Προς το περιεχόμενο
james9tito

Γαλλικός καφές και καφετιέρα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν και είμαι φαν του εσπρέσο , τώρα που κρύωσε ο καιρός επειδή ξυπνάω 7.30 να ετοιμάσω με τη γυναίκα τα παιδιά για σχολείο μου καλοφαίνεται η ιδέα να πίνω ένα φλυτζάνι καφέ φίλτρου μέχρι να φύγω για δουλειά στις 8.30. 

Παλαιότερα πριν πάρω μηχανή εσπρέσο έπινα συχνά πυκνά φίλτρου οπότε έχω μια μηχανή κάπου αποθηκευμένη. Δεν μου πολυάρεσε η γεύση όμως και τον έκοψα.

Οπότε δύο ερωτήσεις . Η μηχανή μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται καθάρισμα σίγουρα. Πως την καθαρίζω?

Έχει κάποιος να προτείνει καλό γαλλικό? Εννοείται ότι κάτι καφέδες lidl , ακόμη και επώνυμοι jacobs τυποποιημένοι δεν με καλύπτουν . Ή θα πίνω καλό καφέ ή ας μην πιω καθόλου.  

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
1 λεπτό πριν, james9tito είπε

Αν και είμαι φαν του εσπρέσο , τώρα που κρύωσε ο καιρός επειδή ξυπνάω 7.30 να ετοιμάσω με τη γυναίκα τα παιδιά για σχολείο μου καλοφαίνεται η ιδέα να πίνω ένα φλυτζάνι καφέ φίλτρου μέχρι να φύγω για δουλειά στις 8.30. 

Παλαιότερα πριν πάρω μηχανή εσπρέσο έπινα συχνά πυκνά φίλτρου οπότε έχω μια μηχανή κάπου αποθηκευμένη. Δεν μου πολυάρεσε η γεύση όμως και τον έκοψα.

Οπότε δύο ερωτήσεις . Η μηχανή μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται καθάρισμα σίγουρα. Πως την καθαρίζω?

Έχει κάποιος να προτείνει καλό γαλλικό? Εννοείται ότι κάτι καφέδες lidl , ακόμη και επώνυμοι jacobs τυποποιημένοι δεν με καλύπτουν . Ή θα πίνω καλό καφέ ή ας μην πιω καθόλου.  

υπαρχουν ειδικα διαλυματα που θα κανουν την δουλεια. τωρα για την γευση, θα προτεινα να παρεις καποιον κλασσικο καφε χωρις γευση, και για γευση να παρεις καποιο σιροπι να βαζεις. οι περισσοτερες καφετεριες σιροπι βαζουν για γευση.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τύπε την βάζεις σε λειτουργία μαζί με νεράκι και λίγο διαλυμένο ξινό (κιτρικό οξύ, το πουλάνε στα χύμα μπαχαράδικα και ελαφρώς πιο ακριβό στα σούπερ) και μετα ξεπλένεις 2-3 φορές με σκέτο νερό

και γεύση να μείνει, δεν παθαίνεις τίποτα

μετά παίρνεις καφέ verona από σταρμπακς και θα με θυμηθείς

  • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
5 λεπτά πριν, le vent nous porterAAAA είπε

τύπε την βάζεις σε λειτουργία μαζί με νεράκι και λίγο διαλυμένο ξινό (κιτρικό οξύ, το πουλάνε στα χύμα μπαχαράδικα και ελαφρώς πιο ακριβό στα σούπερ) και μετα ξεπλένεις 2-3 φορές με σκέτο νερό

και γεύση να μείνει, δεν παθαίνεις τίποτα

μετά παίρνεις καφέ verona από σταρμπακς και θα με θυμηθείς

Επαρχια δεν εχουμε σταρμπακς , απο αλυσιδες coffee island μονο αλλιως το καφεκοπτειο της γειτονιας. 

@kallair Δεν εννοω γευση βανιλια, σοκολατα κλπ . Εννοω δεν ειχε γεματη γευση καφε , πιο πολυ σαν ξεπλυμα ηταν . Για να προλαβω ηταν σωστη αναλογια νερου/καφε.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Μόλις τώρα, james9tito είπε

Επαρχια δεν εχουμε σταρμπακς , απο αλυσιδες coffee island μονο αλλιως το καφεκοπτειο της γειτονιας. 

@kallair Δεν εννοω γευση βανιλια, σοκολατα κλπ . Εννοω δεν ειχε γεματη γευση καφε , πιο πολυ σαν ξεπλυμα ηταν . Για να προλαβω ηταν σωστη αναλογια νερου/καφε.

μην χρησιμοποιησεις φιλτρο για να βγει πιο βαρυς. κ επισης δοκιμασε μεγαλυτερη ποσοτητα καφε. απο καφετιερα σε καφετιερα εχει διαφορα νομιζω.

  • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα πλαστικά σε πολλές περιπτώσεις φθείρονται. Ρίξε μια ματιά στις φλάντζες πριν την χρησιμοποιήσεις.

κατα τ'αλλα καθαρισμό με τον τροπο που ανέφερε ο le vent nous porterAAAA

Επεξ/σία από Thulogur

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
10 λεπτά πριν, james9tito είπε

τώρα που κρύωσε ο καιρός

😂 😂 😂 😂

Στο ερώτημα, αν έχεις συνηθίσει να πίνεις εσπρέσσο (ο οποίος είναι επίσης ζεστός, τεσπα) τότε δε θα βρεις την ίδια γεμάτη γεύση και υφή στον φίλτρου. Γνωρίζοντας αυτό μπορείς να κάνεις τις διάφορες δοκιμές. Πέρα από διαφορετικές μάρκες καφέ, δοκίμασε διαφορετικές αναλογίες καφέ/νερού καθώς και διαφορετικό νερό. Βάλε νερό από μπρίτα ή εμφιαλωμένο.

Η μηχανη του καφέ δεν είναι κάτι πολύπλοκο και για να την καθαρίσεις ο πιο απλός και δοκιμασμένος τρόπος είναι ή το ξινό που αναφέρθηκε παραπάνω, ή το ξύδι για καλύτερα αποτελέσματα.

Γεμίζεις το ρεζερβουάρ μισό μισο με ξύδι/νερό, βάζεις ένα φίλτρο σκέτο και ανοίγεις τη μηχανή. Αφήνεις να τρέξει μέχρι να γεμίσει τη μισή κανάτα και το κλείνεις. Πας μια βόλτα και επιστρέφεις μετά από μια ώρα. Αλλάζεις το χάρτινο φίλτρο. Ανοίγεις πάλι τη μηχανή μέχρι να αδειάσει η κανάτα. Πετάς το φίλτρο και ξεπλένεις το ρεζερβουάρ αν μπορεί να βγει. Γεμίζεις 2 φορές με σκέτο νερό το ρεζερβουάρ και επαναλαμβάνεις (δε χρειάζεται το διάλειμμα), κάνεις έναν καφέ και τον πετάς και έχεις ύστερα μια πεντακάθαρη μηχανή.

  • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
17 λεπτά πριν, Speculoos είπε

😂 😂 😂 😂

Στο ερώτημα, αν έχεις συνηθίσει να πίνεις εσπρέσσο (ο οποίος είναι επίσης ζεστός, τεσπα) τότε δε θα βρεις την ίδια γεμάτη γεύση και υφή στον φίλτρου. Γνωρίζοντας αυτό μπορείς να κάνεις τις διάφορες δοκιμές. Πέρα από διαφορετικές μάρκες καφέ, δοκίμασε διαφορετικές αναλογίες καφέ/νερού καθώς και διαφορετικό νερό. Βάλε νερό από μπρίτα ή εμφιαλωμένο.

Η μηχανη του καφέ δεν είναι κάτι πολύπλοκο και για να την καθαρίσεις ο πιο απλός και δοκιμασμένος τρόπος είναι ή το ξινό που αναφέρθηκε παραπάνω, ή το ξύδι για καλύτερα αποτελέσματα.

Γεμίζεις το ρεζερβουάρ μισό μισο με ξύδι/νερό, βάζεις ένα φίλτρο σκέτο και ανοίγεις τη μηχανή. Αφήνεις να τρέξει μέχρι να γεμίσει τη μισή κανάτα και το κλείνεις. Πας μια βόλτα και επιστρέφεις μετά από μια ώρα. Αλλάζεις το χάρτινο φίλτρο. Ανοίγεις πάλι τη μηχανή μέχρι να αδειάσει η κανάτα. Πετάς το φίλτρο και ξεπλένεις το ρεζερβουάρ αν μπορεί να βγει. Γεμίζεις 2 φορές με σκέτο νερό το ρεζερβουάρ και επαναλαμβάνεις (δε χρειάζεται το διάλειμμα), κάνεις έναν καφέ και τον πετάς και έχεις ύστερα μια πεντακάθαρη μηχανή.

Εσπρεσο πινω γενικα αλλα θελω να τον απολαυσω . Να κοψω τον καφε, να ζεστανω την μηχανη , να τον βαλω στο ζεστο φλιτζανι και να τον πιω σε 2' για παρτημου χωρις παιδια να τρεχουν να ετοιμαστουν κλπ κλπ. 

Γιαυτο θελω φιλτρου , πανω στον πρωινο πανικο να πατησω το κουμπι να βγει μια κουπα ζεστη , να πιω λιγο και αν τυχει τον συνεχιζω και στο αμαξι πηγαινοντας σχολειο. 

 

  • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παρεμπιπτόντως, αν θες να φτιάξεις ένα φλιτζάνι και οχι για πολλά άτομα, τότε μπορείς να φτιάξεις φίλτρου με την εσπρεσιέρα σου.

  • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σωστη αναλογια για ''γεματο'' καφε φιλτρου ειναι 2 κουταλιες της σουπας καφε για μια κουπα.Και νερο θα βαζεις οσο θες ακριβως πχ μια κουπα καφε θα βαλεις νερο οσο χωραει η κουπα.

Ο καφες φιλτρου φτιαχνεται απο πολλους λαθος και εχει περασει ως ελαφρυς-νερουλος καφες,ενω αντιθετα ειναι ο πιο δυνατος και πολυ κοντα στον εσπρεσσο σαν γευση.

  • Like 2

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από συσκευασμένους, για μένα ο καλύτερος είναι με διαφορά ο Maxwell, ειδικά αν τον βρεις σε μεταλλικό δοχείο. Πολύ δυνατή γεύση.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα. Τυχαίνει να έχω ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα οπότε μπορώ να σε βοηθήσω. Αρχικά σχετικά με την ποικιλία καφέ. Δεν υπάρχει καφές φίλτρου ή espresso, όσων αφορά τη διάκριση τους βάσει της γευστικής ιδιαιτερότητας. Η προφανής διαφορά εντοπίζεται στο κόψιμο . Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο καφέ, απλά αλλάζοντας το κόψιμο στο μύλο, από τη στιγμή που διαθέτεις έναν. Το μεγάλο πλεονέκτημα της άλεσης όταν αυτή προορίζεται για τέτοιο καφέ (γαλλικός είναι όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ισχύει μόνο για τη μέθοδο french press), είναι πως δε χρειάζεται καλό μύλο -ακόμα και από επιλογές που ξεκινούν κάτω από τα 100 EU σε μεταχειρισμένα μοντέλα μπορείς να έχεις άριστο αποτέλεσμα που για αντίστοιχης ποιότητας κόψιμο espresso, θα χρειαζόταν να δαπανήσεις τετραψήφιο ποσό. Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία τέτοια διαδικασία, απλά ζητάς στο καφεκοπτείο το αντίστοιχο κόψιμο. Ένα ενδεχόμενο πρόβλημα που προκύπτει έχει να κάνει με το κόστος του καφέ, αφού είθισται να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φίλτρου από ό,τι espresso  και, υπολογίζοντας, ότι  η ιδανική αναλογία ανέρχεται στα 60gr ανά λίτρο, 'ίσως είναι δυσκολότερη η συντήρηση ενός τέτοιου μοντέλου αγοράς

   Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν σχεδόν κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα του καφέ, όταν χρησιμοποιείται το 99% των μηχανών που διατίθενται. Δυστυχώς υπάρχουν δύο δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσεις ψάχνοντας κάτι ποιοτικό. Ο πρώτος είναι να πας σε ένα από τα συστήματα Hario v60 ή Chemex, τα οποία διαθέτουν και τα coffee bars. Η άλλη επιλογή είναι να πας σε μια μηχανή moccamaster της Technivorm. Η δεύτερη επιλογή, παρότι απολαμβάνει της παγκόσμιας αναγνώρισης ως η καλύτερη μηχανή που μπορεί να έχει κανείς, δεν πρόκειται να σου δώσει καλύτερο αποτέλεσμα,  με αυτό της χρήσης από έμπειρο χειριστή ενός εκ των προαναφερθέντων συστημάτων να υπερέχει. Σίγουρα, παρατηρώντας και τη μεγάλη διαφορά στην τιμή, κατανοεί κανείς πως το μοναδικό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο,  πλεονέκτημα των moccamaster είναι η συντομότερη διαδικασία και η παραγωγή αμετάβλητου ποιοτικά αποτελέσματος, από οποιασδήποτε κατηγορίας χρήστη.

 Όσο για τον καθαρισμό, ο οποίος καλό είναι να γίνεται συχνά και όχι από τη στιγμή που γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, υπάρχουν ειδικά kit, σχεδόν μηδενικού κόστους που μπορείς να αναζητήσεις. Οι σπιτικές... συνταγές δεν υστερούν σε κάτι, παρά μόνο στην έλλειψη συγκεκριμένης δοσολογίας, που μπορεί να φθείρει τη μηχανή σου.

  • Like 2

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για Dallmayr Prodomo έχει κανείς άποψη;

Για χρόνια νομιζα οτι ηταν μάρκα του Lidl μέχρι που πήγα Γερμανία και είδα οτι τον είχαν παντού και τον διαφημιζαν σαν premium!

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
13 ώρες πριν, Speculoos είπε

Ανοίγεις πάλι τη μηχανή μέχρι να αδειάσει η κανάτα. Πετάς το φίλτρο και ξεπλένεις το ρεζερβουάρ αν μπορεί να βγει. Γεμίζεις 2 φορές με σκέτο νερό το ρεζερβουάρ και επαναλαμβάνεις (δε χρειάζεται το διάλειμμα), κάνεις έναν καφέ και τον πετάς και έχεις ύστερα μια πεντακάθαρη μηχανή.

Λύσε μου δυο απορίες...

1. Γιατί κατά το καθάρισμα της καφετιέρας πρέπει να βάζεις φίλτρο; 

2. Γιατί πρέπει να κάνεις καφε και να τον πετάξεις; Αν το νερό που βγαινει δεν έχει καθαρίσει ακόμα τότε δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε καφέ στο φίλτρο.

 

 

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο site.