε οθόνες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι Matrox εκείνες τις μέρες ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσες να έχεις για απεικόνιση στα CRT monitors της εποχής (ειδικά στα "λαμπάτα" τέρατα 22 ιντσών) με μεγάλο εύρος χρωμάτων. Το DAC (Digital to Analog Converter) που είχαν έδινε την πιο καθαρή εικόνα στην οθόνη, πράγμα που επιζητούσαμε όσοι δούλευαν γραφικά (όπως CorelDraw, PageMaker, Photoshop κλπ). Από τα χέρια μου πέρασαν οι G200, G400, G450, G550, G650 ξεκινώντας από PCI, AGP, έως PCI-E. Τις έχω όλες ακόμα :-)

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ εστιάζω στο gaming είναι η αλήθεια, αλλά και η χρησιμότητα των παλιών μηχανημάτων σε επαγγελματικές εφαρμογές είναι κ' αυτή μια άκρως ''γοητευτική'' πλευρά τους. Είναι ωραίο, να μην γίνεται το club μονοδιάστατο !

Επεξ/σία από Rendar
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...